Ég az első adventi gyertya és kigyúltak a karácsonyi fények

Csepel.hu

Ég az első adventi gyertya és kigyúltak a karácsonyi fények

Csepel adventi koszorúján november 30-án, advent első vasárnapján fellobbant az első gyertya lángja. A Szent Imre téren felállított Betlehem mellett Kertész Péter plébános mondta el adventi gondolatait.

Beszédében a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó advent jelentőségéről szólt: „Az egész adventi idő lélekben és szívben arra a szent estére és éjszakára akar felkészíteni bennünket, amikor megemlékezünk Jézus születéséről. Erre az ünnepre készülünk mi keresztények és katolikusok advent négy hetével. Minden nap egy-egy céllal, gondolattal szeretnénk jobbak lenni, szeretnénk Jézusnak, Istennek szeretetét magunkra ölteni, és erről életünkkel, tetteinkkel tanúságot tenni. Tudunk mindennap jobban ráfigyelni a másik emberre, tudunk készségesebbek, megértőbbek, figyelmesebbek, megbocsátóbbak lenni. Így napról napra ez az adventi idő alkalmas arra, hogy felkészítsen bennünket karácsony szent ünnepére, és erősítsen minket a szeretet növekedésében” – tette hozzá a plébános.

Ezután Borbély Lénárd polgármester meggyújtotta a koszorún az első gyertyát, majd Németh Szilárd országgyűlési képviselővel közösen egy gombnyomással elindították a karácsonyi díszkivilágítást. A mai naptól kigyúltak az ünnepi fények a Szent Imre téren és a Sétáló utcában.

Advent a keresztény kultúrkörben

Advent első vasárnapja a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és az adventi időszak kezdetét is jelenti egyben.

Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal –  Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – kezdődik és karácsonyig tart. Eredete a 4. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négy adventi vasárnapot jelölt ki. Az első vasárnap mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik vasárnapja december 18. és december 24. közé.

Forrás: Csepel.hu

7 hozzászólás “Ég az első adventi gyertya és kigyúltak a karácsonyi fények” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    Akkor, amikor a várakozás idejéhez érkeztünk, egyben az újévet is köszönthetjük, egymásnak.
    El kell gondolkodnunk azon is, hogy az életünk nem kész! Az életünk egy feladat! Mindenkinek megvan a maga feladata! Ez kikerülhetetlen! Különösképpen alkalmas arra, hogy az ember elgondolkodjon a létezésén, a saját léte értelmén, hogyan is éli az életét. Rádöbbenhetünk arra, hogy az ember milyen rossz is tud lenni, és hátat fordítani önmaguknak. Rádöbbenhet, hogy mennyit árthat, pedig nem erre született. A jó és rossz igazi harca bennünk dúl, a mi szívünkben. A szentek üzenete, az embernek ezt a küzdelmet meg kell vívnia önmagában. Olyan kisstílű rosszak vagyunk! Komiszkodunk, gonoszkodunk, kínozzuk egymást úgy óvatosan, hátulról, s ennek révén is igen sokszor vezet el rossz irányba bennünket. Üzenet a számunkra, ezt a küzdelmet meg kell vívnia mindegyikünknek!

  2. GONDOLKODÓ! szerint:

    Az egész világ arról szól, hogy nem tartozunk egymáshoz! Arról szól, hogy a legfontosabb kötelékek sem igazak!
    Isten nélkül az ember csak a maga igazságát keresi!
    Ez életellenes!
    Az út közös út! Az embernek tudomásul kell venni azokat akikkel együtt megy ezen az úton. Ennek az útnak előre kell vinni. Az emberi életben olyan nincs, hogy egy lépés előre, két lépés hátra, vagy két lépés előre, egy lépés hátra. Hallhatunk ilyeneket, hogy a kis lépés világa, Az élet folyamat! Az ember azért teszi mindazt, ami történik ebben a világban, hogy előrehaladjon, ezért az oktatás, gyógyítás, mindenfajta rendelkezés, hogy az ember előre jusson. Nem szabad megfeledkezni ez az út egyben lelki út is! Egyik legnagyobb gondunk, legnagyobb problémánk, hogy megyünk előre, a lelkünk meg lemarad. Egyszer csak azt vesszük észre, amikor úgy gondoljuk, hogy haladunk, közben -mindaz, ami igazából fontos az embernek, ha a lelkünk lemarad, akkor a sötétbe rohanunk!
    Emberi méltóságunk helyreáll, akkor, ha megismerjük mi az Isten akarata! Isten mit akar velünk, Isten mit vár tőlünk! Isten hogy gondolta el az egymással való kapcsolatunkat, függetlenül attól, hogy valaki hisz, vagy nem hisz. Minden ember szíve mélyén legalábbis az egymással való kapcsolatunkat illetően ugyanúgy gondolkodik. Magunkat illetően már nem biztos, hiszen mi emberek igen sokszor csak mentegetjük magunkat. Igen sokszor szeretnénk valamiképpen kibújni az alól a felelősség alól. Ugyanakkor a szívünk mélyén igenis az egymással kapcsolatos elvárásaink a legfontosabbak!
    Csakhogy ehhez az embernek magának kell megváltozni!
    A mai gondolkodás szerint azt lehetne mondani: a Krisztus Királyságával szembeállítjuk a demokráciát. Nem szeretném eldönteni, hogy melyik jobb. Egy biztos, hogy ma a demokrácia szólamainak világában élünk, de ettől még semmi sem lett jobb. A világ azt mondja, hogy a kereszténység nem világhódító.
    A kereszténységnek világhódítóvá kellene lennie a lelkekben!
    a világhódító kereszténység nem az e világi lehetőségekben kell, hogy megjelenjen, hanem a lelkekben!

  3. GONDOLKODÓ! szerint:

    A II. Vatikáni Zsinat azt mondja, az Egyház az Isten népe.
    Azért, mert új szelek fújdogálnak és különböző hatásoknak vagyunk kitéve, az igazságról lemondjunk?
    Az ember mindig az igazságra szomjas és a szeretetre éhes!
    A kérdés itt dől el!
    Ki az, aki az embernek ezt az igényét kielégíti, vagy képes kielégíteni, vagy akarja kielégíteni?
    Ha ebből a szemszögből nézzük az életet, és mindazt amit ma demokráciaként hangoztatunk, akkor bizony sajátos következtetésekre juthatunk.
    -Ebben a világban emberarcú lényként élni,
    Isten országának igazságait megvalósítani,
    -amely az egyetlen lehetőségünk- azt jelenti:
    kielégíteni az ember szomját és éhségét a szeretet és igazságot illetően!
    Ha most ugyanezt -a szomjúság és éhség kielégítését- várjuk a demokráciától, akkor, egy kis történelem szemlélet megléte kapcsán, láthatjuk, hogy az elmúlt száz évben, ne menjünk még előbbre, bár akár mehetnénk is, mi történt a demokráciára hivatkozva, akkor bizony akár kétségbe is eshetünk. Nyilvánvaló mindaz, amit erre hivatkozva tettek, amik történtek, azoknak semmi közük nincs a krisztusi kereszténységhez.
    -Krisztus pásztor és király!
    Pásztorra mindenki vágyakozik, királyra nem biztos!
    Mit jelent a pásztori szolgálat?
    Mit jelent ebben az értelemben a király szerepe, aki bíró?
    Ha ezzel szembesülünk, mindent másképpen látunk!
    A pásztor, Krisztus aki összegyűjti a nyáját, aztán megfelelően kezeli, gondozza. A pásztor a nyájért van. Ez elég, akár akár nem kell többet mondani. A jó Pásztor a nyájért van, akár mondható így is, kielégíti az ember szeretetéhségét! Ezt hozta el Krisztus!
    Ezt várja Krisztus mindegyikünktől!
    Minden ember szeretetre éhes
    és ezt az éhséget csk a másik ember tudja kielégíteni!
    A pásztor küldetése!
    A világ fölkapta a fejét amikor a pápa azt a fogalmat használta, hogy a pásztoroknak birkaszagúaknak kell lenni. Azaz, ha a nyáj között élnek, különben nem pásztorok.

    —-A király az: aki bíró, aki igazságot szolgáltat! Mi a bírói ítélet mércéje? A szeretet! “Amit egynek tesztek, Nekem teszitek!” Ez az ítélet! Krisztus Király! Királynak és bírónak mondja magát! Ez az jelenti: a mérce a szeretet!
    A mindennapok világába vezet vissza bennünket. Éheztem, szomjaztam, ruhátlan voltam, beteg voltam, börtönben voltam!
    “Amit egynek tettetek, Nekem tettétek””
    Íme az ítélet!
    Az ember igazságszomjúságát elégíti ki! Nincs más igazság!
    A szeretet pásztori szolgálata!
    Az igazság a bajban lévők megsegítése!
    Ha ezt komolyan gondoljuk, akkor az emberi méltóságunkat helyreállítjuk!

  4. GONDOLKODÓ! szerint:

    A világ:
    Olyan igazságokat mond ki, amikkel nem is akarunk szembesülni. Mára eljutottunk oda a természettudományos fejlődés során, hogy nem az ember a világ közepe.
    Porszem, egyfolytában ezzel szembesít bennünket természettudomány.
    A sokat emlegetett pszichológia, a freudi elméletek, aminek a bűvöletében él a világ. A pszichológia átvette a papok szerepét, az Egyház küldetését, és azt hiszi, hogy erre képes, tudja helyettesíteni. Ez a pszichológia egyfolytában arról beszél, hogy kiszolgáltatottak vagyunk,önmagunknak, olyan erőknek, amikről nem is tudunk, amely erők bennünk működnek.
    Akkor még mindarról nem beszélek, amit a társadalom, a politológia megjelenít ebben a világban. Mindenki arról beszél, hogy elárultak, hogy cserbenhagytak. Mindenki demokráciára hivatkozik.
    Szeretet, amely a Pásztor Krisztus ajándéka!
    Az ítélet, ami a Krisztus ajándéka!
    Krisztus pásztorkirály, ahogy a zsidók történetében a királyokat pásztorkirályoknak tartották és mondták.
    Szeressük egymást, éljünk egymásért, szolgáltassunk igazságot egymásnak, éljünk a bajban lévőkért!
    Ebben az esetben ez a világ újjászületik!
    Álljunk az újjászületés szolgálatában!

  5. GONDOLKODÓ! szerint:

    T. grün úr és akik tehetik
    Igen látható, meggyulladt az első láng!
    Mondhatnám ez sem kevés! Már lehet valamit elkezdeni ahhoz, hogy ezen a lángon valamicskét főzhessenek, melegíthessenek.
    Legyünk szeretetre méltóbbak, és segítsünk a rászoruló családokon, gyerekeken, időseken.
    Hiszen fentebb ezekről igyekeztem gondolataimat kifejteni, embertársaim felé.

  6. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.! Kicsit tévedett. A Hanuka gyertyagyújtása december 8-án történik. Szegényeknél lehet az gázláng is, legfeljebb 2×4, az is 8.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !