Elszabadult a pokol Fergusonban

Nol

Elszabadult a pokol Fergusonban

Súlyos zavargások törtek ki Fergusonban, miután az esküdtszék úgy döntött, nem emel vádat a fehér rendőr ellen, aki augusztusban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. Egy órával a bejelentés után már üzletek és rendőrautók égtek, lövések dördültek, a rohamrendőrök pedig könnygázzal próbálták feloszlatni a tüntetést. Helyi idő szerint éjjel egykor még nem látszik a tüntetés vége.

Napokon át lélegzet-visszafojtva várta Ferguson és egész Amerika, hogy az esküdtszék vádat emel-e Darren Wilson ellen. A fehér rendőr augusztus 9-én lőtte agyon a 18 éves fekete fiatalt, Michael Brownt, akinek halálát követően St. Louis Ferguson nevű elővárosában hetekig tartó zavargások törtek ki. Az eset felszínre hozta a faji feszültségeket, amelyek évtizedek óta jellemzik a fekete többségű, de fehér vezetésű St. Louis mindennapjait.

Sokan azt várták, hogy már csütörtökön vagy pénteken meghozza döntését a testület. Tüntetésektől tartva az állam demokrata kormányzója, Jay Nixon már a múlt héten szükségállapotot hirdetett, és mozgósította a Nemzeti Gárdát. A St. Louis megyei bíróság épületét, ahol az esküdtszék összeült, már ekkor kordonnal kerítették körbe. Sokan elővigyázatosságból bedeszkázták az üzletek ablakait. Egyes iskolákban tanítási szünetet rendeltek el.

Helyi idő szerint hétfő kora délután terjedt el a hír az amerikai médiában, hogy az esküdtszék meghozta a döntését, ám azt csak késő este hozta nyilvánosságra Robert McCulloch megyei ügyész. Kommentátorok szerint a késleltetésre azért volt szükség, mert este már bezárnak az üzletek és az iskolák, a legtöbben otthon vannak. Ám így a feszültség is fokozódott, és a tüntetőknek is több ideje maradt, hogy megszervezzék magukat.

A rendőrök is egész nap nagy erőkkel készültségben álltak. „Gyilkosok, nem vagytok mások, mint gyilkosok” üvöltötte megafonnal a kezében egy nő a tetőtől talpig védőfelszerelésbe öltözött, sorfalat álló rendőrök arcába a Reuters helyszíni jelentése szerint.

Michael Brown családja és Barack Obama elnök is nyugalomra szólított fel már napokkal a döntés előtt. „Mélyen csalódtunk, hogy gyermekünk gyilkosa nem fog szembenézni a tetteinek a következményeivel” – tudatta Brown családja egy közleményben a döntés bejelentése után. „Megértjük, hogy sokan osztoznak fájdalmunkban, arra kérünk mindenkit, hogy olyan csatornákon vezesse le a feszültségét, hogy az pozitív változásokat hozzon. Együtt kell dolgoznunk azon, hogy megjavítsuk azt a rendszert, amely hagyta, hogy ez megtörténjen” – szólítottak fel ismét a békés tiltakozásra.

Fegyverropogás, tűz és fosztogatás

Ám nem sikerült csillapítaniuk az indulatokat. Barack Obama alig fél órával a főügyész sajtótájékoztatójának vége után beszélt a Fehér Házban, szintén higgadtságra intve az országot. Ám a hírtelevíziók már ekkor megosztották a képernyőjüket: az elnökkel párhuzamosan azt mutatták, ahogyan a rendőrök könnygázzal próbálják oszlatni a bíróság előtt összegyűlt, a Reuters becslései szerint több száz tüntetőt.

Az események nagyon hamar erőszakos fordulatot vettek. A tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, megpróbáltak felborítani egy rendőrautót, majd gyújtogatni és fosztogatni kezdtek. Legalább három rendőrautó és tíz épület égett e sorok írása idején. A CNN jelentése szerin több esetben visszahívták a tűzoltókat az égő épületektől, mert a lövöldözés miatt veszélyessé vált a munkájuk.

A rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal válaszoltak, és hamar egy szomszédos utcába szorították a tüntetőket. Később lövések is dördültek, ám nem világos, ki lőtt kire. A CNN riporterei gyorsan biztonságos helyre húzódtak, egyikük szerint a helyzet súlyosabb volt, mint az augusztusi zavargások idején.

Ellentétes tanúvallomások

Az esküdtszék augusztus óta összesen 25 napon át ülésezett és 70 órán át hallgatta a 60 tanút arról, mi történt augusztus 9-én. A 12 fős testületnek kilenc fehér és három fekete tagja volt. A főügyész nem árulta el, egyhangú volt-e a döntés, de a szabályok szerint elég, ha csak kilencen egyetértenek.

A sajtónak nyilatkozó tanúk két, egymással ellentétes verziót mondtak el. Brown nem sokkal a lövöldözés előtt egy közeli boltból szivarokat lopott. Nem tudni, hogy erről Wilson tudott-e: a rendőrség augusztusban azt mondta, hogy nem. Wilson autójában járőrözött, amikor találkozott Brownnal és barátjával, akiket megpróbált az útról a járdára küldeni. Az egyik verzió szerint Wilson ekkor dulakodni kezdett Brownnal, aki el akarta venni a fegyverét, majd Wilson önvédelemből lőtt a feléje futó, rátámadó Brownra.

Más tanúk szerint a dulakodást követően Brown menekülni kezdett és már távolodott, amikor Wilson rálőtt. Ekkor kezeit a magasba tartva visszafordult, azt mutatva, megadja magát. Wilson 12 lövést adott le Brownra, az utolsót a fejére.

McCulloch főügyész sajtótájékoztatóján hangoztatta: a legtöbb tanúvallomás nem vágott egybe a tárgyi bizonyítékokkal. A tanúk abban sem értettek egyet, Brown valóban feltartotta-e a kezét. „Sok tanú elismerte, hogy nem látta a lövöldözést” – mondta McCullogh.

Egy hozzászólás “Elszabadult a pokol Fergusonban” bejegyzésre

  1. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Hihetetlen mit művel az emberiég a XXI.században. ilyet leírni is, hogy az utolsót a fejébe, márcsak Gannxta Zolee bumm a fejbe hiányzik aláfestésnek….
    Sosem értettem mi a baja az embereknek a bőrszínnel, aki a bőrszínt megkülönbözteti az valószínű az egész világot nem képes elfogadni. Színesek vagyunk, égtáj, kontinens ország szerinti rassz besorolásba.
    de ez nem tesz különbséget, de ha eltűnik valaki evidens mondják milyen bőrszínű. Azt kéne megérteni, vagy egy 3hónapos intenzív tanfolyamon elsajátítani, hogy ha elfogadjuk egymást, sokkal könnyebb. Én sokszor már utálok fehér lenni, lennék szép félvér, de tőlem lehet kenyai is. Vagy kicsit arab picit indiai vagy pici mongol thai beütés, de a markáns kínaival is keverednék 😉 szeretem a multikulti országokat, habzsolni tudnám az életet Amerika, izé, nagyon Nagy Britannia, vagy Emirátusok, de mondom Thaiföld se rossz…. Svájcban nyugi van,, Ausztrália kurva nagy és sok a kígyó, pók, hüllő, Kína feltörőben, csak sok a szmog, Brazilía, jó elvagy, de drága az élet, ha a Copacabanán sütteted magad… kicsit lemész állatba, és a Taj Mahal szépségét majmokkal meg tehenekkel osztod meg, aztán rohansz a reptérre, látsz negyven irányba repülő útvonalat, szállsz, szabad vagy, és go to Cube, de azért Kubában újraéled Kádár szelleme, és küldöl egy lapot Munkáspárt Hungary Budapest címére, Thürmer örülni fog…
    aztan csobbansz egyet a Holt tengerben, elvagy élvezed a kóser kajákat, és átruccansz egyet síelni a Kalevala kell ránk zaj, vektori hal terít zita kérjetek király új tált országba, aztán rájössz csodaszépek vagyunk, de lovagolhatunk is egyet a mongol gyerekekkel odakünn a sztyeppén, jurtában meg fő a bableves 😉

Itt lehet hozzászólni !