Emléktáblát avattak Herman Ottó emlékére

herman5

Herman Ottó halálának 100. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében emléktáblát avattak a Herman Ottó Általános Iskolában november 24-én. Az emlékművet Budahelyi Tibor Munkácsy-díjas szobrászművész készítette, aki egykor az iskola tanulója volt. A tábla elkészítését anyagilag a csepeli önkormányzat támogatta, elhelyezésében a Csepeli Városgazda Zrt. munkatársai segítettek.

A magyar természetkutató munkásságára Bezzeg Judit intézményvezető emlékezett: „Az utolsó magyar polihisztor élete mindenki számára példamutató, mert nemcsak környezetünket mutatta meg, hanem azt is, hogy védeni kell benne az embert hagyományaival és szokásaival együtt” – tette hozzá az intézményvezető.

A Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet képviseletében dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató szólt a résztvevőkhöz. Beszédében jeles eseménynek nevezte az emléktábla avatást. Felhívta a diákok figyelmét arra: ez az egyetlenegy iskola Budapesten, amely Herman Ottó nevét viseli, ezért legyenek rá büszkék, hogy olyan intézményben tanulhatnak, amely a zoológus, néprajzkutató szellemiségét őrzi.

Dr. Biczó Imre László, a Nemzeti Környezetügyi Intézet főigazgatója beszédében egyik Herman Ottó idézettel emlékezett a természetkutatóra:  „…értelemből fakadó szeretettel kell közeledned mindnyájunk szülőanyjához, a természethez…”

Az ünnepséget a diákok verse, éneke és hangszeres játéka színesítette.

Az ünnepi műsort követően az emléktáblánál koszorút helyezett el dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, Dr. Biczó Imre László és Bezzeg Judit.

Az eseményen részt vett még az önkormányzat nevében Morovik Attila alpolgármester, Tóth János, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatója, valamint a Csepeli Városgazda Zrt. képviseletében Werner Péter vezérigazgató és Tamás Zoltán intézményműködtetési osztályvezető.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !