2007 a kormányzati káosz éve volt

Magyar Hírlap

 

Kordonbontás
Kordonbontás

Visszatekintés a leszakadás esztendejére. Megszorítások és tiltakozások, mélyülő szociális válság.

Január 9. Sajtóhírek szerint a jogszerűtlen intézkedései miatt, a rendőrség sorozatban veszíti el a szabálysértési eljárásokat a 2006. október 23-án brutálisan bántalmazott és őrizetbe vett állampolgárokkal szemben. A Fővárosi Bíróság jogerősen megállapította, hogy a rendőrség törvénysértő módon állított elő tüntetőket.

Január 20. Országszerte 114 helyszínen tartottak egész napos forgalomlassító megmozdulást kormányellenes civilek egyes kórházak és középiskolák tervezett bezárása miatt.

Január 26. Február elsején drágul az áram – jelentette be a gazdasági tárca. Az általános lakossági tarifa 4,6, a vízmelegítőkhöz, elektromos kályhákhoz használt áram ára 7,9 százalékkal emelkedik.

Február 1. Drágábbak lettek a MÁV, a GYSEV és a helyközi közlekedésben a Volán társaságok tarifái. A vasúti közlekedés átlagosan 16, a Volán-buszok menetdíjai hat százalékkal kerülnek többe.

Február 1. Több százan vettek részt azon a fáklyás, élőláncot képező demonstráción, amelyet beteg-érdekvédelmi civilek szerveztek a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézet köré.

Február 2. A Kossuth térre vonultak a Fidesz parlamenti frakcióülésének résztvevői, és Orbán Viktor pártelnökkel közösen lebontották a rendőrség által a tér köré október 23-án hajnalban emelt kordont.

Február 7. Az állami kiadások visszaszorítását, az államadósság mielőbbi csökkentését és a költségvetés erőteljesebb ellenőrzését kérte hazánktól az Európai Bizottság.

Február 8. Borisz Abramovics orosz üzletember érdekeltségébe tartozó cég vásárolhatja meg a nemzeti légitársaságot, a Malévet – döntötte el a privatizációs vagyonkezelő vezetősége.

Február 13. Ismeretlenek AK–47-es gépkarabélyból tizenöt lövést adtak le a fővárosi Teve utcai rendőrpalotára. A támadásban senki sem sérült meg.

Február 13. Történelmi csúcsra emelkedett a külföldiek által birtokolt magyar állampapírok állománya: az Államadósság-kezelő Központ adatai szerint az állomány 3041,2 milliárd forintra ugrott, ami 25 milliárd forinttal haladja meg az eddigi rekordot.

Február 15. Bevezették a vizitdíjat. A mentességet élvezők kivételével mindenkinek 300, bizonyos esetekben pedig 600, illetve 1000 forintjába kerül egy találkozó az orvossal.

Február 15. Megkezdődött a gazdaság lassú leszakadása: a KSH szerint a kormányzati megszorítások miatt januárban 7,8 százalékra nőtt az infláció, miközben a tavalyi utolsó negyedévben 3,2 százalékra lassult a gazdasági növekedés üteme.

Február 16. Kovács László adóügyi EU-biztos közeli ismerősének, Endrényi Évának a tanúkihallgatásával folytatódott a K&H-ügyben megvádolt Kulcsár Attila és társainak büntetőpere a Fővárosi Bíróságon.

Február 17. Csaknem kétezermilliárd forinttal nőtt 2006-ban az államadósság, ez mintegy tízszerese a 2007-ben adóemelésekből befolyó összegnek az Államadósság-kezelő Központ adatai szerint. A költségvetés adóssága 2006 végére 14706 milliárd forintra emelkedett, ami több mint 15 százalékos növekedés. Ütemesen növekvő államadósságról számolt be a Magyar Nemzeti Bank is. Az adatok szerint 2006-ban a GDP-hez mért államadósság 65,7 százalékra nőtt.

Február 17. Folytatódnak a kormányellenes tüntetések: az ország száz pontján félpályás útlezárással tiltakoztak a kabinet politikája ellen.

Február 20. Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese arra utasította Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, hogy vizsgálja felül korábbi döntését, és határozza meg pontosan, meddig marad lezárva a Kossuth tér. A vitatott Gergényi-intézkedés így szólt: “A szükséges ideig.”

Február 23. A miniszterelnök az első számú felelőse a tavaly őszi rendőri brutalitásnak, a tömeges önkényes letartóztatásoknak – olvasható az eseményeket vizsgáló Civil Jogászbizottság jelentésében.

Február 27. Megindult a szabálysértési eljárás Orbán Viktor és 79 társa ellen, a Kossuth téri kordon lebontása miatt. A politikusok lemondtak mentelmi jogukról.

Március 2. Mélypontra zuhant a kormány, az MSZP és a miniszterelnök megítélése is a Gallup februári felmérése szerint. Az MSZP-re a választópolgárok 14 százaléka, Fideszre 33 százaléka adná a voksát.

Március 2. Gyurcsány Ferenc a londoni The Times című napilapnak adott interjújában sosem látott magyarországi zsidóellenességről és a Fidesz antiszemitizmusáról beszélt.

Március 4. Országszerte tizennégy vasúti szakaszon, 474 kilométeren szűnt meg a személyszállítás.

Március 8. Molnár Lajos egészségügyi miniszter közzétette a kórházi ágyszámok elosztásáról szóló döntését. E szerint megszűnik az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, a Kecskeméti Repülőkórház, a Miskolci Nefrológiai Központ és a Parádfürdői Állami Kórház.

Március 14. Februárban a megszorítások hatására 8,8 százalékra gyorsult fel az infláció. A hatósági áremelések a legnagyobb mértékben az időskorúakat sújtják. A gáz ára majdnem hatvan százalékkal, a távfűtésé pedig 44,5 százalékkal ugrott meg – adta hírül a KSH.

Március 15. Nagy létszámú rendőri egységek és több ezer tüntető csapott össze az esti órákban az Andrássy úton, az Oktogonnál, az Operánál és a Blaha Lujza téren. A rendőrség vízágyúkkal, könnygázgránáttal feloszlatta a tömeget. A zavargásokat Budaházy György elfogása váltotta ki.

Március 19. A rendőrség eltávolította a Kossuth téri kordont.

Március 22. Nagyarányú Fidesz-előnyt mért a Medián is március eleji felmérésében, 59:30 százalék az állás az ellenzéki párt javára az MSZP-vel szemben a választani tudó biztos szavazók körében. Három további közvélemény-kutatónál is húsz százalék feletti a Fidesz előnye.

Április 1. Csökkent az egészségbiztosító által finanszírozott kórházi ágyak száma. Osztályokat, intézményeket számolnak fel, ezek már nem vehetnek fel új betegeket.

Április 3. A megszorítások ellenére sem csitul a hitelfelvételi láz, a lakosság újabb és újabb kölcsönöket vesz fel a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint. Februárban a lakosság további 52,9 milliárd forinttal növelte banki tartozásait.

Április 4. Kimagaslóan sikeres évet zártak tavaly is a hazai bankok, jövedelmezőségük majdnem háromszorosa volt az uniós átlagnak – derült ki a Pénzügykutató Zrt. jelentéséből. A pénzintézetek 22 százalékos tőkearányos jövedelmezőséggel zárták a múlt esztendőt.

Április 18. Magyarországon a keresőképes lakosság negyven százaléka fizet személyi jövedelemadót, s az arány évről évre romlik. Az APEH statisztikájának tanúsága szerint az adófizetők száma emellett is évek óta folyamatosan csökken. Míg 2000-ben több mint négymillió adózó vette ki részét a közteherviselésből, számuk mára hárommillió alá, 2 millió 995 ezerre süllyedt.

Április 23. Letette miniszteri esküjét a posztjáról lemondó Molnár Lajos utóda, Horváth Ágnes.

Április 26. Már minden ötödik saját tulajdonú lakást jelzálog terhel – derül ki az OTP Bank legfrissebb adataiból –, és a teljes lakosság 18,6 százaléka tartozik személyi hitellel a pénzintézeteknek.

Május 2. Ismeretlen tettesek megrongálták Kádár János és felesége sírját a fővárosi Fiumei úti temetőben.

Május 20. A sorozatos rendőrségi botrányok után lemondott Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter. Előzőleg a miniszterelnök bejelentette: mennie kell Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánynak.

Május 21. Felmentését kérte a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Galambos Lajos vezérőrnagy. Gyurcsány Ferenc elfogadta kérelmét.

Május 23. Az Amnesty International 2006-ról szóló jelentése szerint a magyar rendőrség túlzott erőszakot alkalmazott a tavaly őszi tüntetésekkor, előzetes figyelmeztetés és megkülönböztetés nélkül vetett be gumilövedéket, vízágyút és könnygázt, illetve több őrizetbe vett embert megvertek.

Május 24. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bemutatta az igazságügyi és rendészeti miniszteri poszt várományosát, Takács Albertet, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának addigi általános helyettesét.

Május 30. Vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedéssel és adócsalással vádolják Kodela Lászlót, a Medgyessy-kormány humánpolitikai helyettes államtitkárát, aki a Fővárosi Bíróságon tagadta bűnösségét. Az ügyészség szerint Kodela ígéretet tett Kulcsár Attila brókernek: elintézi neki, hogy a K&H Equities Rt. által a 2002 márciusa után tett, pénzmosás gyanújára utaló bejelentések ügyében ne induljon rendőrségi eljárás. Kodela, aki parlamenti belépőt is kiadott a K&H Bank sikkasztással is vádolt volt ügyvezető igazgatójának, államtitokra hivatkozva nem kívánta elárulni, ki az a “befolyásos személy”, aki garantálta neki Kulcsár megbízhatóságát.

Június 4. Beiktatták hivatalába Bencze József országos rendőrfőkapitányt.

Június 6. A budapesti rendőrfőkapitányt eddigi bűnügyi helyettese, Tóth Gábor követi posztján, a Rebisz új vezetőjévé Papp Károly Fejér megyei főkapitányt nevezték ki. Utóbbi részt vett az október 23-i események rendőrségi kivizsgálásában.

Június 19. Jogerősen három év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Lendvai Ildikó volt kampányfőnökét, Csonka Gábort. A férfit egy hangfelvétel buktatta le, amelyből kiderült: ötmillió forint kenőpénzt vett át az MSZP Köztársaság téri székházában lévő bérelt irodájában két építési vállalkozótól.

Június 20. Január–áprilisban az egy évvel korábbi szinthez képest a megszorítások, illetve a meglódult infláció miatt a reálkeresetek 6,8 százalékkal csökkentek – adta hírül a KSH.

Június 28. Több mint a négyszeresére nőtt hazánk bruttó és nettó külföldi adóssága az előző tíz évben – a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. Az adósságállomány a GDP-hez mérten is ütemesen növekedett: a bruttó adósságráta az idén már meghaladta a 75 százalékot, a nettó pedig a 34 százalékot. Az adósság 2002-ig csökkent: az Orbán-kormány idején a GDP-hez mért bruttó adósságot 45,6 százalékra sikerült mérsékelni, míg a nettó adósságot 16,3 százalékra. Az adósság ugrásszerű növekedése 2003-ban kezdődött meg, és azóta is tart.

Július 6. A rendőrség belső vizsgálata szerint “alapvetően törvényesen” léptek fel tavaly október 23-án a tüntetőkkel és a megemlékezőkkel szemben, de már elismerték, hogy az intézkedés több elemében szakszerűtlen volt.

Július 11. A magyar családoknak több mint a fele egy éven belül nem tervez utazást – derül ki az Ecostat jelentéséből.

Július 12. Júniusban 8,6 százalékos éves pénzromlási ütemet mért a KSH. Az infláció emelkedése mögött főként a szolgáltatások és az üzemanyagok drágulása áll.

Július 13. Folyamatosan romlik a kormányzati munka hatékonysága Magyarországon, és nő a korrupció – állapította meg a Világbank.

Július 18. Tényként közölte az Index internetes hírportál, hogy még az idén távozik a kormányból Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. (Ez azóta megtörtént.)

Július 25. Mintegy hatszáz erőgép, haszongépjármű részvételével Záhony térségében félpályás útlezárással járó, háromnapos agrárdemonstráció kezdődött.

Július 27. A Fideszre szavazók aránya több mint kétszerese a szocialistákénak. Ekkora előnyt először mért a Medián.

Augusztus 18. Hazánkban elérte a 7,5 százalékot az elmúlt egy év átlagos inflációja, ez a 27 tagú Európai Unióban a legmagasabbnak számít – állapítja meg az Eurostat legfrissebb jelentése.

Augusztus 22. Gyurcsány Ferenc arra kérte a legfőbb ügyészt, hogy különös figyelemmel kövesse a Magyar Gárda működését.

Augusztus 22. Gyurcsány Ferenc a Szent Koronát pusztán királyi ereklyeként aposztrofálta Angela Merkel német kancellárnak az Országházban.

Augusztus 23. Kritikán aluli villamosenergia-törvény született – jelentette ki Bakács István, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja egy szakmai konferenciáján. Az előadásokból kiderült, hogy az energiapiac teljes megnyitása mind a szolgáltatókra, mind pedig a fogyasztókra súlyos terheket ró.

Augusztus 25. Lezajlott a Várban a Magyar Gárda zászlóbontása és ünnepélyes eskütétele.

Augusztus 27. Fegyelmi eljárást indítottak Gergényi Péter volt budapesti főkapitány ellen, miután kiderült: májusban saját üzlettársával kötött megállapodást.

Augusztus 29. Piaci hírek szerint egyik pillanatról a másikra elkezdődött a Földhitel- és Jelzálogbank Nyrt. privatizációja. Az ÁPV Zrt. a birtokában lévő teljes A sorozatú részvénypakettet értékesíti – értesült a Portfolio.hu.

Szeptember 3. Számos szabálytalanságot állapított meg az Állami Számvevőszék a 4-es metró beruházásával kapcsolatban a tavalyi központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzésekor.

Szeptember 10. Több ezren tiltakoztak a készülő vagyontörvény ellen a Hősök terén az Élőlánc Magyarországért mozgalom szervezésében.

Szeptember 10. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének szervezésében több ezren vettek részt abban az élőláncban, amellyel a társadalom és a kormány közötti szembenállást kívánták demonstrálni. A Fiumei úti temetőtől az Országházig állt a sor.

Szeptember 10. A parlament kormánypárti többsége megszavazta az állami vagyonról szóló törvényt. Közben ezrek tüntettek a jogszabály elfogadása ellen a Parlament előtt.

Szeptember 18. Egy évvel az MTV székházának tavaly őszi ostroma után mintegy ezerötszáz ember tüntetett a helyszínen.

Szeptember 19. Őrizetbe vették Zuschlag Jánost. A gyanú szerint a szocialista politikus bűnszervezetben követett el különösen nagy kárt okozó csalást.

Szeptember 22. A Gallup jelentése szerint a biztos pártválasztók között a Fideszt hatvanszázaléknyian, az MSZP-t 27 százaléknyian támogatják.

Szeptember 26. Gyurcsány Ferencet tanúként hallgatta meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Zuschlag-ügyben. Az egykori ifjúsági miniszter titokban érkezett Kecskemétre.

Október 2. Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűnsegédlete miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik főtörzsőrmesterét Révész Máriusz ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség.

Október 6. Tagadta egy nyilatkozatában 1956 forradalom voltát az MSZP parlamenti képviselője, Havas Szófia. Szerinte az akkori események a nyilaskeresztesek kiszabadulásával és a vészkorszak felidéződésével jellemezhetők.

Október 15. Az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a Fidesz és a KDNP megkezdheti az aláírások gyűjtését a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetését célzó népszavazási kérdéseihez.

Október 17. Csaknem négyezer diák részvételével tartott tandíjellenes demonstrációt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Budapesten.

Október 19. Lisszabonban jóváhagyták az EU-reformszerződést.

Október 23. Többszörös kordonnal zárták körül a Kossuth teret, ahol az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való megemlékezés állami ünnepségei kezdődtek. A mintegy kétszáz tüntető “Le a diktátorral!”, “Gyurcsány, takarodj!” és “Hazaáruló!” rigmusokkal fogadta a miniszterelnököt.

Október 24. Százezernyien vettek részt a Fidesz október 23-i fővárosi megemlékezésén. Orbán Viktor beszédében példátlan sikernek nevezte, hogy két nap alatt mintegy háromszázezer aláírás gyűlt össze a referendum kiírásához. Felidézte a tavalyi brutális rendőri erőszak momentumait, s megjegyezte: minden elkövetőt és felbujtót felelősségre kell vonni, aki megsértette mások emberi méltóságát.

Október 26. Vagyonosodási vizsgálatot rendelt el az adóhatóság Orbán Viktorral és Kubatov Gáborral a Fidesz pártigazgatójával szemben.

Október 26. Reggel nyolc órakor az előzetes bejelentésnek megfelelően kormányellenes tüntetők egy csoportja néhány percre megbénította a forgalmat Budapesten, az Erzsébet hídon.

Október 29. Indokolás nélkül visszavonta hat megyei rendőrkapitány vezetői kinevezését Bencze József országos rendőrfőkapitány.

November 4. Nagyobb incidens nélkül zajlottak le az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 51. évfordulója alkalmából tartott rendezvények. Gyurcsány Ferenc titokban látogatott el a 301-es parcellához.

November 13. A gyűlölettörvény aránytalanul korlátozza a szólásszabadságot, hátrányos megkülönböztetést tesz, sérti a polgárok személyes önrendelkezési jogát, valamint a jogbiztonságot is. A köztársasági elnök ezért nem írta alá a jogszabályt, hanem előzetes kontrollra előző nap megküldte az Alkotmánybíróságnak.

November 12. Az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata nélkül a megyei közigazgatási hivatalokat nem lehet regionális szervezetté alakítani – így döntött az Alkotmánybíróság. Jövő év június 30-ig adtak időt a jogalkotóknak arra, hogy a megsemmisített jogszabály helyett újat alkossanak.

November 18. Az orosz hatalmi befolyás növekedésével összefüggő aggodalmak miatt az amerikai kormány a magyarországi ellenzéki politikai erőkkel való kapcsolatainak erősítésére törekszik – mondta az MTI-nek washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva Max Teleki, az amerikai magyarok legnagyobb szervezetének, az Amerikai Magyar Koalíciónak az elnöke.

November 19. Feloszlatta a rendőrség azt a demonstrációt, amelyet előzetes bejelentés nélkül tartottak a Batthyány-örökmécsesnél. Harminckét embert állítottak elő, köztük két újságírót.

November 20. A Századvég–Forsense felmérése szerint a teljes lakosságon belül már csak 14 százalékos a szocialisták támogatottsága, az SZDSZ pedig egy százalékon áll. A Fidesz a 65 évnél idősebbek körében és a fővárosban is átvette a vezetést.

November 21. Országszerte sztrájkok, tüntetések, útlezárások – eddig nem tapasztalt erővel tiltakoztak a Liga által meghirdetett szolidaritás napján érdekvédelmi és civil szervezetek a Gyurcsány-kormány “reformjai” ellen.

November 27. A rossz összetételű kiigazítás miatt a korábban vártnál is alacsonyabb, mindössze 1,6 százalékos lesz az idén a gazdasági növekedés üteme, az infláció pedig éves átlagban eléri a 7,9 százalékot – derül ki a jegybank új inflációs jelentéséből.

November 30. Megköttetett a koalíciós alku az új egészségbiztosítási törvényről. Horn Gábor szerint fel sem vetődött, hogy visszavonják a több-biztosítós javaslatot.

December 1. Méregdrága kampányt indít az uniós pénzek elosztására a Bajnai Gordon által felügyelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az uniós és költségvetési forrásokból tizenötmilliárd forint áll rendelkezésre.

December 7. Minden előzetes becslésnél rosszabb GDP-adatot tett közzé a KSH. Hazánk gazdasága éves szinten mindössze 0,9 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben. A második negyedévi bővülést nullára “korrigálta” a hivatal, vagyis a magyar gazdaságban ténylegesen megállt a növekedés.

December 17. Miközben a Liga által szervezett sztrájkok országszerte zajlottak, a parlamentben név szerinti szavazással a kormánytöbbség elfogadta az új egészségbiztosítási törvényt.

December 27. Sólyom László köztársasági elnök a jogszabályt nem írta alá, újratárgyalásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

Itt lehet hozzászólni !