Gyermektraumatológia és -sebészet a csepeli szakrendelőben

Hétköznapi segítségnyújtás

Csepel.hu

Gyermektraumatológia és -sebészet a csepeli szakrendelőben

Január elejétől összesen négy gyermeksebészorvos dolgozik felváltva minden hétköznap délután a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál, s már az első napokban többen felkeresték őket.

Január 7-én délután például 13 gyermeket láttak el különféle sérülések miatt. A tapasztalatok tehát azt mutatják, hogy jelentős igény van a gyermeksebészi ellátásra Csepelen. A szakellátást végző orvosokkal decemberben kötötték meg a szerződéseket. A gyerekekkel jellemzően az iskolai időszak után, zömmel délutánonként fordulnak elő kisebb-nagyobb háztartási balesetek vagy játék közbeni sérülések. Ezért indokolt, hogy a gyermeksebész szakorvosok délután rendeljenek. A felnőtt-traumatológia ugyanakkor délelőtt és délután is fogadja a betegeket, szükség esetén ők látják el a gyermekeket is.

Délutáni rendelés

„A szülők elégedetten, örömmel fogadták, hogy januártól Csepelen is van gyermektraumatológia és -sebészet” – mondja dr. Nagy Gyula, a Bethesda Gyermekkórház gyermeksebész főorvosa, aki egyike azoknak, akik ellátják a rászoruló csepeli gyermekeket. „A traumatológiára alapvetően a baleseti sérülések ellátása tartozik. Szó lehet csonttörésről, zúzódásról, ízületi sérülésről, vagy arról, hogy a gyermek beverte a fejét, hasát. A gyermeksebészeten belül a különféle hasi betegségek kezelése folyik. Lehetnek például sérvek, lágyéktáji bajok, a kis legénykéknél a nemi fejlődés zavarai, a serdülő lányoknál előfordulhat petefészek csavarodás. A gyermekekkel általában játék, sportolás közben történhetnek balesetek. Ezek többnyire kisebb sérülések, amelyek könnyen gyógyíthatók, ám ha nagyobb a baj, beutaljuk őket kórházba. Az első napokban kisebb csonttörésekkel, zúzódásokkal, csuklósérüléssel kerestek fel bennünket. Beutaló nélkül fordulhatnak hozzánk, de elsődlegesen a házi gyermekorvos látja el a kis betegeket. Csepelen az összes gyermekorvost felkeressük, hogy jó kapcsolatot alakítsunk ki velük.”

A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál folyó gyermektraumatológiai és -sebészeti rendelés hétfőn, szerdán és csütörtökön 14 és 20, kedden és pénteken 14 és 18 óra között zajlik.

Forrás: Csepel.hu

3 hozzászólás “Gyermektraumatológia és -sebészet a csepeli szakrendelőben” bejegyzésre

  1. Vargabi szerint:

    Érdeklődés: Ha egy gyermeket a délelőtt folyamán éri sérülés,hova lehet fordulni orvosi ellátásért?

  2. nagyapó szerint:

    Délelőtt T.: 104, ugyanez éjszaka is.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  3. Vargabi szerint:

    Köszönöm a választ! 🙂

Itt lehet hozzászólni !