Kárpátaljai magyar diákokat fogadtak be Csepelen

Csepel.hu

Ukrajnai magyar diákokat fogadtak be Csepelen

A testvércsalád mozgalom keretében több mint egy hetet töltött két ukrajnai magyar fiú Csepelen augusztus végén, akiket egy nyugdíjas házaspár, Hegyes Ferenc és Hegyesné dr. Solymosi Mária látta vendégül.

A testvércsalád mozgalom azt tűzte célul, hogy a Kárpátalján élő és a magyarországi magyarok között minél élőbb, személyes kapcsolat jöjjön létre. Felhívást tettek közzé, hogy a magyar családok ukrajnai magyarokat lássanak vendégül, vagy segítsék őket másképpen lehetőségük szerint.

A Hegyes házaspár levélben válaszolt a felhívásra, és augusztus végén két ukrajnai magyar diákot fogadtak otthonukba bő egy hétre. A 15 éves Reiplik Márk és a 16 esztendős Varga Attila Beregszászról érkeztek. A házigazdák színes programot állítottak össze, miközben figyelembe vették a fiatalok igényeit is. Felkeresték Máriaremetét, és végigjárták Budapest nevezetességeit. Egy hajójáraton csodálták meg a főváros panorámáját, majd gyalog indultak felfedező utakra. Öt napot töltöttek a Balatonnál, ahol a diákok sátorban aludtak. A házigazda nyugdíjas házaspár gondoskodott a szállásukról, ellátásukról, de a testvércsalád mozgalom bizonyos költségeket – például a múzeumi belépőket, útiköltséget – megtéríti.

A házaspár elmondta, hogy nagy élmény volt számukra az együttlét, és legközelebb is szívesen fogad otthonukba ukrajnai magyar diákokat. Arra biztat más családokat is, hogy támogassák az ukrajnai magyar diákok magyarországi látogatását. Főként azok a szegényebb ukrajnai családok szorulnak segítségre, akiknek nincs pénzük útlevélre, vízumra.

Kárpátalja talán a legelfeledettebb a határon túli magyar területek közül, noha itt is mintegy 150 ezer magyar él. A testvércsalád mozgalom az ő megmaradásukért, identitásuk erősítéséért érez felelősséget. Bővebb információk a családháló.hu oldalon olvashatók. Az ukrajnai magyar családokkal a következő címen vehető fel a kapcsolat: testvercsalad@csaladhalo.hu.

Forrás: Csepel.hu

13 hozzászólás “Kárpátaljai magyar diákokat fogadtak be Csepelen” bejegyzésre

  1. szigetország szerint:

    Szép gesztus, jó lenne, ha követőkre találna. Így lehet megmutatni a határokon túl élők valódi támogatását.

  2. PRincess szerint:

    Csak egyet tudok érteni az előttem szólóval!

  3. helyi szerint:

    Tényleg szép, mint Hegyesék Fidesz hűsége!Más is befogadta, s fogadja ma is a gyerekeket szívesen (amiről persze nincs beszámoló), de még jó hogy Hegyesék “kéznél voltak” 🙂

  4. grün szerint:

    Az Index szerint ukrán maffia osztja tízezrével a magyar állampolgárságot.
    .
    http://www.atv.hu/belfold/20140916-mszp-fel-kell-menteni-semjen-zsoltot

  5. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t. hasonlatos “nagy tudású” főnökéhez, aki arab terroristákról beszélt a szaudi focicsapat méltatásaként.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  6. grün szerint:

    Öreg pöcs!
    Te beszélgetés közben kitudod tenni az idézőjelet?!
    Csak a balfasz fityesz csinyovnyikok csináltak belőle problémát! 😛 😀

  7. sróf szerint:

    “Az Index szerint ukrán maffia osztja tízezrével a magyar állampolgárságot.”
    Te tényleg töri tanár lennél? Neked a cikket olvasva, csak ennyire futja? Meglátszik, hogy a kommunista éra alatt szerezted a tanári képesítésed. Fletó is így cselekedett, ahogyan te, azóta ő sem találja a dokumentjeit, még a pincéjükben sem. Pedig ott aztán mi mindent lehetne találni!

  8. felix szerint:

    Mesélj!
    Mi mindent?

  9. grün szerint:

    felix!
    Na még egy analfabéta hülye!
    Tényleg megnyitom a lovaknak meghirdetett hátúszó tanfolyást! 😛 😀

  10. sróf szerint:

    Sajnos a kerületben ehhez hasonló épületeket, együttest nem lehet látni, még a töri tanárnak sem. Ahhoz elkell menni oda, ahonnét a magyar diákok jöttek. Ott még emberek élnek. Megtapasztalnád, mit jelent emberként élni, és annak lenni. Volna mit tanulnod, és társaidnak is!

  11. felix szerint:

    Sróf szerint Csepelen nem emberek élnek.
    Ugye nincs igaza?

  12. sróf szerint:

    sm.-ből t.t.? Hogy van ez? Megvetted? Te is?

  13. felix szerint:

    Á.
    Hk.-bol lxt. És kaptam.

Itt lehet hozzászólni !