Megalakult a 62 felett Civil Társaság – Cél az idősek felkutatása és támogatása

Csepel.hu

Irodahelyiséget adtak át a Nagy Imre Általános Művelődési Központban a megalakult időseket támogató 62 felett Civil Társaság részére. A nonprofit egyesület célja elsődlegesen a kerületben élő magányosok felkutatása és számukra a mindennapi életvitelükben való segítségnyújtás.

A művelődési központban Tóth Endre intézményvezető köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük Borbély Lénárd országgyűlési képviselőt, alpolgármestert, Morovik Attila alpolgármestert és Noé László idősügyi tanácsnokot, önkormányzati képviselőt.

Borbély Lénárd először Csepel polgármesterének, Németh Szilárdnak üdvözletét tolmácsolta, majd köszönetét fejezte ki Noé Lászlónak az idősek felkarolásáért, az egyesület létrehozásáért és Tóth Endrének az irodaszoba biztosításáért. Ahogy az alpolgármester beszédében fogalmazott: az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a gyerekekre és az időskorúakra. Ennek érdekében vezették be többek között az újszülöttek köszöntését és 70 év fölött az ingyenes házi segítségnyújtást. Hozzátette: Csepelen az idősellátás jobbá tétele érdekében az önkormányzat felújítja a Kossuth Lajos utcában található volt MDF székházat és a helyén nyugdíjas központot létesít.

Noé László elmondta, hogy országosan nagyon magas a nyugdíjasok száma, a kerületben a 75 ezres lakosságon belül 16 ezer körül mozog. „Pártfogásukat több egyházi és civil szervezet patronálja, azonban még mindig van olyan réteg, akiket nem lehet elérni. Egyedülállóak, nincs kapcsolatuk, hiányzik a családi támogatás. Szükségük lehet egyes apróbb otthoni műveletekre (pl. égőcsere, téli csap elzárása), akár receptkiváltásra, orvosi vizsgálatra való elkísérésre vagy csak beszélgetésre. Egyesületünk arra hivatott, hogy feltárja az egyedül élőket, és melléjük álljon problémáik megoldásában” – tájékoztatta a résztvevőket az idősügyi tanácsnok.

Az újonnan átadott irodában első lépés az információk begyűjtése és áramoltatása telefonon keresztül. Ezúton várják olyan önkéntesek jelentkezését, akik hajlandóak hetente 2-4 órában telefonügyeletet vállalni. Alkalmanként felderítik a rászorultakat és felveszik velük a kapcsolatot. A felmerült igények alapján megkeresik azokat a személyeket, akik az esetleges problémát megoldják. A későbbiekben várható középiskolások bevonása is a működésbe, akik szociális vagy karitatív tevékenységet folytathatnak közösségi szolgálatuk megszerzéséhez.

Az időseket segítő társaság telefonszáma a 277-3860/113-as melléken érhető el, ahol jelenleg az ÁMK munkatársai fogadják napközben a hívásokat.

Forrás: Csepel.hu

8 hozzászólás “Megalakult a 62 felett Civil Társaság – Cél az idősek felkutatása és támogatása” bejegyzésre

  1. Ella szerint:

    Zseniális ötletem van! Vegyenek még egy sátrat a Decathlonban, tegyék a másik medencére a strandon, aztán ott a jó meleg pisis melegvízben nosztalgiázhatnak a régi szép pártállami időkről!

  2. Éva szerint:

    Sok sikert kívánok a munkátokhoz.

  3. Etikus szerint:

    Közeledni látszik a szavaztatás ideje, tehát “mindenkire szükség lesz!”
    Eszközök vagyunk mindannyian, a hatalomba segítés eszköze.
    Mindenki, szavazzon, ha már nem választhat, aztán úgyis feledésbe merülünk.
    Tényleg mi lenne, haaaaaaaaaaa még is összefogna, az a “fránya” baloldali akárkik?
    Akkor lenne egy kis izgalom? Kinek, kiknek?
    Játék a tisztességgel. (a NÉPPEL)

  4. grün szerint:

    Átírják a költségvetést – választási osztogatásba kezd a kormány
    “Mintegy 60 milliárd forinttal növeli a 2014-es költségvetési hiányt a kormány csütörtökön benyújtott költségvetési módosító csomagja. Az intézkedések többségére ráhúzható a választási osztogatás: többletpénzt kap BKV, de jut pénz a csepeli hidak felújításra is.”
    .
    Köszi fityesz! 😛
    .
    http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/atirjak_a_koltsegvetest_valasztasi_osztogatasba_kezd_a_kormany.570115.html

  5. Mária szerint:

    Nagyon jó és hasznos kezdeményezés, gratulálok. A kétkedőknek, pedig azt mondom, egy szervezetet , nem egy nap létrehozni! Ma, az ehhez szükséges működést segítő helyiség átadására került sor. Bárki vállalhat önkéntes szolgálatot. Tegyünk jót és végre ne fröcskölődjünk. Mindenkinek van a környezetében olyan egyedülálló ,vagy idős házaspár, akinek már nehézséget okoz némely munka. Bevásárlás, téli csap elzárása, vízóra leolvasás az aknában,stb.
    Ebben ad segítséget ez az egyesület, légy Te is tevékeny tagja.
    Szép napot mindenkinek!

  6. Nagy József szerint:

    A lumpen proli csak ül a fotelban,hőbörög,lefikáz mindent,és a lényeg,nem csinál semmit.Helyette osztja az észt,amiből igen kevés van neki.

  7. "?!" szerint:

    “A lumpen proli csak ül a fotelban,hőbörög,lefikáz mindent,és a lényeg,nem csinál semmit.Helyette osztja az észt,amiből igen kevés van neki.” Ilyen az írni sem tudó és névváltoztatás céljából pöcsöt növesztett buta liba Tóth Kati/Nagy József!

  8. Varga Gábor vilmos szerint:

    Derék kezdeményezés és csak gratulálnunk lehet és kel, hiszen a kerület lakósságának igen nagy részét képezik a nyugdíjasok, s köztük sok olyan fiatal tenni kész és segíteni akaró ember, aki nem képes leállni, mert egész életében dolgozott. Nos barátaim lehet ezt cikizni, lehet felmagasztalni, de véleményem szerint üdvözölni, valamint a lehetőségekkel élve tartalommal kitölteni kell majd.
    Nagyon sok olyan polgártársunk él közöttünk -sokszor bizony magányában félre húzódva-akiken segíteni kell, segíteni illek, mert ez a közösség morális kötelezettsége.
    A ma fiatalja is megöregszik egyszer, s őt is utolérheti a magányosság érzete, ami lelket testet rombol.
    Ez a bejelentés, ez a szerény háttér struktúra segítséget nyújthat az önkéntesnek, azokon keresztül pedig a rászorulóknak. Civil módon, civil lehetőséggel de emberi felelősség érzettel.
    Ezt pedig ki kell használni. A szerény de biztonságot adó infra- struktúra pedig eszközt adhat a munkához. Sok-sok sikert kívánok ehhez és a lehetőségeim szerint én is ki szeretném venni részemet ebben a munkában!

Itt lehet hozzászólni !