Egykor és most: a Szentmiklósi úti lakótelep

Csepel.info

Lakótelep a Szentmiklósi Úton

Nem is olyan régen foglalkoztunk a Január 9-e, ismertebb nevén a Szentmiklósi vagy Szent László úti lakóteleppel egy korabeli újságbejegyzés apropójából. Lapunk most a Google utcaképén kereste meg az 1978-as Csepeli Híradóban látható kereszteződést.

A Csepel.info februári cikkében szereplő fotó mai megfelelőjét a Google utcaképén kerestük ki újra. E szerint a fotó az Acélmű és a Szent László utcák kereszteződésénél készülhetett. Sajnos nem volt olyan kép, amelyik pontosan ugyanabból a szögből mutatta volna az épületeket, mint ahogy az 1978 körül készített az eredeti fénykép. De hasonlót azért találtunk.

Acélmű Szent László

A 2011-ben készült képeken jól látható, hogy a parkosítás mennyivel barátságosabbá tette a lakótelepet: igazi lakópark jellege lett az egykor oly kopár és poros környéknek. A lakópark nyugalma azonban nem volt mindig tökéletes. 2008-ban például a csepeli MSZP-s vezetés tudtával és hallgatása mellett ide is áttelepítettek a ferencvárosi romák közül egy 17 fős családot, ami óriási felháborodást váltott ki a Szent László utcában. Később kiderült, hogy a ferencvárosi cigányok tömeges csepeli áttelepítése az évszázad üzlete volt, melyben nem kevesen válhattak milliárdossá. A csepeli MSZP-s prominensei ugyanakkor tagadták, hogy nekik is leadtak volna a milliárdos haszonból cserében azért, hogy a botrány kirobbanásáig nem tiltakoztak a betelepítések miatt.

Acélmű Szent László2

Csepeli vonatkozású érdekesség még, hogy Németh Szilárd fővárosi és országgyűlési képviselőként járta ki, hogy a Google megkezdhesse a budapesti utcaképek elkészítését. Emiatt viszont, míg más nagyvárosokban 2010 előtti Google utcaképek is elérhetők, Budapesten és Csepelen csak 2011 utániak láthatók. Németh Szilárd tiltakozása után kerestek másik helyet annak a 17 fős roma családnak is, akiket éppen a Szent László utcába telepítettek át.

További retro cikkeink itt olvashatók.

Csepel.info

6 hozzászólás “Egykor és most: a Szentmiklósi úti lakótelep” bejegyzésre

  1. raccista szerint:

    köszönjük zsirmangalica németszilcsi kommunyista agyhelyű képviselőnek, hogy nagy nehezen KIJÁRTA ezt a lehetőséget.

    hülye fidesznyikeknek ez nagyon jó cikkecske lett!!!

  2. felix szerint:

    Még ismertebb nevén Rákosi Endre úti lakótelep?

  3. hajaj szerint:

    Említésre méltóak neveiről sem illik megfelejtkezni. Ribánszky Róbert et. a kerület akkori első titkára és Szirmai et. az OTP akkori vezérigazgatója. Nos a titkár et. minden hétfőn reggel beszámoltatta az illetékeseket, a képen látható munkás lakótelep építésének folyamatáról. Eközben az OTP vezér a soha nem tapasztalt “méretekben” finanszírozta az építkezést. 1,5% kamattal és 1,5%-os kezelési ktg.-el. Mindez a párt (KB) és az akkori Kormány hathatós támogatásával.

  4. ebihal szerint:

    Igen csak genya cikket sikerült kerítenek a témához!

  5. felix szerint:

    A parkosítás a lakótelep építésével egyidős, mert az bizony folyamatos volt.

  6. Grün Izidor szerint:

    felix!
    Az olaszok így csinálják!
    Magyarországon bármilyen jelentősebb építkezés úgy kezdődik, hogy valahol nekiállnak fát vágni.
    Persze könnyű a digóknak, náluk nem várják a rászorultak (szegények) a szociális tűzifa osztást, ezért inkább körül építik a fát! 😀
    http://kep.cdn.index.hu/1/0/810/8109/81090/8109074_ba2ccf797c5ca71ba8df7d8c4ed5f58e_wm.jpg

Itt lehet hozzászólni !