Tegnapi újság: botrány Csillagtelepen

Csepel.info

Nap utcai és csillagtelepi panaszok

A cikkben leírt problémák közül a zsúfoltság és a parkolás máig is gondot okoz

 “Felháborodott, otthontalan lakásbérlők járnak rendszeresen reklamálni a tanácsházára. Panaszuk jogos, hiszen kijelölt bérlői a Nap utca 6-8. szám alatti, múlt év végén elkészült épület lakásainak, a használatbavételi díjat is befizették, a fenntartási költségeket is fedezniük kell, a lakáskulcshoz azonban még nem jutottak hozzá. A tanácsiak nemigen tudnak mást tenni, mint a kezüket széttárva további türelmet kérni a reklamálóktól” – írja az 1989. június 2-i Csepel újság.

Az okokról sejthetett valamit a Köjál főorvosa, aki kifakadt: “Nem tudom milyen körülmények között mihez kellene hozzájárulnom! Ha senki nem akar garanciát vállalni arra, hogy belátható időn belül itt ne kőrengetegben éljenek az emberek, akkor én mit tehetek? Nem vagyok hajlandó asszisztálni “szükséglakótelepek” kialakításához. Ha most hozzájárulnék az ideiglenes használatbavételi engedély kiadásához, egészen biztos, hogy sohasem építenék meg a hiányzó létesítményeket, hiszen az ideiglenes engedélyt néhányszor meg lehet hosszabbítani, s ha addig “jó” volt, akkor véglegesen is meg kell, hogy feleljen.”

Nap utcai beköltözők

A lap a kor szokása szerint kenegeti a problémát, és csak azzal nem foglalkozik, hogy ki a felelős az elviselhetetlen életkörülményekért. A Köjál és a Főber vitájaként beállított konfliktusban annyit tudunk meg biztosan, hogy a párt és a tanács aligha hibás amiatt, hogy már a nyolcvanas évek végén szükségesnél is sokkal kevesebb parkoló, park és élelmiszerbolt épült a tízemeletes házak mellé.

Nap utcai és csillagtelepi panaszok2

A teljes cikk a képre kattintva olvasható

A tervezési és kivitelezési hibák miatt a parkolási problémákat végül nem lehetett megoldani, így parkolni még ma is nehézkes a környéken. A parkosítást többnyire a lakóközösségek oldották meg végül, a vásárlási gondokat pedig előbb a tízemeletesek aljában nyílt maszek élelmiszerboltok, utóbb a Tesco 2005 decemberi nyitása szüntette meg. Az engedély miatt “kekeckedő” Köjál-főorvos tehát valamit jól sejtett. Azt viszont már ő sem tudhatta, hogy a csillagtelepieket a második évezred elején egy újabb, legalább ekkora botrány fogja felháborítani: a ferencvárosi szociális bérlők áttelepítése.

Csepel.info

23 hozzászólás “Tegnapi újság: botrány Csillagtelepen” bejegyzésre

  1. Csillagszem szerint:

    A 89-es gondok és a maiak között óriási a különbség. Az elmúlt huszonöt évben az akkori hiányosságok javarészt orvoslásra kerültek. Igaz, hogy parkolóból kevés van, de ez máshol sincs máshogy. Viszont amit ugyanezek az elvtársak csináltak a cigányok betelepítésével, az 25 év után katasztrófát fog okozni. Már most kritikus a helyzet, pedig tíz év sem telt el a betelepítések óta.

    Orosz Ferenc 1989-ben tanácselnök volt, Tóth Mihály pedig az MSZMP majd az MSZP vezetője. Tóth Mihály a cigányok betelepítésekor polgármester volt, Orosz Ferenc meg a helyettese. A cikkben ez nincs benne, pedig illett volna megnevezni azokat is, akik miatt anno nem épült elég park, parkoló meg bolt, és akik miatt a ferencvárosi elvtársaik betelepíthették ide a nekik nem tetsző cigányokat.

    Így kerek a történet. Szép emlékek fűznek ehhez a környékhez, de azért én a már említett okok miatt lepattantam onnan pár éve. És nem voltam egyedül!

  2. ebihal szerint:

    Csillagszem!
    Az a gyanúm, hogy fogalmad sincs a dolgokról. Az akkor érvényes Országos Építés-
    ügy Szabályzat, a Budapesti Városépítési Szabályzat, valamint az építési törvény,
    pontosan meghatározta hol mennyi parkolót, üzletet esetleg közintézményt kell
    építeni, ebbe a tanácselnöknek nem volt beleszólása. A cigányokról csak annyit, a
    ferencvárosi önkormányzat szabadpiacon, magánszemélyektől vásárolt lakásokat,
    ezt meggátolni nem lehet! Az, hogy a csepel.info írása is csak hisztériakeltést szol-
    gál, még nem ok, hasonló baromságokra!

  3. Csillagszem szerint:

    Ebihal, szerintem te az egyik illetékes elvtárs vagy, akinek mindezt “köszönhetjük”. Még a végén mi leszünk a hibásak, hogy elkúrtátok.

  4. ebihal szerint:

    Csillagszem!
    Cáfold meg, amit írtam, azután találgass!

  5. felix szerint:

    Mennyivel jobb most.
    Állandó tereprendezés építkezés nélkül.
    Tessék választani!

  6. Csillagszem szerint:

    Ebihal! Ha nem vetted volna észre a csepelieknek elegük lett abból a szocialista hagyományból, amit te is írtál, hogy soha senki nem felelős semmiért. Tóth Mihályéknak 16 évükbe telt ezt elérni, de sikerült.

  7. felix szerint:

    Manapság mindennek van felelőse.
    Úgy hívják, hogy elmultnyócév.
    Bravó!

  8. ebihal szerint:

    Csillagszem!
    Tudod cáfolni, amit írtam, vagy sem? Az, hogy neked nem piros pötty volt a seggeden
    születésedkor, hanem narancssárga, senkit sem érdekel!

  9. nagyapó szerint:

    csecsemő béka elfelejtette az ENSZ határozatokat is felsorolni.
    csecsemő béka mit mondanak a szabályzatok, milyen volt a végrehajtás és mit tettek az elellenőrzéssel feljogosított tanácsi vezetők? Ha ezt is leírja, akkor lenne az ügy “gömbölyű”.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  10. Csillagszem szerint:

    Ebihal: ha igazad lenne, soha semminek sem lenne felelőse. Az elvtársaiddal ezt próbáltátok beleverni az emberekbe, de a magyar ember nem hülye. Csillagtelepet meg kétszer kúrtátok el. Először, amikor így terveztettétek meg, másodszor meg, amikor hagytátok oda költöztetni a ferencvárosi cigányokat.

    És énnekem ne pofázz arról, hogy nem tehettetek ellene semmit, mert nem igaz. Sőt, szerintem nektek ez busásan megérte. Mitől gazdagodott meg úgy az összes MSZP-s képviselő, és miért léptek le Csepelről utána? Még a csepeliek is megunták a hazugságaitokat, még ha ehhez kellett plusz 16 hosszú, keserves év.

  11. felix szerint:

    Szemétláda.
    …… és mit tettek az elellenőrzéssel feljogosított tanácsi vezetők? Ha ezt is leírja, akkor lenne az ügy “gömbölyű”.
    Vén pöcs, éppen ezt írta le a cikk.
    Szövegértés?

  12. Grün Rikárdó szerint:

    Mai újság Ferencvárosból! 😀
    “Csúnya szavak és liberalizmus miatt nem voltak hajlandóak elolvasni egy írást Ferencváros képviselői. Így aztán nem is történt semmi, a gyerekek továbbra is életveszélyben csúszdáznak és antiszemita kapuk között fociznak.”
    .
    http://www.hir24.hu/belfold/2015/03/03/irtsd-a-szar-zsidot-jatszotergate-ferencvarosban/

  13. Tarjányi László szerint:

    Vagy megszokjátok vagy alijáztok!

    “A magyar ember természeténél fogva politikailag inkorrekt! Copyright Orbán Viktor.”

    Igaza van, aki politikai kerrektségre vágyik menjen Amerikába! Ott ámokfutók lövöldöznek az iskolákban, meg hébe-hóba (naponta) kizsebelnek!

  14. ebihal szerint:

    Csillagszem!
    Megpróbáltam politika mentesen megfogalmazni azt a műszaki tartalmat, ami ez
    mögött a szaros cikk mögött lapul. No már most, továbbra sem vagy képes egyenes
    válasz adni a kérdésemre, viszont gond nélkül lekomcsizod a más véleményen lévőket.
    Nézz tükörbe!

  15. ebihal szerint:

    Tarjányi!
    Muszáj mindig, mindenhol emlékeztetni arra, hogy beteg vagy?

  16. felix szerint:

    Hátha még magyar lenne.

  17. krapulax szerint:

    Nem újkeletű bűntett a cigányok betelepítése a civilizált emberek közé, már a 80-as évek közepétől elkezdődött ez, az egész Völgy-Reggel utcai lakótelepet, a Cservenkát, a Kossuth Lajos utcai tízemeleteseket is folyamatosan fertőzték a tetvesekkel (szó szerint értendő).
    Hála istennek azóta visszatakarodtak a vidéki putrijaikba amiket az eladott fővárosi lakásaik árából kaptak, a maradékot meg elitták/cigizték/gépezték, aztán elfoglalták az üres önkormányzati lakásokat hogy újra ingyen kapjanak egy lakást amit leamortizálhatnak.

  18. nagyapó szerint:

    – Büszke vagyok rá, hogy zsidó vagyok.
    – És miért?
    – Mert ha nem lennék büszke, akkor is zsidó volnék.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  19. felix szerint:

    Látod szemétláda!
    Ez a különbség köztünk.
    Én nem ezért vagyok büszke a magyarságomra.
    Bekaphatod te vén pöcs.

  20. jámbor szerint:

    ebihal

    de meg lehet akadályozni. az önkormányzat akár helyi rendeletet is hozhat, hogy elővásárlási joggal kíván élni. de mint a listából látható, sokszor önkormányzati tulajdont adtak el cigánytelepítésre – arról pedig csak tudtak az illetékes elvtársak, hisz csak ők adhatták el.

    eszméletlen állapotok uralkodnak. a vénusz utca kész cigányfertő. minden nap ugyanaz a mocskos kompánia ordítozik a dohányboltnál – 4-5 fogatlan koca meg a purdék. gyere ide és szóljál rájuk! a szabadság utcai buszmegállónál lévő lépcsőházban is van egy ilyen horda. az egyik lehet úgy 15, de már tolja a babakocsit, fél picsája kilóg, cigi lóg a szájából. az idősebbik gondolom az anyja, annak is van pujája. szép is amikor egyszerre szarnak…

    lehet rasszistázni, csak a vicc az, hogy harminc éve itt lakó cigányok is így gondolják…

    emellett a tarlós hajléktalan-rendelete miatt a csövesek is itt dekkolnak – a spar előtti virágágyásnak van egy állandó lakója. tavaly nyáron a 35 fokban volt olyan, hogy odaszart a mocskos állatja. ment az ember boltba ételt venni, és a bele kifordult. rá lett hívva vmi jószolgálat meg a rendőrök, de semmit nem csináltak, mert hát a görény nem kívánt távozni.

    minap jött szembe 6-7 iskolás fiú. 1 kivételével mind cigány volt. szép új világ.

    pár év alatt teljesen tönkretették ezt a környéket, de 1-2 évtizeden belül az egész ország erre a sorsra fog jutni.

  21. ebihal szerint:

    jámbor!
    Ne keverjük a dolgokat! Ha az adásvétel jogilag rendben volt, akkor nagyon nehéz
    lett volna indokolni az esetenkénti elővásárlási jogot. Amennyiben lehetőség volt
    arra, hogy egy kerület, egy másik kerületben vásároljon ingatlant, nem volt, és ma sem
    köteles megmondani, hogy négernek, kínainak vagy épp cigánynak veszi.
    Az egy teljesen más kérdés, hogy miért nem tudtak integrálódni a cigányok ill. egy
    részük az elmúlt évszázadok alatt. Nekem sem tetszik sokszor ahogy viselkednek, de
    ettől még általánosítani nem lehet! Természetesen mindenki a saját szempontja alapján
    ítéli meg a dolgokat, de azért felhívnám a figyelmedet, ezt a témát a választáskor
    dobta be a Fidesz, sima lejárató célzattal.

  22. Tarjányi László szerint:

    Módosítani kellene az önkormányzati választási törvényt, csak olyanok indulhatnának jelöltként, akiknek van cigány szomszédjuk! Mennyivel megértőbbek lennének azokkal szemben, akiknek már elegük van a másságból!

  23. […] Tegnapi újság: botrány Csillagtelepen […]

Itt lehet hozzászólni !