Gazdasági együttműködés a lengyelországi Kielce városával – „Lengyel, magyar – két jó barát”  

Csepel.hu

kielce_kicsi

A további gazdasági együttműködés reményében, 2015 október elején Borbély Lénárd polgármester vezetésével delegáció utazott egyik lengyelországi testvérvárosunkba, Kielcébe.

Az út apropóját az adta, hogy a kielcei Technológiai Parkban egy új egységet (Energetikai Központot) adnak át a közeljövőben, és ennek megtekintésére hívták meg a csepeli küldöttséget.

Az út során Wojciech Lubawski, Kielce polgármestere és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere arról is megemlékezett, hogy a két település közti testvérvárosi kapcsolat már 10 éves múltra tekint vissza. Az elmúlt években kiváló együttműködés alakult ki a két település között, mostantól pedig mindkét város vezetősége arra fog törekedni, hogy mind a fiatalok között, mind a gazdaság területén hasonlóan jó kapcsolatot építsenek ki.

A küldöttség megtekintett egy divat-, illetve információ technológiai inkubátorházat, ahol többek között megismerkedhettek a 3D-s nyomtató technológiával is. Várhatóan igen nagy sikere lesz annak az elsősorban gyerekek és fiatalok számára novemberben megnyitandó szórakoztató és szemléletformáló központnak, ahol a látogatók az energia témakörében élményeket szerezve sajátíthatnak el hasznos és érdekes ismereteket. A csepeli delegáció személyesen is megtapasztalhatta, hogy a sikeresen működő inkubátorházaknak közvetlen környezetükben jelentős gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatásuk van. Kielcében a város évekkel korábban egy inkubátorház építésével indult el egy három hektár nagyságú, saját tulajdonú barnamezős területen, míg mára egy 30 hektáros területen egy kész technológiai park épült ki az inkubátorház köré, ahová mintegy 150 jellemzően magas hozzáadott értéket előállító cég települt be 1000 új munkahelyet teremtve. Így Csepelen is érdemes lenne egy nagyobb, gazdasági tevékenységre alkalmas fejlesztési területet kijelölni, ahova az önkormányzat saját beruházásában inkubátorházat telepítene elsősorban a logisztika illetve a kutatás-fejlesztés témakörére koncentrálva. A kielcei tapasztalatokat értékelve ugyancsak érdemes alaposan megvizsgálni egy fiataloknak szóló, tematikus látogatóközpont megépítését Csepelen.

A csepeli küldöttség ellátogatott a kielcei Munkaügyi Központba is, ahol Włodzimierz Korona, az intézmény vezetője bemutatta a központ működését. Lengyelországban is folyamatosan harcolnak a munkanélküliség ellen, így élénken érdeklődtek a sikeres magyar közmunkaprogram iránt. A megbeszélés résztvevői megegyeztek abban, hogy közös erőfeszítéseket tesznek a munkaerőpiaci lehetőségek javítása érdekében, így a két város munkakeresői talán rövidebb idő alatt kerülhetnek vissza a munka világába.

Krzysztof Twogorowskival, az Oktatásért, Kultúráért és Sportért felelős osztály igazgató-helyettesével pedig abban egyeztek meg, hogy egy 8-9 fős csepeli cserkészekből álló csoport 2016 júniusában egy Kielce melletti cserkésztáborban a helyi cserkészcsapat tagjaival közösen tölhet el egy hetet.

A többnapos látogatás során elhangzott felkéréseket, javaslatokat mindkét fél örömmel fogadta.

Csepel Önkormányzata folyamatosan azon dolgozik, hogy a kerület ipari nagyságát visszaállítsa és ezáltal új munkahelyeket hozzon létre a kerületi lakosok számára.

 

Csepel.hu

 

3 hozzászólás “Gazdasági együttműködés a lengyelországi Kielce városával – „Lengyel, magyar – két jó barát”  ” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Nekem 27 éve szomszédom egy kielcei lengyel, ide nősült.

  2. Grün Izidor szerint:

    “A további gazdasági együttműködés reményében”
    .
    Hálás lennék, ha felsorolna valaki a mostani lengyel-magyar gazdasági együttműködésből néhányat! 😀

  3. felix szerint:

    Pld. Békemenet.
    Több most hitelen nem jut eszembe.

Itt lehet hozzászólni !