Nem állt meg az élet a csepeli iskolában

A kettős gyilkosságon túl a BRFK sikkasztás gyanúja miatt is nyomoz.

Népszabadság

Visszazökkenni látszik a normális kerékvágásba annak a csepeli iskolának az élete, amelynek szakmai igazgatóját és egyik tanárát brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg januárban. A jelentkezési adatok szerint a tragédia hatására sem csappant a diákok és a szülők érdeklődése.

– Csaknem annyian jelentkeztek idén is hozzánk, mint tavaly; kétszáz gyerek jelezte a felvételi szándékát, ebből százötven beiratkozására számítunk ősztől – nyilatkozta a Népszabadságnak Göbölös Sándor, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola intézményvezetője. A kívülről érkezett szakembert egyelőre augusztusig bízta meg az iskola irányításával és teljes áttekintésével a fenntartó Csepel-sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvány.

Az új igazgató nem kíván foglalkozni a januári tragikus gyilkossággal, sem annak indítékaival – az intézmény szakmai vezetésére koncentrál, és “előretekint”. Az intézmény specialitása, hogy zömmel nehezen kezelhető, hátrányos helyzetű diákkal foglalkozik; olyanokkal, akiknek ez az “utolsó esélyük”, hogy iskolai végzettséget, netán szakmát szerezzenek.

Az iskolai dokumentációt átvizsgálva kiderült, hogy a 660 regisztrált diákból 631 vesz részt rendszeresen az iskolai munkában. Gazdálkodás szempontjából nagyjából ott tart az intézmény, ahol fél éve: csak a törvényben előírt szolgáltatásokat kapják meg a diákok, pluszfoglalkozásokra egyelőre nem futja a büdzséből.

A stabil működés alapjait viszont biztosítja a fenntartó – szögezte le Göbölös Sándor. Megalakultak a szakos munkaközösségek, és újra felállt a diákönkormányzat – az újraszámított büdzsében erre is találtak forrásokat. Kiderült: a 9-10. évfolyamosoknak korábban nem voltak tankönyveik – ezt a hiányt most pótolták. Találtak minimális többletforrásokat is: Kosik György, a fenntartó alapítvány egyik kurátora szerint például az előző vezetés nem kért le egyes normatívákat a diákok után, ezt most az új igazgató megtette.

Némileg átformálják az iskola alapító okiratát is. A közoktatási törvény szerint ugyanis közös igazgatású közoktatási intézménynek minősülnek, ezen belül az egyes szinteknek (alap-, közép- és szakképző fokozat) jól el kell különülniük egymástól. Az eddig 5-8. évfolyamon működő általános iskolai szintet kiegészítik az 1-4. osztályokkal, de az alsó tagozatot továbbra sem működtetik majd. – Szeretnénk precízen megfelelni a törvényi előírásoknak – szögezte le Göbölös Sándor. Ezért is alkalmaznak a hó közepétől főállású gyógypedagógust a sajátos nevelési igényű gyermekek mellé, illetve ugyancsak főállásban pályaválasztást segítő szakembert.

– Az alapítványt ezekben a napokban tekintik át a könyvvizsgálók – mondta el lapunknak Kosik György, a csepeli iskolát fenntartó alapítvány kurátora. A két hét múlva elkészülő jelentést átadják a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályának. Ez utóbbi egység sikkasztás gyanúja miatt nyomoz – a csepeli kettős emberölés nyomozása során felmerült adatok alapján -, egyelőre ismeretlen tettes ellen. A BRFK sajtóosztályának tájékoztatása szerint az ügyben még nincs újabb fejlemény, és azt sem tudják megmondani, mikorra lesz eredmény. A rendőrség továbbra is Deme Gábort, az iskola volt (egyik) igazgatóját, és Kun Tamást, az iskola volt biztonsági őrét gyanúsítja a gyilkosságok elkövetésével.

Kosik szerint újabb fejleményeket nem tudtak meg a gyilkosságok motivációjáról. Emlékezetes: a rendőrség közleménye szerint több meghallgatott tanú, a gyilkosságról fennmaradt hangfelvétel és más iratok is alátámasztják, hogy Deme Gábor (a gyilkosság egyik gyanúsítottja) és Takács József volt intézményvezető (az egyik áldozat) közt elszámolási vita keletkezett, és Takács sikkasztással vádolta Demét.

Az iskola január előtti gazdálkodásáról Kosik úgy nyilatkozott: nem tudják, hogy az intézmény által befogadott számlák mögött volt-e valós teljesítmény (azaz nem fiktív számlákról van-e szó). Kérdésünkre, hogy az alapítványt korábban támogatta-e bármilyen formában az önkormányzat, nemleges választ kaptunk. A kurátor szerint a csepeli helyhatóság saját intézményeinek kiírt pályázatokon sem indultak (pedig erre lett volna lehetőségük), mivel tartottak a jobboldali ellenzék politikai támadásaitól.

nol.hu

6 hozzászólás “Nem állt meg az élet a csepeli iskolában” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Deme anno üstökösként robbant be a csepeli MSZP egére (azóta hullócsillag lett). Most Kosik mégis a Fideszre mutogat. Na ehhez kell igazán bátorság, és vastag bőr az arcra.

  2. infósferi szerint:

    A megtörtént tragédia alapján úgy tűnik, a félelem nem volt alaptalan.

  3. Öreg halász szerint:

    Miért tartottak a jobboldali ellenzék támadásaitól? Mert Kosik olyan büszkén hirdette, hogy az egész alapítvány a párt segítségével, a párt támogatásával, a párt tagjaiból jött létre, és a csepeli MSZP frakciótagjainak és azok családtagjainak volt a munkahelyteremtője?

    Nem mondták volna a szocik a szociknak, hogy ha Észak-Csepelt el lehetett adni úgy ahogy, ha lehet tízemeletes épületeket tervezni a Csepel SC helyére, akkor egy pályázaton is simán átnyomják a barátokat, frakciótársakat, és rokonokat segítő iskolát?

    Dehogynem. Csak máshogy oldották meg.

  4. Földhözragadva szerint:

    Lassan kezdem érteni miért vonzó egyeseknek a politikai pálya…:(

  5. Matyi szerint:

    Igen lassan értem ,én is egy MSZP politikust 7 évre itélték Aki csepel disz polgára is volt !pedovéliamiat ,oly érdekes 2 év semtelt el , és kint van:(
    Csepelen dolgozik ,hogy van ez??????????
    Deme ugyanigy ,kilesz hozva!!!!!!:(
    Mivan itt Csepelen???
    Infartus!!!!!!

  6. Nagyezsda szerint:

    Matyi! Biztos, hogy politikus volt? Tudomásom szerint nem az volt.

Itt lehet hozzászólni !