A közös sorsról szólt nemzeti ünnepünk

Csepel.hu

A közös sorsról szólt nemzeti ünnepünk

Március 15-e üzenete a bátorság és az összefogás, amely erőt adott az 1848-ban harcoló magyaroknak ugyanúgy, mint napjainkban – mondta beszédében Németh Szilárd polgármester, országgyűlési képviselő a Királyerdei Művelődési Házban megrendezett ünnepségen, amelyen Csepel elöljárói mellett szép számú közönség gyűlt egybe.

Borbély Lénárd alpolgármester, országgyűlési képviselő eközben Nagyszalontán, Csepel testvérvárosában, egyben saját szülővárosában tartott megemlékező beszédet. A csepeli eseményen adták át a Csepel Díszpolgára elismerést, a Csepel Örökség Díjat és a Csepel Szolgálatáért kitüntetést.

Németh Szilárd emlékeztetett rá, hogy Magyarország felelősséget visel a határokon túl élő magyarokért, támogatja boldogulásukat, nem hagyja figyelmen kívül a közös sorsot, amely összeköt bennünket. Csepel folyamatosan ápolja a kapcsolatokat a határokon túl élő magyarsággal.

A polgármester beszédében párhuzamot vont az 1848-ban és a ma élő magyarok sorsa közötti összefüggésre és a hasonló célokra. Nemzeti ünnepünk üzenete a bátorság és az összefogás, amely jellemezte a 48-as szabadságharc hőseit, de ugyanezek a tulajdonságok szükségesek most is a haza boldogulásának elérésében. Bő másfél évszázaddal ezelőtt a hazafiak küzdöttek a szabadságért, függetlenségért, a közös teherviselésért; ezekért az értékekért ma is harcolni kell. A polgármester a közös teherviselés kapcsán említette, hogy a bankoknak, energiaszolgáltatóknak is ki kell venniük részüket azokból a terhekből, amelyek a lakókra hárulnak. A kormány azért vezette be a családi adókedvezményt és a rezsicsökkentést, hogy könnyítsen a családok terhein. „Bátor, felelős döntések születtek, s a tettekre ugyanez a jellemző. Ma is a bátrak erejéből gyűjtünk erőt. Az áprilisi választásokon arról kell dönteni, hogy Magyarország merre menjen tovább: előre vagy hátra ” – emelte ki Németh Szilárd.

A polgármester beszéde előtt a Gór Nagy Mária Színitanoda növendékei mutatták be előadásukat az 1848-as hősökre emlékezve.

Az ünnepség végén osztották ki az elismeréseket. Csepel Díszpolgára lett Demjén Ferenc énekes, Hirtling István színész, dr. Siklósi Ferenc nyugalmazott háziorvos, Liptai István kosárlabda edző, Lászlóné Balázsovits Magdolna, a csepeli német nemzetiségi önkormányzat elnöke, valamint a Csepp-Csepel és a Kis-Csepel Táncegyüttes. Csepel Örökség Díjat vehetett át a Csete Balázs Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, dr. Lippai József orvos, Németh Nyiba Sándor költő, Fux Ernőné pedagógus, Kreiszné dr. Paál Sára, a Csepp-Csepel művészeti vezetője. Csepel Szolgálatáért elismerésben részesült Molnár Krisztián népművelő, Sugár Géza karbantartó, Varga Edit, a Kis-Csepel Táncegyüttes művészeti vezetője, valamint Walach Zsigmondné pedagógus. Vida Istvánt, a Csepeli Városkép Kft. lapigazgatóját a Fővárosi Közgyűlés által adományozott Csengery Antal-díj okán köszöntötték.

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “A közös sorsról szólt nemzeti ünnepünk” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Csepel Díszpolgára lett Demjén Ferenc énekes

    Pedig a rossz idő miatt elmaradt a fellépése! 😉

  2. helyi szerint:

    Na ez közröhej “trágya”…Demjén Rózsinak lila dunsztja nincs merre van Csepel, és díszpolgári plecsnit kap. Skandallum!

Itt lehet hozzászólni !