Mielőtt bárki bevenné a maszlagot…

Vélemény – Ábel Attila

Véget ért a kutyakomédia. A balliberális pártok hetekig osztozkodtak a képviselői és polgármesteri helyeken, de végre kimatekozták magukat. Most majd jön valami nyálas ideológia az összefogás szépségeiről meg a felelősen gondolkozó pártvezetőkről. De mielőtt bárki bevenné a maszlagot: ez az egész osztozkodás arról szólt, hogy az MSZP, a DK és az Együtt-PM hogyan szivattyúzzák tele az üresen kongó pártpénztáraikat. És ezt nem én mondom. Elmondták ők maguk.

Az Origo.hu közölt egy cikket “Nem lesz összefogás Budapesten – vagy mégis lesz?” címmel, melyben meghökkenve olvastam Várnai László ex-LMP-s politikus egészen őszinte gondolatait az osztozkodás lényegéről. “A probléma nem pár képviselői poszt, hanem a képviselőtestületen belüli többség, sőt adott esetben a minősített többség kérdése – hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében például a zuglói helyzet egy másik nézőpontjára Várnai László. Az ex LMP-s politikus, a Civil Zugló Egyesület elnöke szerint ugyanis a minősített többséggel már mindent eldönthető a közbeszerzésektől a megaberuházásokon át a vezetői helyek kijelöléséig.” – írta az éppen civilben utazó pártpolitikus gondolatairól az internetes lap.

A kerületek elosztása és a belső osztozkodás tehát politikai-matematikai alapon folyt. A cél az, hogy a megszerzett önkormányzatokban az elvileg pártsemleges közbeszerzéseket, nagy összegű fejlesztéseket és más beruházásokat, vezetői és “szakmai” döntéseket saját hasznukra tudják befolyásolni. Úgy, hogy egymást is kontroll alatt tartsák: egyik párt vállalkozói, vezetői se kapjanak többet az előre kialkudottnál. Az egész kutyakomédia nem a városfejlesztésről, hanem a közpénz, az adónk egymás közötti elosztásáról szól.

Innentől érthető a XIII. kerületi külön indulás is. A párton belül, budapesti szinten abszolút csúcsot képviselő ottani MSZP-szervezet ugyanis nem akarta a forrásait megosztani a DK és az Együtt-PM alacsonyabb színvonalon álló  politikusaival és szervezeteivel. Legyünk őszinték. Az MSZP-nek komoly esélye van arra, hogy a XIII. kerületben még külön indulva is nyerjen, így tehát a külön indulással valójában több balliberális politikus lehet a képviselő-testületben, mint együtt indulva lenne. Naivan azt gondolhatná valaki, hogy: nem ez volt a cél? Hát, ahogy láttuk, nem ez volt a cél. Hiába lehet ugyanis több balliberális képviselő a testületben, ha a DK és az Együtt-PM így nem szólhat bele a XIII. kerületi pénzelosztásba, nem csatornázhatnak át közpénzeket a saját pártjaikba.

Márpedig a balliberális pártok elképesztően éhesek. A Fidesz kétharmadával, az Országgyűlés létszámának lecsökkentésével és Budapest 2010-es elveszítésével az MSZP kétmilliárd forintot meghaladó adósságba süllyedt. Az Együtt-PM-ről éppen most szóltak a hírek, hogy hitelt vesz fel, és Gyurcsány sem azért tartja a pártot, hogy ő öntse bele pénzt.

Egy kerületben évi kétmilliárd forintot is lenyúlhatnak

Ahhoz, hogy pontosan lehessen látni milyen összegekről van szó, a csepeli példát tudom adatokkal együtt felmutatni. Amikor 2010 októberében átvettük a kerület irányítását, Csepel a fizetésképtelenség küszöbén állt. Az év végére várható folyó fizetési hiány meghaladta a 4 milliárd forintot, de hosszú távú, szintén milliárdos adóssága is volt a kerületnek. A helyi vagyonkezelő létszáma alig haladta meg a száz főt. Egyfajta MSZP-s pártfoglalkoztató intézetként működött, a közterületek fenntartásához kapcsolódó munkák túlnyomó résztét MSZP-SZDSZ-es vállalkozókhoz szervezték ki.

Az új, fideszes kerületi vezetés kirúgta az összes MSZP-hez és SZDSZ-hez kötődő vállalkozót. Az utolsó darabig mindet. De nem gatyacsere volt pirosról narancsra, nem fideszes vállalkozók kerültek a balliberálisok helyére. Az összes olyan munkát, amelyet pártvállalkozók végeztek el, most a vagyonkezelő maga intézi. Ma a munkavállalók száma ezért meghaladja a nyolcszáz főt – durván tehát nyolcszoros a növekedés. Ráadásul a kerület közterületei sokkal ápoltabbak, mint négy éve voltak, mivel az akkori vállalkozók inkább csak felvették a pénzt, a munkát már nem, vagy nem megfelelő szinten végezték el.

A költségvetésből úgy csökkentettük két év alatt évi kétmilliárddal a kiadásokat, hogy nőttek az önkormányzat szolgáltatásai

A korrupció-gyanús szerződések felmondásával, a munkák átvételével, a pénzszórás megfékezésével és a pénzügyek rendezésével a csepeli önkormányzat több mint kétmilliárd forintot takarít meg éves szinten a 2010-es költségvetéshez és az akkori állapotokhoz képest. Ez nem hasra csapott, bemondott összeg, hanem a költségvetés kiadási oldalának csökkenése 2010-ről 2012-re, 17,29 milliárd forintról 15,22 milliárd forintra. És ehhez még egy fontos lábjegyzet: ez alatt a két év alatt az önkormányzat növelte a szolgáltatásait, tehát a korrupció pontos szintjét ezért tudjuk csak úgy megadni, hogy meghaladta a kétmilliárd forintot.

Ábel Attila

16 hozzászólás “Mielőtt bárki bevenné a maszlagot…” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Lázár összehívja a Zsidó Közösségi Kerekasztalt
    Szeptemberre összehívná Lázár János a Zsidó Közösségi Kerekasztalt, és erről levelet is írt Heisler Andrásnak.”
    .
    Csak nem betértél Lázár?! 😛 😀
    .
    http://mandiner.hu/cikk/20140814_lazar_osszehivja_a_zsido_kozossegi_kerekasztalt

  2. bonifác szerint:

    Ilyen alapon működött a kormány is- ezért volt az állam rossz gazda. Majd a haver! (Vagy
    egy külföldi,multi, aki kiválóan megfizeti buzgó szolgálatait.Nehéz abba beletörődni, hogy
    ezek az idők elmúltak…Remélhetőleg mindörökre…

  3. Petike szerint:

    Re Grün:
    Már nem csak a zsidó közösség kérdőjelezi meg a “kompetensek” nevü(n)kben történő eljárásának jogosultságát.

  4. grün szerint:

    “Frappáns választ adott az elbizakodott svéd Európa ügyi miniszternek a leendő Magyar Királyság leendő külügyminisztere.
    A svéd miniszter szerint Orbánék Oroszországot tekintik politikai modellnek, a liberális demokrácia helyett illiberális államot és munkaalapú társadalmat akarnak, a jogvédő- és civil szervezeteket pedig idegen érdekek kiszolgálóinak nevezik – állította.
    Mire a szijjártói mélységű válasz valami olyasmi volt, hogy Magyarországnak és a magyar embereknek több tisztelet jár.”
    .
    Aki tudja mijaza z”illiberális’ írja már meg, mert a helyesírás ellenőrző aláhúzza!
    Vagy érdeklődjek a nagy magyar szóalkotónál?! 😛 😀
    .
    http://www.stop.hu/belfold/a-kiralyi-nyalonc-szinre-lep/1257305/

  5. grün szerint:

    “Megússzák a kamupártok a százmilliós büntetéseket”
    .
    Megkapják végkielégítésként a kétharmados győzelemhez nyújtott segítségért cserébe! 😛 😀
    .
    http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/megusszak-a-kamupartok-a-szazmillios-bunteteseket-2277469

  6. nagyapó szerint:

    ” A közös baloldali kampányt az is nehezítheti, hogy a szocialisták közül sokan úgy látják: az Együtt-PM-nél és a DK-nál szándékosan próbálják gyengíteni az MSZP-t, mert ha a két új baloldali párt jobb eredményt ér el, mint a szocialisták, akkor további támogatókat – esetleg párttagokat – tudnak magukhoz csábítani az MSZP-től.”hirado.hu
    No mi lesz Csepelen? Melyik lesz a vezető baloldali erő? Ki fog kaszálni? Ha DK, vagy Együtt, akkor fizetik a zMSZP adósságát?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  7. bonifác szerint:

    Úgy látszik, erősen szaporodik a “királyság” lehetőségén agyaló idióták száma. Tehetetlen dühük a
    saját fejüket falba verő hibbantakéhoz hasonló. Gondolom a svédeknek jó kis libsi informátoruk lehet, ha sorozatban ontják ” jól tájékozott baromságaikat.” Gondolom
    “rettegő” véleménydeformáló értelmiségeink Fishher Iván,a magyargyalázó Akos és
    Emmerich Kertesz (nem vagyok hajlandó magyarul írni a nevüket) és a többi, megpakolt
    bőröndjén üldögélő “rettegő” kiválóan gázolnak a magyarok becsületébe. Ami pedig
    Csepelt illeti : működik a Vörös Csepel Nosztalgia: majd megválasztanak egy jó kis
    manipulálható Bunkócskát, és visszatérnek a levitézlett tolvajok jól kibővített zsebekkel…

  8. kerdezo szerint:

    Tegnap az Aradi Vértanuk utcájában sétálva rájöttem, nem királyerdőben vagyok, hanem tábla erdőben. Majdnem minden 50 méteren találkoztam egy a nagy vezéreinket méltató táblával és aláírásukkal(!), ahol megemlékeztek arról, hogy ezt bizony ők aszfaltoztatták le.
    A sokadik tábla után viszont már nem az eredmény volt számomra szembeötlő, hanem a magasfokú öntömjénezés, ami visszatetszést váltott ki belőlem.
    Nem hinném, hogy a tábla a megrögzött választókat kiábrándítaná, ellenben a magamfajta bizonytalant elrettent, hogy, mivel “Ők sem különbek”… Érthető vagyok, ugye?

  9. nagyapó szerint:

    kerdezo! Azért vannak a táblák, hogy az emberek tudják, hogy ez az önkori nem ellopja, hanem Csepelre költi a befolyt pénzt. Az kevésbé lett volna szép, ha a táblákon az előző önkori lopásait tüntetnék fel. Igaz azt egész Csepelen lehetne ismertetni, mert mindenkitől loptak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  10. Éva szerint:

    Loptak bizony! Két kézzel! Szánalmas ez a csepeli baloldal.

  11. kerdezo szerint:

    Kedves Nagyapó!
    Azért én, mint bizonytalan szavazó, nem biztos, hogy az öndicséret vagy a gusztustalan fröcsögő cikkek hatására fogok újra narancsra szavazni.
    Megnyugtatlak, hülye nem vagyok…

  12. Bercsik Károly szerint:

    Kedves Kérdező!

    Az emberekkel közösen elért eredményekről hitelesen beszámolni szerintem nem öndicséret.

    Ahogy azt korábban írtam egy másik bejegyzésnél:
    “A politikában valamennyire jártas ember tudja, hogy a választásokat a kampányidőszak előzi meg. Ez az időszak arról szól, hogy az egyes politikai szereplők elmondják mit tettek korábban, milyen ügyek vannak folyamatban és mit fognak tenni “

  13. Bercsik Károly szerint:

    “Frappáns választ adott az elbizakodott svéd Európa ügyi miniszternek a leendő Magyar Királyság leendő külügyminisztere.”

    Kedves grün!
    Mit szól a királyságozáshoz XVI. Károly Gusztáv svéd király? 😀

    További információ:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Bernadotte-ház

    Kérem, uraim!
    Színvonalat!

  14. grün szerint:

    Bercsik Károly!
    Ami késik az jön!
    Csak lesz valami pszichológiai intézet, ahol nyélbe ütik a koronázást!
    Nem tudom mit szól Gusztáv, de a kollégák már megértőek egymással!
    Aki azokba a körökbe bekerül, ott már tudnak viselkedni! 😛 😀

  15. Bercsik Károly szerint:

    “Csak lesz valami pszichológiai intézet, ahol nyélbe ütik a koronázást!”

    Kedves grün!

    Én úgy tudom, hogy II. Oszkár óta nem koronáztak svéd királyt.

    Kedves grün!
    Ön most árnyékra vetődött… 🙂

  16. grün szerint:

    Bercsik Károly!
    Ha koronáztak, ha nem koronáztak, azért XVI. Károly (druszája)Gusztáv svéd király létezik, Ha csak a halálhírét a magyar médiákok Kossuth díj hiánya miatt nem titkolják! 😛 😀
    Ajánlom szíves figyelmébe:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/XVI._K%C3%A1roly_Guszt%C3%A1v_sv%C3%A9d_kir%C3%A1ly

Itt lehet hozzászólni !