Rendkívüli önkormányzati ülést kezdeményezett a csepeli Fidesz-KDNP frakció

Csepel.info

Ha a jelenlegi tervek szerint ledózerolják és beépítik a Csepel SC-t, itt maximum lépcsőfutásban lehet versenyezni

Rendkívüli önkormányzati ülést kezdeményezett a csepeli Fidesz-KDNP frakció, hogy a június 7-i Európai Parlamenti Választásokkal egy időben dönthessenek a kerület lakói a Csepel SC, a csepeli Kis-Duna part megóvása és a kórház ügyében – értesült a Csepel.info.

Ha megvalósul a javaslatunk, a legdemokratikusabb módon, közvetlen népszavazással dönthetnek a csepeliek ezekben a kerület szempontjából stratégiai fontosságú ügyekben, és emellett még több tízmillió forintot is megtakaríthatunk – mondta el lapunknak Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője.

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: ha az olimpiai szereplésünket nézzük, a Csepel SC mind a mai napig Magyarország második legeredményesebb sportegyesülete. Ma az a terv, hogy a stadion helyén 14 emeletes blokkházak, pláza, irodaközpont, nyugdíjasotthon lesz. Ha ez megvalósul, akkor a csepeli sportélet sokkal szegényebb lesz, és az országnak sem tudunk annyi kiváló sportembert adni, mint eddig. Azt gondolom, hogy ilyen fontos kérdésben a csepelieknek kell megadni a döntés jogát: sportközpontot vagy plázát szeretnének?

A csepeli Kis-Duna part a kerületünk egyik gyöngyszeme. Nem csoda, hogy sok befektető szeretné beépíteni lakóparkokkal, szolgáltató házakkal. Mi meg azt szeretnénk, hogy szintén az itt lakók döntsenek: továbbra is a természetes folyóparti környezetet és a sportolási lehetőségeket választják, vagy a folyópart beépítését?

A csepeli kórházat 2003-ban volták össze a Jahn Ferenc Kórházzal. Ez gyakorlatilag egyet jelentett az intézmény bezárásával, és minden szempontból a későbbi kórházbezárások főpróbája volt. Például abból, hogy a döntést hozó “hölgyek és urak” lényeges szempontokat sem vettek figyelembe. Azt sem, hogy Csepel egy szigeten fekszik, aminek ráadásul Csepel-sziget a neve. Ennek, és a közlekedési fejlesztések évtizedek óta tartó elhalasztásának a következménye, hogy nagyon rossz a közlekedés, állandóak a dugók. Ráadásul a Csepel-szigeten 180 ezer ember él, most már működő kórház nélkül. Ez szégyen.

A kórház anyagi fenntartása az előbbi körülmények figyelembevételével nem lenne probléma, és a túlterhelt, túlzsúfolt Jahn Ferenc Kórházzal a csepeliek többsége finoman szólva nem elégedett. Azt gondolom, hogy ezért joguk van a csepelieknek eldönteniük, hogy akarnak-e ismét kórházat ott, ahol közel száz évig volt ilyen intézmény – sorolta el a Csepel.info-nak Németh Szilárd frakcióvezető, hogy milyen indokokkal szeretnék kiíratni a népszavazást.

A fenti témákhoz kapcsolódó kezdeményezés nem újdonság, több párt és helyi civil szervezetek is támogatnák, azonban eddig a csepeli önkormányzat MSZP-s többsége meghiúsította. A népszavazás kérdéseiben a helyi jegyző, mint a választási iroda vezetője kétszer is megtagadta az aláíró ívek hitelesítését. A bírósági döntés alapján azonban csak ő és az MSZP nem tudták értelmezni azokat, így nem lehet kérdéses a népszavazási kérdések szabályos és jogszerű megfogalmazása sem. Mi úgy sejtjük, hogy a jegyző erőteljes politikai nyomásra hozta meg megalapozatlan és jogszerűtlen döntéseit.

Ha nem születik testületi döntés a népszavazásról, hamarosan megkezdhetjük az aláírásgyűjtést, és úgy rugaszkodunk neki. Én azonban bízom benne, hogy a jelenlegi helyzetben az MSZP-s vezetésnek fontosabb a takarékosság és a demokratikus alapjogok képviselete, és a csepeli emberek véleménye, és nem akadályozzák meg a június 7-i népszavazást – hangsúlyozta Németh Szilárd.

Csepel.info

A Fidesz-KDNP frakció javaslata

Rendkívüli Képviselő-testületi ülés kezdeményezése helyi népszavazás kiírására 3 kérdésben

Tisztelt Polgármester Úr!

A már régóta ismert 3 népszavazási kérdés ügyében (Csepel SC ingatlanjai, Kis-Duna-part, kórház) az SZMSZ 16. § (2) a) pontja alapján rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását kezdeményezzük.

Kezdeményezésünk indoka, hogy miután másodfokon is Németh Szilárd frakcióvezetőnek adott igazat a bíróság a népszavazás megtarthatóságának kérdésében, költségtakarékossági szempontból az Európai Parlamenti képviselőválasztással egy időben tartsuk a helyi népszavazást. Ezzel több tíz millió forintot tudunk megspórolni.

Abban az esetben, ha a képviselő-testület nem írja ki a népszavazást, annak megtartása mindenképpen elkövetkezik a jogviták megszűntével és a szükséges aláírások összegyűjtésével. Biztosak vagyunk abban, hogy e felől polgármester úrnak sincs kétsége.

Az SZMSZ előírásainak megfelelően közöljük a rendkívüli testületi ülés tárgyát, valamint csatoljuk a határozati javaslatokat.

Tárgy: Helyi Népszavazás kiírása

Határozati javaslatok:

1) Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, az alábbi három kérdésben 2009. június 7-én, az Európai Parlamenti képviselőválasztással egy időben helyi népszavazást tűz ki:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete a Csepel SC Alapítvány Béke téri (HRSZ 201861/2) és Duna-parti (HRSZ 209956 és HRSZ 209951/4) ingatlanain kizárólag sportcélú fejlesztést engedélyező kerületi szabályozási tervről alkosson helyi rendeletet?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete a Ráckevei-Soroksári-Duna-parton, a Gubacsi híd és a Királyerdő utca közötti területen kizárólag közcélú, intézményi és zöldterületi fejlesztést engedélyező kerületi szabályozási tervről alkosson helyi rendeletet, úgy, hogy a zöld területi arány legalább 80%-os legyen?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete kezdeményezze a Fővárosi Önkormányzatnál – szülészet-nőgyógyászati, gyermekgyógyászati, sebészeti és belgyógyászati fekvőbeteg- ellátás biztosítására – a csepeli Weiss Manfréd Kórház fenntartói és vagyonkezelői jogának térítésmentes átadását 2010. január 1-jétől Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata részére?

Felelős: Tóth Mihály polgármester

Határidő: elfogadásra: azonnal
végrehajtásra: 2009. június 7.

A határozat elfogadásához a Képviselő-testület egyszerű többségű szavazata szükséges.

2) Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a három kérdés helyi népszavazása ügyében az alábbi határnapokat állapítja meg:

1.) A névjegyzéket 2009. április 8-tól április 15-ig közszemlére kell tenni. (Ve. 14. §. (1) bek.)

2.) A névjegyzékből való kihagyás, illetőleg törlés vagy a névjegyzékbe való felvétel miatt 2009. április 8-tól április 15-án 16,00 óráig lehet kifogást benyújtani. (Ve. 20/E. § (1) bek.)

3.) A névjegyzékbe történt felvételről szóló értesítőt 2009. április 10-ig kell megküldeni a választópolgároknak. (Ve. 14. § (1) bek. és 46. § (1) bek.)

4.) A módosított névjegyzék 2009. május 26-án 16,00 óráig tekinthető meg a polgármesteri hivatalban. (Ve. 15. § (3) bek.)

5.) A választási bizottságok megbízott tagjait a választókerületben jelöltet állító jelölő szervezet, illetőleg a független jelölt legkésőbb 2009. május 29-én 16,00 óráig jelentheti be. (Ve. 25. § (2) bek.)

6.) A választási kampány 2009. június 5-én 24,00 óráig tart. Kampányt folytatni 2009. június 5-én 0,00 órától június 7-én 19,00 óráig tilos. (Ve. 40. § (1) bek. és (2) bek.)

7.) A közszemlére tett névjegyzék másolatát a Helyi Választási Iroda vezetője a jelölt, jelölő szervezet kérésére 2009. május 18-tól adja át. (Ve. 45. § (2) bek.)

8.) A 7. pont szerint teljesített adatszolgáltatás adatait legkésőbb 2009. június 7-én kell megsemmisíteni. Az erről készült jegyzőkönyvet 2009. június 10-ig át kell adni a Helyi Választási Iroda vezetőjének. (Ve. 45. § (3) bek.)

9.) A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték 2009. július 7-ig köteles eltávolítani. (Ve. 42. § (6) bek.) 2

10.) A Helyi Választási Bizottság a szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvei alapján 2009. június 8-ig összesíti a szavazatokat és megállapítja a választási eredményt. (Ve. 73. § (3) bek.)

11.) A szavazóköri jegyzőkönyvek egy példánya a Helyi Választási Irodában 2009. június 10-én 16,00 óráig megtekinthető. (Ve. 75. § (2) bek.)

12.) A szavazólapokat a polgármesteri hivatalban 2009. szeptember 5-ig meg kell őrizni, 2009. szeptember 5. után a választási iratokat – a jegyzőkönyvek kivételével – meg kell semmisíteni. (Ve. 75. § (3) bek.)

13.) A jegyzőkönyvek első példányát 2009. szeptember 5. után át kell adni az illetékes levéltárnak. (Ve. 75. § (4) bek.)

Felelős: Tóth Mihály polgármester

Határidő: elfogadásra: azonnal
végrehajtásra: a határnapok szerint folyamatos

A határozat elfogadásához a Képviselő-testület egyszerű többségű szavazata szükséges.

Budapest, 2009. február 24.

18 hozzászólás “Rendkívüli önkormányzati ülést kezdeményezett a csepeli Fidesz-KDNP frakció” bejegyzésre

  1. totó szerint:

    Sajnos az elvtársaknak nem érdekük, hogy együtt tartsák az EP választásokkal, pedig mindenki másnak az érdeke ez lenne, hiszen így sokkal költséghatékonyabb és a hisztéria sem húzódik tovább.

    Azért remélem van néhány vörös pártkatonában egy kis becsület, bár nagyon pesszimista vagyok e tekintetben.

  2. miska72 szerint:

    Na ezért mondom, hogy gazemberek vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos. 🙂

  3. Gordon szerint:

    Most ismét ki fog derülni, hogy valójában kinek fontos a demokrácia és a közpénzek hatékony felhasználása. Ha a szocik megakadályozzák a helyi népszavazás EP választás napján történő megtartását, akkor teljesen hiteltelenné válnak az egyébként már hangoztatott demagóg érveik, miszerint az a baj a Fidesz kezdeményezésével, hogy sokba kerül.

    2009. január 7-én nem kerül sokba, rajta hát elvtársak mutassátok meg, hogy valóban fontos nektek a helyi népszavazás költségeinek csökkentése. Különben ismét hiteltelenné váltok.

  4. totó szerint:

    Úgy gondolom az elvtársakat legkevésbé foglalkoztatja a hiteltelenség problémája, az már sokkal inkább, hogy ha kevesbbet tudnak zsebre rakni.

    Miska szövege pedig nagyon bejön (“gazemberek vezetik a kerületet, meg egy szélhámos), nagyon frappáns :))).

  5. csepeliiszap szerint:

    A csepeli mszp és az önkormányzat ha észnél lenne, akkor a népszavazáshoz való hozzáállását pozitív kommunikációként is felhasználhatná. Akként, hogy képesek a konstruktív, a kerület lakosainak érdekét szolgáló együttműködésre és ha ügyesek, még jól is jönnének ki ebből a történetből. Csakhát az ismert politikai kultúra, a gőg, a hatalomféltés elvakulttá teszi őket, az ebből fakadó halmozott károkozásról már nem is szólva.

  6. Tamási Juli szerint:

    @ csepeliiszap: Egyet kell értsek 🙁 Sajnos az új szelek még nem érték el Csepel vezetõségét, és nagyon skatulyákban gondolkodnak. Kb. így: FIDESZ-kezdeményezés, tehát bevágjuk a durcát, és ott teszünk keresztbe, ahol tudunk. Ezt fõleg a drága Zanaty úr míveli magas fokon.
    Holott, egy kis ésszel akár a maguk javára is frodíthatnák az eseményeket, de legalábbis úgy, hogy ne 100%-ig negativan jöjjenek ki belõle. De hát ez már legyen az õ spindoktoruk fejfájása. Csak az a baj, hogy közben az egész kerület megy a lefolyó felé…

  7. Matyi szerint:

    Igen szügségvan korházra , Csepel sc-re ,és a mi kis-dunapartunkra!
    A szüleimet a XX. k korházba szálitották ,az DR is elmondta ha helyi kerületben müködne még a korház ,idöben megmenthetök letek volna!!!!!
    mire a mentö kijöt,átértünk XX. k -be sajnos ott már nem sokat tudtak velülük mitt kezdeni! És eszt az orvosok mondták! kinek lelke rajta ,ki bezáradta a korházat!!!!Unokáim vajon ,hol sportoljanak? Hova vigyem öket meg mutatni ,milyen szép állat,és növényvilág van itt a Kis -dunán? Ha eladják ,vagy bérbe ,ugyanaz! Sokan a mi Csepeli lakosok itt pihenünk ,családostol !!!!!
    Megyek és hirdetem igémet !!!! Hajrá Csepel tegyünkmeg mindent mi csepeliek Még megmaradt értékeink megvédésére!!!!!!
    100éves nagymamámat is viszem szavazni!!!!
    Miska 72 igazadvan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. Matyi szerint:

    bocs a hibákért de gipszben a kezem:(
    Meg infartus !!!!
    szegény termál vizünk meg melegiti a Dunát !! pedig milyen igéret volt a választásoknál!!!nem sokára a csepeli lakosokkal Fedet Csepeli strandon együt uszhatunk!!??????????
    Hova??????

  9. Öreg halász szerint:

    Azt hiszem, hogy ez csak akkor működhet igazán, ha megvalósul egy pártokon felüli összefogás. Kérdés, hogy a választási küzdelem árnyékában mennyire sikerülhet?

  10. Gordon szerint:

    Érdekes, hogy Szilveszter nem mer állást foglalni a kérdésben. Letiltották a főnökei?

  11. kispajtás szerint:

    Gordon:

    Szilveszter kimúlt! Béke poraira!
    Azt hiszem, megunta a több néven való bohóckodást.

  12. asdf szerint:

    lehet, hogy Szilveszter elutazott síelni.
    Pedig biztos lenne egy-két izgalmas, vitaindító gondolata 🙂

  13. Gordon szerint:

    Akkor Szilveszter még szerencsés helyzetben van, mert még sokan hiányoznak országos összevetésben mostanság egy-egy mszp-s összeverődésről. Közben meg telnek a bötönök, fogdák. Hogy a kettő között van-e összefüggés? Nos, ezt megállapítani nem az én feladatom.

  14. miska72 szerint:

    Gordon, kispajtás, adsf, nagyon jót derültem a hozzászólásaitokon. 🙂

  15. kispajtás szerint:

    miska72:

    Örülök, hogy végre fordult a kocka! 🙂

  16. Papi szerint:

    Hölgyeim és Úraim!
    Ha jól tudom a Fidezs-KDNP pont azért kezd aláírás gyűjtésbe, hogy a népszavazás (a három igenes) Junius elejeén az EP-s választásokkal eggyütt lehessen. Rajta lehet nekik segíteni az aláírás gyűjtésben!!!!!!!

  17. maminti szerint:

    Hála istennek, hogy a Fidesz eljutott idáig! Ilyen határozott, radikális lépésekre van szükség. Mindenben segítségükre leszünk.

  18. […] Egy biztos: a népszavazás kérdéseivel már nem lehet baj, hiszen azokról két esetben is döntött az illetékes bíróság. A népszavazással szemben nyíltan – úgy tudjuk – eddig egyetlen párt vagy civil szervezet sem érvelt. A csepeli MSZP-frakció azonban több alkalommal is meghiúsította az említett kérdések tárgyalását, és a népszavazásról szóló döntéshozatalt. A Fidesz-KDNP kezdeményezéséről itt olvashatnak. […]

Itt lehet hozzászólni !