Nepomuki szentté avatására emlékeztek

Csepel.hu

Nepomuki szentté avatására emlékeztek

Nepomuki Szent János 1729. május 16-án történt szentté avatására emlékeztek és tiszteletére szentmisét tartottak a Szent Imre téri belvárosi római katolikus templomban. 

Harangozó Imre kanonok-plébános elmondta, hogy a katolikus egyház a szentek példáját állítja a hívek elé. Nepomuki életútjára emlékezve hangsúlyozta, hogy a hidak szentje s a gyónási titkok vértanúja fegyelmezett volt életében, védelmezte az igazságot az egyházban és a társadalomban, de a legfőbb érdeme, hogy megőrizte a gyónási titkot.

Felidézte, hogy a hagyomány szerint 1393. március 20-án IV. Vencel cseh király felesége gyónási titkának megtagadásáért megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta. A Csehországban született Nepomuki Szent Jánost a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentjének, valamint a gyónási titok mártírjaként tartják számon.

A róla 1721-ben készült szobra eredetileg a mai Kálvin tér területén állt, az akkori pesti városfal déli kapujához vezető híd mellett (erre utal a nemrég elkészült neobarokk híd motívum). A szobor többszöri áthelyezés után az első csepeli plébános, Schmidt de Wallenstein közbejárására került Csepelre. A Duna-partról a gyárak terjeszkedése és a homokdomb elhordása miatt ismét elvitték a Szent Imre térre, jelenlegi helyére, ahol a szobor-kompozíció rendbe hozatala több hónapos munka után ér véget.

A közelmúltban átadott Pest legrégebbi köztéri emlékművének felújítását és a mellette található új neobarokk kőhíd elkészítését Módy Péter kőszobrász-restaurátor végezte. A szobor helyreállítását a csepeli önkormányzat 10 millió forinttal, a fővárosi önkormányzat pedig 9 millió forinttal támogatta.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !