Madárbarátoknak télire

Csepel.hu

Madárbarátoknak télire

Mit esznek télen a madarak? Hogyan tudjuk őket kertünkbe vagy erkélyünkre odacsalogatni? Milyen madáretetőt készítsünk? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) családi napjára látogatók október 31-én.

A Sétáló utcában felállított standon különböző aszalványokat és olyan magvakat kóstolhattak az érdeklődők, amelyek a madarak számára a természetben elérhetőek, magas energiatartalmúak és a téli táplálékuk alapját képezik. Ízletesnek bizonyult kicsik és nagyok körében az aszalt cseresznye, őszibarack és a körte is. Az égivándorok szívesen fogyasztják a kóstolásra kínált hántolt napraforgómagot, fenyőmagot (számukra igen finom csemege), mazsolát, tökmagot és mandulát a téli időszak folyamán – tájékoztatta oldalunkat Schmidt Emese, az MME oktatási munkatársa.

A szakértőtől azt is megtudtuk, hogy milyen fortélyai vannak a téli madáretetésnek. „Elsősorban a fekete héjú napraforgómag a legeslegjobb a madaraknak, mivel puha és könnyű kibontani a héját. Diót, mogyorót és egyéb olajos magvakat, akár kölest, búzaszemeket is adhatunk, de semmiképp ne etessünk kenyérdarabbal vagy sózott zsiradékkal. A madaraknak nem szükséges sok eleség, viszont fontos a rendszeres etetésük. Amint a téli fagyok beköszöntenek, csak akkor érdemes elkezdenünk, ha mindennap tudunk etetni egészen kora tavaszig. Amennyiben nem találják meg napi szokásos adagjukat, előfordulhat, hogy a picike testűek elpusztulnak. Gyakran és sokat kell táplálkozniuk, hogy jó erőnlétük legyen. A kemény téli hidegben óriási segítség itatásuk. Ehhez lapos kis virágalátétet használjunk, amiben egy-két naponta cseréljük a vizet”- tette hozzá Schmidt Emese.

A szakértő azt tanácsolja, ha madáretetőt készítünk, bátran festhetjük élénkebb színűre, mert a csicsergőket ez nem zavarja. Téli madárbarát kertünkbe fenyőtobozból ötletes madáretetőt készíthetnek a gyerekek is. A tobozpikkelyek közé apró magvakat, aszalványokat beledugdosunk, majd felakaszthatjuk a fákra vagy bokrokra.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !