A 2018-as költségvetés a biztonság és fejlődés költségvetése lesz

Csepel.hu

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke és frakcióvezető-helyettese Csepelen tartott sajtótájékoztató keretében beszélt a 2018-as költségvetésről, amely a kormány tervei szerint a kiszámíthatóság, a biztonság és a fejlődés költségvetése lesz.

Németh Szilárd a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy az elsősorban a munkából élőkről, a családokról és a biztonságról szól majd.

Cél: a teljes foglalkoztatottság

„Újabb lépéseket teszünk a teljes foglalkoztatottság irányába, további támogatást adunk a családoknak, és tovább erősítjük az ország biztonságát. Mindezt az teszi lehetővé, hogy Magyarország erősödik.”

A Fidesz alelnöke elmondta, hogy a polgári kormány célja kezdettől fogva az volt, hogy a segélyt felváltsa a munka. „2010-hez képest ma több mint 700 ezerrel többen dolgoznak, ezek döntő többsége piaci álláshely. Szeretnénk elérni a teljes foglalkoztatottságot, ezért tovább csökkennek a munkát terhelő adók.”

2018-ban a munkanélküliségi ráta 4%-ra csökkenhet, jövőre is lesz közmunkaprogram, és folytatódnak a munkahelyteremtő intézkedések.

„A munkahelyteremtés mellett azt is fontosnak tartjuk, hogy minden magyar embernek megérje dolgozni. 2018-ban is folytatódnak a béremelési programok a közszférában. A piaci szférában a munkát terhelő adók újabb csökkentése teszi lehetővé a bérek további növekedését. Folytatódik a minimálbér-emelés: az idei 15% után 2018-ban további 8%-kal nő a minimálbér. A szakmunkás minimálbér az idei 25% után, 2018-ban újabb 12%-kal nő. A szakmunkás minimálbér 2010-hez képest megduplázódhat.”

A családok támogatása

A költségvetés másik hangsúlyos eleme a családtámogatás. Ezzel kapcsolatban Németh Szilárd elmondta, hogy 2018-ban nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, havi 35 ezer, vagyis évi 420 ezer forintra. Jövőre is lesz első házasok adókedvezménye, otthonteremtésre pedig 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Elhangzott, hogy 2018-ban az ideinél nagyobb, 3%-os lesz a nyugdíjemelés, és nyugdíjprémium kifizetésével is számol a kormány.

Jövőre 79 milliárd forintot fordítanak ingyenes gyermekétkeztetésre, és az ígéretek szerint több forrás jut a rugalmasabb bölcsődei rendszerre.

A fiatalok támogatását segítő intézkedésként 2018-tól az állam biztosítja az első sikeres nyelvvizsga, valamint az első emelt szintű – most még térítésköteles – idegen nyelvből tett érettségi ingyenes megszerzését, továbbá a fiatalok első vezetői engedélyének ingyenes megszerzését.

A Fidesz alelnöke utalt Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki beszédére, melyben a kormányfő bejelentette, hogy a kormány döntése szerint a jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, az állam át fogja tőlük vállalni. A diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek pedig két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik. „Azért is különösen fontosak a családokat támogató intézkedések, mert – ahogy miniszterelnök úr is fogalmazott – kevesebb, mint negyven év alatt Magyarországon “elfogyott” csaknem egymillió ember. Népesedési fordulatra van szükség.”

A biztonság megerősítése

Fidesz alelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövő év egyik legfontosabb feladata a biztonság megerősítése.

„Európa biztonságát ma számos veszély fenyegeti, és ez Magyarország számára is többletfeladatokat jelent. A kockázatok közül az ellenőrizetlen migráció a legjelentősebb, amellyel tartósan kell számolnunk. Ezért a kormány a 2018-as költségvetésben is megfelelő pénzügyi hátteret biztosít a határok védelmére. Ez az illegális bevándorlás elleni fellépés leghatékonyabb eszköze. Jövőre rendvédelemre és a közbiztonság megerősítésére 83 milliárd forinttal több pénz jut, mint idén.”

A Fidesz frakcióvezető-helyettese leszögezte, hogy a 2018-as költségvetéshez egy stabil gazdaság jelenti az erős alapot. „A magyar gazdaság 2018-ban már hatodik éve nő. Jövőre 4,3 százalékos gazdasági növekedés valósulhat meg 2,4 százalékos hiány és 3 százalékos infláció mellett.

A 2018-as költségvetés egyik legfontosabb erőssége, hogy 2017-hez viszonyítva 102 milliárddal több jut az egészségügyre, az oktatásra 81 milliárd forinttal, az otthonteremtési programra 15 milliárd forinttal több, nyugdíjakra, családtámogatásra, szociális területre 287 milliárddal, gazdaságfejlesztésre 205 milliárddal, az útfelújításokra 30 milliárddal több jut.”

Csepel és Soroksár is jól jár

Az önkormányzatok stabilitását biztosító támogatási rendszer 2018-ban is fennmarad. A Fidesz alelnöke elmondta, hogy a gazdasági növekedésnek köszönhetően az önkormányzatok forrásai is bővülnek majd, és nőnek a központi költségvetési támogatások is. A minimálbéremelés és a közszférában megvalósuló bérfejlesztés többletét a központi költségvetés fedezi.

Németh Szilárd szerint az, hogy immár harmadik éve fél évvel korábban ismerhetik meg a magyar családok, a vállalkozások és az állami intézmények a következő évre tervezett intézkedéseket és azok hatásait; nagyobb biztonságot, kiszámíthatóságot és a jövőre nézve könnyebb tervezhetőséget jelent minden érintett számára.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !