Közlemény! Jelentős pénzügyi hiba: vizsgálatot rendelt el a csepeli polgármester

Csepel.hu

 

Nem szándékos, de súlyos tévedésre derült fény a csepeli önkormányzat pénzügyi kimutatásában. A hibát az okozta, hogy – más megtakarítások mellett -, a költségvetésben a kerület 2 milliárd forint értékű államkötvény-papírjait az önkormányzat pénzügyi vezetője egy törvényváltozás után, tévedésből duplán szerepeltette. Így akaratlanul is azt a látszatot keltette, mintha nem 2 milliárd, hanem 4 milliárd forint lenne az önkormányzat általános tartaléka. Ezzel a nem szándékos szakmai hibával megtévesztették a képviselő-testület tagjait is. 

A pénzügyi vezető elismerte a hibát és felelősségét, ezért Borbély Lénárd csepeli polgármester elfogadta a felmondását.

A mai képviselő-testületi ülésen a polgármester egyúttal vizsgálatot rendelt el a könyvvizsgálók bevonásával. A történtek miatt a korábban ismert 7,8 milliárd forint helyett így a valóságban „csak” 5,8 milliárd forinttal javult a csepeli önkormányzat pénzügyi helyzete 2010 óta. Akkor a szocialista vezetés csődközeli helyzetben, 3,8 milliárd forintos hiánnyal adta át a kerületet. Ehhez képest van most 2 milliárd forintos többlete Csepelnek.

Súlyos, de nem szándékos pénzügy technikai-hiba történt, de a korábban meghozott fejlesztéseket és beruházásokat ez nem érinti. A kerület biztonságosan működhet és fejlődhet tovább. A vizsgálat eredményét az önkormányzat nyilvánosságra fogja hozni.

Budapest, 2017. június 28.

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata

Csepel.hu

 

 

13 hozzászólás “Közlemény! Jelentős pénzügyi hiba: vizsgálatot rendelt el a csepeli polgármester” bejegyzésre

 1. Betke szerint:

  A hiba az hiba, jól tette, hogy lemondott!

 2. Ábel Attila szerint:

  Tudtuk, hogy jók vagyunk – de hogy ennyire, már túlzásnak tűnt

  Hét éve folyamatosan javul a csepeli önkormányzat pénzügyi helyzete. 2010 októberében még katasztrofális volt. Tízmilliárdos vagyonvesztés mellett akkor a csőd szélén állt Csepel. Ahhoz képest most kétmilliárd a tartalék, ami 5,8 milliárd forintos javulás 2010-hez képest. Az elmúlt hónapokban azonban olyan pénzügyi adatok jöttek, amik egészen hihetetlen teljesítményre utaltak. Tudtuk, hogy “jók vagyunk”, de hogy ennyire, már túlzásnak tűnt.

  Emlékszem, többször rá kellett kérdezni, hogy biztos-e az összeg. Meg arra is, hogy honnan jött a plusz pénz. Nehéz volt megmondani. Mindenben jobbak voltak az eredmények, mint korábban. Annyi városfejlesztési projektünk van például egyszerre, hogy fejből fel se tudjuk sorolni. Egy hosszú listán kell számon tartani. Az eredmények tehát furcsán jók voltak, de átmentek a politikai ellenőrzésen is. A mindig ellenzéki – most MSZP-s – vezetésű Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottság nem vett észre problémát. Ebben a bizottságban van az elnöklő szocialista Dobák István mellett Szenteczky János, az MSZP vezetője és Borka-Szász Tamás DK-s politikus is. Miután pedig többszörösen biztosítottak bennünket arról, hogy az eredmények ilyen jók, annyiban hagytuk. Megjegyzem, a testületi ülésen Borka-Szász Tamás volt az egyetlen, aki pénzügyi hibaként beszélt a pénzügyi hibáról.

  Nem állítom, hogy heuréka pillanatot éltünk meg ezek után, amikor kiderült, hogy egy kétmilliárdos elszámolás volt a túlzottan jó számok mögött. Nagyon sajnáltam a pénzügyes hölgyet, aki a hibát vétette, majd észrevette, és aki fel is ajánlotta a felmondását. Amit el kellett fogadnunk. A hölgy nem most kezdte a szakmát. Keményen dolgozott, komoly tapasztalt állt a háta mögött, és most egy ilyen hibát vétett mégis. Ezt a lelki terhet gondolom egy egész életen át viselni fogja. Mi pedig a következő napokban – gondolom – ismét megtapasztaljuk, hogy a pártsajtó tojik a valóságra. Ha csak az IKEA-ba átment nővérkék kamuhírét nézzük (összesen nulla nővér ment át az áruházba dolgozni, miközben azt állították, hogy egy egész kórházi osztályt kellett emiatt bezárni), láthatjuk, hogy semmilyen erkölcsi gát sincs, amit át ne lépnének.

  Akik pedig a politikai oldalról végezték az ellenőrzést, és nem vették észre a hibát, most szintén nagy sivalkodásba kezdhetnek majd. Ők a következő tényeket fogják elhallgatni:

  1. Pénzügyi kimutatási hiba volt: ez az összeg addig sem létezett, amíg “papíron” ott volt.
  2. Az vette észre és az javította, aki elkövette. Aztán felajánlotta a felmondását, a polgármester pedig ezt elfogadta.
  3. 5,8 milliárd forinttal javult az önkormányzat pénzügyi helyzete 2010 óta.
  4. Így is 2 milliárd forint a kerület tartaléka.
  5. Semmilyen tervezett fejlesztést sem kell leállítani.
  6. Még plusz fejlesztéseket is el lehet indítani a 2 milliárd forint értékben.

 3. Letiltatni szerint:

  Biztos, minden papír rendben?

 4. Ábel Attila szerint:

  Én azt gondolom igen, de a vizsgálat kideríti. Sajnálom a hölgyet.

 5. Hozzászóló szerint:

  Ebben az esetben nem hiszem, hogy lesz bármiféle “sivalkodás”, ha -mint íródott-a hiba felett mindenki átsiklott. Egy felelős is előkerült, feltételezhetően egy beosztott, vagy alkalmazott személyében.
  Az IKEA nevét idekeverni kár, olyan érzése lesz tőle az embernek, mintha fizetnének a reklámért.
  A pénzügyi tartalék képzése ugyanakkor szép teljesítmény.

 6. strici szerint:

  egy nem szandekos hiba miatt el lett bocsajtva pedig kemenyen jol dolgozott.
  a szandekos buncselekmenyert nem kellett anno beadni a felmondast??
  veletlenul nem lehet magas beosztasban reszegen vezetni.
  kisember vetlen hiba-nagy ember szandekos buncselekmeny.

 7. valaki szerint:

  Én nem fogadtam volna el a felmondást! Mindenki követ el hibát! Pl: Orbán úr, Polgármester urak is. az Ő felmondásukat elfogadnák?

 8. Nagyapó szerint:

  valaki, strici! Nagyon szép populista a szövegük, de a hölgy nem kisjani volt, hanem ágazatvezető (ha tudják mi az). A pénzügyekért ő volt a felelős, ezért mondott le.
  Az igaz, hogy én megvártam volna a revízió végét, mert akkor lenne tiszta állapot.
  Azért emlékszem egy veres emberre, aki böszme főnökével a trükkök százait követték el a költségvetéssel, átverték az EU-t, majd a törpét utánőzva azt mondták “na és”. A milliárdokat pedig ugye – 11,9 milliárd eurót az Európai Bizottság, 6,5 milliárd eurót az IMF, bocsátott rendelkezésünkre – az Orbán kormánynak kellett kigazdálkodni!
  Úgy, hogy hátrább az agarakkal!!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 9. Csányi László szerint:

  Ez ez ügy a szociknál már bűnügy lenne! Itt csak tévedés!

 10. strici szerint:

  nagyapo!
  nagyon szep kacifantos szoveget irtal terelesre nagyon jo.
  vissza mutogatni mar megint az mszp-szdsz mar nevetseges.
  tereles nelkul valaszolj legyel szives.
  a nem kisjani agazatvezeto a hiba miatt le kellett hogy mondjon.
  szerinted egy magasabb beosztasu egyennek illett volna ugyan ezt felajanlani a reszegen vezetes utan?

 11. Koppány szerint:

  Milyen könyvelő az ilyen? Jól tette, hogy távozott.

 12. Nagyapó szerint:

  strici! Értem. Rákosi, Kádár apró dögei, Horn, Gyurcsány(i) tetteire a komcsik szerint nem “illik” emlékezni.
  De, “a nem kisjani agazatvezeto a hiba miatt le kellett hogy mondjon.” ez kérdés, vagy kijelentés? Én kijelentésnek szántam!
  Nem szerencsés összekeverni az ittast, a részeggel! “más, más hangnemben kis lovag”. Talán emlékszik egy fickóra, akit keményen támadtak egykori ittas vezetése miatt, azután az USA elnökének választották (gy.k. Bush).

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 13. strici szerint:

  anelkul hogy szandekomban lenne megbantani vagy megserteni egy szintet lehet latni.
  mashogy nem lehetett a kerdest egyertelmuen feltenni.
  a valasz igen vagy nem helyett : rakosi kadar usa elnok ki 1 pohartol ki 5 hordotol reszeg.
  ceterum r3: nagyapo nem valaszol mert igennel parttarsai haragszanak meg nemnel az atlagember.(nem baloldalit irtam)
  most johet a kovetkezo kioktatas. melyik szot lehet kiforgatni.
  ui. hogy kerdes vagy kijelentes? meg kell nezni a mondat veget. ha ilyen jel van ? akkor kerdes de senki nem kerdojelezte meg.

Itt lehet hozzászólni !