Új olimpiai evezős és kajak-kenu pálya épülhet Csepelen

MTI, Csepel.hu

Új olimpiai evezős és kajak-kenu pálya épülhet Csepelen

Csepelen olimpiai evezős és kajak-kenu pálya épülhet a kormány döntése értelmében.

“Ismét fontos lépéshez ért a sportlétesítmény-fejlesztés” – jelentette ki a csütörtöki sajtótájékoztatón Vígh László sportberuházásokért felelős miniszteri biztos. Hozzátette, olyan pályát akarnak építeni, amely nemcsak világ- és Európa-bajnokság, hanem akár olimpiai versenyek rendezésére is alkalmas lesz. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szeptemberben kijelentette, a MOB teljes mellszélességgel kiáll amellett, hogy Budapest pályázatot nyújtson be a 2024-es nyári olimpia megrendezésére.

Vígh László elmondta: a kormányhatározat arról szól, hogy az ő csapata, a két sportági szövetség, a csepeli önkormányzat és evezős klub alkotta munkacsoport kezdje meg a hetvenhektáros terület feltérképezését és tervezze meg a munkafolyamatokat.

Vígh szerint erre a feladatra másfél-két hónapjuk van és ideális esetben 2017-18-ban kerülhetne sor az átadásra.

Németh Szilárd, Csepel polgármestere és országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy a tízmilliárdos nagyságrendű beruházásnak, amelyet Tarlós István főpolgármester személyesen is támogat, decemberig le kell tenni a terveit a kormány elé. Hangsúlyozta, a kormánydöntés által előnyben vannak Szegeddel szemben, hogy Budapest olimpiarendezése esetén Csepel legyen az evezős és kajak-kenu versenyek helyszíne. A megoldandó problémák között említette, hogy a terület jó része magántulajdonban van, de kiemelte, megvan a szándék a visszavásárlásra.

Regényi Tamás, a Magyar Evezős Szövetség elnöke egyrészt köszönetet mondott, hogy ilyen világszínvonalú pálya épülhet, másrészt megemlítette, hogy Csepel számára számos előnnyel járhat annak megvalósulása; területrendezés és munkahelyteremtés szempontjából is sokat jelenthet a kerületnek, továbbá világversenyeknek adhat majd otthont.

A kajak-kenu sportág képviseletében részt vett Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakos, a felnőtt válogatott szövetségi vezetőedzője, valamint a tizenhétszeres maratoni világbajnok Csabai Edvin is. Az egykori csepeli kenus a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatójaként megjegyezte, hogy nemcsak a versenysport, hanem a szabadidősport szempontjából is ideális, ha új vízi-központ épül Budapesten.

„A mi sportágunk korábban sokáig Budapest központú volt, de szerencsére mára szinte az ország minden pontján elérhető a kajak-kenu. Azonban továbbra is rengeteg klubunk illetve sportolónk kötődik a fővároshoz. Nagyon fontos, hogy egy jól megközelíthető helyen létesülhet új bázisunk. Csepelt a személyes kötődésemen kívül azért tartom kiváló választásnak, mert az MKKSZ Kolonics György Vízisport Központja a tervezett létesítmény közelében van. Ráadásul az elképzelések szerint az új pálya nemcsak a versenysportot, hanem a vízi szabadidősportot is szolgálja majd, ami népszerűsíteni fogja a mi sportágunkat és az egészséges életmódot is” – mondta a sajtótájékoztató után Csabai Edvin.

Az olimpiai bajnok Szabó Gabriella a tervezett pályával kapcsolatban azt mondta: nagyon örül annak, hogy a beruházásnak köszönhetően a budapesti szurkolók számára is kézzel fogható közelségbe kerülhetnek a kajak-kenu sportág legnívósabb versenyei.

„Fantasztikus az az atmoszféra, amit a magyar szurkolók teremteni tudnak hazai pályán. Most is beleborzongok, hogy mennyi odafigyelést és szeretet kapott a magyar válogatott a 2011-es szegedi kvalifikációs világbajnokságon. Ha létesülne Budapesten egy nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas kajak-kenu pálya, akkor a fővárosi szurkolók is közelebb kerülhetnének a mi sportágunkhoz. Nagyon jó lenne, ha a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságot már itt lehetne megrendezni, de hogy engem ez érinteni fog-e sportolóként, azt most még nem tudom megmondani – mondta a 28 éves kajakozónő.

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Új olimpiai evezős és kajak-kenu pálya épülhet Csepelen” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Természetesen a tervezéshez csatlakozik Szabó képviselő és szakértő csapata (1/2eszű1/2x, csecsemő béka, idióta Dr. grün t.t.).
    Majd csak sikerül megakadályozniuk!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. grün szerint:

    Öreg Pöcs!
    Olimpiát csak négy évente rendeznek és azt se mindig közeli városokban!
    Általában a rendezőknek is van evezős pályájuk!
    Tiszta ráfizetés lenne csak azért építenünk egyet, hogy esetleg bérbe adjuk alkalmilag!
    Persze, ha pártunknak és kormányunknak a távlati céljaiban szerepel, hogy minden iskolás tanuljon meg kajakozni?! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !