Erkölcsileg elfogadhatatlan ez a támadás a népszavazás ellen

MSZP: a Fidesz alattomos vádakkal illeti a csepeli állampolgárokat

Fidesz.hu, MSZP.hu

Éppen 72 nap van hátra a köztársasági elnök által június 7-re kiírt európai parlamenti választásig – mondta el Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: Csepelen a népszavazás kezdeményezői azt szerették volna, hogy egy érvényes és eredményes, valamint olcsó népszavazás legyen, melynek a feltétele az lett volna, ha ezt a európai parlamenti választással együtt tartják.

Mint elmondta, ezért is kezdeményezték kétszer a képviselő-testület előtt, és ezért is szerették volna, ha a nemleges képviselő-testületi döntés után sikerül a 6300 aláírást összegyűjteni, hogy kikényszeríthessék Csepelen a helyi népszavazást.

Erre minden esélyük és reményük megvolt, hiszen a népszavazás mindhárom kérdésében (a Csepel SC Béke téri és Duna-parti ingatlanjainak sorsáról, a Kis-Duna part jövőbeni sorsáról, valamint a csepeli Weiss Manfréd Kórház visszaszerzéséről szóltak a kérdések) jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy mind a három kérdés feltehető, mindegyik a csepeli önkormányzat illetékességi körébe tartozik, és mindhárom egyértelműen megválaszolható. A fideszes politikus hozzátette: a törvény e három elem alapján mondja azt, hogyha ezeknek a kritériumoknak megfelel a helyi népszavazás kérdése, akkor ki kell írni a helyi népszavazást.

A jogerős ítélet után a helyi jegyző “nem merte tovább húzni az időt”, február végén hitelesítette az aláíróíveket, és egy új eljárást nyitott meg, amelyben egy 15 napos jogorvoslati határidőt is engedélyezett – tájékoztatott Németh Szilárd. Hozzátette: a 15 napos jogorvoslati határidő végén egy magát csepeli magánszemélynek valló személy két kérdésben – a Csepel SC, illetve a Kis-Duna parti ingatlanfejlesztéseket taglaló kérdésekben – kifogást nyújtott be.

Németh Szilárd a kifogásra utalva elmondta: a magát magánszemélynek valló ember ugyanazt az érvanyagot használja, amit a csepeli MSZP a népszavazás ellenében. Mint fogalmazott: “ez rendkívül beszédes számunkra, hogy ez a magánszemély valószínűleg nagyon közel áll az MSZP-hez”.

A csepeli frakcióvezető arra kérte a magánszemélyt, hogy álljon a nyilvánosság elé, fedje fel magát, ne pedig az anonimitás mögé bújva támadja meg magát a népszavazás intézményét, ha ő, a kezdeményező Németh Szilárd merte vállalni az álláspontját.

“Ezt a megtámadást én teljes egészében antidemokratikusnak és az európai hagyományokkal ellentétesnek tartom, hiszen a helyi népszavazás a legdemokratikusabb formája az állampolgári akaratnyilvánításnak, véleménynyilvánításnak. Épp ezért pártpolitikailag elfogult, és a csepeliek véleménynyilvánítását, véleményszabadságát megkérdőjelezőnek, erkölcsileg elfogadhatatlannak tartom ezt a támadást a népszavazás ellen” – mondta el a politikus. Hozzátette: jogilag pedig ott lát problémát, hogy már egy ítélt dologról mond véleményt.

Egyértelmű, hogy a céljuk nem volt más, mint az időhúzás – jelentette ki. “Miért kellett időt húzni? Hogy ma itt 72 nappal az európai parlamenti választás előtt azt tudjam bejelenteni, hogy a jelenlegi szabályozásnak megfelelően nem lehet megtartani június 7-én a helyi népszavazást” – fogalmazott, hozzátéve: ezáltal a helyi népszavazás érvényessége és eredményessége kerül veszélybe. Mint elmondta, ha júliusra vagy augusztusra írnák ki a helyi népszavazást, akkor az nemcsak eredménytelen, hanem érvénytelen lenne.

A másik céljuk az volt, hogy lejárassák azokat, akik kezdeményezték a népszavazást – jelentette ki Németh Szilárd, aki hangot adott azon meggyőződésének, hogy a bíróság el fogja utasítani ezt a kifogást.

Ennek van egy nagyon szomorú következménye – fejtette ki Németh -, hogy “az antidemokratizmusában és az európai út elhagyásában azt is üzeni az embereknek, hogy ti ne akarjatok véleményt nyilvánítani semmiben, ti ne akarjatok helyi népszavazásban döntést hozni, ti csak tűrjétek el magatok felett azt a hatalmat, amelyik kiárusítja a ti tulajdonotokat.” Mert mind Duna-parti ingatlanok, mind a Csepel SC ingatlanjai a csepeliek tulajdonát képezik – tette hozzá.

Kifejtette azt is: van kiút, mégpedig a Fidesz azon törvénymódosítási javaslata, amelyik arról szól, hogy 42 napra rövidítsük le azt az időt, amely a kiírást megelőző idő kell, hogy legyen. Amennyiben ez a törvényjavaslat átmegy a parlamenten, akkor még mindig van arra lehetőség, hogy megtartsák június 7-én a helyi népszavazást.

Forrás: Fidesz.hu

MSZP: a Fidesz alattomos vádakkal illeti a csepeli állampolgárokat

A szocialisták a független magyar bíróság minden ítéletét tudomásul vették, és ezután is ezt teszik.

Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője a helyi népszavazás ügyében nem először ragadtatja el magát. Sunyi, alattomos vádakkal illeti a jogvitában kívülálló MSZP csepeli szervezetét, illetve az alkotmányos jogukkal élő csepeli szervezeteket és állampolgárokat.

Az MSZP csepeli szervezete és frakciója nevében tisztelettel, de határozottan visszautasítom a frakcióvezető úr kétségbeesett vagdalkozását. Felszólítom, hogy ezt a pótcselekvést fejezze be, és a továbbiakban a népszavazási kezdeményezés kapcsán hagyja békén a csepeli szocialistákat.

Az MSZP csepeli szervezete és frakciója a népszavazási kezdeményezéshez kapcsolódó jogi eljárásban eddig a független magyar bíróság minden ítéletét tudomásul vette, és ezután is ezt teszi.

Ha a népszavazás kezdeményezői bármely kérdésben a szükséges számú aláírást összegyűjtötték és minden törvényi feltételt teljesítettek, akkor a képviselő-testület a helyi népszavazást ki fogja írni.

Budapest, 2009. március 27.

Borka-Szász Tamás
az MSZP csepeli frakciójának vezetője

Forrás: MSZP.hu

17 hozzászólás “Erkölcsileg elfogadhatatlan ez a támadás a népszavazás ellen” bejegyzésre

  1. Tamási Juli szerint:

    Szilárd, úgy nem lehetne elhúzni, hogy mondjuk csak szeptemberre kerüljön terítékre ismét? Akkor ismét nagyobb az esély, bár kétség nem fér hozzá, hogy június 7-én mentek volna el legtöbben…

  2. hollósi szerint:

    Szilárd, az idő nem nekik játszik. Ősszel lenne a legoptimálisabb.

  3. LB szerint:

    A harmadik – kevésbé fontos – kérdés már elúszott. Azt a jegyző hitelesítette, így ott már ketyeg az óra. Hogy a bíróság az első két kérdésben mikor dönt, nem lehet tudni.
    Ha jól emlékszem a hitelesítést követően 30 nap áll rendelkezésre a szükséges számú aláírás összegyűjtésére, majd 45 az aláírások hitelesítésére. De ezzel hamarabb is végezhetnek.
    Ha a jövő héten a bíróság visszautasítja a “csepeli polgár” beadványát, akkor ápr. 30-án át lehet adni az aláírásokat a jegyzőnek.
    Ha nagyon gyorsak, akkor május közepére végezhetnek az ellenőrzéssel. Ekkor a május végi képviselőtestületi ülésen dönthetnek a képviselők a népszavazás kiírásáról. A 72 nap most is érvényes, azaz legkorábban augusztus első felében mehetünk népszavazni. Ha csúszik az egész, és a képviselő testület csak júniusban tud dönteni, akkor az agusztus végi vagy a szeptemberi népszavazás a valószínű.
    Természetesen mindent felboríthat, ha előrehozott választások lesznek.

  4. Tamási Juli szerint:

    A harmadik kérdés is fontos. Nagyon is!
    Csak azt nem értem, hogy úszhat el? Nem lehet azt mondani a jegyzõnek, hogy vessen véget a színjátéknak, és ne különítse el a három kérdést? Vagy ha mégis, akkor aláírásokat kell gyûjteni!

  5. Ábel Attila szerint:

    Mind a három kérdés fontos, és azt szeretnénk, hogy együtt is szavazhassanak róla a csepeliek. Természetesen nyáron esélytelen lenne a referendum, ezért ilyesmire nem is törekszünk, szerintünk is az ősz lehet jó. Ennél többet azonban sajnos most nem mondhatok.

  6. miska72 szerint:

    Nem lehet, hogy egy Csepeli újságíró támadta meg a kérdéseket? 🙂

  7. miska72 szerint:

    Borka úr jobb ha befogja a száját!
    Őn is az önkormányzati MAFFIA tagja!
    2 közigazgatási pert vesztett el a Közighivatal a hozzá nem ártésük miatt!
    Mid a a 2 pert ügyvéd nélkül nyertem meg! 😉

    Még jó, hogy a ” legjobb szakmai tudásuk szerint jártunk el” Hangoztatta CSI!

  8. kispajtás szerint:

    Korábbi blogbejegyzésem átmásoltam, aktualitása miatt.

    Borka Úr ezt nyilatkozta: ” A népszavazásra el van különítve a pénz…”

    Már bocsánat, de azt az összeget más, fontos kiadásra is át lehetne csoportosítani, ha már egyszer adódik a lehetőség, hogy a népszavazás ne terhelje az önkormányzat költségvetését.

    Nem gondolják a Tisztelt Urak, hogy túlságosan nagyvonalúan bánnak a köz pénzével???

  9. Papi szerint:

    Borka úr!
    Holvolt amikor az emberek előtt megvédhete volna az álláspontját nem tette! A sunyi ás gyáva jelző nem inkább önre és a maszop bandára vonatkozik? Kiváncsi lennék arra az eszement csepeli emberre aki nem akar Csepelnek jobb levegőt tőbb pihenő helyet vagy az él és tömeg sportnak nagyobb lehetőségeket. Szerintem önök volta és maradtak gyávák!
    Szebb jővőt!

  10. Tamási Juli szerint:

    kispajtás: Igen, engem is ez háborított fel a legjobban!!! Ahogy közömbösen megvonta a vállát, hogy az már meg lett szavazva, és akkor már nem kerül semmibe! Az annyaköcsögit, a 10 milla az tízmilla, ha tudom elõre, ha nem!

  11. Tamási Juli szerint:

    Kovács Ernõ, ez jó volt! Nálunk három hétre elõre engedélyeztetni kéne a lovat, s ha rákerült a pöcsét, akkor jobb, ha nem betegszik meg, mert másikat már nem engednek be 😛

  12. kispajtás szerint:

    Úgy gondolom, elég a nyilatkozat- és közleményháborúkból, a viszálykodásból, a széthúzásból, a vádaskodásokból, a pitiáner sérelmekből és a hamis igéretekből. Elég a változások elutasításából, a kicsinyes érdekek védelmezéséből, a fontos döntések meghozatalának fel nem vállalásából. Elég a cinizmusból, ami miatt a föld kicsúszott a lábunk alól, elég az idejétmúlt politikai érvekből, melyek megbénítják az életünket. Akik pedig a köz pénzeit kezelik, kötelesek számot adni és ügyeiket mindenki számára láthatóan intézve felelősséget vállalni tetteikért. Elég volt abból a politikából, amely csak a jómódúaknak kedvez!!!

  13. LB szerint:

    Juli! Én is ennél a pontnál böbbnentem rá, hogy a csepeli MSZP-nél teljesen reménytelen a helyzet, 🙁 Eddig bíztam benne, hogy a józan ész és a saját jól felfogott érdekük majd csak ráébreszti a “fiatal janicsárokat”, hogy nem követhetik az őskövületeket. Rá kellett jönnöm, hogy tévedtem, az egész frakció “elzanatisodott”! 🙁

    Ma olvastam az Indexen:
    Magyarország ugyanakkor továbbra is a korrupció béklyójának szorításában van – az EU-pénzeket, különösen önkormányzati szinten, “bennfentes kartell porciózza”

    Ezt a megállapítást a The Economist-ból vették át.

  14. atlétaa szerint:

    Hajrá CSEPEL…………….

  15. hehehehe szerint:

    MSZP-s Gulyás véleménye a Fideszesekről (az ország nagyobbik részéről):

    kizsgé válasz | megnéz 2008.11.22 06:51:27 © (8610)

    A Ti privilégiumotok pedig a zsidóirtás, a nyilaskereszt és hasonlók. De Ti azzal sem törődtök… Csak azt nem tudom, hogy ilyen fene nagy lélekkel hogy viseled el a komcsi Orbánt, Deutscot és Pokornit a Fideszben..

    És nekem nem volt ellenforradalom ’56.
    Előzmény: Hu-ba (8607)

    Ez a csepeli MSZP.

    Az ominózus hozzászólás megtalálható az index nyilvános fórumán.

  16. balta szerint:

    A jegyzőnek egy kiadós demokratikus verést kell kilátásba helyezni és majd egyből a jogszabályok szerint cselekszik.

Itt lehet hozzászólni !