A leendő szülők főleg a magzat nemére és arcának látványára kíváncsiak

4D ultrahang kismamáknak

Csepel.hu

4D ultrahang kismamáknak

Ez év áprilisától 4D ultrahang készülékkel vizsgálják a kismamákat a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat nőgyógyászati részlegén. A babamozi rögzítésére alkalmas nyolcmillió forint értékű berendezést 2013 decemberében a csepeli önkormányzat adományozta az intézménynek.

Az egészségügy korszerűsítését szolgáló beruházást a régi készülék meghibásodása indokolta.

A négydimenziós (4D) ultrahang – dr. Belics Zorán szülés-nőgyógyász osztályvezető főorvos tájékoztatása szerint – abban különbözik a hagyományos, kétdimenziós (2D) és a háromdimenziós (3D) ultrahangtól, hogy míg a 2D vizsgálatok síkmetszeti képeket mutatnak, addig a 3D ultrahangtechnika esetében síkok sorozatát dolgozza fel a készülék, és ebből alkot egy háromdimenziós térben elhelyezett képet. A 3D ultrahangkészüléknek a test felszíne (pl. a magzat arca) úgy jelenik meg, mintha egy fényforrás világítaná meg, és inkább fényképre hasonlít. A négydimenziós ultrahangnál mindezt mozgásban láthatjuk, valósághű képet ad, jól felismerhető a leendő újszülött arca.

A babamozi rögzítésére alkalmas berendezéssel évente mintegy harmincezer pácienst vizsgálnak a rendelőben. A tapasztalatok szerint a leendő szülők leginkább két részletre kíváncsiak: a magzat nemére és arcának látványára. A magzat nemének biztos meghatározása a várandósság 15. hététől lehetséges. A legalkalmasabb időszak a várandósság 24. és 32. hete közé esik. Ilyenkor a legmegfelelőbb a magzatvíz mennyisége, a magzat méretei és szöveteinek ultrahangos „keménysége”.

Az analízist DVD-re rögzítik,  melynek képanyaga  számítógépen nézhető meg, de kérésre fotót is készítenek.

További információ és bejelentkezés: 427-5100/175. mellék; 427-5175

Forrás: Csepel.hu

7 hozzászólás “A leendő szülők főleg a magzat nemére és arcának látványára kíváncsiak” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    Változnak az idők!
    Régen: “Teljesen mindegy mi lesz csak egészséges legyen és fiú!”
    Most: Majd, ha felnő eldönti fiú-e vagy lány! 😛 😀

  2. Eta szerint:

    Nekem 21.-én lesz 9 éves a kisebbik lányom, de már őt is láttam így, rendesen le van maradva az egészségügy. Egyébként tényleg fantasztikus élmény látni az arcocskáját! Nagyon élethű, csak narancs színben.

  3. nagyapó szerint:

    Eta! Nem gondolja, hogy ugyan 9 évvel ezelőtt látta kislányát, de nem Csepelen. Ennyire fejlett volt a szoci Csepel, viszont most más a helyzet, a mai kismamák 4D ultrahang készülékkel láthatják magzatukat, igaz “narancs színben”,de az szebb, mint a “veres”!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  4. Hellokitty 74 szerint:

    Csütörtökre bejelentkeztem telefonon aztán lett belöle szerda,felhivtak hogy elnézték ,hétfőn vagy következő hét hétfőn tudnánk menni ! Jól van akkor legyen most hétfő kések a melòból hát kések az ultrahang fontosabb!! Erre most hivtak hogy nem ér be a doki csak jóval késöbb igy akkor marad a jövőhét ;( és ne legyen ideges az ember!!! Meglepetést szerettem volna a barátnőmnek mielöbb láthassuk a bébit a pocakjában 🙁 ez már igy nem meglepi hanem kellemetlen!!

  5. csalódodt apuka szerint:

    Második gyermekünknél úgy döntöttünk, hogy nem utazzuk át a fél várost. Helyben elintézzük, mert az első gyermeknél fantasztikus élmény volt a 4D. Nem jött össze. A gép akkora sz.r, hogy a dokinak is égett a képén a bőr. A készült felvétel mellé tettük az évekkel korábbit. Nem kell mondanom, hogy amit Csepelen kaptunk szégyengyalázat. Mocskos lenyúlás az egész. KERÜLJE EL MINDENKI! Mi megyünk a korábbi helyre.

  6. Egy másik csalódott apuka szerint:

    Mi az első gyermek miatt nem akartuk átutazni a fél várost és gondoltuk, hogy 1km-re is meg tudjuk nézni a babánkat. A lefixált hétfő 19 óra helyett tegnap délután hívták a feleségem ,hogy 17:30-ra is mehetne. eddig ez jó, de én csak 19 órára érek haza a munkából. mondtam ,hogy menjen el nyugodtan, hisz a végeredményt megkapja, én pedig este boldogan végignézhetem. Ez a lényege. 21 óra is volt, mire hazaértem és babavárás miatti lakásátalakítás aznapi részét elvégeztem. Gondoltam, jöhet a ‘baba-mozi’. Ehelyett láttam 10 perc rakás szar minőséget (bocsánat, de ki kell írnom). Ez 20 éve is szar lett volna. Aztán a 6 és fél hónapos terhes feleségem sírt, hogy ne haragudjak, de nem ő tehet róla. Életemben először fogok valahová visszamenni reklamálni. Vagy csak rendesen beállítom a gépet, vagy a rögzítő eszközt. Köszönjük szépen, nagy élmény volt!

  7. […] Szolgálat Szakorvosi rendelője, amely sok év várakozás után légkondicionálást, új orvosi eszközöket és teljes átfestést kapott. A Táncsics Mihály utcai rendelővel egy időben felújították a […]

Itt lehet hozzászólni !