Együtt a mosolyhídon – Egyedül élők karácsonya

Csepel.hu

Népviseletbe öltözött kisfiúk és kislányok próbálnak a Királyerdei Művelődési Ház kistermében. Ezek az utolsó simítások. Halkan gyakorolnak: az igazi ajándék valóban meglepetés. December 21-én az egyedül élő időseket köszöntötte Csepel Önkormányzata a Királyerdei Művelődési Ház színháztermében.

A művelődési ház ünneplőben várta a vendégeket: a bejáratnál karácsonyfa, a színházterem ajtaja előtt ajándékot osztó gyerekek. Az ünnepség kezdetén az egyik ajándékot, a gyerekek által készített karácsonyi üdvözlőlapot már mindenki a kezében tartotta.

A többire sem kellett sokat várni. Vida István köszöntőjében egy hídról beszélt, amelyhez se tégla, se szakember nem szükséges, amely “mindig ott keletkezik, ahol szükség van rá”. A Csepeli Városkép Kft. vezetője a mosolyból épült hidakról beszélt, karácsonyi jókívánságában örömet, derűt és meghitt karácsonyt kívánt a jelenlévőknek. Czibulyáné Szonday Szilvia önkormányzati képviselő, az esemény ötletgazdája röviden szólt a vendégekhez. Elsőként a szeretet és a gondoskodás elfogadásának fontosságáról beszélt, majd Pilinszky Jánost idézte: „Az igazi szeretet próbája egyedül az, hogy nem fél a másik ember szeretetétől, hogy elegendő benne a szelídség, a türelem és az alázat ahhoz, hogy elfogadja azt”.

A karácsonyi műsor első fellépői a Csodakút Óvodából érkeztek. A Maci csoport betlehemes népi játékkal teremtett meghitt hangulatot, ajándékuk célba talált, előadásukat vastapssal viszonozták. A színpadon az Operett Voices művészei váltották a kicsiket. Műsorukat is az ünnepnapra szabták, a legszebb magyar musical slágerek után a karácsony hangjait szólaltatták meg olyan klasszikusokkal, mint az Ó, szép fenyő vagy a Száncsengő című dalok.

Az előadások után Csepel önkormányzata karácsonyi hangulatú uzsonnával lepte meg a vendégeket, akik a közös karácsony emlékére Pálffy István Csepelről szóló könyvét kapták ajándékba.

Czibulyáné Szonday Szilvia önkormányzati képviselővel beszélgettünk

– Egyedülálló csepeliekkel ünnepeltek ma. Hogyan született meg az ötlet?

– Németh Szilárd polgármester úr felkérésére, a saját ötleteim alapján. A meghívottak között olyan egyedül élő csepeliek vannak, akik valamilyen kapcsolatban állnak vagy álltak az önkormányzattal szociális ügyekben. Van, aki a házi segítségnyújtás, van, aki a szociális ebéd, van, aki a családsegítő kapcsán került a látóterünkbe. Sokat segítettek a helyi nyugdíjas klubok vezetői és a Fidesz-KDNP frakció képviselői is ajánlottak vendégeket, akiket képviselői munkájuk során ismertek meg.

– A szeretet elfogadásáról beszélt köszöntőjében. Olyan nehéz lenne elfogadni?

– A rendezvény mottója, ami a meghívón is szerepel, egy Pilinszky idézet. Szeretném, ha a vendégeink tudnák: az önkormányzat nem csak az eddigi intézkedéseivel – például a nyugdíjasok számára kiépitett házi jelzőrendszerrel, a nekik rendezett programokkal vagy az Idősek napi köszöntéssel – áll mellettük. Ha valakinek a szeretet ünnepén család nélkül kell lennie, itt vagyunk. Ilyenkor minden apró gesztus, minden plusz figyelem számít.

– Nem csak időseket látok, jó néhány általános iskolás is segédkezik.

– Igen, ez a rendezvény egyik legszebb momentuma. Több csepeli intézmény: az Eötvös József Általános Iskola, a Mátyás király Általános Iskola, a Nagy Imre ÁMK Alapfokú Művészeti Iskola, a Kék Általános Iskola, a Hétszínvirág Óvoda Bóbita tagóvodája mind-mind hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. A gyerekek saját készítésű képeslapokkal lepték meg az időseket, az itt segédkező iskolások pedig látják is a reakciókat. Fontosnak tartottam, hogy megmutassuk a fiataloknak: felelősek vagyunk egymásért. El kell mondanom, mikor megkerestem a csepeli intézményeket az ötletemmel, azonnal, örömmel vállalták a felkérést.

Mi az a momentum, amit magával visz a mai eseményről?

Van itt olyan idős, aki nemrégiben vesztette el a házastársát. Óriasi emberi teljesítmény, hogy túl tudott lépni a magányán és eljött, mert résztvenni, mert elfogadni. Felemelő érzés.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !