A Jobbik-DK-MSZP összefogás is kevés volt Szentendrén

Index, Csepel.info

MSZP Jobbik DK

A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a szentendrei időközi választást. Az ellenzék egy új modellel kísérletezett, az LMP-n kívül a komplett baloldal beállt egy civil jelölt mögé, és a Jobbik sem indított ellenjelöltet. Matematikailag így már volt esélyük, de hiába. A választók nem kajálták be a poszkommunista-posztnáci összefogást.

A különbség a Fidesz és a TESZ jelöltje között 41 szavazat. 2014-ben még 63 szavazattal sikerült itt győznie a Fidesznek, de akkor még nem fogott össze a Jobbikkal a balliberális ellenzék.

Az időközi választáson négyen indultak:

  • Négyessy Katalin, Fidesz-KDNP – 339 szavazat
  • Helyes Imre, Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) – 298 szavazat
  • Drávucz Zsolt, Lehet Más a Politika (LMP) – 17 szavazat
  • Pálmai Ferenc, Magyar Munkáspárt – 2 szavazat.

A 7. számú egyéni választókerületben azért választottak egyéni önkormányzati képviselőt, mert a tisztséget eddig betöltő képviselő tavaly szeptemberben elhunyt. A választás azért lett érdekes, mert a helyi ellenzék gyakorlatilag teljesen összefogott a Fidesz ellen. És nem csupán a baloldali pártok nem indítottak ellenjelöltet, hanem a Jobbik sem indult el a választáson.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt deklaráltan a TESZ-t támogatta, míg a Jobbik a szavazókra bízta a döntést. Az LMP és a Munkáspárt ugyan elindult, de az elején látszott, hogy nem tudnak érdemben beleszólni a versenybe.

2014-ben a Fidesz simán nyerni tudott a körzetben. A fideszes Tolonics Gyula 44,5 százalékkal (413 szavazat) legyőzte a TESZ jelöltjét, aki 37,7 százalékot (350 szavazat) kapott. Az MSZP 8, a Jobbik pedig 7 százalékkal sehol nem volt. Pusztán matematikai szempontból tehát a TESZ jelöltjének most lehetősége kínálkozott volna legyőzni a kormánypárti jelöltet. Nem sikerült azonban mozgósítani, a részvétel nem érte el a 2014-es szintet,  ezúttal 31,7 százalék ment el szavazni, 656-an a több mint kétezerből.

Sikeres modell 2018-ra?

A szentendrei választási szituáció főleg a Jobbik újfajta ellenzéki, baloldali szavazókat célzó stratégiája miatt lett érdekes. Vona Gábor célja, hogy egyesítse, majd magához terelje az ellenzéki, kormányellenes szavazókat. Baloldal célja szintén ugyanez, de az MSZP-nél és a DK-nál egyelőre nem láttunk jobbikosok megnyerését célzó üzeneteket.

Minden ellenzéki pártban tudják azonban, hogy azzal is lehetővé tehetik Orbán legyőzését, ha össze ugyan nem fognak, de nem indítanak egymás ellen jelölteket. Szentendrén pontosan ezt láttuk: mindenki beállt a legesélyesebbnek tűnő civil mögé. Más kérdés, hogy ezzel sem sikerült győzni.

A Jobbik és az MSZP is tagadta persze, hogy előzetes tárgyalásokat folytattak, Jakab Péter Jobbik-szóvivő még vasárnap is azt mondta, hogy magánéleti okok miatt lépett vissza a jelöltjük.

Forrás: Index

A témához kapcsolódó cikkek:

A csepeli DK is koalíciót szeretne a Jobbikkal

Leesik az állad: a Jobbikhoz dörgölőzött a csepeli DK

DK-Jobbik két jó barát

8 hozzászólás “A Jobbik-DK-MSZP összefogás is kevés volt Szentendrén” bejegyzésre

  1. ZsiványZoli szerint:

    Régi mondás: “a politikusra akkor szabad felnézni,ha lámpavason lóg és akkor is csak fizikai okból” nagyon aktuális ma is.

  2. Qvick szerint:

    Szerencsére a szentendrei választók nem kértek a KGB-ügynök ajánlkozásából. Hiába ugatott Gúr Nándor elvtárs a TV-ben.
    HAJRÁ FIDESZ !

  3. Lovas szerint:

    A Jobbik összeállt a komcsikkal, majd kiadott egy közleményt, hogy nem fog összeállni a komcsikkal. 😂

  4. Nagyapó szerint:

    Szentendrén a 7. körzetben 339-en szavaztak a Fidesz-KDNP jelöltjére és 1748 választó NEM szavazott a baloldali, volt SZDSZ-es jelöltre!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Szabó Imre szerint:

    Aki velünk nincs az ellenünk van, aki velünk nincs az komcsi!

    …vagy csak szimplán nem szereti nézni, hogyan kerül minden a
    rokonok, haverok, csókosok tulajdonába?

    Sajnos a magyar nép olyan birka nép, akik szeretik ha nyírják őket,
    a farkast meg beengedik az ajtón.

  6. Szabó Imre szerint:

    “Ismét helyreigazítási pert nyert a kormánypárti médiabirodalommal szemben Juhász Péter. A bíróság ezúttal a Ripostot marasztalta el, amiért a TV2-re hivatkozva azt írták az Együtt-alelnökről, hogy köze van a Prisztás-gyilkosság miatt elítélt Portik Tamáshoz.” Népszava

    Erről nem akartok egy cikket rittyenteni?

  7. Tsepeli szerint:

    Undorító volt a gyurcsótány és bandája de legalább ilyen undorító a hazug fidesz banda. Végső soron ugyanaz az mszmp-s kisz-es buzgómócsing gumicsizmás társaság.

  8. paneltomi szerint:

    egy időköziből nem kell sok konzekvenciát levonni, főleg nem egy önkormányzatiból. Egyébként meg ciklus közepén szokott általában a legnépszerűtlenebb lenni a kormányoldal.

Itt lehet hozzászólni !