Bölénycsonttól a Csepel teherautóig – megnyílt az átalakított Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény

Csepel.hu

Bölénycsonttól a Csepel teherautóig – megnyílt az átalakított Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény

Ismét várja a látogatókat a Királyerdei Művelődési Házban a helytörténeti gyűjtemény. Az újjáépült és átalakított kiállítás – Csepel és a gyár története címmel – igazi szellemi kalandot, múltidéző sétát, rácsodálkozást ígér a nem oly távoli múltunkat idéző használati tárgyak, berendezett szobabelsők, kerékpárok, motorok, varrógépek és egyéb relikviák között.

A csepeli önkormányzat főtámogatásával, a Csepeli Városkép Kft. szervezésében, Molnár Krisztián művelődésszervező rendezésével létrejött múltidéző tárlat megnyitóján Németh Szilárd, a kerület polgármestere elmondta, hogy a kiállításnak nem csak a befogadó helyiségei, hanem a szellemisége is megújult. Hozzátette: a múltunk, a kerület, a gyár történetének ismerete minden itt élő számára fontos, nem szabad elfelejteni, hogy mi tette Csepelt naggyá. „Aki a múltját tiszteli, az érdemes arra, hogy a jövőjét is megélje”– tette hozzá.

A kiállítás ünnepélyes megnyitása után az első látogatók végigsétálhattak a termeken az őskortól egészen közelmúltig: olvashattak, nézelődhettek, s helyenként meg is tapinthatták a kihelyezett tárgyakat. Csak néhány érdekesség a látnivalók közül: berendezett sváb szoba és konyha a jellegzetes eszközökkel, lakótelepi szoba az 1970-es évekből, de vannak itt mezőgazdasági és kisipari eszközök, az adott korokat idéző fotók, újságlapok, reklámtáblák. És természetesen Weiss Manfréd gyárának termékei: Csepel kerékpárok, motorok, varrógépek, kályhák. A kiállításon 1920 és 1950 közötti filmhíradó részleteket is megnézhet az érdeklődő.

A helytörténeti gyűjtemény március 3-ától várja a látogatókat, az iskolai csoportokat. A kiállítás szerdánként 8 és 14.30, péntekenként 14 és 18, míg szombatonként 9 és 13 óra között tart nyitva. A csoportokat kérik, hogy a látogatás előtt jelentkezzenek be a 278-2747-es telefonszámon.

Forrás: Csepel.hu

5 hozzászólás “Bölénycsonttól a Csepel teherautóig – megnyílt az átalakított Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Már régóta, 2006. január óta a Királyerdei Művelődési Házban van a helytörténeti gyűjtemény! Az átalakítás a Városkép Kft. vezetőjének 2014. évi prémiumfeladata? Ha igen, akkor mit csinál a fizetéséért?

    Apropó, Visszafizettette már Németh Szilárd polgármester a 2013-as prémium 2 Millió Forint feletti részét, mert eddig nem hallottunk róla! Ugyanez vonatkozik a Városgazda vezetőjének 2013-as prémiuma 2 Millió Forint feletti részére is! Orbán Viktor pártelnök utasításának a negligálása a képviselőjelöltség elvesztésével jár!

  2. kispajtás szerint:

    Köszönet a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény dolgozóinak, Maár Katalinnak és Zémann Istvánnak a bezárás előtti elhivatott és lelkes tevékenységükért, a gyűjtemény ápolásáért és a csepeli gyermekek, fiatalok számára tartott érdekes és izgalmas, mesélős előadásokért!

  3. kispajtás szerint:

    Természetesen nekik nem volt mindez többmilliós prémiumfeladatuk…

  4. Gordon szerint:

    Vátesz vajon visszafizette már-e azt a pénzt, melyet politikusként nyalt fel a csepeli adófizetők bukszájából!???

    Ha nem, akkor jobb ha csendben marad!

  5. kispajtás szerint:

    Gordon röfögése – akárcsak a kutyaugatás – nem hallatszik messzire…
    A témához érdemben hozzászólni- na, az Gordonnak nem megy.

Itt lehet hozzászólni !