Pofon a 4-es metrónak – 56 milliárddal kevesebbet ad az EU

Tarlós: a város ellehetetlenült költségvetése időzített bomba

Index, FigyelőNet, Csepel.info

Nem látjuk az alagút végét

A várt 237 milliárd forint helyett 181 milliárd forint európai uniós támogatást kap a 4-es metró első szakaszának építése, az erről szóló hivatalos brüsszeli döntést néhány hét múlva közlik, a tárgyalások azonban már lezárultak az ügyben, így a támogatási összeg már nem fog változni – mondta Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Közlekedési Irányító Hatóságának vezetője csütörtökön.

Az Inforádió csütörtökön úgy értesült, hogy Magyarország a vártnál kevesebb, 181 milliárd forintnak megfelelő támogatásra számíthat Brüsszelből a 4-es metró első, a Kelenfölditől a Keleti pályaudvarig tartó szakaszának építéséhez.

Az Európai Bizottság megvizsgált mintegy 50 közbeszerzési eljárást, ezekből tizenegyet minősített szabálytalannak, így 56 milliárd forint támogatást veszített a projekt – mondta el Szalóki Flórián.

Emlékezetett: a főváros és az állam közötti szerződés a négyes metró három szakaszára szól, nem csak az elsőre, azonban egyelőre az első szakaszra ítélt meg támogatást az Európai Unió.

Hozzáfűzte: a második szakasz jó része, és a harmadik szakasz egésze a következő, 2014-ben induló programozási időszakba fog átnyúlni. Ha a főváros megfelelő műszaki tartalmú és optimalizált költségű projektet készít elő a metró második és harmadik szakaszára, akkor az NFÜ partner abban, hogy európai uniós forrásokat keressenek a megvalósításhoz – mondta a vezető.

Szalóki Flórián kitért arra, hogy a 181 milliárd forintnyi összeget a támogatásról szóló tárgyalásokkor 248 forint/euró árfolyamon számolták, és euróban határozták meg. A kifizetések azonban forintban jelentkeznek, és a kifizetéskori árfolyamon átszámolt forintösszeget kapják meg az építők.

index.hu

Tarlós: vagy a város vagy az új mertó leáll

Tarlós István a fővárosi közgyűlés ellenzéki frakcióvezetője szerint a mérnöki szemlélet teljes hiányának bizonyítéka az újabb pofon a metrónak.

A politikus annak kapcsán nyilatkozott az FN.hu-nak, hogy az unió 56 milliárddal kevesebbel finanszírozza a négyes metró építését.

Várható volt, ami történt, már fél éve sejthető volt, hogy a 11 szabálytalan szerződést kiveszi az EU. Hasonló eset miatt már bűntettek nagyberuházást, a csepeli szennyvíztisztító egyik átemelőjének közbeszerzése miatt bukott 12 milliárdot – mondta az FN.hu-nak Tarlós István.

Az esetek egyre csak összeadódnak, a jelenlegi az unió által visszatartott 56 milliárdos összeg, a BKV idei hiánya kétharmadának felel meg. Az idén felvett hitelekkel együtt, kezelhetetlenné válhat a helyzet. Jelenleg 300 milliárd forint hiányzik a főváros költségvetéséből. A város ellehetetlenült költségvetése időzített bomba, amely a jelenlegi feltételekkel, két éven belül robban és összeomolik.

A kormány éppen tegnap jelezte nem ad pénzt a BKV-nak, miért adna a metróberuházásra? – mondja. A korábban kommunikáltakból, miszerint a főváros, amit most elveszít, azt majd a metróberuházás második szakaszán (a Baross tér- Bosnyák tér) visszaszerzi szintén nyilvánvalóan nem igaz.

Erre a szakaszra jelenleg nulla forint van, az EU nem is foglalkozik ezzel a szakasszal. Ennek a kudarcnak az egyik indirekt beismerése, hogy elkezdték felújítani a Thököly utat a vágányokkal együtt, sejthetően a fentiekre.

fn.hu

10 hozzászólás “Pofon a 4-es metrónak – 56 milliárddal kevesebbet ad az EU” bejegyzésre

  1. hollósi szerint:

    Az idehaza mindennapos bugris virtus az EU-ban már megint nem vált be.
    A honpolgárral itthon mindent meg lehet csinálni. A mutyit odaát viszont nem díjazzák.
    Marad a 4-es metro két végállomása, a többi majd az elkövetkező 30 évben talán elkészül.
    A hó elején Münchenben jártam. Hozzá hasonló metróhálózat 50 év múlva sem lesz Pesten.
    Ha ki akarjuk röhögtetni magunkat az EU-ban, jelenkezzünk esetleg az olimpiára. IMF segélyből még úgy sem épült öt karikás játék.

  2. Gordon szerint:

    A jövőre lelépő Demszkájt már nem érdekli, hogy csődbe mehet a város.

  3. én szerint:

    Csodálom, hogy egyáltalán adnak valamit.

  4. Gordon szerint:

    Mondjuk én se bíznék rájuk egy fillért se.

  5. Öreg halász szerint:

    Mutyiország. Össze kellene már számolni, hogy menyi pénzt vesztett az ország amiatt, hogy az EU a lopások büntetéséből nem adott ide pénzeket.

  6. Jani szerint:

    Elég ha megnézed, hogy 2005 óta hány százalékkal nőtt meg az államadósság. Érdemes!

  7. tibor szerint:

    Akár milyen rossz a gazdasági helyzet, egyesek változatlan pimaszsággal kezdenének újabb és újabb nagyberuházásokba.
    Amiből két dolog biztos:
    -soha nem készül el
    -felelőst ne keress, mert az nem lesz.

  8. lolka szerint:

    Sok okos politikust összeterelném és irány a négyes metró három müszakban, kapnának egy ügyeskis csákányt és egy lapátot és akkor lehet ásni az alagutat, amig meg nem térül a sok elpocsékolt adóforint! -lenne munkaerő bőven…

Itt lehet hozzászólni !