Sóderbányától az üdülőparadicsomig

Origo

Sóderbányától az üdülőparadicsomig

Az egyik legérdekesebb hazai nyaralóhely a fővárostól délre, Csepeltől autóval 10 percre fekszik, az M0-sról a Csepeli pihenőhely lehajtótól is megközelíthető.

Körülbelül huszonöt évvel ezelőttig a XXI. kerület és Szigetszentmiklós határán sóderkitermelés folyt, ezt használták fel a csepeli panelházak felépítéséhez. A kitermelés helyén bányagödrök alakultak ki, amelyek megteltek talajvízzel, és létrejött egy több tóból álló, körülbelül 115 hektár vízfelületű tórendszer.
A tórendszer gazdag élővilággal rendelkezik. A kavicsbánya vállalat bevételnövelés céljából ideiglenes jelleggel horgászengedélyeket adott ki, aminek köszönhetően a környék valóságos üdülőparadicsommá változott – olvasható a Csepel-sziget.hu weboldalon. A szigeteken és a tó környékén több mint ötszáz házat építettek.

Az átlagos vízmélység most 4 méter körüli, de a vízszint folyamatosan emelkedik. Fürödni nem ajánlott és veszélyes, nemcsak a bányató meredek partjai miatt, hanem azért is, mert sok stéget, cölöpöt már ellepett a víz.

“A privatizáció bonyolult, elkeseredett jogvitába torkollott a tulajdonviszonyok körül. Évek óta tart a pereskedés, és még nem igazán látni a végét” – olvasható az Index látványos képes összeállításában.

Forrás: Origo

3 hozzászólás “Sóderbányától az üdülőparadicsomig” bejegyzésre

  1. alterego szerint:

    Kimaradt az a rész, hogy valakik önkényesen elkezdtek a zöldellő részeken lekeríteni maguknak területeket, majd mivel tíz évig senki egy szót sem szólt, átmentek ezek a korábban közösségi (tilos) fürdőzésre és rekreációra használt részek magántulajdonba. Ha ezek akkor valakinek a tulajdonában voltak, miért mehettek át magánkézbe? Milyen jogon zár ki valaki mindenki mást egy olyan területről, ami elvileg valamilyen vállalaté? Miért volt baj, hogy oda jártunk fürdeni? Saját felelősségre minden 18 életévét betöltött ember azt csinál amit akar. Nemigen értem, mi is történt itt. Persze nem az ingatlanok értéke miatt érdekes a dolog, hanem inkább azért, mert ha itt is lenne egy élelmes vállalkozó, aki rendbe tenné a medret és kijelölne fürdőhelyet, amit karban tart, nagyon sok pénzt kereshetne kis befektetéssel egy olyan ingatlanon, amit senkinek nem fizetett ki.

  2. Jolly Joker szerint:

    “Saját felelősségre minden 18 életévét betöltött ember azt csinál amit akar.”

    Egy demokratikus jogállamban így működik. Ha nem vetted volna eddig észre, Magyarország a demokratikus jogállamoktól nagyon messze helyezkedik el.

  3. Etikus szerint:

    Szabad országban, szabadon teheted mind azt , amit szabad.

Itt lehet hozzászólni !