Narancsliget lett a “vörös Csepel”

Keményen büntették a hazudós MSZP-t

Csepel.info

Gyurcsány-bukta

Gyurcsány elment, a bukta maradt

Míg 2002-ben valamennyi önkormányzati körzetben fölényesen nyert az MSZP, és még 2006-ban, az őszödi beszéd után is sikerült elhozniuk a polgármesteri cím mellett 17 körzetből 14-et, a párt egy most vasárnapi önkormányzati választáson már katasztrofális vereséget szenvedett volna – számolta ki a választási adatok alapján a Csepel.info.

Június 7-én Csepelen valamennyi egyéni önkormányzati körzetében meggyőző Fidesz-győzelem született, a szavazókörökben pedig az MSZP-t néhány esetben még a Jobbik is megelőzte. Az áprilisi 3. számú egyéni önkormányzati választókörben rendezett időközi választás után lapunk már megismerhetett egy fideszes elemzést, amely ezt vetítette előre. Most mi magunk számoltuk ki, jártunk utána, mi történhetett.

Számításaink szerint a csepeli 17 önkormányzati körzetből egy most vasárnapi önkormányzati választáson mind a 17 körzetben nyertek volna a Fidesz-KDNP jelöltjei. A listás helyeken az MSZP 6, a Jobbik 3, az LMP 1 és az MDF is 1 mandátumot szerezett volna. Ilyen eredmény korábban teljesen elképzelhetetlen volt. Ugyanakkor mindez azt is jelzi, hogy Csepelen az LMP is valós politikai erővé, az MDF-fel egyenértékűvé érett.

Most vasárnap egy polgármester-választást is nagy fölényel nyert volna meg a Fidesz. Csepelen 1994 óta van MSZP-s polgármester, ez alatt az idő alatt azonban a kerület minden tekintetben lemaradt a környezetéhez képest. „Egyszerűen nincs semmi, amire büszkék lehetünk. A korábbi választási ígéreteink nagy részét most fogjuk visszavonni, ráadásul azzal, hogy azért nincs rájuk szükség, mert a környező települések már megvalósították. Gyakorlatilag beismertük az impotenciánkat. Még egy megveszekedett kerékpárutat sem voltunk képesek meglépíteni a Kis-Duna parton. Így akarjuk majd azt állítani az önkormányzati választás előtt, hogy mi vagyunk a szakértők? Pár milliárd forintot elköltünk majd az utolsó közel fél évben, amit nagyon látványosnak tervezünk, de akkor is tény marad, hogy maradandót 15 év alatt sem csináltunk. Ma még az MSZP-s képviselők is szégyellik a saját pártjukat. Így pedig még fasiszta-veszéllyel is nagyon nehéz lesz összekapni a csapatot” – érvelt MSZP-közeli forrásunk.

Lapunk úgy tudja ráadásul, hogy még az MSZP is azzal számol, hogy ma Szenteczky János, a botrányokkal erősen leterhelt Csevak Zrt. vezérigazgatója, az MSZP leendő polgármester-jelöltje pártjáénál is kevesebb szavazatot kapna, sőt, még a visszavonulási szándékát egyértelműen jelző Tóth Mihály is nagyobb eséllyel indulna, mint ő. Ezt a helyi MSZP is érezheti, a polgármester-jelölt ugyanis már közpénzből jelentet meg olyan kiadványokat, amelyekben reklámozza magát.

Mi továbbra is az önkormányzati munkára koncentrálunk, számunkra ez a legfontosabb – jelentette ki lapunknak az eredménnyel kapcsolatban Németh Szilárd. Továbbra is arra törekszünk, hogy megismerjük a csepeliek véleményét a helyi ügyekben, és kiálljunk azokért – úgy, ahogy ezt eddig tettük – hangsúlyozta.

Németh Szilárd szerint az elkövetkező hónapokban az MSZP ismét hazug ígérgetésbe kezd. Úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Egyelőre lemondanak a szégyenletesen ronda és a Kis-Duna partjára eleve nem illő wellness-tervekről, és arra számítunk, hogy ugyanez könnyen megtörténhet majd a Csepel SC esetében is. Aki ismeri az MSZP-s politikát, az azonban tudja, hogy ezek csak olyan hazug ígértek, amelyeket egy győzelem esetén egyetlen másodperc alatt felejtenek el. A mi véleményünk szerint ugyanakkor ezek olyan nagy horderejű és stratégiai lépések, hogy nem a jelenleg lakossági támogatottság nélkül is maradt MSZP-s képviselőknek, hanem a csepelieknek kell dönteniük róla. A Csepel SC, a Kis-Duna part és a kórház ügyében ezért továbbra is a népszavazás mellett vagyunk, és ennek megtartását így vagy úgy, de el is fogjuk érni – mondta el lapunknak a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Mi történt a Jobbikkal?

Ahogy a korábban a nagyobb MSZP-s támogatottságú településeken, úgy Csepelen is látványosan magas volt a Jobbik térnyerése. A Csepel.info utánajárt: az öt évvel ezelőtti 2004-es EP-választáson a MIÉP 3% alatti eredményt ért el, amely – mivel radikális jobboldali, de mégis más pártról van szó -, inkább jelzés értékű.

Most azonban csaknem 15%-ot hozott el a Jobbik Csepelen, a 2006 tavaszán még 53-55%-os támogatottságú MSZP 25%-ra, arányaiban felére zuhant vissza. Az eredmények alapján – tekintettel a Fidesz szavazatarányának növekedésére és arra, hogy a nagy településeken a Jobbik mindenhol ott erősödött jobban, ahol a korábban erős MSZP nagyot gyengült – szinte biztosra vehető, hogy az MSZP-től elpártoló szavazók kisebb része a Fideszt, nagyobb része a Jobbikot gazdagította, a Fidesztől pedig a korábban reméltnél kevesebb szavazót sikerült a radikálosoknak elcsábítaniuk. Erre utal az is, hogy a Fidesz helyi szervezeténél alig találkoztak olyan, korábban Fidesz szavazóval, aki most a Jobbikra adta a voksát.

Csepel.info

35 hozzászólás “Narancsliget lett a “vörös Csepel”” bejegyzésre

  1. Bobby szerint:

    A szavazatnak sincs szaga:P

  2. elemzés szerint:

    Van még egy összefüggés, amit érdemes végignézni. A 2004-es EP választásokat tekintve, és a mostanit, világosan látszik, hogy azok, akik 2004-ben az MSZP-re szavaztak, azok nagyrészt idén is elmentek, csak a szavazatuk három részre oszlott: MSZP, Jobbik, LMP.

  3. balszélső szerint:

    Egy nyilatkozatot hiányolok a kerületi FIDESZ-től. Szólítsa fel a kerületi vezetést, hogy az elkövetkező egy évben fogja vissza az álmait.
    Amit nem valósított meg az elmúlt 15 évben, azt most már ne tegye.

  4. Prendick szerint:

    Ennyire fontos lenne magatokat meggyőzni arról, hogy a Jobbik nem a Fideszt fogyasztja reggelire? 😉

    Nekem is van egy észrevételem. Sokat hallani, hogy a Jobbik szavazóinak minimum 80%-a ment el most. Lehet.
    De mi a biztosíték arra, hogy a Fidesz 56%-a nem csak Orbánék harsány mozgósításának eredménye és most elment szavazni a Fidesz táborának háromnegyede is.
    Minden csapból az folyik, hogy az emberek elvesztették a bizalmukat nem csak a pártokban, de magában a politikában is. 40-50%-okat mérnek a közvéleménykutatók azoknál, akik szívesen szavaznának új pártra.

    Az is közismert, hogy az MSZP-sek döntő többsége otthon maradt. A liberálisok átmentek az LMP-hez. De a többiek nem jöttek. És se a csepeli, se a pécsi időközi választás nem volt olyan elsöprő létszámú, hogy igazából következtetni lehessen a valós arányokra. A Sanda Ipsék és társai a “biztos pártválasztók” kategóriáját szokták címlapra tenni.
    Mi van, ha főleg ezek a biztos pártválasztók mentek el az utóbbi szavazásokra? De ők majdnem mind. A többiek még várnak.

    Nekem az a gyanúm, hogy ezek az “elemzések”, amivel összehasonlítgatjátok az összehasonlíthatatlan 2004-es választást, valójában amiatt a félelem miatt nőnek mint a gomba, mert belül tartotok tőle, hogy lehet ebben valami.

  5. Torro szerint:

    Üdv Mindenkinek!

    A fent leírt helyzet nem tudom hányan gondolták át rendesen.

    Először is, a vasárnapi választási eredményhez nagyon hasonló már most vasárnap se biztos, hogy születne. Alapjaiban változott meg a politikai élet berendezése, a pártok súlya. Például, az SZDSZ-nek nyiff, enyi. Volt, nincs. Most érte utol őket a Taxisblokád és 1994 kísértete, a gerinctelenség átka.

    A Jobbik súlya nagyon megnőtt, de hatalmas veszély leselkedik a pártra a szavazók tömege kontra rövid felhalmozódása miatt. Ismert ugyanis a mondás: ami könnyen jön, könnyen megy.

    A Fidesz nagyon megverte az MSZP-t, csak még mindig nem számolták ki sokan, hogy menyire (de itt ez az elemzés azért elég konkrétan számszerű). Egy most vasárnapi választáson talán meglett volna a 2/3-ad. Egy jövő hét vasárnapin viszont már nem biztos, hogy meglenne. Most ugyanis a rendkívüli módon gazdag baloldali gazdasági-politikai elit százmilliárdokat fog a jobboldali pártok bemocskolására, szétszedésére, egymásra uszítására áldozni. Az meg nem olyan lesz, mint itt az a pár provokátor, akik a Fideszt próbálják összeugrasztani a Jobbikkal.

    Az MDF még nem nyúlt ki, az LMP pedig még kicsiny. Az MDF ma már baloldali párt, de sajnos a legtöbb embernek totálisan hiteltelen lett. Én ugyanis ezt sajnálom, bárki is dob rám ezért majd követ. Ugyanis, ha nem lesz olyan szocdem vagy balos párt, ami át tudja venni az MSZP szerepkörét, akkor az MSZP előbb-utóbb újra nagyra fog nőni. Nem kell ehhez nekik 3 évnél több. Ezt meg nemszeretném. Bármikor is adják át a kormányrudat, ők azt fogják mondani, hogy az ország túl van a válságon, most már csak felfelé van út. Pedig akkor jön a neheze.

    Tehát: nagyon-nagyon nagy szükség van baloldali pártra, és az LMP-be szerintem már most úgy áramlanak be a szürke kis patkányok, mint anno a rendszerváltás idején a szociáldemokrata pártba.

    A jobboldalon viszont egy fentihez hasonló választás után 20 jobboldali képviselője, és egy jobboldali polgármestere lehetne Csepelnek. Ez olyan lehetőség lenne a szutyok kitakarítására, egy újfajta városvezetés kialakítására, amilyen még soha nem volt.

    Úgyhogy szerintem mindkét jobbos pártnál gondolkozni kellene egy keveset. (És megint azt kérem, hogy ne azon legyen vita, hogy a Fidesz és a Jobbik vajon jobboldali párt-e: egyik sem az teljesen, mint ahogy az MSZP nem baloldali párt, az SZDSZ-nek pedig semmi köze a liberális eszmékhez.)

    Pl. azt azért a Jobbiknak is be kell látnia, hogy nem illik leplakátozni a Fideszt. Tegnap voltam a belvárosban, ahol ürülékkel kenték be a Fidesz plakátjain az emblémát, fölé meg odaragasztották a Jobbik újságait, plakátjait. Itt Csepelen én is láttam, hogy le lettek ragasztva a fideszes plakátok. Ha egy jobbikos belegondol, mit szólna hozzá, ha a Fidesz ezt csinálta volna velük vagy ha őket zsidóznák le, talán megérti egy kicsit, hogy ugyanez talán egy Fidesz-szavazónak sem esik jól.

    Ha a Jobbik és a Fidesz egymást csépeli, egymást oltja ki, az marha jó az MSZP-nek. Amennyiben legalább ott van megállapodás, hogy nem egymás az igazi ellenfél, hanem a hatalmas vagyont, politikai, média és gazdasági tőkét felhalmozó és korántsem kimúlt MSZP, akkor 2010-ben nagyot tud nyerni mindkét párt országosan, és itt, Csepelen is.

    Még valami: a Kurucinfo a Szálasi-imádatával és neonáci szövegével vállalhatatlan egy demokratikus pártnak. Én még nem ismerem a Jobbik igazi énjét. Úgy látom egyelőre, hogy főként nemzeti radikálisok tartoznak oda, amivel nem látok gondot. De a nácikat utálom. Bízom benne, hogy a józan ész ott is erőt ad majd, hogy demokratikusabb legyen a párt mind a viselkedésében, mind a taktikai érzékében, mind az elképzeléseiben. Ha így lesz, nálunk is megtörténhet, ami Lengyelországban, és eltünhetnek a volt kommunisták pártjai.

  6. Prendick szerint:

    /
    Torro, példás önmérsékletet tanusítottam több órán keresztül. Mert ugye én zavarom az értekezést. Na, ezt nem akartam megzavarni.
    De valahogy nem látom a meginduló, bölcs párbeszédet.

    Gondolod, hogy lesz itt valaki, aki válaszol az írásodra valami értékelhetőt?
    Ha ilyen koncepcióval akarsz értekezni, mint ez a szöveged, legfeljebb hozzám fordulhasz, persze csak ha nem rágalmazol, mint tegnap. Tied a választás, én nem erőszakoskodom.
    /

  7. József az ács szerint:

    Az biztos, hogy néhány hülye, folyton zsidóz, ahelyett, hogy nem vásárolna pl. a Csepel Plázában, hamár nem akar itt látni több Simon Perez szerű figurát.

    A románok manapság nem túlzottan “bozgoroznak” viszont szép csendben kiszorítanak mindent ami magyar.

    Szóval Magyarország a magyaroké? , vagy a segg-hülyéké.

    Megjegyzem az MSZP választóinak alaprétege rasszista!
    Emlékezzünk a gyakran hallott szövegre: Orbán az a büdös cigány.
    Nincs semmi különös ebben.

    A proletár és a szegényember nem azonos kategória.

    A proli örökké csak söpredék marad. Lásd Gyurcsány, Podolák, Szenteczkí stb. Egoisták és nemzetárulók.

  8. Demeter J. szerint:

    Tisztelt Torro! Az MSZP-nek már minden mindegy. Kormányzása alatt pozitív impulzusokat nem tudott eljuttatni a társadalomhoz.
    A 2006-ban még eredményes volt a félelemkeltési politika.
    A múlt heti választások óta új módszerrel próbálkoznak.
    Ál jobbosaik (pl. Prendick ) szeretnének vitákat kierőszakolni.
    Aki ismer aktív jbbikost, röhög rajta.
    Prendick nagyképűsége tipikusan szoci gőg.
    Ne reagájunk rá, semmi értelme vitatkozni vele. Írogasson a semmibe!

  9. Prendick szerint:

    Első hozzászólás: Demeter J. /kicsit alapszint, de hátha bejön/
    Figyelek. 🙂

  10. Attila szerint:

    Prendick, “hidrogén és a butaság” 🙂

  11. Prendick szerint:

    Demeter J., téged ezen a néven, vasárnap előtt még sose láttalak, pedig kiismerem magam itt. Azóta csak rólam beszélsz. Többször írtad le a nevemet, mint bárki.
    Mondhatjuk nyugodtan, hogy értem élsz. 🙂

    Most is tudtam, hogy beugrasz.
    Nekem nem kell vitát provokálnom. Hozzászólok egy kérdéshez és kész. Aztán, ha válaszol valaki, válaszol, ha nem nem. Én leírom, amiről véleményem van. Ja, hát vannak, akiknek nem tetszik. Ez egy ilyen játék. 😉

  12. Prendick szerint:

    Attila, így van ez. 🙂

  13. Attila szerint:

    Több ilyen név is van szerintem, aki úgy hirtelen feltűnt.
    Hiába nincsenek már érvek, csak az “ilyen provokátor vagy, olyan provokátor vagy” persze “mszp-s” bérenc, most meg jön a jobboldali egység ellensége.
    Ez olyan mint, amikor egy-két tüzesebb tüntetés után, azt hallgattam a tv-ben és a rádióban, hogy mekkora provokátorok vagyunk.

  14. Borka-Szász Tamás szerint:

    A számadatok korrektek és vitathatatlanok, és ha azt a biztosan félrevezető módszert alkalmazzuk, hogy az EP választás eredményét automatikusan felszorozzuk egy nagyobb részvételre, akkor nyilván ezek a számok jönnek ki. Ami biztosan butaság (erre pl. Attila is rámutatott), még ha valóban jelentős fölényben van a Fidesz is jelenleg.

    Az MSZP-s “belső forrás” szájába adott mondatok és információk egyszerre szánalmasak és megmosolyogtatók. Én már csak tudom… 🙂 De jókat lehet röhögni rajta. Folytassa, csepelinfo! 🙂

    A Jobbik szavazótáborát komoly elemzők is csak találgatják egyelőre. Biztosan vannak volt mszp-sek, de biztosan vannak volt Fideszesek is. Én a Fidesz helyében nem nyugtatnám magamat, hogy nyugi, tőlünk nem mentek át szavazók, azok szocik, nyugi, nyugi…

    “Erre utal az is, hogy a Fidesz helyi szervezeténél alig találkoztak olyan, korábban Fidesz szavazóval, aki most a Jobbikra adta a voksát.” – na, ez a csúcs!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂

  15. Demeter J. szerint:

    T. Borka úr! Az a kormányon lévő párt, amelynek vezetői és gazdasági holdudvara külföldre menekíti a pénzét, -személyes példájukkal igazolva- azt üzeni a befektetni szándékozóknak, hogy innen ki kell vinni a tőkét!
    Lehet, hogy nem követnek el törvénytelenséget, de ők sem bíznak a gazdaság felemelkedésében!
    Ezek után tisztességtelenség egy nemzettel szemben az egyéni érdek előtérbe helyezése, a szándékos gazdasági kár okozása, az ország jövőjének feláldozása.
    Önökkel legközelebb akkor szabad majd párbeszádet folytatni, ha ellenzékben lesznek. Addig nincs miről tárgyalni!
    A választások óta levelezéseik feltűnően megszaporodtak. Sokra nem mennek vele: a kerületben szavazók töredéke olvassa az info-t, az itt megjelenő cikkek hírértéke messze meghaladja a hozzászólások okozta katarzist.
    Ha jólesik, hogy kiírják magukból a fájdalmukat, azt persze tolerálom.

  16. Gabo74 szerint:

    Én is a jobbikra szavaztam.
    Pedig régen fideszes voltam,csak hát kinyílt a szemem.
    A Fidesz szájkarate politikája is közre játszott abban hogy ez az ország ide jutott.Beszélni azt tudnak de mikor cselekedni kénne akkor rögtön meghátrálnak.Már réges régen át kellet volna hogy vegyék a hatalmat,de ehelyett csak szájkarate van.
    Nem véletlenül félnek a parlamenti pártok a jobbiktól,a felelősségre vonás és jó pár stikli kiderülne.
    Nekem van olyan roma ismerősöm aki a jobbikra szavazott,ennyit arról hogy fasiszta párt a jobbik.Amit én igenis ki kérek magamnak.
    A Hazafisság nem fasizmus hanem nemzeti érdek,amit jelenleg Magyarországon csak a jobbik képvisel.
    Lásd Amerikát akkor ott mindenki fasiszta?Mert ott aztán van hazafiság aki volt kint azt tudja milyen tisztelet övezi a lobogót.

  17. Emese szerint:

    Kedves Gabo74!

    Biztos vannak, akik korábban a Fideszre szavaztak, és most a Jobbikra. Szerintem ez a cikk sem ezt tagadja, pusztán arról szól, hogy nem ez volt a jellemző. Az én ismeretségi körömből a legradikálisabbak például mind a Fideszre szavaztak most is, mint eddig.

    Ráadásul a “szájkarate” egyelőre a Jobbik műfaja. Ha meg akarod nézni mit dolgozott a Fidesz, keress rá ezen az oldalon. A Jobbikról ugyanigy megteheted. A Fidesz sikere, hogy elvitték galvániszapot, hogy nem sikerült eddig lebontani a stadiont és a lámpákat, hogy van már Wass Albert szobrunk, hogy lesz Trianon szobrunk.

    A Fidesz és a civilek közös sikere, hogy megakadályozták a ha emeletes Wellness komplexust, ami tönkre tette volna a Kis-Duna partot, és beépíthették volna utána az egészet öt-hat emeletes házakkal.

    A Fidesz kiállt a kórházért is. Kiálltak a Geerincút kitaszítottjaiért, azért, hogy elvigyék onnan az illegális szeméthegyeket. És még sok minden.

    A Jobbikról egyelőre semmit sem lehet elmondani, úgyhogy egyelőre szájkarate pártról van szó, amelyik az egyetlen országért dolgozó párt plakátjait is elpusztítja, ugyanúgy, mint az MSZP.

    Más: aki azt gondolja, hogy a Fidesznek polgárháborút kellett volna kirobbantania, az nagyon rossz úton jár. Semmi sem tenne olyan rosszat az országnak mint egy polgárháború. Rosszabb ugyanis a legrosszabb kormánynál: összeomlik az ország gazdasága, szélhámosok kerülnek fontos beosztásokba, emberek halnak meg, összeomlik az orvosi ellátás stb. Gabo, majd ha lesz gyereked, megtudod, hogy nem csak a pártok számítanak! Én is ismerem a kurucinfót, és bizony az meg náci honlap, és jobbikos.

    Szerintem sokan joggal aggódnak miatta.

  18. ? szerint:

    Gabo74!

    “Már réges régen át kellet volna hogy vegyék a hatalmat,de ehelyett csak szájkarate van.”

    Csak egy kérdés: TE NORMÁLIS VAGY?

    Meséld már el hogy? Fegyverrel?

    Te egyébként nem jobbikos vagy, hanem valamelyik kis szoci bérenc, aki most kicsit kelteni akarja a hangulatot.

    Borka hozzászólásán jót nevettem. De csepelnek az a jó, ha ő és a haverjai továbbra is nyugodtak, hogy itt csepelen minden rendben van velük.

  19. ? szerint:

    Ja, Emeséhez annyi, hogy az én ismeretségi körömből sincs senki, aki a fidesztől átpártolt volna a jobbikhoz. Kezdetben pár barátomnak tetszett a jobbik, de aztán hamar kinyílt a szemük, hogy mi is történik valójában.

  20. Prendick szerint:

    Kérdőjel, a Fidesz szavazótábora két fő csoportból áll. Az egyik a rajongóké, akik biztosan nem állnak át. Miért is állnának?
    A második a “Ha más nincs, akkor legyen a Fidesz” nézetét vallóké. Ez utóbbiak szokták megnyeretni, de elveszíttetni is a Fidesszel a választásokat. Nagyon nehéz őket mérni, mert sokan vannak, de nem elkötelezettek.

    Vagyis öreg hiba azzal nyugtatni magatokat, hogy a hívek nem álltak át, mert tőlük nem is várta senki. Azok közül mentek át, akik sosem vallották fideszesnek magukat és csak azért szavaztak a Fideszre, mert nem volt más a jobboldalon.

    Amióta kiderült, hogy van, elindult az elvándorlás. Ami növekedhet, mivel rendesen megdőlt az “elveszett szavazat” tabuja.
    Helyettük a Fidesz a balközép környékéről vitt el sok embert. Mert valahonnan kellett elvinnie.

  21. ? szerint:

    én a tábort nem így osztanám, szerintem úgy van, mint miden pártban: vannak a 100% biztosak, akik minden körülmény között a saját választott pártjukat támogatják, és vannak a párt szimpatizáns szavazói, akiknél kisebb a kötődés, de azért megvan. úgy is mondhatnám, hogy van, aki biztosan elmegy szavazni, és van, aki elmegy, ha nem felejti el és itthon lesz, és akkor a szimp. pártra szavaz.

    ezekhez csapódnak a bizonytalanok, hol egyik oldalra, hol a másikra. eddig ezek döntötték el a választásokat, most már más a helyzet

    az mszp most óriási tábort veszített, akiket talán már nem is tud visszszerezni, de ez nem is baj. ennek a tábornak a legnagyobb része nem passzív lett, hanem jobbikos. menniy ep képvislője lett az mszpnek 2004-ben? azt hiszem 8. most az mszp+jobbik összesen 7 képviselő. ez is sokmindenre utal szerintem. az egy mandátum pedig a passzívak miatt elveszett, bár ennél biztos bonyolultabb, mivel 2-vel kevesebb hely jutott most a magyaroknak.

  22. Prendick szerint:

    Kérdőjel, szerintem enyhe önáltatás a fideszesek részéről az MSZP szavazókban látni a Jobbik hatalmas megerősödését.
    Például én a Fideszre szavaztam 2006-ban. 94-ben meg az MSZP-re. 2002-ben, bár nem szavaztam, elégedetten láttam a Fidesz bukását. Most a Jobbikra ment a voks. Tehát a logikád alapján akkor a 2006-os önkormányzati választásokat a régi emeszpések nyerték meg a Fidesznek, viszont most a Fideszből átálló szavazók tolták meg a Jobbikot.

    De ugyanolyan szépen lehet tippelni arra is, hogy a Jobbik a passzív szavazókat tudták aktiválni, a Fideszhez meg átálltak legdurcásabb emeszpések.
    Az is helytálló lehet, hogy az összes kiábrándult emeszpés otthon maradt és csak az elkötelezett szavazók mentek el, főként jobboldalról.
    Találgatás.

    Én úgy gondolom /ezt erősítik meg a megfigyeléseim/, hogy az emeszpések döntő többsége otthon maradt. Kiábrándultságból és azért, hogy ezzel büntessék a rossz irányba fordult pártjukat. A Fidesz erősen mozgósított, így a stabil választóik zöme elment úgymond “kormányt alázni”. A Jobbik elvitte az egész táborát és megszerzett rengeteg olyan választót, akiknek az “összes parlamenti disznóból” elege lett, valamint azokat a vidékieket, akik a Gárdában reménykednek, hogy élhető maradjon az életük az elszabadult cigánybűnözés ellenére.

    Átfedések biztos vannak a határokon, így biztos, hogy a Fidesz ugyanannyi volt emeszpést kapott, mint a Jobbik, az MDF, vagy az LMP. Nagyjából a szavazataránynak megfelelő mennyiségben.
    Ha elvonjuk a kérdésből az érzelmi töltést, akkor ez a legvalószínűbb. Ugyanis az emeszpé szavazótáborára egyáltalán nem jellemző a radikális váltás. Legfeljebb a passzivitás, a lemorzsolódás és az elszivárgás.

  23. ? szerint:

    az érzelmi töltetet nem lehet elvonni. mellesleg szerintem az mszp táborában igen magas létszámban jelen van a szélsőség, a cigánygyűlölet, stb.

    nem értek egyet azzal, hogy a volt mszp-s szavazókból ugyan olyan mértékig osztódtak a többi párthoz, mivel az mszp sokaknál sikeresen démonizálta a fideszt. csak aztán a sok hazugság kiderült, de arról a sajtó már nem szeret beszámolni (lásd debreceni jóska)

  24. Mózsi szerint:

    Torro tegnapi elemzése több ponton egyezik az én véleményemmel ozonban, ha nem untatnék senkit, akkor a saját elképzelésemet is közre adnám.
    Az stimmel, hogy vasárnap akár más eredmény is lehetne, de ez nem lenne gyökeres változás. Valószínü, hogy egy “időben” megtartott parlamenti választás esetén magasabb lenne a szavazati hajlandóság. A jobbik biztosan elvitte a szavazóit, és aki büntetni akarta a szocikat saját táboron belül. Ennyi, kifújt a jobbik ereje, de nem hiszem, hogy akár 5-10%-ot képes lenne javítani.
    Látok tartalékot a fidesz oldalán. Ügyes kommunikációval a cigányság és az agrárium lehet ez.
    Hoppá! most be kell fejeznem, folyt. köv.

  25. Prendick szerint:

    Kérdőjel, ha az MSZP szavazói nem állnak át a Fideszhez, vajon miből lesz a kétharmados győzelem?

  26. Attila szerint:

    Mózsi!

    “Látok tartalékot a fidesz oldalán. Ügyes kommunikációval a cigányság és az agrárium lehet ez.”

    Ha ezt egy lehetőségnek látod, akkor ugyanezt miért ítéled el, ha a Jobbik feszegeti?
    És hogy legyen hozzá példa:
    http://www.jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2009EP.pdf
    6. , 27., 38., 40., 42. oldal.

  27. Mózsi szerint:

    Folytatom!
    Nem tartok Torro”félelmétől”! Emlékezzünk vissza a pécsi választásra. Azt a hihetetlen lejárató kampányt, amit a szocik csináltak nem volt semmi. Az utolsó héten – miután a mérések azt mutatták, hogy ellenérzést váltott ki az emberekből az a durva negetív kampány – le is áltak vele. Adaptálni tudom ezt a bennünket érintő választásra.
    Az is érdekes lehet, hogy milyen hatást vált ki a radikálisnak nevezett jobbik előtörése,azok körében akik a rájuk leadott szavazatokkal egyszer megbüntették a szocikat, de lehet, hogy másodszor már nem teszik.

    Amennyiben előre hozott választás lesz, abban az esetben – ez csak az szdsz segítségével lehetséges – erősödhetnek a liberálisok az MDF kárára. Bár ígérték a jobbikosok hogy az utcára mennek az előrehozott választások kikényszerítéséért, de mint itt a forumon, úgy az országos politikában csak hangemberek. Ez a variáció addig konzerválná a fidesz biztos győzelmét, de nem lenne kétharmados többsége. Igen, erről le kell mondani. Bízni kell abban, hogy amit Vona mondott a hir tv talán szerda esti műsorában, hogy minden olyat megszavaznak majd, ami az ország érdeke. Vagyis nincs koalíció!

  28. Mózsi szerint:

    Borka úr! Ismétlem magamat, ne vegye sértésnek, de ha nem szólt volna talán még okos is maradhatott volna. De így.. nem is folytatom. Vannak pillanatok, sőt az önök helyzetében ezek lényegesen hosszabb időt jelentenek, amikor nagyon ajánlott, sőt hasznos hallgatni. Sajnos nem nagyon van mire büszkének lenniük. Tegyenek úgy, mint a csiga, bújjanak vissza a házukba. Lesznek még jobb idők, bízzanak ebben a remény hal meg utoljára.

  29. Gordon szerint:

    A sorrend szerintem úgy alakul mad, hogy mindent megszavaznak ami a Jobbik érdeke, aztán jöhet a többi szempont.

  30. Papasa szerint:

    “Az 1956-os Intézet kutatói azonosítottak 110-et abból a 181 emberből, akik feladatot kaptak a kommunista állambiztonságtól Nagy Imre és mártírtársai 20 évvel ezelőtti újratemetésekor. A rendszerváltásban kulcsfontosságú szerepet játszó eseményen bedolgozott az állambiztonsági szerveknek többek között Bárándy György ismert ügyvéd, Nógrádi György biztonsági szakértő és Tőke Péter újságíró, és a Fidesz-alapítók közt is volt besúgó.”

    http://www.origo.hu/itthon/20090611-kiderult-ki-volt-ugynok-nagy-imre-ujratemetesen.html

  31. Prendick szerint:

    Előbb az ország érdeke, amit főleg a Jobbik képvisel, aztán jöhetnek a Fidesz magánügyei. 😉

  32. Csepel-sziget szerint:

    Azért jó ez az oldal, mert itt mindenki szerint mindenki ügynök. Aki jobbikosnak vallja magát, az maszopos, aki maszoposnak az jobbikos, aki fideszesnek az szadeszes. Éljenek az összeesküvés elméletek. 😀

  33. Prendick szerint:

    Csepel-sziget, nincs ezzel semmi baj. Ha igaz lenne, akkor sem változnának az arányok, csak mindenki eggyel arréb ül a sorban. A létszám ugyanaz. 🙂

    Mondjuk kiváncsi lennék, hogy ki hiszi el azt, hogy van olyan hülye párt ebben az országban, ami képes akkora balek lenni, hogy fizessen valami ügynököt egy olyan fórumon, ahol egy nap legfeljebb 30-40 hozzászólás születik. A max száz látogatóról nem is beszélve.
    “…aki ezt elhiszi, szamarabb a lónál…” mondja a közismert versike és bizony igaza van.

  34. Papasa szerint:

    Prendick:

    30-40 csak akkor igaz, ha nincs senki aki Viktort fikázza..

  35. Gordon szerint:

    Aki meg szadeszes az jobbikos – a vázolt körforgás szerint. Végül is sokmindenben hasonlít egymásra ez a két politikai csoportosulás…

Itt lehet hozzászólni !