Suchman: Gyurcsánynak távoznia kell az MSZP éléről!

„Minden nap károkat okozunk ezzel a kampánnyal”

Mno.hu

Gyurcsány Ferencnek távoznia kell az MSZP elnöki posztjáról – mondta el Suchman Tamás országgyűlési képviselő az egyik kereskedelmi televízió péntek esti adásában. A szocialista politikus szerint Magyarország a világválság közepette így tovább nem kormányozható.

Általában, amit ki akarok mondani, azt ki is mondom – mondta el Suchman Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője az ATV műsorában. Véleménye szerint a szocialista párt vezetése, jelesül Gyurcsány Ferenc „olyan helyzetbe hozta a pártot, hogy a helyzet vele tovább nem tartható” – fogalmazott. Suchman úgy látja, hogy a lejárató kampány, az ámokfutás, amit jelöltállítás címén adnak elő, hatalmas károkat okozott a magyar baloldalnak, a szociáldemokráciának, az érintett embereknek, „de azt is mondhatnám: az országnak.”

A képviselő szerint, a kongresszusig döntési helyzetbe kell kerülniük, de ehhez elkerülhetetlen, hogy miniszterelnök – akit nyilván megviselt a lemondás – félre álljon, oldalt lépjen. Mint mondta: a kormányvezetést adja át a kijelölt kancelláriaminiszternek, és a politikai tárgyalásokat pedig a nagy többséggel megválasztott szocialista párti elnökhelyettesnek. „A továbbiakban felelősségünk teljes tudatában kell folytatnunk a tárgyalást, mert Magyarország a világválság közepette így tovább nem kormányozható” – tette hozzá.

Amennyiben nem tud választani, akkor fordulóponthoz értünk – fogalmazott a politikus, aki hozzátette: van egy határidő, melyet bemondtak, a piacok ehhez áraznak, az emberek ehhez alkalmazkodnak. A politikus véleménye szerint a lejtőn nem mehetünk tovább, a szocialista pártnak és a kormányzatnak egyetlen egy dolog az érdekrendszere: „az ország sorsa, melyért felelősséggel tartozunk, mert minket választottak meg”.

„Büntetőjogi felelősségünk is van”

Hozzátette: nem egyszerű politikai-, hanem közjogi felelősségük van, sőt, még büntetőjogi is, mert „minden nap károkat okozunk ezzel a kampánnyal, ami folyt az elmúlt hetekben, a találgatásokkal”. „Magához kell térnie a szocialista párt vezetőségének, mert különben el fogja veszíteni a mandátumát” – fogalmazott Suchman. Emlékeztetett a mai lapokban megjelent nyilatkozatára, melyben azt mondta: ma megszületik a döntés. Ám ez mégsem történt meg. „Nem azt mondom, hogy hagyják abba az ülésezést, hanem azt, hogy véresen komolyan kell venni a dolgokat. Nem lejáratási kampány kell, hogy a Fidesz vezetése rajtunk röhögjön. Olyan döntést kell hoznunk, amit holnap is vállalhatunk” – mondta el a politikus.

A képviselő az ATV-nek pénteken adott telefoninterjújában arról is beszélt: akikkel tárgyalnak, azoknak is tudomásul kell venniük, „ez nem egy úri passzió, nem üzengetünk. Ha kell, akkor mindenki üljön le, aki akarja, hogy ne legyen előre hozott választás, hogy kormányozzunk tovább”. Hangsúlyozta: ne az legyen, hogy bedobnak neveket, melyeket nem fogadnak el, hiszen hatalmas a felelősségük, és „az urak úgy csinálnak az elvtársakkal együtt, mintha egy hétvégi piknikre készülnének.”

„Csalódtam”

Arra a felvetésre, hogy új pártelnököt választani már nincs idő, azt válaszolta Suchman, hogy a pártelnököt újra lehet választani, ki kell küldeni jelölőbizottságot. A szocialista párt alapító tagja elmondta: nem egyéni ambíció vezeti, amikor azt mondja, így tovább nem mehet. Arra a kérdésre, hogy van-e olyan jelölt, aki mögé felsorakozna a kongresszus 85 százaléka, azt mondta a politikus: az elmúlt napokban csalódás érte a kongresszusi küldötteket, akik azzal a tudattal mentek haza, hogy Gyurcsány Ferenc tudja, hogy mit csinál, bíztak benne, megtapsolták, megválasztották, és „ehelyett egy kutyakomédia van”. „Akik fölvállalják a jelöltséget, és programot tudnak állítani a szocialista pártnak, azoknak esélye van arra, hogy ezt a váltást méltósággal hajtsák végre” – nyilatkozta Suchman. Hozzátette: ő is Gyurcsányra szavazott, mert úgy gondolta, „ez a páratlan képességű politikus, akinek sok pozitív oldalát ismerek, az a politikában való részvételével segíti a szocialista pártot”. „Csalódtam. De be tudom ismerni a tévedéseimet, így másnak is be kell ismernie” – tette hozzá a kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Egy asztalhoz kell ülni

Suchman elutasította a riporter azon felvetését, hogy kiáltványt fogalmazna. Elmondta: nem szabad elbagatellizálni a dolgokat, ő egy kemény ember, nem segítségért kiált, ő cselekedni szeretne, és erre buzdít másokat is. Elmondása szerint a szocialista párt nincs nagy bajban, vannak még értékes embereik. Azt mondta, van elfogadható jelölt, de „nem lehet eljátszani mindig azt, hogy azt mondjuk, mi a nem jó, és nem azt mondjuk, hogy mi a jó”. Hangsúlyozta, hogy „felnőtt emberek módjára” egy asztalhoz kell ülniük, és ha Gyurcsány Ferenc úgy gondolta: válaszút elé került miniszterelnökségében, akkor válaszút elé kell állnia pártelnökségében is.

Forrás: Mno.hu

Szili: méltatlan ami történik

Szili Katalin szerint méltatlan az országhoz, ami a miniszterelnök-jelölés ügyében történik.

z Országgyűlés elnöke az MTI-nek péntek este azt mondta: meg kell akadályozni az ország sodródását, és azt, hogy a demokráciába és a demokratikus intézményekbe vetett hitüket elveszítsék az emberek.

Szili Katalin hangsúlyozta, vállalni kell a politikai felelősséget a válság és a helyzet megoldásában.

Forrás: Fn.hu

22 hozzászólás “Suchman: Gyurcsánynak távoznia kell az MSZP éléről!” bejegyzésre

  1. Öreg halász szerint:

    Kíváncsi lennék most, hogy az MSZP-s főgórék gondolnak-e arra, ezen a megvilágosult éjszakán, hogy az országot hogyan tették tönkre, miközben még szét is lopták?

  2. hugi szerint:

    Akkor szólal meg a lelkiismeret, amikor romba dõl az ország, és akkor is elõbb ezt a pártot siratja? És még mindig õ a legbecsületesebb!

    Milyen párt, milyen banda az ilyen?

  3. bandi szerint:

    hugi:

    Azért a Karsai ezerszer becsületesebb!!!!!!!

    Kétéve Ö a fekete bárány a (pártban)

    Egyedül Ö kritizálta, elenkezett a fecoval.

    Több alkalommal megkérdöjelezte feco alkalmasságát!

    Öszödi társaságbol csak Ö mondta

    feri minket becsaptál, megvezettél a többiek kusba voltak.

    Suchman akkor KUSSOLT!!!!!!Vajon mitöl félt???????

  4. hollósi szerint:

    A Veres tegnapelőtt az Inforádióban kikérte magának, hogy gombnyomogatónak nevezzék őt és társait.
    Kár, hogy mostanáig leplezték szakértelmüket és kreativitásukat!
    Hagyták, hogy GYF magával rántson egy egész pártot!
    Ne őket sajnáljuk, hanem az országot!

  5. Gordon szerint:

    A Veres kikérte magának… ez jó! 🙂

  6. kispajtás szerint:

    Úgy gondolom, elég a nyilatkozat- és közleményháborúkból, a viszálykodásból, a széthúzásból, a vádaskodásokból, a pitiáner sérelmekből és a hamis igéretekből. Elég a változások elutasításából, a kicsinyes érdekek védelmezéséből, a fontos döntések meghozatalának fel nem vállalásából. Elég a cinizmusból, ami miatt a föld kicsúszott a lábunk alól, elég az idejétmúlt politikai érvekből, melyek megbénítják az életünket. Akik pedig a köz pénzeit kezelik, kötelesek számot adni és ügyeiket mindenki számára láthatóan intézve felelősséget vállalni tetteikért. Elég volt abból a politikából, amely csak a jómódúaknak kedvez!!!

  7. LB szerint:

    Gordon, te ezen csodálkozol?
    Eddig ő intett (be) :(, most neki intenének (be)! 🙂

  8. Menyhért Péter szerint:

    Van egy álmom (MLK után szabadon)
    Az éjjel Gyurcsánnyal álmodtam. Felajánlotta a miniszterelnöki posztot, és én némi hezitálás után elfogadtam. Megállapodtam az mszpésekkel és a szadeszesekkel, hogy döntési függetlenségem biztosítása mellett, végrehajtom az általuk adott megszorító csomagokat. Brrr!
    Beiktattak, elfogadtak. Előadtam az elvárt süketeléseket. Az emberek köpködtek utánam a boltban. Beterjesztettem a megszorító csomagokat a parlament elé. Minden kormánypárti és támogató talpnyalóik megnyugodhattak: minden ok, még egy év lenyúlás garantált. Utána a megvásárolt miniszterelnököt úgyis kipenderítik, hogy többé közelében sem lehet a magyar közéletnek! Brrr.
    Önálló akcióba kezdtem, napirend előtt, a parlamenti közvetítés plenáris ülésén. Bejelentettem, hogy a megszorításokat az államnak erkölcsi kötelessége magán kezdeni, ezért a következő intézkedésekhez kérem az összes képviselő támogatását.
    A válság miatt, átmeneti időre, a következő választásig: Azonnali hatállyal
    – megszüntetem a pártok finanszírozását. Megtiltom a kampányköltségek reklám-marketing jellegű felhasználását: csak és kizárólag lakossági fórumokon engedélyezem a kampányolást. Megszüntetem a pártalapítványok korrupt rendszerét.
    – az állami-önkormányzati korrupció visszaszorítása érdekében, a legalább 3 egymástól függetlenül lefolytatott vizsgálat után, letöltendő börtönbüntetést és teljes vagyonelkobzást adnák MINDEN korrupciós ügyben!
    – megszüntetem az állami vállalatokhoz delegált Felügyelő és más bizottsági tagok tiszteletdíját; és az igazgatósági-elnökségi tagok tiszteletdíját.
    – megszüntetem az álláshalmozást: egy polgár legfeljebb és összesen 16 órányi napi munkáért vehet fel bért vagy bérjellegű juttatást!
    – megszüntetem mindenkire vonatkozóan a költségtérítések számla nélküli elfogadhatóságát.
    – megszüntetem minden állami, önkormányzati valamint állami tulajdonú társaság esetében, a minimálbér hatszorosa feletti nettó összeg kifizetését, legyen az bér, jutalom, prémium, vagy más juttatás.
    – 90%-os adómértékkel sújtok minden gazdálkodó esetében, a minimálbér hatszorosa feletti nettó összeg kifizetést, legyen az bér, jutalom, prémium, vagy más juttatás.
    – rendeletben szabályozom, hogy az egyes vezetői szintekhez (csoport, osztály, főosztály, ágazat, régió, stb) minimálisan mennyi beosztotti állomány tartozzon, így csökkentve a túlzó vezetői juttatásokat.
    – „bruttósítva” megszüntetem a foglalkoztatók TB járulékfizetési kötelezettségét – azt a magánszemélyek fizetési kötelezettségeként szedem be a továbbiakban. Minden vállalkozás vezetőjét, amely állami kötelezettséget három hónapon túl elmulaszt befizetni, hűtlen kezelés miatt előzetes letartóztatásba helyeznék, ahol neki kell bizonyítania, hogy objektív okok miatt nem fizette be a dolgozóktól levont összegeket.
    – kezdeményezem a menedzseri szerződések nyilvánosságát és indokoltságuk felülvizsgálatát. Ha egy vezető tiltakozna ez ellen, úgy 99%-os adóteherrel fizetném ki az összes szerződött juttatását, és menjen isten hírével!
    – minden köztisztviselő esetében, a teljes családjukra kiható vagyonosodási vizsgálatot végeznék, összevetve a vagyonbevallásukkal.
    – megszüntetem a multinacionális cégek mindennemű adókedvezményét, támogatását. Az általuk foglalkoztatott emberek munkabérét a minimálbér szint felett kiegészítem a piaci szintre. Munkahelyteremtésre ezekkel azonos szintű forrást biztosítok a magyar kis és közepes vállalkozásoknak is.
    – a válságot előidéző bankszektorra olyan különadót vetek ki, amely az előző éves osztalékuk felével megegyező szintű lenne.
    – kezdeményezem a bedőlt bankhitelek esetében, hogy az adósság átadását követelésbehajtásra csak akkor lehessen továbbadni, ha a bank mindent megtett a visszafizetés rendezése érdekében! Követelés behajtását kizárólag ezen eljárás után, és csak a hitelező folytathatna. Minden kedvezményt az ingatlanra terhelek utólagos elszámolásig.
    – hagyományos és lánctartozás ügyekben az adós teljes családi vagyonát bevonom, és a személyek követelését az első helyre teszem.
    – az MNB alapkamat 3 szorosát meghaladó nagyságrendű hitelköltségeket betiltom; azokat letöltendő börtönnel fenyegetem.
    – kötelezek minden hivatali érintettet, hogy a nem normatív jellegű szociális támogatásokat csak és kizárólag pontos és személyes felmérté alapján adjanak, és törekedjenek a pénzbeli segítség helyett természetbeni segítség adására! Minden önkormányzatnak biztosítanék adó és járulékkedvezményes közmunka státuszt, amellyel létrehozhatna hazai termelőktől származó termékekkel szociális bolthálózatot, melyben természetben adnák a segélykeretet.
    Stb.
    Ez csak egy lista a sok ötletem körül, melyet keresztülverekednék a csupán lakosságot súlytó megszorítások helyett.
    Ennek az akciómnak várhatóan az lenne a következménye, hogy az összes képviselő töredéke támogatná csak a szavazáskor. A megbukott válságmentő csomagom így bizonyítaná a mai politikai elit önzését, mohóságát, függetlenül pártállásától!
    S hogy mi lenne az egészben a poén, a DEMOKRÁCIA VÉDELME?
    Mindezen parlamenti bukásom után, én, mint felelős miniszterelnök, átadnám a köztársasági elnöknek azonnali lemondásomat!
    Üdv menyus

  9. LB szerint:

    Menyus szép álmaid vannak. De csörög a vekker, ébresztő!

  10. Menyhért Péter szerint:

    Kedves LB!
    Minek felébredni?
    Hogy ezt a kilátástalanságotéljem meg nap mint nap?
    Szánalmas politikai elitünk alapján, szánalmas ország vagyunk.
    Üdv menyus

  11. én szerint:

    Nagyon későn, de felébredt egy Mszp-s. A többit mélyaltatásban kéne tartani, amíg nem rendeződnek kicsit a dolgaink.

    Karsai pedig ma reggel volt az …-en. Nem beszélt butaságokat.

  12. hehehehe szerint:

    MSZP-s Gulyás véleménye a Fideszesekről (az ország nagyobbik részéről):

    kizsgé válasz | megnéz 2008.11.22 06:51:27 © (8610)

    A Ti privilégiumotok pedig a zsidóirtás, a nyilaskereszt és hasonlók. De Ti azzal sem törődtök… Csak azt nem tudom, hogy ilyen fene nagy lélekkel hogy viseled el a komcsi Orbánt, Deutscot és Pokornit a Fideszben..

    És nekem nem volt ellenforradalom ’56.
    Előzmény: Hu-ba (8607)

    Ez a csepeli MSZP.

    Az ominózus hozzászólás megtalálható az index nyilvános fórumán.

  13. csepeliiszap szerint:

    Magyar Cirkusz és Varieté – bohócokkal, illuzionostákkal és mutatványosokkal….. kb. ennyit az mszp-ről

  14. baniko21 szerint:

    Menyus!
    Minden szavad amit leírtál 100 %-ig igaz. Egy felelősségteljes kormány
    ezeket a lépéseket tenné meg, és nem állandóan a nyugdíjasok 13. ha-
    vi pénzével foglalkozna. Az egész 13. havi nyugdíj azért lett kitalálva,
    mert az átlagnyugdíj 70 ezer forintot sem haladja meg. A milliós bére-
    ket, prémiumokat szüntetném meg. Ha egy szakmunkásnak, aki még
    hasznot is hajt, 140-150 ezer forint a bruttó bére, akkor egy semmi
    értéket, csak kárt előidéző bankos, miniszter, vagy egyéb most diva-
    tos elnevezésű léhűtő mire fel kap az értékénél jóval több javadalmazást?
    Ha rajtam múlna, javasolnálak miniszterelnöknek.

  15. Menyhért Péter szerint:

    Kedves baniko21
    Én gazdasági képesítést szereztem az egyetemen, ezért szeretek számolni.
    Ha Magyarországon 2000 köztisztviselőnek, és 1000 állami vállalatvezetőnek a havi jövedelmét csak 200 ezer forinttal csökkentem átlagosan, az önmagában 7 milliárd forint!
    És ennek a meglépésekor egyetlen embert sem bocsátottál el, egyetlen családot sem hoztál olyan helyzetbe, hogy napi megélhetési gondjai lennének.
    És ez csak egyetlen tétel, aminek még a nagyságrendje is lehet, hogy lényegesen magasabb!
    Ha a többi, hasonlóan fájdalommentes korlátozást is végrehajtanám, százmilliárdokat lehetne éves szinten megspórolni!
    Sajnos az emberek többnyire nem számolnak utána, hanem naívan elhiszik azt, amit a bokros féle “tekintélyek” mondanak nekik. Eszükbe sem jut, hogy egy problémát SOHA sem egyféleképpen lehet csak megoldani!
    A mai vezető pozícióban levő közgazdászok többsége a kádár rendszerben jól begyakorolt rutinok alapján “szakért”, így ezeknek semmi ésszerű ötletük sincsen.
    Üdv menyus

  16. csepeliiszap szerint:

    Kedves Menyhért Péter!

    Segíts kiszámolni légyszi azt, hogy ha az energia- és a bankszektor jelenlegi extraprofitját normál szintre hoznák, ez mit jelentene a lakosságnak?
    Üdv,

  17. LB szerint:

    Benyújtotta lemondását Gyurcsány Ferenc a pártelnökségről az MTI szerint. Az [origo] szocialista forrásból úgy tudja, a párt Bajnai Gordont jelöli miniszterelnöknek. Véget ért az MSZP elnökségének ülése és a megyei elnökök meghallgatása, a párt hamarosan közleményt ad ki a helyzetről. Megy a találgatás, hogy mi lesz ezután. Durvul a kormányválság.

  18. LB szerint:

    Menyus!

    Milyen köztisztviselőre gondoltál? Ismered a köztisztviselői bértáblát?
    Ha igen, akkor azt is tudnod kell, hogyha egy átlag köztisztviselőnek havi 200ezer forinttal csökkented a bruttó bérét, akkor a minimálbért se fogja megkapni!

    Ha az Orbán által főköztisztviselői karra gondolsz, akkor lehet, hogy igazad van. De akkor fogalmazz pontosan, mert ez így félrevezető.

  19. büki szerint:

    Végjáték.

  20. Menyhért Péter szerint:

    Kedves LB
    Először is, ne keverjük a közalkalmazotti státuszt a köztisztviselőkkel.
    Nem csak az OV féle főtiszti karra gondolok.
    Köztisztviselők nem csak a hétköznapi dolgozók, hanem például a polgármesterek, jegyzők, ágazatvezetők, miniszterek, államtitkárok, főosztályvezetők, stb..
    Szerinted például Csepelen TM polgármester úrnak mennyi a havi átlagjövedelme? Elárulom: nem 270 ezer Ft.
    Ha csak a BKV-s bérbotrányra gondolok, ahol a vezető tanácsadó úr havi négy milliós jövedelemhez jut, nem is tűnik soknak az általam számolt összeg
    Gondold el, a több mint 3 ezer önkormányzatnak hány vezető tisztségviselője van? Hány vezető dolgozik a minisztériumokban, a független állami intézeteben, hivatalokban és más hatóságoknál stb.
    Szerinted hány főtiszti besorolású ember van a rendvédelmi szerveknál, a honvédségnél;
    A jól fizetett köztisztviselői réteg nem olyan látható, mint azok a csórók, akik a munkavégzésük mellett nem kapnak lényegesen magasabb jövedelmet, mit a közalkalmazottak.
    Az általam számolt 2000 köztisztviselő csak a jéghegy csúcsa!
    Üdv menyus

  21. LB szerint:

    Menyus, nem kevertem. Nem a tanárokra, egészségügyi dolgozókra, … gondoltam, hanem az államibbgazgatásban dolgozó több ezer fős köztisztviselői gárdára (bíróságok, minisztériumok és azok háttérintézményei). Őket a köztisztviselői bértábla alapján fizetik, és tudtommal bruttó 200-300ezer Ft-os fizetések vannak.

    Természetesen ott is vannak vezetők, akik kiemelt fizetést kapnak, ugyan úgy, mint más területeken. Az általad felsorolt státuszok mind kiemeltek, így valószínűleg jobban is fizetettek. De úgy gondolom, nem is ezzel van a legnagyobb baj, hanem az évvégi (évközi?) jutalmakkal, amit csak a kiváltságosok kapnak, a mezei köztisztviselők nem. Talán itt kellene először lépni!

    De ne menjünk messzire, maradjunk Csepelen. Tavaly év végén vajon mekkora jutalmat osztottak szét az “arra érdemesek”-nek?
    Gondolok itt az önkormányzat vezetőire, a képviselőkre, az iskola igazgatókra. Ezeket a plusz juttatásokat kellene először megszüntetni. Ha a mezei dolgozóknak nem jut, akkor a vezetőiknek se jusson!

  22. DFK szerint:

    Hát, ennyi volt. Bye, bye Szása.
    Talán még szakadnak is. Bár ne legyünk mohók.

    S lesz a szociknak ennél lejebb is.

Itt lehet hozzászólni !