Isten éltesse a 75 éves Mátyás iskolát!

Csepel.hu

Isten éltesse a 75 éves Mátyás iskolát!

Fennállásának 75 évfordulóját ünnepelte a Mátyás Király Általános Iskola a Királyerdei Művelődési Házban április 14-én. A kerület egyik legrégebbi tanintézményében olyan neves személyek tanultak, mint Hirtling István színművész, Cser Péter operaénekes, dr. Filip Tamás költő és Mikola Péter előadóművész.

Juhász Katalin intézményvezető ünnepi köszöntőjében felidézte a patinás iskola megalapítását.

Csepel kertvárosában az első Mátyás Király Általános Népiskola nevet viselő épület Szántó Ferenc igazgató irányításával 1939-ben nyitotta meg kapuit. Akkoriban az alsó tagozatos kisdiákok négy tantermes iskolában tanultak írni, olvasni és számolni. Később a tanulói létszám emelkedése miatt bővítették az intézményt először csak két tanteremmel, majd emelettel, aztán a faház megépítésével biztosították a folyamatos oktatást. Végül a szomszédos bölcsődét megszüntették, annak épületét átalakították és az iskolához csatolták, ami lehetővé tette a jelenlegi 16 osztály működését.

Az intézményvezető beszédében kiemelte: „Ma már az ének-zene tagozat mellett emelt szintű informatikaoktatásunk is sok gyereket vonz 75 éves falaink közé. Azok megöregedtek, de iskolánk szellemiségét a tradíciók ápolása mellett a megújulás készsége jellemzi, a modern, mai kor igényeinek való megfelelés mindannyiunk számára elengedhetetlen. Nagy a felelősségünk, mert Szent-Györgyi Albert azt mondta, hogy „olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája”.

Kollégáim nevében büszkén kijelenthetem, hálát adunk a sorsnak, hogy a Mátyás Király Általános Iskola tantestületéhez tartozunk. Iskolánk eredményeiből, tanítványaink pici hétköznapi sikereiből, vagy kiemelkedő teljesítményeiből, kudarcaik leküzdéséből merítünk hitet és erőt feladatunk folytatásához.

Azon fáradozunk, hogy a Mátyás iskola még sok-sok évig méltó őrzője és megújítója legyen nemzetünk kultúrájának és hagyományainak. Reméljük, hogy a teljes szívvel, odaadással végzett munkánkkal, hozzáállásunkkal továbbra is méltók leszünk a sok kedves, bátorító, dicsérő szóra. Kívánom, hogy iskolánk maradjon egy nagycsalád, legyen továbbra is egy közös szellemiségben felnövő nemzedéket befogadó, jövőjét megalapozó tanintézmény”- tette hozzá Juhász Katalin.

Ezután emlékezetes eseményt örökített meg a születésnap, amikor Csepel önkormányzata zászlóját Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, alpolgármester Pergelné Hajlemász Ildikó igazgató-helyettesnek adta át.

Az ünnepi megemlékezésen az iskola tanárai és diákjai műsorral tisztelegtek a történelem és a hagyományok előtt. Az 1920-as évek népszerű charleston táncával indult a gála, mely könnyed hangulattal alapozta meg a következő fellépéseket. Az alsó tagozatosok vidám jelenettel, néptánccal, népmesékkel, ritmikus gimnasztikával, népdalcsokorral és külön erre az alkalomra íródott dalokkal szereztek örömteli pillanatokat a közönségnek. Színpadra termettek a művészeti szemlén sikeresen szereplő diákok is, akik prózában, énekben és hangszeres játékokban mutatták be tehetségüket. Szépen zengett énekekkel léptek pódiumra az iskola alsó- és felső tagozatának kórusai.

Megkülönböztetett dicséret illette Wéber Tamás szülőt, aki szövegírója és egyben zeneszerzője lett a jeles születésnapra kreált, s az iskolában már népszerű slágerré vált Mátyás dalnak, melyet a színpadra sereglett diákok búcsúzásképp közösen adtak elő.

Forrás: Csepel.hu

5 hozzászólás “Isten éltesse a 75 éves Mátyás iskolát!” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Isten éltesse a 75 éves Mátyás iskolát!”
    No hiszen! Már itt jár az oktatási intézmények helyzete?!
    Mit csinál a kormányzat által létrehozott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, ha már Istent is bele kell vonni a dologba?! 😛 😀

  2. ebihal szerint:

    1 évvel ezelőtt írtam, hogy hiányzik a vakolat a homlokzaton, kb. 1 négyzetméteren.
    Ma már legalább 11 négyzetméter a hiány. Le kell hullani az egésznek, hogy megcsi-
    nálják?

  3. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.! Érti mit zagyvál??
    csecsemő béka! Ha egy éve kezébe vett volna egy fándlit, meg egy vakolókanalt, ma nem lenne 11 négyzetméter a hiány! Megjegyzem, van egy rossz klotyó is!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  4. eva kaplan szerint:

    Kerem a cimet az iskolanak,elore koszonom.

  5. ebihal szerint:

    vén barom!
    Ha nem neked fizetnek hereverésért, hanem megcsináltatták volna, ami a feladatuk,
    akkor ma nem lenne 11 négyzetméter!

Itt lehet hozzászólni !