Még éppen időben jött a forintosítás

Mno, Csepel.info

Orbán-Viktor2-Kossuth-rádió-mti-141114

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban: hiába magyarázta el, miért fontos a devizahitelesek megsegítése, az ellenzék egy része juszt is ellene szavazott

Határozottan dicséri a nemzetközi sajtó a magyar forintosítást, mert ezzel nemcsak devizahiteles ingatlantulajdonosok százezreit mentik meg a csődtől, de a magyar gazdaság kilátásai sem romlanak a svájci frank árfolyamának elengedése nyomán. A Fidesz frakcióvezetője nem zárja ki az autóhitelesek megsegítését sem.

Bár a devizahitelesek megsegítésével az ellenzék nagy része is egyetértett, Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár Gyulán lakó parlamenti képviselője nem támogatta – hasonlóan ahhoz, ahogy a fogyasztóvédelem megerősítését és a rezsicsökkentést sem szavazta meg. Németh Szilárd országgyűlési képviselő ugyanakkor felelősségteljesen döntött, és támogatta a devizahitelesek megsegítését és a hitelek forintosítását.

Hatalmas pofon volt Európának a Svájci Nemzeti Bank (SNB) döntése, hogy megszünteti a svájci frank – 2011 szeptembere óta élő – euróhoz rögzítettségét. Az intézkedés leginkább a svájci frankban eladósodott kelet-európai országokat érintette rosszul, hazánk még sincs veszélyben. A hazai és nemzetközi pénzügyi szakértők egyetértenek abban, hogy a devizahitelek forintosítása miatt a régión végigsöprő rémület elkerüli a magyarországi deviza-jelzáloghiteleseket. – Azzal, hogy a kormány rögzítette a forintosítás árfolyamát, megvédte a devizahitelesek többségét – jelentette ki a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a Raiffeisen elemzője, Török Zoltán. Hasonló szellemben írt a brit Economist, amely Nick Spiro hitelszakértőt idézi, aki szerint a magyar kormány forintra váltási tervei nem is jöhettek volna jobbkor.

A francia Le Figaro arról ír, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a parlament novemberben fogadott el egy törvényt, amely védi a devizában eladósodottakat. A Financial Times írása szerint a svájci jegybank döntése ugyan letarolta a piacokat Magyarországon és Lengyelországban, de gyökeresen más hatással lesz a devizahitelesekre a két országban. Amíg a magyar miniszterelnök által bevezetett átváltási program megvédi a devizaadósokat a törlesztőrészletek 25 százalékos emelkedéséről, addig Lengyelországban 30 milliárd eurónyi ingatlanhitel után fizetendő törlesztések – a Citibank becslése szerint – átlagosan 17 százalékkal emelkedhetnek.

Az osztrák Die Presse arra hívja föl a figyelmet, hogy amíg hazánkban a forintosítással elhárították a devizahiteleseket fenyegető veszélyt, addig Lengyelországban, Romániában és Horvátországban komoly gondot jelenthet a nemzeti valuták jelentős gyengülése a devizaadósok számára.

Romániában már gondolkodnak a megoldáson. A kormány és a parlamenti pártok törvénycsomagot dolgoznak ki a devizahitelesek megsegítésére. Victor Ponta kormányfő utasította pénzügyminiszterét, hogy a jegybankkal közösen találjanak megoldást a frank árfolyamának tizenöt százalékos emelkedése következtében kialakult helyzetre. Mintegy félszáz frankhiteles csütörtökön este a jegybank székháza előtt tiltakozott, vasárnapra pedig többezres tüntetést hirdettek: a tiltakozók a magyarországi forintosításhoz hasonló megoldást szeretnének. A bankok közül az OTP reagált elsőként, bejelentve: 1,5 százalékponttal csökkenti a változó kamatozású svájcifrank-alapú hitelek esetében érvényes kamatmarzsot.

Ha a magyar jelzáloghiteleseket nem is érinti, a devizában eladósodott autóhiteleseknek komoly problémát okoz a svájci jegybank meglepő lépése. Az Indexnek nyilatkozó lízingszövetségi főtitkár, Lévai Gábor szerint hozzávetőlegesen 250 ezer autóhiteles mintegy 300 milliárd forinttal tartozik a bankoknak. Az átlagos, 1,2 millió forintos hitel néhány perc alatt 1,4-1,5 millió forintra emelkedett, pedig már most is csaknem ötvenezer hitelesnek okoz gondot a törlesztőrészlet fizetése.

Hogy mennyi frankhitel marad hazánkban a február elsejei forintosítást követően, azt nem lehet tudni. A Portfólió.hu becslése szerint azonban a jelenlegi háromezermilliárd forintos összeg várhatóan harmadolódik. A megmaradó ezermilliárd forint fele lakossági, jellemzően autó- és személyi hitel, míg a másik fele azokat vállalkozásokat terheli, amelyek nem váltották forintra devizahitelüket a növekedési hitelprogramban. Az önkormányzatoknak nem kell aggódniuk: tavaly a kormány átvállalta adósságukat, s átváltotta forintra.

A hazai és nemzetközi elemzők egyébként értetlenül állnak a svájci jegybank döntése előtt. Jennifer McKeown, a londoni Capital Economics vezető közgazdásza az árfolyamrögzítés eltörlése után arra számít, hogy a rögzített 1,2 svájci frankos euróárfolyam év végére paritásba kerül. Úgy gondolja, a gát eltörlése után nem nagyon marad eszköz a jegybank kezében az árfolyam befolyásolására, hiába a minden korábbinál mélyebbre vitt negatív kamat. Ráadásul erősíteni fogja a svájci frankot, hogy az Európai Központi Bank várhatóan enyhítési ciklusba kezd. Így akár tíz százalékkal is eshet a svájci export, ami a gazdaság növekedését is viszszavetheti. McKeown szerint a svájci gazdaság növekedési üteme a korábban várt másfél százalék helyett egy százalék lehet, jövőre pedig a várt két százalékkal szemben alig éri el a fél százalékot. A svájci UBS Bankház is a növekedés lassulásával, ráadásul deflációval számol.

Paul Krugman véleménye szerint a svájci jegybank elveszítette a hitelességét csütörtöki döntésével. A Portfólió.hu által idézett Nobel-díjas amerikai közgazdász úgy látja, hogy egy ilyen irányváltást nehéz menedzselni, ugyanakkor maga a lépés is hibásnak mondható. Az euróhoz való rögzítés eltörlésével a jegybank azon korábbi elkötelezettségét, hogy bármit megtesz a defláció elkerüléséért, lenullázta – tartja a szakember.

A csütörtöki árfolyamrobbanás után, amikor gyakorlatilag minden deviza tíz százalék fölötti értékvesztést szenvedett el a svájci frankkal szemben, tegnapra valamelyest konszolidálódott a helyzet. A forint napközben négyszázalékos erősödést is mutatott az alpesi devizával szemben, ez lapzártánk idejére egyszázalékosra olvadt.

Orbán Viktort hősként üdvözlik most nyugaton

Pénteken a Bloomberg is dicsérte a miniszterelnök lépéseit. Mint írta: a legjobb pillanatban jött a bankoknak a forintosítás, miután a svájci frank árfolyama, amelyben a deviza- és devizaalapú jelzáloghitelek túlnyomó többségét felvették Magyarországon, jelentősen erősödött a forinttal szemben a svájci jegybank csütörtöki intézkedése nyomán.

Forrás: Mno

39 hozzászólás “Még éppen időben jött a forintosítás” bejegyzésre

  1. Grün Rikárdó szerint:

    Olyan ez a forintosítás mint a Gazsi esete! 😛 😀
    .
    Milyen a zasszonyod az ágyban Gazsi?!
    Változó!
    Van akinek jó, van akinek nem jó!

  2. Balos szerint:

    A devizahitelesek megsegítése történelmi lépés volt, és a szükségessége szerintem nem kérdőjelezhető meg. A baloldali pártok ezt felismerték, és félretették a kormánnyal szembeni kritikájukat. Nagyon helyesen. Talán csak két ember nem volt erre képes, az egyik a Szabó.

    A baloldal akkor tud megújulni, ha felelős ellenzéki politikát folytat. Ezt a stílust kellene folytatni.

  3. Grün Rikárdó szerint:

    Balos!
    Ha hatalomra kerülésükkor egyből meglépik a forintosítást és nem a dugába dőlt rezsicsöppentéssel pöcsölnek ezermilliárdos is megtakarítás lehetett volna, úgy a bankoknak mint a hiteleseknek!
    De akkor mit kentek volna méz helyett a madzagra a következő választásokra?!
    A napelem adót vagy a útdíj matricát?! A paksi kölcsönt vagy a Déli áramlatot?! 😀 😛
    .
    Noam Chomsky megírta az Agymosás tízparancsolatában:
    “2.) A népnek úgy kell tekintenie politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.”

  4. Grün Rikárdó szerint:

    “Január elsejével sok településen drasztikusan emelkedtek a kéményseprési díjak. A fővárosban 28 százalékos a drágulás, de Németh Szilárd szerint ez nem lehetséges, mivel szabálytalan”
    .
    http://hvg.hu/gazdasag.hazai/20150117_A_rezsibiztos_szerint_ilyen_nincs__es_me

  5. Bugi szerint:

    Grün! A ti csodálatos baloldalotok 2010-ben még azzal volt elfoglalva, hogy a bankokat meg a multicégeket védje. Úgy könnyű, hogy a Fidesz mindent megcsinál, ti meg a fotelben hátradőlve fitymáljátok. Senki nem tiltakozott volna, ha a baloldal 2006-ban vagy az utána következő években segít a devizahiteleseken, hiszen akkor már látható volt, hogy csődbe vitték az országot. Ha nem jön Orbán 2010-ben, most Görögország szintjén állnánk, és még mindig arról menne a vita, hogy még hányszor kell csökkenteni a nyugdíjakat meg a béreket.

  6. felix szerint:

    Bugi.
    Az ország nem csak a devizahitelesekből áll.
    Az a 75% is az ország amelyik képtelen lenne egy közepes nem várt kiadást realizálni.
    Ez az ország egy csődtömeg. Szép lessen de kiderül.
    Mentek a lecsóba.

  7. Grün Rikárdó szerint:

    felix!
    Kocsmában vagy a detoxban?! 😛 😀

  8. felix szerint:

    Közvetlen a detox előtt.

  9. felix szerint:

    Mondtam, hogy kiismerhető?

  10. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x, a kis hülye bunkó! Ha valakinek hirtelen pénzre van szüksége, az fordul a bankhoz. Aki kp.tud vásárolni nem adósodik el.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  11. felix szerint:

    szemétláda!
    Te valóban ennyire ostoba vagy? Nézd meg a nagyjaitokat, némelyiknek több megtakarítása van mint hitele. Látod ők valamival többet tudnak erről mint te.
    Itt van neked egy kis utálkozni való.
    http://vs.hu/kozelet/osszes/tucatnyi-ingatlanjuk-van-megis-kozpenzbol-kapnak-lakast-az-allamtitka-0117?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

  12. felix szerint:

    szemétláda!
    Mond olyan csöpp aggyal, mint ami neked van, hogy tudsz élni

  13. nagyapó szerint:

    “A magyarországihoz hasonló modell, amelyben a bankok forintosították a devizahiteleket, Horvátország számára is elfogadható volna – nyilatkozta Goran Alaksic közgazdász a Jutarnji List horvát napilapnak.”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  14. Grün Rikárdó szerint:

    felix!
    “Az a tény, hogy a medúzák már 650 millió éve agy nélkül élnek, sokak számára biztató lehet!”
    Köztük a zÖreg pöcsnek is! 😛 😀

  15. Balos szerint:

    Már megbocsássatok, de agyatlan az, aki ellenzéki létére éjjel-nappal egy fideszes blogon fórumozik.

  16. nagyapó szerint:

    Egyszerűen Charlie!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  17. felix szerint:

    Balos!
    Te agyatlan!
    Szerinted hol legyen ellenzéki az ellenzéki?
    Te balosként itt vagy jobbos.
    Akkor ki az agyatlan?

  18. Grün Rikárdó szerint:

    Balos4
    Ajánlom figyelmedbe! http://csepel.info/?page_id=2
    Egy önkielégítést végző oldalnak annyi értelme van mint a Vezír által Habony és Rákay urak kreálta Nemzeti hír tv-nek! 😛 😀

  19. ebihal szerint:

    Az ne zavarjon senkit, hogy az átváltást Surányi már 4 éve javasolta! Úgy látszik,
    akkor nem kellettek szavazatok.

  20. felix szerint:

    Akkor az Ő nevéhez fűződött volna.

  21. nagyapó szerint:

    Most nézem. Grűn 9:33-kor elment a 9:30-as istentiszteletre és 10:15-kor már elküldött egy hozzászólást. Két dolog lehet. Vagy igen rövid istentisztelet volt, vagy Grűn szokása szerint hazudik. Az utóbbira gondolok, bár lehet az is, hogy időskori elmezavar (demencia) gyötri.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  22. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Felixnek: szombati irására: “Van itt pénz” persze, hogy van egyes emberek számláján elbújtatgatva: Dobrev Klárika évi 80 millácskája a paksi fejőstehéntől, de ugyaninnen dr. Józsa István évi 6 milliárdocskája, a kis Harangozó milliói, az mszp-s pártigazgató Simon Gábor külföldi számláján örzött, bújtatgatott több száz milliócska, az mszp több kg aranya az hol van kinél ? A dunaszerdahelyi vállalkozó által behozott Gyurcsány kormány idején behozott több millió tonna gabonák áfája ami állítólag a hiradóban is elhangzhott 500 milliócska, amit megosztottak a vállalkozó és az akkori kormány között, az hol van ? Ja Gyurcsány ugye nem egyszer elmondta, hogy a pártjukhoz vándoroltak a milliók de jobb ha nem tudják hogy honnan !! Mily érdekes ?! Hova lett a Strabagtól az SZDSZ párthoz és Kunczéhoz vándorolt 200 milliárd támogatás az hova lett ??? Milyen jó lenne ha ezekről is kiderülne az igazság, ami soha nem fog ??!!

  23. felix szerint:

    Anikó.
    Látom azt szereted, ha a tieid lopnak meg.
    Gratulálok neked.
    Bevallom, hogy én oldal függetlenül nem csípem a lopást és nem bánnám, ha vizsgálná valaki azt ami gyanús.

  24. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Felix te meg igencsek szemet húnysz ha a tieid lopták ki a sok milliócskát, az ugye természetes volt, és jogos, vagy netán ott is vizsgáltatnád, hogy milyen alapon tették mindezt ? Az a véleményem, hogy senki ne lopjon ! De ezt soha nem fogjuk elérni, pláne aki a hatalom közelében van, azt megszédíti a lehetőség és a pénz !

  25. felix szerint:

    Anikó.
    Tedd meg légyszíves éa olvasd el még egyszer az utolsó mondatomat és próbáld meg értelmezni.

  26. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    felix, igen olvastam ! Akkor lenne igazság, ha mindenki betartaná !
    bocs helyesen: légy szíves

  27. bonifác szerint:

    Én nagyon szeretem a balosnak hazudott liberálbolsi megnyilvánulásokat. Szeretném,
    ha a magukat “bal”, sorolják fel, hány Fidesz intézkedést helyeseltek,ami eddig helyesnek
    bizonyult. Mert ezek ugye nekünk jók.(A sürgetés azért cuki dolog, mert törvény híján
    libsi segítséggel elsöpörték volna a kormányt.) Így is megpróbálják kikezdeni…Minden
    kormány intézkedés jelentős EU ellenkezést váltott ki. Amit a kormány elért, azt az egész
    világ ellenére érte el.(Habzó szájú ellenzéki őrjöngés közepette.) Félixnek valószínű,hogy az okozna öröme

  28. bonifác szerint:

    Bocsánat! Az okozna örömet, ha bedőlt volna az ország, mert nem kedvenc cionistái
    vannak hatalmon.(Legszebb öröm a káröröm….)

  29. felix szerint:

    bonifác.
    Nem ártana ha értenél is valamihez, talán kevesebbet őrjöngenél.
    Talán kezdhetnéd azzal, hogy mit jelent a cionizmus.

  30. nagyapó szerint:

    Érdemes elolvasni a Financial Times, a Die Presse, a Wirtschaftsblatt, a Der Standard, a Die Welt ide vonatkozó cikkeit.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  31. Tarjányi László szerint:

    A cionizmus egyenlő a náci(oni)zmussal, mindkettő zsidó találmány!

    “A tulajdon”képpeni náci ideológiát először a cionista Viktor Chaim Arlosoroff fogalmazta meg a Zsidó Nemzetiszocialista Párt számára készített manifesztumában, amely a “zsidó nemzetiszocializmus” /Der Jüdische Volkssozialismus/ cím alatt jelent meg Berlinben 1919-ben, Hitlernek a Német Munkáspárthoz való csatlakozás évében.

    Náci-zsidó manifesztumában Arlosoroff a hitleri ideológia valamennyi alkotóelemét bemutatta, így az internacionalizmus és bolsevizmus ellenességet is: “A nemzeti eszme az egyetlen, amely lehetővé teszi a nemzetek közötti ligát. A kozmopolita szocializmus a bolsevizmus időleges sikere ellenére is kapitulálni kénytelen” – írja, majd a zsidó nemzetet a “létért való küzdelemre” hívja fel a Felvilágosodás asszimilációs mozgalmának örökségét valló pártok ellen, amely mozgalom szerinte egy “nem faji alapokon álló emberiség érdekében kifejtett obskurus törekvésből” származott.”

    Itt látható Arlosoroff könyvének eredeti, 1919-es kiadása:
    https://archive.org/details/derjdischevolk00arlouoft

    Az adott helyen a könyv kinyitható, teljes nagyságra állítható és a képen levő
    nyilakkal lapozható, sőt egy ablakba beírt kifejezés szerint kereshető is benne!

    Például a 14-dik lap alján: “Deshalb muss der jüdische Sozialismus eindeutig und klar national sein.”

  32. ebihal szerint:

    bonifác!
    Én kevesebbel is beérem. Sorold fel azokat az Fidesz kormány intézkedéseket, amelyek
    igazoltan a többséget szolgálták!

  33. Grün Rikárdó szerint:

    “Az európai országok döntő többségét érintő demográfiai problémákra két választ lehet adni: az egyik a bevándorláspolitika liberalizációja, amire számos példát láthatunk. A másik – amit egyelőre néhány ország csinál csak Európában – pedig a demográfiai trendek családpolitikai intézkedések összefüggő rendszerével való megfordítása. Magyarország ez utóbbi mellett tette le a voksát” – mondta Varga Mihály a Napi Gazdaságnak adott interjújában.
    .
    Sanyarókám! Ha így csináljátok ötven év múlva az ország egyik fele lakatlan, a másik fele pedig Lakatos lesz! 😛 😀
    .
    http://index.hu/gazdasag/2015/01/19/vargafrank/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index

Itt lehet hozzászólni !