Sváb bál – huszonötödszörre

Csepel.hu

Sváb bál – huszonötödszörre

Huszonötödik alkalommal rendezte meg kerületünkben a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete és a Csepeli Német Önkormányzat az immár hagyománnyá vált Sváb bált. A rendezvény igazi farsangi hangulatban telt, zene, tánc és vidám eszem-iszom töltötte meg hajnalig a Nagy Imre ÁMK Sportközpontját. Az idei, jubileumi bált a csepeli önkormányzat 600 ezer forinttal támogatta.

Borbély Lénárd polgármester a Csepel.hu kérdésére elmondta,  a német nemzetiség munkáját nagyra becsüli és nagyon fontosnak tartja azt az érték – és hagyományőrző munkát, amelyet folytatnak, és amellyel hozzájárulnak nem csak Csepel, de egész Magyarország kulturális sokszínűségéhez.

A nyitó keringő előtt, melyet a Német Nemzetiségi Ifjúsági Tánccsoport fiataljai jártak el, német nemzetiségű óvodások és kisiskolások zenés-táncos előadásai bűvölték el az egybegyűlteket. A bált Lotz Károly, Csepel díszpolgára nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte, mennyire fontos szerepe van a sváb bál hagyományának a német kultúra ápolásában. Ez után Kaltenecker Antalné, a szervező Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületének elnöke mondott köszönetet mindazoknak, akik segítettek és segítenek abban, hogy a bál 1991 óta évről évre sikeresen megrendezésre kerüljön.

Csepel mellett Soroksárról is szép számmal érkeztek vendégek. A svábok önállóságát külön kiemelte és megerősítette a kék szalaggal átkötött rozmaringszál, melyet minden férfi viselt zakója zsebében. Sokan érkeztek hagyományos viseletben, és a vacsora is a sváb konyha specialitása volt, de az autentikus hangulathoz igazán a zene járult hozzá: a talpalávalót a Lustige Musikanten együttes játszotta, de előttük fellépett többek között a Hermann Antal Harmonikazenekar is, amely Farkas Antal soroksári német zeneszerző műveit játszotta.

A bál hajnali három óráig tartott, több német nemzetiségi kórus, tánccsoport fellépése, valamint tombolahúzás tette változatossá.

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Sváb bál – huszonötödszörre” bejegyzésre

  1. csepeli diák szerint:

    Szerintem érdemes lenneaz összes fellépőt felsorolni. 25. bál volt, ilyen nem nagyon van az országban. A szervezésért kiemelkedő köszönet a Kaltenecker családnak. Erre a rendezvényre büszke lehet Csepel!

  2. csepeli diák szerint:

    Elnézést, véletlenül egybe írtam két szót. Helyesen: lenne az

Itt lehet hozzászólni !