Visszavonatta az esélyes ellenzékiekről szóló listáját az MSZP

Index, HVG, Csepel.info, 444

Az ellenzéki Közös Ország Mozgalom közvélemény-kutatása a Momentum visszalépése esetére

A Népszava különszámaként jelent volna meg a térkép, de leállították a terjesztését, mert több helyen nem a DK-s jelöltet tüntette fel esélyesként – írja a HVG. A 444 szerint nem látni hogyan lesz összefogás Csepel-Soroksáron. Bangóné Borbély Ildikó, a leginkább támogatott baloldali jelölt szerint – aki viszont csak harmadik a felmérések szerint – a kérdés április 8-áig meg fog oldódni.

Csepel-Soroksáron továbbra is nagy a vita. Soros György szervezeteit nem érdekli, hogy a baloldali szavazók kit szeretnének megválasztani. Óriási nyomást gyakorolnak arra, hogy Szabó Szabolcs legyen végül a balliberális pártok közös jelöltje. Bangóné Borbély Ildikót internetes trollok tucatjai zaklatják, hogy lépjen vissza a nyilvánvalóan esélytelenebb riválisa javára.

Leállította az MSZP a Népszava egy különszámának terjesztését, amely választókerületenként az esélyes demokratikus jelölteket felsoroló térképet tartalmazott volna – írja az Index.

A lap úgy tudja, az MSZP osztogatni is akarta a Népszava különszámát az esélyes ellenzéki jelöltekkel, de végül visszavonták az újság terjesztését a nyomtatás után, mert több választókerületben olyan nevek szerepeltek benne, amelyeket a szocialisták nem akarnak reklámozni.

Az Index azt írja, a listán a 106 esélyes jelölt között nincs jobbikos, de a kiadványban több helyen nem a DK-s jelöltet tüntették fel esélyes jelöltként. Így történt ez a IV. kerületnél, ahol a független Horváth Imrét írták esélyesnek, a II. kerületnél, ahol az LMP-s Ungár Pétert, Vácnál, ahol az LMP-s Matkovich Ilonát, Salgótarjánnál, ahol az LMP-s Dömsödi Gábort, Egernél, ahol a független Vámos Csabát, Kecskemétnél, ahol az LMP-s Vágó Gábort, Pécsnél, ahol az LMP-s Hohn Krisztinát, és Mohácsnál, ahol az LMP-s Bosnyák Andrást ajánlották a választóknak, holott az MSZP ezen körzetek mindegyikében hivatalosan a DK-s jelöltet támogatja. Gödöllőn szintén egy LMP-st, Lengyel Szilviát mutatja a térkép esélyesnek, itt az MSZP–Párbeszéd jelöltje indul.

A térkép a Publicus közvélemény-kutató cég adatai szerint készült, ennek vezetője, Pulai András az Indexnek megerősítette, hogy a Népszava felkérte a céget, hogy készítsen egy ilyen térképet, néhány választókerületben pedig részletes kutatást is csináltak.

Az MSZP-s kampány vezetői végül azonban úgy döntöttek, nem engedik utcára az újságot. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke az Indexnek megerősítette, hogy a fővárosban valóban nem fogják terjeszteni ezt a kiadványt. Mint mondta, a kiadványban “van olyan tartalom, ami jelenleg nem felel meg az MSZP–Párbeszéd és a DK közös álláspontjának”. Hozzátette, biztos abban, hogy jelenleg mind a 18 budapesti választókerületben az MSZP és a DK jelöltjei a legesélyesebb demokrata ellenzékiek, legalábbis amíg meg nem történnek a visszalépések.

444: nem látni, hogy lesz-e ellenzéki összefogás Csepel-Soroksáron

Az Együtt színeiben induló, 2014-ben kevesebb mint egy százalékponttal győzedelmeskedő Szabó Szabolcs a 444 kérdésére azt mondta, hogy pártvezetői szinten kell eldőlnie, ki lép vissza kinek a javára. Állítása szerint múlt héten zajlott is erről szóló tárgyalás Karácsony Gergely kezdeményezésére, és a héten várhatóan folytatódni fog majd.

Hangsúlyozta, hogy egyedi alkuk nem képzelhetőek el, vagy pártok közötti megállapodás kell szülessen, vagy egyedi visszalépések történhetnek meg, mint ahogy Juhász Péter is tette a hétvégén a Belvárosban. Ugyanakkor az sem Juhász magánakciója volt, hanem az Együtt elnöksége döntött róla.

Az MSZP-P jelöltje, Bangóné Borbély Ildikó elmondta, hogy egyeztetések a pártvezetések szintjén zajlanak, ugyanakkor ő biztos benne, hogy ez a kérdés április 8-áig meg fog oldódni. Elmondása szerint ő azért döntött végül az indulás mellett, mert Szabó nem fogadta el az MSZP-P-Liberálisok-féle együttműködést, azóta pedig azt tapasztalja, hogy az Együtt gyűlöletkampányt folytat ellene a kerületben, és úgy látja, hogy az Együtt nem a NER lebontásáért dolgozik, hanem a politikai túléléséért.

Kitért a Republikon múlt heti felmérésére, amely szerint ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt a kerületben. Korábban amúgy Bangónét mérte a legnépszerűbbnek a Közös Ország Mozgalom által megrendelt kutatás is, de ugyanott azt is találták, hogy Szabó Szabolcs az integratívabb jelölt, azaz a különféle visszalépési variációk esetén vélhetően rá szavaznának át többen – írja a 444. (A lap utóbbi állítása viszont bizonyíthatóan hamis: a mérések során nem azt mutatták ki, hogy Szabóra szavaznának át többen, hanem azt, hogy Tenk Andrásra vagy Bangónéra.)

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e egy olyan forgatókönyv, hogy végül Bangóné lépjen vissza a kerületben, a képviselő-jelölt a 444-nek elmondta, hogy nem akar ártani a csepeli és soroksári embereknek, ezért nem tart elképzelhetőnek egy olyan helyzetet, hogy a baloldali ellenzéki jelöltek mind induljanak, és megismételte, szerinte meg fog oldódni ez a helyzet április 8-áig.

Az LMP színeiben induló Tenk András a 444 kérdésére elmondta, hogy a párt kongresszusi határozata alapján március közepéig kellett lefolytatni az egyeztetéseket, eddig a határidőig pedig ebben a választókerületben semmiféle megkeresés tárgyalásokkal kapcsolatban nem történt. Tenk egyelőre nem tervez visszalépni, mint mondta, ezt már a Gulyás Mártonék által szervezett képviselői vitán is kifejtette: szerinte azt a politikai váltógazdaságot kéne leváltani, amelyiknek a képviselői az elmúlt 20 évben váltogatták egymást. „Miért mi lépjünk vissza?” – tette fel a kérdést Tenk, majd azzal folytatta, hogy mögöttük nincsenek politikailag lefutott emberek, mint a többi párt esetében, és szerinte az is egy nagy kérdés, hogy az LMP szavazói egyáltalán átszavaznának-e egy másik párt jelöltjére.

Az LMP jelöltjének indulásáról vagy visszalépéséről csak a párt vezetése dönthet, mint Tenk elmondta, egyéni partizánakciók nem képzelhetőek el. És egyelőre nem terveznek visszalépni, de ha megkeresik őket, egyeztetni természetesen fognak.

Forrás: HVG, 444

2 hozzászólás “Visszavonatta az esélyes ellenzékiekről szóló listáját az MSZP” bejegyzésre

  1. Kaschauer szerint:

    Amikor az internácizmus kivirul a Népszava c. politbulvárban, ilyenekkel szórakoztatják az agymosott olvasóikat.

  2. Qqriq szerint:

    Mi ez a strandlabda? Egyelőre nincs itt a strandszezon.
    Bagóné vigyázzon, ha esetleg visszalép Szabotáló Szabolcs nyomására, nehogy sz@rba lépjen az összefosásnak köszönhetően!
    Tenk juh! 😉

Itt lehet hozzászólni !