Háromnapos múltidézés az autók világában

Csepel.hu

Háromnapos múltidézés az autók világában

A Veterán Zsiguli Egyesület jóvoltából háromnapos időutazáson vehettünk részt az Orion Parkban. Az egyesület vezetése még 2012-ben határozta el, hogy egy a Merkur telepek hangulatát felidéző kiállítást, márkaklub találkozót szervez.

Egy évvel ezelőtt a Csepel Művek Ipari Park területén nagy sikert aratott, az ott bemutatott „szocialista” autók, kiegészítve több korabeli nyugati autómárkával. Ennek „továbbgondolása”, volt az április 25-e és 27-e közötti rendezvény, amihez egy kis történelem is hozzá tartozik.

Fotógalériánk itt tekinthető meg

Sok fiatal talán nem is tudja, hogy a hatvanas évektől a rendszerváltásig Csepel volt a hazai autós élet központja. Ma már nagyon nehéz elképzelni, hogy türelem (évekig kellett várni egy autóra), és sok pénz, no meg szerencse kellett egy új Trabant, Zsiguli, Wartburg, Lada, vagy éppen egy Zaporozsec nyújtotta, „szabadság” eléréséhez. A Merkur központja Budapesten a Szív utcában volt és a csepeli mellett, csak Debrecenben és Győrben működtek a telephelyei. Amennyiben valakinek megjött a kiutalás, akkor a három hely valamelyikét kellett felkeresnie. Ez a családi utazás nem volt mindig izgalommentes, mert előfordult, hogy nem mindig a várt színben, vagy a minőségben, kapták meg az autókat. Ilyenkor el kellett dönteni, hogy várnak még tovább, vagy átveszik, a nem tetsző állapotú „autócsodákat”.

Az egykori szerelők elmondása szerint, az NDK-ból érkezett autókkal volt a legkevesebb műszaki probléma. A Dáciák és a Zaporozsecek okozták, műszaki szempontból a legnagyobb fejtörést. Érdekességként megemlíthető, hogy az utóbbiban a fűtés benzin kályhával volt megoldva. Az első Zsigulit 1971-ben adták át, és rá egy évre elkészült, a csepeli Merkur átadó csarnoka, így megnövekedett az autók eladása. Innentől számíthatjuk a vállalat fénykorár, ami egészen a kilencvenes évek elejéig tartott. A magánkereskedők és ez által, a nyugati autók egyre nagyobb mérvű megjelenésével, folyamatosan csökkent a kereslet a szocialista autók iránt, így a cég megszűnt.

– A kiállítás harmadik napján, közeledve a zárórához az egyik szervezőt, Forrás Róbertet arról kérdeztem, hogy mit láthatott az ide kilátogató érdeklődő?

– A programban helyet kapott egy kiállítás, a szocializmus híres és hírhedt szolgálati járműveiről, a rendőrségi járművektől a sárga angyalon keresztül, a „nagy fekete autókon” át a Malév földi járművéig. Bemutattuk azt a különleges nyitott Polski Fiatot is, melyben II. János Pál pápa is utazott, de megünnepeltük a Lada 1300-as 40. és a Skoda 1000 MB 50. „születésnapját”. A programban részt vett több más egyesület mellett a Zaporozsec Klub, a Moszkvics Klub, a Polski 125 Klub, de az MZ-, Volvo-, Saab- és Skoda-veterán barátai mellett, a klasszikus olasz autók klubja is képviseltette magát az eseményen. Nagyon sok érdekes autókat lehetett látni, hiszen ha valaki figyelte a parkolót, akkor itt állandóan valamilyen csoda megtalálható volt.

Következő kérdésem az érdeklődők létszámára irányult.

– Az érdeklődés a vártnál magasabb volt. 4000 főt vártunk, de már most az összes belépő karszalag elfogyott. Tavaly egy kicsit félve hirdettük meg, mert nem tudtuk, hogy mekkora lesz az érdeklődés, de akkor is nagy sikert aratottunk.

– Tervezik-e a nagy érdeklődés láttán, hogy jövőre ismét megrendezik ezt a kiállítást?

– Teljesen nonprofit jellegű a rendezvény, tehát semmit sem keresünk rajta. Nagyon sok munka van benne, de látva a közönség lelkesedését, szeretnénk jövőre is megszervezni. Az emberek arcára „kiülő” elégedettség miatt, úgy érzem érdemes. Sokan megköszönték a szervezést mondván, hogy nagyon jók az autók, és profi cégeket megszégyenítve oldottuk meg a parkolást és az autók elhelyezését.

– Csak Csepelben gondolkoznak a helyszínt illetően?

– Egyelőre igen, de ha jövőre is ilyen sikerünk lesz Csepelen, akkor nagyobb városokba is szívesen elvisszük a kiállítást.

A régi, most huszonkilenc éves autó tulajdonosainak, akkor még van egy évünk, hogy féltett kincsük belépjen, az Old Timer kategóriába. Ehhez persze megfelelő műszaki állapot, küllem és vizsga kell, mert azután kapja meg az OT-s rendszámot. Jövőre akár ez az autó is kiállításra kerülhet, hiszen a klubok mellett most is voltak olyan autók, amelyeket magánszemélyek hoztak a rendezvényre.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Háromnapos múltidézés az autók világában” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Én pedig Forrás Róbertet arról kérdezném, mikor ült II. János Pál pápa nyitott Polskiban?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

Itt lehet hozzászólni !