Megállt az ország

Liga

 

A Liga Szakszervezetek az egészségbiztosítás és a nyugdíjrendszer elleni tiltakozásul hirdette meg szerdára a Társadalmi Szolidaritás Napját, valamint egy országos, több ágazatra kiterjedő sztrájkot. A felhíváshoz csatlakozott a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, több pedagógus szervezet, a légiforgalmi szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerész Kamara, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége. Ahol nem sztrájkolnak, ott is kiteszik a szolidaritást jelképező kék zászlót. A Fidesz erkölcsi, politikai támogatásáról biztosítja mindazon szervezeteket, és embereket, akik részt vesznek a november 21-i munkabeszüntetésen, és arra kéri szimpatizánsait, hogy ezeket a demonstrációkat minden lehető módon támogassák.

A LIGA Szakszervezetek úgy ítéli meg, hogy a Kormány javaslatai az egészségbiztosítás átalakítására illetve a nyugdíjrendszer újabb megnyirbálására az állampolgárok, munkavállalók számára rendkívül veszélyes folyamatokat indítanak el, komoly kockázatokat hordoznak magukban, a szociális jogok, a szociális biztonság további gyengüléséhez vezetnek. Ezért november 21-re országos, több ágazatra kiterjedő sztrájkot és este 18 órára, a Kossuth tér – Alkotmány utca kereszteződésébe demonstrációt szervezett.

A szakszervezetek szerint hazugság az állítás, hogy Európa nagy részén üzleti biztosítók segítségével működik az egészségbiztosítás. A Liga által kiadott tájékoztató füzet kiemeli: a kormány által erőltetett egészségbiztosítási forma mindössze két országban, Hollandiában és Szlovákiában működik (rosszul). Az új rendszerrel jelentősen nőni fognak az egészségügyi kiadásaink, megszűnik a szabad orvosválasztás, a járulékfizetők kontrollja pedig teljesen hiányzik.

A Liga Szakszervezetek tájékoztató füzete
Térkép a demonstráció helyszínéről

Itt lehet hozzászólni !