Pénzhiány miatt is halnak meg daganatos betegek

Magyar Hírlap

 

Pet/CT-felvétel
PET/CT-felvétel

Kevés olyan speciális vizsgálatot végeznek ma Magyarországon, amellyel már korai stádiumban ki lehet mutatni a daganatos elváltozásokat. Évente ötvenezer az új tumoros beteg, ám közülük csak hétezer-ötszáznál alkalmazzák a legmodernebb PET/CT-vizsgálatot.

Ahhoz, hogy a daganatos megbetegedéseket a lehető legkorábban fölfedezzék, megelőzve az áttétek kialakulását, nélkülözhetetlen a modern képalkotó eljárás, a pozitronemissziós tomográfia és a komputertomográfia kombinációja, a PET/CT.

A rendszer néhány száz sejt pillanatnyi anyagcsere-állapotának rögzítésével milliméter nagyságú daganatról is képet készít.

A géphasználat, vagyis a diagnosztika finanszírozását az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendeletben rögzítette, méghozzá 2012-ig emelkedő léptékben. Az idén hétezer-ötszáz vizsgálatot fizetett, jövőre már csaknem tízezret. Ez azonban nem siker, hiszen messze elmarad az ország valós igényeitől és az európai átlagtól. A Dunántúl méretű Belgiumban 26 gép jut tízmillió emberre, nálunk viszont csak hármat támogat az OEP, és van egy negyedik, amelyik most – központi támogatás híján – csak részlegesen üzemel.

Az alulfinanszírozás miatt az orvosok nem tudják kellő időben megvizsgálni a betegeket. Ráadásul az OEP nem is minden betegségtípusban engedi elvégezni a képalkotást, így sok beteg csak alapítványi pénzből juthat e modern kórismézési lehetőséghez. Pedig itt különösen igaz, hogy aki időt nyer, életet nyer. A központi betegellátást ráadásul egy számítógépes program alapján végzik, amely – amellett, hogy nem engedélyez bizonyos kezeléseket – máshová küldi gyógyításra a beteget. Kásler Miklós, az onkológiai intézet főigazgatója szerint ésszerűbb lenne, ha az orvosi team dönthetne a betegek kezeléséről.

A Belgiumban praktizáló Frühling János professzor szerint hazánkban a jelenlegi négy gép mellé, figyelembe véve a területi igényeket, legalább a “tankönyvi esetek” ellátására minimum hét készülékre lenne szükség.

Frühling professzor szerint hét gép finanszírozásával sokszorosan takarítaná meg Magyarország a súlyos és költséges kémiai és sugárkezelések árát, nem szólva arról, hogy lényegesen több beteg maradna életben.

A készülékkel végzett vizsgálat alapvetően befolyásolja a beteg sorsát; a daganat kialakulásának kockázatát, valószínű helyét is mutatja, kizárja a fölösleges kezeléseket, és lehetővé teszi a beteg állapotának folyamatos ellenőrzését. A PET/CT-vizsgálat a betegek egyharmadánál mutat eltérést a hagyományos módszerrel végzett vizsgálati eredményekhez képest.

Lehetővé teszi azt is, hogy az orvos észrevegye, ha kezelési módszert kell változtatnia egy-egy betegnél. A tüdőrák esetében is új távlatokat nyitott a készülék: távoli áttétet mutatott ki az esetek 18 százalékában, metasztázisos nyirokcsomót hat százalékukban.

A betegség fölismerésének természetesen a háziorvos a kulcsszereplője, elsőként ő találkozik a pácienssel, és meghatározza a további útját. Frühling doktor szerint szükség van az alapellátók megfelelő fölkészítésére, hogy már az első gyanús jel észlelésekor képalkotó vizsgálatra utalják betegeiket.

Forrás: Magyar Hírlap

4 hozzászólás “Pénzhiány miatt is halnak meg daganatos betegek” bejegyzésre

  1. Guzmics szerint:

    Nem érdekük az orvosoknak, ha meggyógyul a beteg. Akkor kifinanszírozza az igényeiket. Meg a gyógyszergyárak, gyógyszerészek a legnagyobb kerékkötői az egészséges nemzetnek. Egyáltalán nem kifizetödő a betegség megelőzése. A kifejlödőtt daganat mennyivel több pénzt hoz a konyhára, nem is beszélve a temetkezési vállalkozókról!
    Egy biztos, ebben az országban túl sok olyan gazdasági érdek közösség van akiknek egyáltalán nem érdekük az emberi egészség.

  2. Bubus szerint:

    Ez azért szörnyű, mert nemcsak emberek ezreit lehetne megmenteni a halál torkából, de olcsóbb is lenne az orvosi ellátás. Szégyen-gyalázat!

  3. galvániszap szerint:

    Isten írgalmazzon mindenkinek, ha torokgyulladásnál nagyobb baja van…

  4. grafithead szerint:

    Ebben az országban? Az egész világon…
    Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar szorosan együttműködik. Az élelmiszerek kialakítják a batagségeket, aztán tolod a gyógyszert. Elég csak belegondoloni, ha gátlástalan részvényes lennél egy gyógyszeripari cégnél, és lenne rá lehetőséged, hogy egy egyszerű húzással növeld a profitot, megtennéd-e? És itt most felejtsük el azt, hogy kultúrált emberek vagyunk, az üzleti életben ez ismeretlen fogalom.
    Egyébként nem csak a rákkutatás ilyen, az egészségügy egyik területén sem vagyunk jól felszerelve. Van pár szép kórházunk, meg robotok viszik a szennyest az ÁEK-ban, ez parasztvakítás, nem maradnak itt az orvosok, nincsenek modern berendezéseink a vizsgálatokhoz, de ha lenne se tudnánk a hozzá tartozó reagenseket, anyagokat megvenni, a műszereket karbantartani, nincs is hozzáértő ember, elevel mindenki magának viszi a gyógyszert a kórházba… Ja, a vicc, hogy sok rákfajtára vannak valamennyire hatásos gyógyszerek, de függ az embertől, hogy rajta működik-e, viszont olcsó eljárások helyett, amiből kiderül hat-e a szer, mindenkire elköltenek 4-5M Ft-t kezelésre, akkor is ha semmi értelme, mert nem hat rajta a szer. Butaság, mutyi, érdekek irányítják az egészségügyet. Ja, persze ha a pénzt hozzáértő, becsületes emberek osztanák el, akkor minden meg lenne oldva. Utópia.

Itt lehet hozzászólni !