Mosolyellenőrök: ügyészséghez fordul a Fidesz

Veszélyben a BKV legújabb hitelfelvétele

Hír TV, Kossuth Rádió, TV2

Mosolyellenőrzés Csepelen csütörtök délután: épp működik a HÉV, de az életveszélyessé szétrohadt elektromos dobozon már csak egy zacskóra futotta a BKV-nek

Ügyészséghez fordul a fővárosi Fidesz-frakció a BKV 2006 után kötött botrányos szerződései ügyében. Öt tanácsadói szerződés miatt kérnek vizsgálatot, köztük van az úgynevezett mosolyellenőrökről szóló pályázat is. A bruttó 11 millió forintos kampányra a közpénzből működő tömegközlekedési vállalat 2007-ben adott megbízást Mátay László – a stop.hu internetes hírportál főszerkesztője – cégének.

Mátay élettársa egyébként Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes szóvivője, Horváth Éva, akit nemrég menesztettek a BKV-tól. A normális közlekedésért indított kampányért 16 és fél millió forintot fizettek Mátay cégének. Az ellenzéki politikusok szerint a közlekedési vállalat körül kirobbant botrányoknál a személyi felelősséget, így Hagyó Miklós szerepét is vizsgálni kell, a BKV-t ugyanis közvetlenül Hagyó felügyeli.

„Olyan tanulmányok elkészítéséről van szó, amelyet a mi szakértői stábunk álláspontja szerint – kicsit durván fogalmazva – bárkinek az utcáról való behívásával, egy órai munkával el lehet készíteni” – fogalmazott György István a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese.

Hagyó Kocsisra mutogat

A MSZP-s főpolgármester-helyettes a megbízásokban betöltött esetleges szerepéről nem nyilatkozott, szóvivője botrányával kapcsolatban pedig a BKV vezérigazgatójára mutogatott.

„Többször láttam Kocsis urat és Horváth Évát egyeztetni, tehát én úgy gondoltam, hogy közöttük egy jó személyes viszony van” – fogalmaz

Horváth Éva – bár a BKV állítása szerint soha nem látták a cégnél, főállású alkalmazott volt a tömegközlekedési vállalatnál – miközben Hagyó ügyeit is intézte. Fizetése mellé az elmúlt hónapokban 800 ezer forint prémiumot kapott. A BKV-tól a botrány kirobbanása után menesztették.

Kinevezések másképp

Szerdán egyhangúlag szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés az önkormányzati cégek vezetőinek kinevezési rendjéről szóló előterjesztést. Eszerint a jövőben a fővárosi intézmények és gazdasági társaságok vezetőinek kinevezéséről, felmentéséről, valamint az igazgatósági és felügyelő-bizottsági tagok megválasztásáról és visszahívásáról a közgyűlés és nem a szakbizottságok döntenek.

Az egészségügyi bizottságban dolgozó Havas Szófia szocialista képviselő volt az egyetlen, aki nem nyomott gombot, bár a teremben volt. A politikus a vitában is kifejtette, hogy nem ért egyet a javaslattal. A fideszes képviselőknek azt a javaslatát viszont elutasította a balliberális többség, hogy a kiemelt fejlesztésekkel foglalkozó bizottságtól is a városvezetéshez és a közgyűléshez kerüljenek a lényeges kérdések.

Forrás: Hír TV

Veszélyben a BKV hitelfelvétele

Csak akkor támogatja a BKV-t a kormányt, ha rendbe teszi a gazdálkodását – jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök. Így viszont veszélybe kerül a cég mostanra tervezett hitelfelvétele. Pedig a BKV-nak csak szeptember végéig elég a pénze a bérek kifizetésére.

A BKV továbbra is bízik abban, hogy kap hitelgaranciát a kormánytól. A tárgyalások még tartanak – mondja Bolla Tibor, a cég gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Bajnai Gordon miniszterelnök egy lapinterjúban azt mondta: meg kell teremteni a felelős gazdálkodás feltételeit, csak utána lehet beszélni bármiféle támogatásról.

A BKV 30 milliárd forint hitelhez kér garanciát, a vezérigazgató-helyettes szerint állami garancia nélkül a jelenlegi pénzügyi helyzetben ekkora hitelt nagyon nehezen kapnának. Márpedig a cég pénze csak szeptember végéig elég, hogy fizetni tudja például a béreket. A vállalat a Magyar Fejlesztési Bankkal és kereskedelmi bankokkal is tárgyal – mondta Bolla Tibor.

A fejlesztési bank állami garancia nélkül nem ad hitelt, vagy nagyon megnézi az igénylő céget – tájékoztatott Őry Kovács Katalin kommunikációs igazgató. Elmondta, hogy az a vállalat, amely mögött nincs állami garancia, általában csak kereskedelmi alapon, tehát magasabb kamatra vagy nagyobb önrésszel kaphat pénzt. De akkor is feltétel, hogy ne legyen adóssága, vesztesége.

A fejlesztési bank ugyanis nem vállalhat túl nagy kockázatot, ezt az unió is ellenőrzi. Ezek alapján tehát a BKV-nak igen kicsi az esélye a 30 milliárd forintos hitelre, hiszen 80 milliárd forint az adóssága. A vállalat kereskedelmi bankokhoz is fordulhat, de a kedvező hitelhez ott is kell az állami garancia.

Forrás: Kossuth Rádió

20 hozzászólás “Mosolyellenőrök: ügyészséghez fordul a Fidesz” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Gondolom elszaladtak a sarki kisközértbe, és kértek egy zacsit, oszt továbbálltak. Gratulálok!

  2. Öreg halász szerint:

    A csepeli HÉV luxushévvé alakításáról nem volt szerződés? Persze, holmi életveszély nem számít, a barátok mindig fontosabbak.

  3. hlajos szerint:

    Öreg halász: a HÉVünkel nem járnak se politikusok, se diplomaták, se pénzes túristák, Ferenc Jóskáról nem is beszélve. Szóval egyenlőre maradnak a jó öreg “zöldek”, hatvannal “pöfögve” a nyílegyenes Szabadkikötő-Lágymányosi híd szakaszon.

  4. Öreg halász szerint:

    Nem tudom észrevettétek-e, hogy a HÉV az elmúlt egy évben vagy tucatnyi alkalommal robbant le, és ebből jó ha kétszer adtak ki tájékoztatást. Vannak olyan szakaszok, ahol majdnem lépésben közlekedik, olyan rossz a sín. Néha azon gondolkozom, hogy vajon megvárják-e, hogy ki is fusson egy szerelvény, vagy hamarabb megjavítják ezeket a szakaszokat?

  5. Lexon szerint:

    Öreg halász:
    “a HÉV az elmúlt egy évben vagy tucatnyi alkalommal robbant le” – ez régen is így volt. Csak most van internet, és sokkal több esetben szerzel róla tudomást. Évekkel ezelôtt csak azt a két esetet hallottad, most meg itt olvashattsz valamennyirôl. Szóval nem a HÉV lett rosszabb, hanem a kommunikáció kiszélesedett.

    “Vannak olyan szakaszok, ahol majdnem lépésben közlekedik, olyan rossz a sín.” – Konkrétan?

  6. Öreg halász szerint:

    A Szabadkikötő és a Lágymányosi híd közötti részen pl. sokszor dobál, rángat a HÉV. Én nem emlékszem rá, hogy mindig így lett volna.

    Gondolom szerinted nemcsak a HÉV állapota nem romlott le, hanem a BKV egyéb eszközeié sem. Akkor miért látok minden héten lerobbant buszokat? Vagy a lerohadás csak a HÉV-et nem érinti?

    Lexon, aki nem látja, hogy milyen állapotban van a BKV, méghozzá minden tekintetben, az vagy vak vagy annyira elfogult, hogy nem hajlandó kinyitni a szemét!

  7. Lexon szerint:

    Öreg halász, már megint mellébeszélsz. Azt kérdeztem, hol közlekedik “lépésben” a csepeli HÉV? Ne a BKV-ról beszélj, meg a buszokról, nagyon jól tudom, milyen állapotban vannak. Valamit állítottál, azért kérdeztem rá, mert teljesen alaptalan, hazugság.

  8. Öreg halász szerint:

    Lexon, ne legyél már ilyen prendickes, hogy szándékosan mindent félreértesz. Pedig mér idéztél is: “Vannak olyan szakaszok, ahol majdnem lépésben közlekedik, olyan rossz a sín.” Aztán azt kérdezed, hogy hol jár lépésben, pedig nem azt írtam, hogy lépésben jár.

    Lassan jár, idegesítően lassan, és biztosan nem azért, mert mehetne gyorsabban is, de a menetrend nem engedi. Le van rohadva minden.

  9. Gordon szerint:

    Lexon! Nem tisztem hogy megvédjem halászt, de ha már így konkrétan kérdezed, akkor elmondom, hogy hol közlekedik lépésben. Nos, mikor a Szabadkikötő megálló felől elhagyja az Ófalut, akkor lépésben közlekedve vonszolja be magát a Szent Imre térre, és utána szinte teljes egészében egészen a végállomásig . Mert szar a pálya és nincs sínfék a szerelvényekben? Ja, nem kellett volna ellopni a pénzt, és akkor nem a 40 éves szerelvényeken döcögnénk.

    Nem értem, hogy az ún. nagyfelújítások alkalmával miért nem oldották meg ezt a problémát. Kidobtak egy halom pénzt, de a hÉV nem lett gyorsabb. Holott az idő múlásával, és a technika fejlődésével az lenen a természetes. Nálunk pont fordítva van. Csak az eladósodottság és a mutyi tekintetében gyorsultunk be.

  10. Csepel-sziget szerint:

    Gordon! Hát ahogy beér a csepeli “belvárosba” ott én akkor sem engedném harmincnál többel, ha tökéletes lenne a sín. A sok idióta így is össze-vissza mászkál a síneken, ráadásul a megállók is nagyon közel vannak egymáshoz.

  11. Gordon szerint:

    Szerintem mehetne gyorsabban a hév. Nyugaton a villamosok is sokkal gyorsabban közlekednek mint a mi “gyorsvasutunk” mikor beér a “városba”. A Szent István és a II. R.F. utat leszámítva a kereszteződések pont a megálló előtt vannak, ezért ott úgyis lassabban megy át. A Szabadkikötőn meg egyértelműen lehetne döngetni akár 90-el, 100-al is, mint a nyugati gyorsvasutak.

  12. hlajos szerint:

    Csepel-sziget: a belvárosban kéne rendes kerítés, a sín mindkét oldalára és akkor mehetne ott is egy kicsit “gyorsabban” a hév, mert a sok barom nem tudna rámászni a pályára. Legalábbis a Szent Imre tértől a kikötő fele.

    A rossz szakaszokról: Ófalu és a Szabadkikötő közt van egy idétlen kanyaros rész, az valami borzalmasan “kattog” a HÉV, gondolom a kanyarok miatti csúszás miatt (gyk: az ellentétes oldalon lévő kerekek gondolom egy tengelyen vannak, és mivel a kanyarban az egyik kerék hosszabb utat tesz meg, ezért az egyik csúszik). Ugyanez a játék megy a Lágymányosi és a Kvassay híd közt is. A pálya többi részén is csak 60 km/h a max a sín tervezési sebessége miatt, és a vonat se mehet 70 km/h-nál többel, műszaki okok miatt. A pályát teljesen újjá kéne építeni, valami istenesebb sebességre, pl. el tudnám viselni a 110km/h-t, amennyivel Japánban megy a helyi elővárosi vonat, ha jól emlékszem. Persze ehhez kellenek új vonatok, amik ha alacsonypadlósak (mert legyenek már azon), akkor már lehet, sőt, kell, hogy ne átmenő tengelyek legyenek, hanem, mint a Combinókban, egy oldalon, az egymás mellett lévő kerekek vannak meghajtva -> a csúszás a kanyarokban némi plusz vezérlőelektronikával ki van küszöbölve. És ha már új vonat, akkor az lehet klimatizált is, légfűtéses, és rögtön kapcsolódhat bele pesti villamosvonalakba, hogy ne kelljen annyit átszállni.

    (álmodozni a legegyszerűbb, az ingyen van, szokták volt mondani)

  13. Gordon szerint:

    Ez a városvezetés még arra sem volt képes, hogy a kettes metrót és a gödöllői hévet valahogy összekapcsolja. Ne várjunk tőle nagy dolgokat… a metró projekt is ezer sebből vérzik.

  14. lolka szerint:

    De az olimpia az igen az már valami. Az elővárosi vasút, hogy kimegy Ferihegyre…

  15. Nagyapó szerint:

    T. Öreg halász, Gordon, hlajos, stb.
    A legnagyobb probléma, hogy a HÉV nem villamos, hanem vasút, így (mivel nincs sínfékje kb. 300 m a féktávja), lakott területen lassan (~30km/ó) kell mennie. Ráadásul “ketrecbe” kell zárni, ezáltal kettévágja Csepelt. A legbiztosabb lenne, ha befednék, így felszíni metróként üzemelne. Vicc nélkül jobb lenne, ha vidéki HÉV helyett fővárosi villamos lenne, mondjuk hannoveri, vagy Combínó elővárosi villamos.
    Viszont hlajos-nak mondva, elértük már a japán vasutak szintjét, mivel nálunk is (kb. 100 éve) forgózsámolyos járművek közlekednek,nem egytengelyűek, így a külső, belső futás nem számít, nem azért csikorog.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. Jeniszej szerint:

    Már rég ki kellett volna tiltani a lakott területekről a HÉV-et. Minek?
    Fenntartása drága kocsiparkja elavult. Már okafogyottá vált.

  17. Gordon szerint:

    És a Vágóhícról 179-es busszal mennek majd a tömegek a sporteseményekre az olimpia idején. Óránként jön két rövid busz. 🙂 Inkább gyalog. Legyen zöld olimpia, mindenki menjen gyalog a helyszínekre otthonról, vagy a szállodából. Útközben beugorghatnak az OBI-ba egy akciós láncfűrészért. Ha unatkoznak, akkor átugornak “várostnézni”a Szabadkikötő út túloldalán lévő szargyárhoz, vagy az addigra sittel és szeméttel betemetett öblökhöz. Ha éhesek, akkor vehetnek egy háromszög szendvicset az Agip kúton.

  18. Lexon szerint:

    Nagyapónak van igaza, ide egy egyszerû villamos vonal kell. Már csak azért is, mert ha valóban beépül a sziget északi része, akkor a Szent Imre tér és a Lágymányosi híd között nem csak egy megálló lesz, hanem kb. 3. Így már semmi értelme nem lesz a HÉV-nek, ami lassan gyorsul és lassan áll meg. A villamos kb. fele annyi idô alatt tenné meg a teljes távot.

  19. Öreg halász szerint:

    A legnagyobb probléma valóban a villamos-vonallá átépítés, ezzel egyetértek. Csakhogy erről lehet napestig beszélgetni, ha egyszer a főváros, a BKV nem tervezi megcsinálni.

  20. Jeniszej szerint:

    Írjunk tanulmányt a HÉV kiváltására. Több milkóért meg elmegyünk tanácsadónak, szóvivőnek, ellenőrzési bizottsági tagnak, meg nem tudom minek.
    Vágjuk le mi is a BKV-ét – színesítsük a palettát

Itt lehet hozzászólni !