Mit kell tudni az ágyi poloskáról?

Csepel.info

A csepeli önkormányzat közleménye szerint ágyi poloska fertőzést észleltek a Simon Bolivár sétányon működő nyugdíjasházukban. Először egyetlen apartmant találtak fertőzöttnek, ahol azonnal irtani kezdték a poloskákat. Mégis úgy tűnik, hogy az egész épületet fertőtleníteni kell majd.

De mi is az ágyi poloska, hol található, hogyan csíp, veszélyes-e a csípése, hogyan terjed, mit lehet tenni ellene, és legfőképpen kell-e megijedni?  Ezekre a kérdésekre próbáltunk most internetes cikkek segítségével választ keresni.

Ismét terjed – Csepelen is

A ’60-as években már úgy tűnt, hogy sikeresen felszámolták a poloskavészt. Az elmúlt évtizedekben mégis egyre több helyen jelent meg újra az ágyi poloska. A DDT és más vegyszerek betiltása, a turizmus, a nemtörődömség, elszegényedés együttesen állhat az ágyi poloska terjedése mögött. Ezzel együtt az ágyi poloska épp úgy megjelenhet takarosan karban tartott háztartásokban, mint elhanyagolt helyeken. Ha pedig megjelenik, nagy a baj. Bútorokban, ágyakban fészkel, kiirtása sokszor csak a bútorok lecserélésével együtt érhető el. Ez pedig nem kell elmagyarázni mekkora teher egy családnak.

poloska2

Budapest ágyi poloska fertőzöttsége 1997 óta emelkedik. A legfertőzöttebb régiók a Keleti pályaudvar bal oldalán fekvő Erzsébetvárosi tömbök, és a Józsefváros Corvin negyed mögötti része, de súlyos a helyzet Újpalotán, Káposztásmegyerben vagy akár a Havannatelepen is. A budai kerületek ennél jobb helyzetben vannak.

2015-ben elkészült egy budapesti poloskaszennyezettség-térkép. Ez azonban egyetlen poloskairtó cég adatai alapján jött létre – vagyis a valóság a térképen látható adatoknál sokkal rosszabb is lehet. A térképen mindenesetre az irányítószám és az e-mail cím megadása után bárki megnézheti az irányítószám által lefedett terület szennyezettségét.

Előfordulása

A társasházak és panelövezetek sokkal veszélyeztetettebbek, mint a kertes házi övezetek, de ettől még nem lesz kellemes élmény a szembesülés, hogy benne ülünk a poloskákban. A poloska gyorsan szaporodik, és különösen a sötét, szellőzetlen, túlzsúfolt lakásokat kedveli. Csípése viszketést vagy allergiás reakciókat okozhat.

A belvárosra vonatkozó adatok szerint a nyolcadik kerület Körúton kívüli része az egyik legfertőzöttebb terület. A pesti belváros többi része valamennyivel finomabb eloszlást mutat, de a VI., VII., és IX. kerületnek is megvan a veszélyeztetett zónája – írta 2015-ben a Budapest Reblog. Melegebb éghajlatú vidékeken gyakrabban előfordul, de lakott területeken szinte az egész világon jelen van. Az emberek és a madarak kártevője.

Terjedése

Az Ágyipoloska Blog szerint a lakás higiéniai állapota nincs összefüggésben az poloskák megjelenésével. Az igaz, hogy egy koszos és zsúfolt lakásban a poloskairtás szinte lehetetlen, de behurcolás után a poloska elszaporodhat tisztaságban is. Életéhez és szaporodásához mindössze két dolog szükséges: alvó ember és rejtekhely. Mindkét feltétel adott egy tiszta lakásban is.

Természetesen nem tudjuk biztosan megmondani hogy az ágyi poloska hogyan jutott be a hálószobába, de a leggyakoribb terjedési lehetőségek a következők:

1. Poloskás tárgy kerül a lakásba (az esetek több mint felében!) Lomtalanításkor beszerzett “majdnem új” ágy. Hagyatéki vagy antik bútorok vásárlása. Antikváriumos könyv, régiség, bontott faanyag, hanglemez, festmény.

2. Utazáskor hazahozzuk a bőröndünkben (hotel, hostel, szálloda). Gyakori eset, nyaraláskor ágyi poloskával fertőzött hotelben száll meg az ember. Az utazótáskát az ágy mellett tartva kitűnő búvóhelyet biztosítunk az ágyi poloskának, melyet a hazautazáskor lezárunk aztán repülőre-buszra-hajóra szállva csak otthon a lakásban nyitunk fel újra. Történik ez rendszerint a hálószobában, a nyaralás ruháit a gardróbszekrénybe pakolva, az ágy közvetlen közelében. Az előmászó ágyi poloska már az első éjszaka megtalálhatja az alvó embert, majd az ágyban vagy annak környékén rejtőzik.

3. Szomszédból is átvándorolhat az ágyi poloska. Társasházakban, panelekben gyakori jelenség hogy erősen fertőzött szomszédos lakásból érkezik a poloska. Teszi ezt általában függőleges irányban, repedések vagy csőáttörések mentén. Rendkívül problémás jelenség, a poloskairtás után idővel visszatérhet az ártalom, ezért fontos a forrás megszüntetése is (pl. rések tömítése, poloskairtás a szomszédban is).

Megjelenése

Az ágyi poloska hossza 5-7 milliméter. A kifejlett ágyi poloska barna színű, testét finom szőrök borítják. A hím és a nőstény külsőre hasonló, a nőstény kissé nagyobb. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű. Miután átszúrta a bőrt, és jóllakott vérrel, teste kitágul. Szájszerve finom szúrósörtéből áll, melynek hegyes végét szondaként használja: gyakran egymás mellett többször is megszúrja a bőrt, mire megtalálja az eret és szívásba kezd.

agyi-poloska

A jóllakott ágyi poloska bíborszínű árnyalatot vesz fel. A hátsó pár szárnya teljesen elcsökevényesedett, a félfedők azonban apró pikkelyek formájában megtalálhatóak. Lábain fejlett karmok és tapadókorongok találhatók, melyek segítségével függőleges felületeken is könnyedén mozog.

A poloskafertőzöttség nyomait viszonylag egyszerű megtalálni, – legalábbis régi és kiterjedt fertőzöttség esetén. Árulkodó jelek például a fekete pontok -elsősorban kárpit és fa felületeken (ágyi poloska ürülék). A lepedőn lévő vérfolt, lárvabőr, olykor a falon elnyomott poloska az ártalom biztos jele. A friss ágyi poloska probléma igazolása szakember számára is kitartó kutatást igényel.

agyi-poloska-buvohelyek

Tipikus ágyi poloska búvóhelyek közé tartoznak az olyan rés-repedések és illesztések ahol képes mélyen meghúzódni, hogy hasa és háta egyaránt a felülettel érintkezzen. Ilyen lehet például az ágy fa részeinek összeeresztése, a fa és kárpit felületek illesztése. A fal és padló találkozásánál lévő szegőléc rései-hézagai, szakadt tapéta szintén kitűnő rejtekhelyéül szolgál – írja az Ágyipoloska Blog.

Csípése

Az ágyi poloska csípés sokszor még a legtapasztaltabb bőrgyógyászokon is kifog. Akkor ismerhető fel könnyedén, ha ismerjük a keletkezésük körülményeit. Azaz nem magát a csípést vizsgáljuk, hanem azt, hogy azok hogyan keletkeztek. Az ágyi poloska minden esetben este csíp, majd másnap reggelre jön elő az az őrjítő viszkető kiütés. Szemben a bolha és pókcsípésekkel, amik napközben is szaporodhatnak.

Alapvetően bármilyen testtájékot érinthet, ahol a bőrfelület puhább. Sajnos ilyenkor sokan szúnyogra vagy bolhára gyanakodnak. Ha azonban nincsen a szúnyognak szezonja, vagy épp esténként nem ébredt fel arra az idegesítő kis halk zümmögésre, akkor nagy valószínűséggel ágyi poloska csípésekről beszélhetünk. Sokan szoktak még pókra gyanakodni. A pókcsípés apró, és a pók kettős harapószerve miatt, mindig két apró csípésnyomot hagynak.

Magát az ágyi poloska csípést tekintve a tünetek változóak lehetnek. Az apróbb piros pontól kezdve a felpúposodott sárgás gennyes fertőzésekig bármi előfordulhat. Egyedül attól függ, kinek mennyire érzékeny a szervezete ezekre a csípésre. A szúnyogcsípéssel ellentétben az ágyi poloska csípés 7-10 napig is viszkethet. Az alvásokat így nemcsak pszichésen, de fizikailag is ellehetetlenítheti.

A legtöbb viszketés elleni gél használható az ágyi poloska csípés enyhítésére is. A legnépszerűbb a Fenistil gél. Van kimondottan rovarcsípést enyhítő krém, mint az Antivakarin, vagy a Naturland csípés utáni krém. Persze lehet próbálkozni homeopátiás készítményekkel is. Ugyanaz érvényes itt, mint a legtöbb gyógyszerre: kinek mi válik be.

Kisgyermekekre a csípés sajnos veszélyes is lehet. Náluk ugyanis az ágyi poloska csípés csalánkiütést okozhat, aminek a szétvakarásával fertőzéseket is kaphatnak. Szerencsére azonban az ágyi poloskák csípésükkel fertőző betegséget (tifusz, szifilisz, aids) nem terjesztenek, lévén nem több gazdás parazitáról van szó – írja a poloskairtással foglalkozó Abatox összefoglalója.

Irtásuk

Az ágyi poloska irtása nagyon nehéz feladat, mivel a kártevő esetenként rezisztens az irtására használt szintetikus piretroidokkal szemben. Mivel az élő kártevők, illetve nyomaik felkutatása gyakorlott szemet igényel, érdemes szakemberre (egészségügyi gázmester, kártevőirtó szakmunkás) bízni a feladatot.

Az irtás során az összes lehetséges búvóhelyet kezelni kell. Mivel a vérszívók erősen kötődnek az emberhez, a normál kártevőirtási protokoll során csak a hálószobák ágyait (főleg az ágyak hátulsó és alsó része, anyaghatárai) és az ágyak közvetlen környezetét kell kezelni.A lakóingatlan egyéb, alvásra nem alkalmas helyiségeinek kezelése rendszerint szükségtelen. Az ágyneműt és a ruhaneműket a leghatékonyabban magas hőfokon (min. 60 fok) történő mosással tudjuk poloskamentesíteni.

Az irtás technológiája többféle lehet: permetezés, porozás és kiegészülhet hidegködképzéssel is. Az egész irtási folyamatot gyakran meg kell ismételni körülbelül két héten belül, mivel az engedélyezett poloskairtószerek a petéket nem pusztítják el (a poloskapeték 10-14 nap alatt kelnek ki). Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyéb kártevő irtási eljárások is használatosak (magas hő befúvása, fagyasztás), de ezek rendkívül magas költsége miatt ezek a módszerek hazánkban nem terjedtek el írja a Wikipedia.

Csepel.info

3 hozzászólás “Mit kell tudni az ágyi poloskáról?” bejegyzésre

  1. csilla szerint:

    Udv. Csilla vagyok kispestrol. Az en “dogeim” ami osszeszedtunk vhol /sose tudjuk meg/ vafregenyes. Nem tudtam semmit az agyipoloskarol. Csipesek vtak rajtunk azt hittuk szunyog./szept.lévén/ eloszor 2-3 majd 4-6 majd az egesz csalad. Naivsagunk orok atka ! Kideritettuk a nagy problemat….es 6 x kellett irtattni /kozel 100 ezer ft/ mosasokkal egyutt/ mire ugy latszik megszabadultunk a dogoktol. Meg igyse biztos mivel lakotelep….kitudja mire ebredunk ujra. Az anyagi resze ez. A mentalis tobbi eredmenye: gyereket haza kuldtek ….masik nagyobb gyerek megalaztatasa…a mhely sugasa bugasa a hatam mogott…egyszoval az eletunket romokba sodorta. A sok idegesseg…neztem allandooan h mi mozog…rangatoztam ha vmi papirzsepkendo csiklandozott…allandoan lestem a foldet…sarkokat az agynal. Az intetneten jutittam a csucstechnologiara…veszek egy gőzporszivot hisz fertozott egesz budapest.Igy nem a rovarirto cegek jar jol hanem lesz egy jo eszkozom a 21.szazadra! Hja bocsi…150 ezer…ft.csak a nyugalmamert… Hmm….. Udv. Csilla vagyok kispestrol. Az en “dogeim” ami osszeszedtunk vhol /sose tudjuk meg/ vafregenyes. Nem tudtam semmit az agyipoloskarol. Csipesek vtak rajtunk azt hittuk szunyog./szept.lévén/ eloszor 2-3 majd 4-6 majd az egesz csalad. Naivsagunk orok atka ! Kideritettuk a nagy problemat….es 6 x kellett irtattni /kozel 100 ezer ft/ mosasokkal egyutt/ mire ugy latszik megszabadultunk a dogoktol. Meg igyse biztos mivel lakotelep….kitudja mire ebredunk ujra. Az anyagi resze ez. A mentalis tobbi eredmenye: gyereket haza kuldtek ….masik nagyobb gyerek megalaztatasa…a mhely sugasa bugasa a hatam mogott…egyszoval az eletunket romokba sodorta. A sok idegesseg…neztem allandooan h mi mozog…rangatoztam ha vmi papirzsepkendo csiklandozott…allandoan lestem a foldet…sarkokat az agynal. Az intetneten jutittam a csucstechnologiara…veszek egy gőzporszivot hisz fertozott egesz budapest.Igy nem a rovarirto cegek jar jol hanem lesz egy jo eszkozom a 21.szazadra! Hja bocsi…150 ezer…ft.csak a nyugalmamert… Hmm….. Udv. Kispes

  2. Szigeti László szerint:

    Én most láttam egyet az ágyon szét nyomtam utána szét huztam az ágyat és nm találtam semmit de szerintem ha egy van akkor több is és láttam a ki irásban hogy ha eszik akorr dagatt lesz ez nm volt az

Itt lehet hozzászólni !