Kezdődnek az elszámoltatás perei: Takács Krisztián a vádlottak padján

Csepel.hu

November 22-én, pénteken reggel 8:30 perckor áll bíróság elé Takács Krisztián, a csepeli MSZP önkormányzati képviselője – értesült a Csepel.hu. Takács Krisztiánt sikkasztással vádolja az ügyészség. A vádirat szerint 1,5 millió forint kárt okozott az önkormányzatnak, korábban pedig magánokirat-hamisításért egyszer már elmarasztalták.

Az ügyészség 2012 nyarán készítette el a vádiratot, amelyben K. Istvánt, a Csepeli Önkormányzat Oktatási Szolgáltatási Intézményének (OSZI) korábbi igazgatóját, mint elsőrendű vádlottat hanyag kezeléssel, Takács Krisztián másodrendű vádlottat pedig sikkasztással vádolják. A vádlottak előéletére is kitérő dokumentum szerint az első és a másodrendű vádlott sem először került szembe a törvénnyel. K. Istvánt 2008 októberében számvitel rendjének megsértése és más bűncselekmény miatt 160.000 forintos pénzbüntetésre ítélték, Takács Krisztiánt pedig 2010 januárjában magánokirat-hamisítás vétsége miatt 1 év próbára bocsátották. Az ügyészség vádirata alapján Takács Krisztián ez alatt a próbaidő alatt követhette el a sikkasztás bűncselekményét.

A vádirat szerint így sikkasztott a szocialista politikus

A csepeli önkormányzat 2007 októberében döntött úgy, hogy az iskolai sportudvarok korszerűsítésére külső beruházókat vonnak be. A Széchenyi István Iskola sportudvarára kiírt versenyeztetési eljárást ez után a V-Tel Kft. nyerte el. A cég tulajdonosai között volt Takács Krisztián, a csepeli MSZP tagja is. A vagyonhasznosítási szerződés szerint a műfüves pályát palánkkal és labdafogó hálóval kellett körülvenni, és a tulajdonjog az átadás-átvételt követően az önkormányzathoz került. A pálya hasznosításának joga cserében nem kevesebb, mint tíz évre a V-Tel Kft-t illette meg. Az átadás-átvétel során azonban „nem vették észre”, hogy a kivitelezés nem a kiírás és a szerződés szerint készült: a pálya két kapuja mögötti labdafogó hálók hiányoztak.

A vádirat 1. oldala

A vádirat 2. oldala

A vádirat 3. oldala

A vádirat 4. oldala

Mivel a pálya éppen emiatt nagyon hangos lett, és a minél nagyobb bevétel reményében folyamatosan használták, a palánkot leszerelték, hogy a helyére labdafogó hálót tegyenek. Bár a szerződés alapján a tulajdonjog már az önkormányzaté volt, a leszerelt palánkot a V-Tel Kft. mégis eladta az önkormányzatnak 1 500 000 forintért. A leszerelés költségeit is az önkormányzat állta. A V-Tel emellett vállalkozási szerződést kötött arra, hogy bruttó 360 000 forintos összegért megépítsék a pálya köré a labdafogó hálót. Azt az ötméteres hálót, amivel a szerződés szerint át kellett volna adniuk a pályát.

A vádirat szerint összesen 2 260 000 forint értékben történtek indokolatlan kifizetések a műfüves pályánál. A vádirat kiemeli, hogy a palánk értékesítése során a V-Tel Kft.-t képviselő Takács Krisztián másodrendű vádlott idegen, rábízott dolgokról rendelkezett, így a palánk értékesítésével 1 500 000 forint kárt okozott.

Évi kétmilliárdot hozott az elszámoltatás Csepelen

A legsúlyosabbnak tartott bűncselekmény, “a csepeli lakásmutyi” ügyében három és fél évvel ezelőtt, 2010 április 6-án írt feljelentést az akkor még ellenzéki Németh Szilárd országgyűlési képviselő. A lakásmutyi során a gyanú szerint rászorulók helyett kivételezett emberek, közöttük Cs. Mihály akkori csepeli rendőrkapitány kaptak szociális bérlakásokat. Ezeket átvételük előtt még közpénzből teljesen felújította nekik az önkormányzat. Az érintettek fél évvel később harmadáron, éppen a felújítási költség felett már meg is vehették a szociális lakásokat. Ezt követően jellemzően eladták azokat. Az értékesítés természetesen a piaci árnak megfelelően, a vételi árnál több millió forinttal magasabb összegért történt. Később felmerült a gyanúja annak is, hogy a lakásfelújítások számlái sem voltak rendben: ezért túlszámlázás és fiktív számlázás miatt újabb feljelentéseket tett az önkormányzat.

2010 októbere, az önkormányzati választások után, a működés jogi és gazdasági átvilágítását követően ugyanis az új vezetés számos további feljelentést tett, a bűncselekmény-gyanús szerződéseket pedig egyoldalúan felbontották. A korábban pártközeli vállalkozók által elvégzett munkákat átvette az önkormányzat vagyonkezelő cége, és saját hatáskörben, a korábbinál sokkal olcsóbban tudta elvégezni.

Már az első hónapokban százmilliókat sikerült így megtakarítani. Ahogy azonban a költségvetési számok is egyértelműen bizonyítják, 2012-re ez a “korrupcióirtás” és pénzügyi rendbetétel évi kétmilliárd forintnál is többet, egészen pontosan évi 2227 millió forintot hagyott a csepeli önkormányzat költségvetésében. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy az önkormányzat közben nem csak fenntartotta, de számos szolgáltatását jelentősen ki is bővítette.

Az elszámoltatás során született már olyan polgári peres ítélet, amelyben a bíróság jogerősen mondta ki, hogy Szenteczky János, a csepeli MSZP elnöke és frakcióvezetője a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójaként közpénzből fizette a magánügyvédeit. Szenteczky János azóta sem reagált a jogerős ítéletre, és többszöri felszólításra sem fizette vissza a csepeli adófizetőknek okozott kárt. Az önkormányzat ebben az ügyben büntető feljelentést is tett.

A büntető-feljelentéseknek egészen eddig csak a nyomozati vagy a vádemelés szintjén voltak következményei. A négyfős csepeli MSZP-frakció eddig három vádemelést szedett így össze. Egy vádemelés volt a pénteken bíróság elé álló Takács Krisztián ellen sikkasztás vádjával, Szenteczky János csepeli MSZP-elnök és frakcióvezető ellen pedig két vádemelés történt, mindkettő hűtlen kezelés vádjával. Szenteczky ezekben december 6-án lép először a bíróság elé.

Eközben több feljelentést elutasítottak a nyomozó szervek: az ügyészség és a rendőrség is függesztett fel eljárásokat “bűncselekmény hiányában”.

Forrás: Csepel.hu

34 hozzászólás “Kezdődnek az elszámoltatás perei: Takács Krisztián a vádlottak padján” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Eközben több feljelentést elutasítottak a nyomozó szervek: az ügyészség és a rendőrség is függesztett fel eljárásokat “bűncselekmény hiányában”.”
    .
    Részletesebben?! 😛

  2. Aladár szerint:

    Ezt elnézted, hülye Ábel! A berakott képek nem is ennek az ügynek a dokumentumai!

  3. Ábel Attila szerint:

    Őszintén sajnállak Gyuri, hogy neked már csak annyi örömöd van az életedben, hogy minden mögött engem sejtesz. Ráadásul, mivel a rendületlenül cenzúrázott saját oldaladat nem olvassa senki, kínodban idejársz fórumozni. Roppant megalázó, roppant kínos.

  4. Királyerdei szerint:

    Folytassa Attila! 🙂

  5. helyi szerint:

    Gyuri,Gyuri menj le a Hollandi útra, fürödj inkább egyet a fedett úszómedencében és megnyugszol, hidd el, segít!:)

  6. Cs.pepe szerint:

    Kedves Admin, még jó hogy nincs semmi közötök a fideszhez, csak egy kis baráti társaság vagytok, csak akkor miért írta ki ezt az oldalatok a belépéskor? 🙂 🙂
    http://archiv.fidesz.hu felhasználónevet és jelszót kér. A webhely üzenete: „Restricted Area”

  7. admin szerint:

    Cs.pepe: azért írta ki, mert az egyik videó a Fidesz.hu-ra mutatott, és ott történhetett a hiba. Ha az MSZP-re mutat egy videó, és ott van hiba, akkor az MSZP-t fogja hasonlóan kiírni.

    A videót itt találod: http://csepel.info/?p=30452

    Rossz az, aki rosszra gondol.

  8. Cs.Pepe szerint:

    Ja a technika ördöge, és jelszót csak úgy kapni lehet a fidesz archívumhoz?

  9. Gordon szerint:

    Takácsot a hűvösbe!

  10. Nagy József szerint:

    Takácsot a hűvösbe és 20 évre eltiltani a közügyektől!Ez lenne nekik az igazi büntetés.

  11. admin szerint:

    Cs.Pepe: te kaptál jelszót? A beágyazókódhoz nem kell jelszó.

  12. hitetlen szerint:

    Ravasz,… nagyon ravasz ez a “jelszó vadász “.

  13. Béla szerint:

    Takács az MSZP-ben lényegtelen alak, nem foglalkoznak célra fontos emberek. Szegény nem egy észlény. Szenteczky pere fontosabb és ő nem csak piti ügyben vádlott.

  14. Jeniszej szerint:

    Egyre távolabb kerülünk a november elsejei határidőtől, a kormány mégsem lép semmit a devizahitelesek utolsó, nagy megmentése kapcsán. A legújabb ötlet: újra konzultációt tartanak, csak épp az érintetteket hagyják ki. Eközben az LMP is ötletel.
    ))) 😀 (((
    “Nagy hangon ígérte a kormány: ha a bankok nem rendezik a devizaadósok ügyét, majd megteszi saját hatáskörben november elseje után. Azóta tudjuk: érdemi lépés a kérdés végleges rendezésre nem történt, csupán a kilakoltatási moratóriumot tolták ki a választások utáni időpontra, valamint kiszélesítették az adósok körében amúgy nem túl népszerű árfolyamgát rendszert. Emellett a kabinet új bűnbakot is talált, hogy leplezze saját cselekvőképtelenségét: a bíróságokat, amelyek állítólag hol így, hol úgy döntenek, teljes zűrzavart okozva ezzel” 😛

  15. Sógor szerint:

    Börtönbe mindegyikkel!

  16. robi szerint:

    Aki ezt a tanulmányt jegyezte, azt sem tudja, mi a különbség a megtakarítás és az elszámoltatás között.
    Azt olvashatjuk, hogy:” Évi kétmilliárdot hozott az elszámoltatás Csepelen”

    Ha ugyanis elszámoltatás történt, akkor érdekelne, hogy kik azok az elszámoltatott személyek, akiktől sikerült beszedni a kétmilliárdot?

  17. Királyerdei szerint:

    Piszkos komcsik!
    Vegyétek már észre,hogy “továrisi! Konyec!”

  18. robi szerint:

    Királyerdei bácsi megint részeg!

  19. Királyerdei szerint:

    Nem részeg!
    Tárgyilagos!
    Nem fütyül még a talpad alatt a szél? 🙂

  20. elvtárs szerint:

    Tegyük hozzá, hogy a Vagyonkezelő azért képes olcsóbban elvégeztetni bizonyos munkákat, mert minimálbérért dolgozó szerződésesekkel vagy éhbérért dolgozó közhasznúakkal csináltatja meg. Ezt valóban nehéz überelnie egy vállalkozónak, akinek 500 féle fizetnivalója van! Amúgy miféle szolgáltatásbővítés történt az utóbbi években?!

  21. felix szerint:

    elvtárs.
    lehet, hogy az elvégzett munka is értékarányos?

  22. Aladár szerint:

    Na most már meg Gyuri lettem? Hogy te mekkora egy ökör vagy, Ábel! Ehehehe. Aszongya: “Gyuri” 😀
    Egyébként mi a fenét csinálsz te itt csütörtökön 14:41-kor, ami neked MUNKAIDŐ?
    Ilyenkor neked nem ide kéne írogatnod, hanem DOLGOZNOD kéne a polgármesteri hivatalban a félmilliós fizetésedért!

  23. yoda szerint:

    én még mindig azt moindom, hogy ez a Takács egy piti kishal, ő is csinálta ugyanazt, amit a nagyok a szoci éra alatt. ettől még természetesen el kell számolnia a bíróság előtt, de jó lenne már a nagyhalakat is ott látni.

  24. Tóth Mária szerint:

    Aladár stílusa lassan Katkaara hajaz!

  25. Narancsvírus szerint:

    Gordon szerint: Takácsot a hűvösbe! Gordon te nem véletlenül az élet menete vezetője vagy aki avval lett híres, hogy nincs igazi érettségi bizonyítványa? Eljárás indult az Élet Menete vezetőjének érettségije miatt http://hvg.hu/itthon/20130903_Rendorseg_vizsgalja_az_Elet_Menete_vezeto
    Ne ítélj,hogy ne ítéltess!

  26. Kiss István szerint:

    Kedves Ábel Attila!

    Ott ültél a tárgyalóterem utolsó sorában és a kis netbook-odon már ott elkezdted a tudósítást, legalább ne tagadd.

    Üdvözlettel:
    Kiss István
    I. rendű vádlott

  27. Kiss István szerint:

    És még annyit a tényszerű tájékoztatáshoz, hogy nem számviteli fegyelem megsértése és más bűncselekmények (ebbe akár az emberölés is belefér), hanem számviteli fegyelem megsértése és gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása. Ezt tényszerűen és pontosan így idézte a bírónő. Kérem, hogy ha már teljes körűen tájékoztatunk, akkor azt ne csúsztatásokkal, hanem tényszerűen tegyük.

    Üdvözlettel:

    Kiss István
    I. rendű vádlott

  28. Éva szerint:

    Kiss István I. rendű vádlott inkább maradjon csendben.

  29. admin szerint:

    Tisztelt Kiss István!

    Mi meg pontosan idéztük a vádiratot, ahol “és más bűncselekmény” van írva: http://csepel.info/wp-content/uploads/Tak%C3%A1cs-Kriszti%C3%A1n-v%C3%A1dirat-011.jpg

  30. Kiss István szerint:

    Tisztelt Admin!

    Az, hogy a vádirat pontatlan, arról nem tehetek. A bírónő, viszont pontosan idézett. Egyébiránt pedig mind a számviteli fegyelem megsértése, mind a gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása, vétségi alakzat volt, tehát nem bűncselekmény, aminek az is a folyománya, hogy nem jár priusszal, és bűntettlen előéletünek tekintek a jogszabályok.

    Kedves Éva!

    Még a FIDESZ által kreált “Alaptörvény” szerint is megillet az ártatlanság vélelme, úgyhogy előre, kérem ne ítélkezzen. Másrészt pedig, mivel érintett vagyok, engedtessék meg, hogy megszólaljak.

    Üdvözlettel:

    Kiss István
    I. rendű vádlott

  31. robi szerint:

    Éva nevű udvarhölgy saját magának fenntartja a hazug vádaskodás jogát, de akire fröcsköl, az lehetőleg ne szólaljon meg!

    Gratulálok!

  32. krapulaxxx szerint:

    vazelint vigyél magaddal a sittre pista.

  33. Kiss István szerint:

    Kedves krapulaxxx!!!

    Amennyiben szükséged van rá, nagyon szívesen viszek neked.

Itt lehet hozzászólni !