Az ezredik állampolgársági eskü

Csepel.hu

Az ezredik állampolgársági eskü

Csepel testvérvárosából, Nagyszalontáról érkezett Zaha Dániel Florin, az ezredik magyar állampolgársági esküt tevő, aki honosítási kérelmet benyújtó társaival együtt tett ünnepélyes fogadalmat a polgármesteri hivatal nagytanácstermében április 14-én.

Nem volt egyszerű ide eljutni – utalt rá beszédében Németh Szilárd polgármester, országgyűlési képviselő, hiszen a 2004. december 5-ei kettős állampolgárság megszavazása eredménytelenül zárult a határon túl élőknek.

A fotóalbum elérhető ide kattintva.

A csepeli önkormányzat 2010-ben határozta el, hogy meggyorsítja a magyar állampolgárság megszerzését a magyar nemzethez tartozni akaróknak. „Nem úgy fogtuk föl a határon túl élő elszakadt magyarjainkat, hogy ők valamiféle kisebbséget alkotnak egy messzi országban, hanem azt mondtuk, hogy egységes nemzetet alkotunk velük együtt” – tette hozzá a polgármester.

Közel hatszázezer állampolgársági esküt tett magyarral gyarapodott a nemzet, közülük 193793-an éltek szavazati jogukkal a nemrég zajlott pártválasztáson – hangsúlyozta Németh Szilárd, majd Orbán Viktor miniszterelnök köszönetét tolmácsolta a Fidesz-KDNP-re leadott voksokért.

A polgármester háláját fejezte ki a Nagyszalontaiaknak, ahol 11600 magyar nemzetiségű lakosból kilencezren rendelkeznek magyar állampolgársággal, ebből első alkalommal több mint 2600-an regisztráltak szavazásra. A politikus arra bíztatta az ott élőket, – megköszönve Török László polgármester élenjáró tevékenységét –, hogy minél többen vegyék fel a magyar állampolgárságot, mert ebben rejlik a jövő, a közös nemzeti erő.

Ezt követően a Himnusz alatt 31 ünnepélyesen tettek fogadalmat, közülük külön köszöntötték az ezredik nagyszalontai Zaha Dániel Florint és az első tengerentúli esküt tevőt, Mendez Maria Esthert Brazíliából.

A hivatalos okmányok aláírása előtt Kitzinger Adrienn sajtóreferens Török László polgármester üdvözletét tolmácsolta, majd Németh Szilárd ajándékot adott át a magyar állampolgárságot szerzőknek és Nagyhaju Bélának, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal honosítási igazgatójának.

Török László, Nagyszalonta polgármesterének üdvözlete

Kedves Honfitársaim!

Megtisztelő volt a minap az a testvérvárosi felkérés, amely arra ösztönzött, hogy néhány gondolat erejéig köszöntsem azon magyar testvéreinket, akik ezredikként teszik le állampolgári esküjüket itt Csepelen  a magyar ipar bölcsőjének helyén. Különösen felemelő számomra az hogy, olyan ember részéről érkezett a megkeresés aki nem valamiféle törvényi jogszabályból kifolyólag végzi munkáját, hanem aki érti és érzi a határon túli magyarok  lelkének rezdüléseit. Németh Szilárd polgármester úr, azon küldetéssel bíró, közéleti személyiség, aki hosszú évtizedek óta ügyeinket felvállalva cselekvően kiáll a határon túli magyarokért. Ö is azon országgyűlési képviselők közzé tartozik, akik megszavazták a határon túl rekedt magyarok könnyített honosítását. Mai szándéka, hogy külön kiemeli az ezredik honosított kedvezményezettjét,  annak a jele, hogy tovább kívánja erősíteni  az anyanemzettől elválasztott közösségünket.

Hallván, hogy a most esküt tevők között ott van az ezredik honosított állampolgár,  kijelenthetjük: itt mindenki együtt tekinthet magára kiválasztottként! Ez így szimbolikájában is messze mutat. Igen, így együtt gondolkodva a csepeli önkormányzat Szabó Dezső ars poeticáját vallja magáénak: “Minden magyar, felelős minden magyarért”!

Bizony jól eső, lélekmelengető érzés felesküdni Magyarországra egy olyan embernek is aki már születésének pillanatában hitet tett a magyar nemzet mellett! Vállaltuk, mert így adta a születésünk! Nem tehettük másként, de nem is akartuk, mert sanyargatott sorsunkban is büszkén vállaltuk és vállaljuk a magyarságunk.

De mától nem vagyunk egyedül! Egy állam vállal értünk felelősséget! Csak általunk válhat egésszé népünk, akár a lánc, amely olyan erős, mint a leggyengébb láncszem!  Ezért itt Csepelen is értik! A leggyengébbet kell erősíteni, mert csak úgy bírhat a legerősebb a kihívással. A mai honosítás által ez a felelős összetartozás emelkedik törvényerőre, az  új magyar alkotmány azon szándéka, amely érvényre juttatja és történelmi léptékbe helyezi az önök eskütételének felemelő ünnepi pillanatát.

Isten áldása legyen népünkön, Önökön és minden családtagjukon!

Baráti szeretettel

Török László,

Nagyszalonta polgármestere

Forrás: Csepel.hu

7 hozzászólás “Az ezredik állampolgársági eskü” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    A Vezírünk a ’44-es állapotokra szeretné visszavinni a zországot!
    Pedig akkor már igen poroltak bennünket a zoroszok!
    De hát ő és a birkái tudják, hogy mi a jó a magyarnak! 😛 😀

    A románok 70%-a is a Kárpátok Géniuszáról ábrándozik! 😀
    .
    http://nepszava.hu/cikk/1016945-ceausescut-elnokke-valasztanak-ha-elne

  2. perspektíva? szerint:

    Miközben heti, havi jegyrendszerre kapták az élelmet. Hiába kérem az idő megszépítheti a távolságot, azt a sok éhezést, kínt, keservet, szenvedést, falurombolást, börtönévek kínzásait stb. Igaz, hogy nem volt adósságuk, de ennivalójuk is alig. A nép iszonyú nyomorban, abszolút diktatúrában középkori körülmények között szenvedte életét. (ma hasonlóakat tapasztalhatunk, Kárpátalján)
    A vezér fia a csodálatos tornászt, Nadia Comănecit erőszakkal kényszerítette…………
    El is menekült az USÁ-ba, abból a rendszerből, miközben a világ és mi is csodáltuk óriási, a világot megváltó új elemekkel felvértezett torna gyakorlatait. Az volt az igazi világklasszis tornagyakorlatok csúcsa, még ma is! Aki láthatta, nem felejti azóta sem, igaz, magyar edzője volt. Hiába kérem, a kommunista diktatúra elnyomó, kíméletlen aljas módszereitől sokan menekültek tőlünk is. Ezt visszasírni, óhajtani? Aki nem élt benne, annak fogalma nincsen a sok család szenvedéseinek. Ez esetben nem a késői “puha diktatúra” értendő.

  3. felix szerint:

    A Kárpátok géniuszának vajon jó volt a román hátizsák, vagy ő is Brazíliából rendelt egyet?

  4. grün szerint:

    perspektíva?!
    .
    1,5 millió nyomorgó, félmillió éhező gyerek
    ” a felfoghatatlan mértékű korrupció, a demokratikus játékszabályok felrúgása és a politikai kizárólagosságra való törekedés már sokakról lepereg, hiszen a kormánynak nem jutott ideje az emberekkel foglalkozni. Ezt mutatja, hogy jelenleg minden második ember létbizonytalanságban él, másfélmillió ember nyomorog és félmillió gyerek éhezik.”
    .
    Ennek ellenére a fityeszre szavaztak!
    .
    http://www.eszakonline.hu/itthon/36-parlament/15957-15-millio-nyomorgo-felmillio-ehez-gyerek

  5. Etikus szerint:

    Ez Mo. megközelítőleg sincsen jobb, különb. 25 év nem volt elegendő senki magyar hazánk fiának felmérni a lehetőségeket. A népet nem lehet lecserélni. Változtatása meg igen lassú és hosszadalmas, amelyet sok minden bizonyít. Pl. mennyien szavaztak a kommunistákra? Nem normálisak? Miért kell a politikusoknak hinni, bennük bízni, hiszen a világon kivétel nélkül “átvágják” a népet. Törődnek egy Luxembourgban, hogy ki uralkodik, ki van hatalmon? Mindenki tesz a dolgát és emberi módon élhet.

  6. Tóth Mária szerint:

    csak a szegénység a szocik szlogenje! ez mindent visz. szóljatok Simonnak, hogy éhezik a NÉP!
    Ki árulta ki az országot???????

  7. nagyapó szerint:

    Miután megvolt a zidióta Dr. grün t.t. féle gyűlölködő Szabad Nép félóra, örüljünk az ezredik magyar állampolgárnak Nagyszalontáról!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

Itt lehet hozzászólni !