Megújul az egykori Csepel község határát jelző kőkereszt

Csepel.info, Vezér Endre

oregtemeto

Megkoptatta az idők vasfoga azt a Betű utcai kőkeresztet, amelynek helyére a napokban állít újat az önkormányzat. A régi keresztet nem tudták volna az eredeti állapotára felújítani,  ezért a Csepeli Helytörténeti Gyűjteménybe kerül, és így marad meg az utókornak. Megújul a kereszt a Béke téren is, ott az eredeti feszületet a plébánia udvarán helyezik el – értesült a Csepel.info.

Az alábbiakban Vezér Endre csepeli helytörténész írását olvashatják arról, hogy miért fontos számunkra a Betű utcai a kereszt, és miért kell azt megőrizni az utókornak.

feszulet

A Budafoki út elején álló kőkereszt – ez volt Csepel déli határa az 1838-as nagy árvíz előtt

Ezt az írásomat a Betű utca – II. Rákóczi Ferenc út sarkán ezideig Csepel régi dél-felőli határát jelző feszület elbontása inspirálta. Ez a határjelző feszület annyira szerencsés helyen állt, hogy Csepel déli főútja, a Szent István út is itt ért véget. Egy hasonló határjelző feszület állt az észak-felőli faluhatáron is, a Budafoki út elején. Ennek elbontása bizonytalan régebbi időben történt, ami nagy hiba volt, mert az 1838-as nagy árvíz előtt ez volt a régi, elpusztult Csepel dél-felőli határjelzője.

De időben és helyileg messzebbre kell visszamenni. Első két képemen az 1838-as Árvíz által elsodort Csepel-falu temetőjének két részlete látható több különböző feszülettel. E temetőt az 1930-as években kezdték felszámolni. Onnan kerülhetett át valamelyik feszület a Betű utca (Iskola utca) sarkára. Így ez a feszület legalább 100 éves. Nem szabad elpusztítani, mert műemlék.

Niederkirchner vendéglő

1907-es képeslapon a kőkereszt

Sajnos ebből az Öreg-temetőből az esztelen pusztítás miatt csak ez a feszület maradt meg. Sokkal rosszabb sors jutott Csepel észak-felőli feszületének. Ez a régi térképek szerint a Budafoki út – II. Rákóczi Ferenc út kereszteződésében állt, amint egy nagyon régi csepeli képeslap mutatja. Bár a képeslap a Niederkirchner vendéglő ábrázolására készült, de a feszület is jól látszik.

Csepel térkép ve

1902-es térképen az ófalui kereszt

A képeslapon a feladási dátum 1907-ben volt. Térképünkön, amelyet 1902-ben készítettek, még nincsenek utcanevek, de jól látható a kereszt jelzés és balra, feljebb az „Ó-falu” temetőjének keresztje vagy kápolnája is. Közel a Duna partjához a „János hegy” nevű dombon (kb. 8 m magasan a Duna közép-szintjétől) volt elhelyezve a „Szt.-János kápolna” a Nepomuki Szt. János szobor.

Csepel térkép 1937 ve

Az 1937-es térképen új helyen látható a kereszt

E térképen, amely 1937-ben készült, a Budafoki úton a kereszt beljebb került a Duna felé. Az “Öregtemetőben” még állt a kápolna. Mivel az “Öregtemető” már megszüntetés alatt állt, valamelyik keresztet áthelyezték az Iskola utca (Betű utca) sarkára, eddigi helyére.

A leírtak alapján mindenképpen szükségesnek tartom a Feszület felújított állapotú visszahelyezését. Továbbá a Budafoki úton is célszerű volna újra felállítani a Feszületet. Ezenkívül a Szent István út – Hollandi út körforgalmánál is elhelyezhető lenne egy további Feszület – mivel Csepel alapvetően, eredendően keresztény város – írta lapunknak Vezér Endre helytörténész.

Vezér Endre, Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !