Gyermekorvosi ügyelet is lesz, rendszámfelismerő rendszert telepítenek

Csepel.hu

2014-től az önkormányzat szociális bérlakásaiban élőknek lehetőségük lesz arra, hogy piaci áron, de kedvező feltételek mellett megvásárolhassák lakásaikat. Közbeszerzési pályázatot írnak ki egy 24 órás központi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet működtetésére, a rendőrség pedig az önkormányzat anyagi segítségével rendszám-felismerő kamerákat szereltet fel Csepel összes bevezető útjára a lopott vagy szabálytalanul forgalomba állított kocsik kiszűrésére. Egyebek mellett ezekben a témákban hoztak döntést a képviselők a testület szeptemberi ülésén.

A képviselő-testületi ülésen Németh Szilárd polgármester arról tájékoztatta a képviselőket, hogy egy korábbi döntésnek megfelelően az állam átvállalta és kifizette Csepel adósságállományának 70 százalékát, Borbély Lénárd alpolgármester pedig elmondta, hogy az önkormányzat nemcsak tartja a költségvetést, de 100 millió forinttal csökkenteni is tudja a 2010 előtt felhalmozott hiányt.

A képviselők elfogadták, hogy az önkormányzat szociális bérlakásaiban élők piaci áron, de kedvezményes feltételek mellett megvásárolhassák a bérleményeket. Ezt kizárólag a bérlők tehetik meg, idegen személy nem. A törlesztő részlet annyira kedvező lehet, hogy nem haladja meg a bérleti díjat. Így mindez olyan lesz, mintha a bérlő továbbra is a megszokott bérleti díjat fizetné, de az valójában már a lakás törlesztő részlete lesz. Közel 1500 bérlakás van a kerületben, és az önkormányzat évente 400 millió forintot költ ezeknek a fenntartására. A döntés oka, hogy az itt lakók többsége évtizedek óta bérli az ingatlanokat, a bérleti jog öröklődik, a gyakorlatban tehát nem lehet újra kiadni őket, nem szociális lakásokként működnek. A fenntartási költségek így csökkenthetők, a bevételt pedig új közösségi fejlesztésekre lehet fordítani.

Kedvező döntés születetett arról is, hogy a kerületben 24 órás felnőtt háziorvosi és éjszakai gyermekorvosi ügyelet működjön, amelynek megvalósítására közbeszerzési pályázatot írnak ki. Jelenleg 16 órás felnőtt háziorvosi ügyelet van, gyermekügyelet pedig még nem volt a kerületünkben. Miután felnőtt háziorvosok nem láthatnak el gyermekkorúakat, többször is elterjedt, hogy a kerületben megszűnt ez az ellátás, holott ilyen nem volt: gyermekeket csak az orvosi szabályok áthágásával lehetett volna ellátni.

A testület elfogadta azt a javaslatot, hogy a csepeli rendőrség 15 millió forintért éjjel-nappal látó kamerákat szereltessen fel a kerületből kivezető összes útvonalon. Papp Péter rendőrkapitány a rendszámfelismerő rendszerről elmondta, hogy kiszűrhetőek vele a lopott vagy szabálytalanul forgalomba állított gépjárművek. Egy tesztkamerával egyetlen hónap alatt a Gubacsi hídnál 20 körözött személyt és 840 forgalomból kivont gépjárművet találtak.

A Csepeli Konzultáció is folytatódik, méghozzá, éppen a közterületek és a közbiztonság témájában. A korábbi konzultáció sikerét bizonyítja, hogy sokan, kereken 6212 család válaszolt az akkori kérdésekre.

Közbeszerzési pályázatot írnak ki további utak és járdák építésére. Legközelebb a Komáromi, a Szebeni és a Virágos utca egy szakaszán folynak majd út- és járdaépítések. Megalakult a három tagú kerületi értéktár-bizottság is, melynek elnöke Vida István, a Csepeli Városkép Kft. ügyvezető igazgatója, tagjai Cser Károlyné és Sára Ernő. Egy kormányrendelet alapján a nemzeti értékek adatait szakterületenkénti kategóriákban azonosítva és rendszerezve fogják nyilvántartani, így védelmük is egyszerűbb lesz.

A gyermekeink biztonságát javítja majd, hogy a testület döntése alapján gázérzékelőket szerelnek fel a tanintézményekben. Folytatódik a 2011-ben bevezetett és nagy érdeklődést kiváltó komposztálási program is. A képviselők támogatták azt a polgármesteri javaslatot is, hogy az önkormányzat ötmillió forintot különítsen el a Pető Intézet támogatására. Az intézet finanszírozása 2005 óta került egyre súlyosabb helyzetbe, pénzügyi rendbetétele sokba kerül, ezért ebbe több önkormányzat is besegít.

Megszavazták azt az előterjesztést, hogy a szociálisan rászoruló családoknak ötmillió forintot juttatnak gyermekeik tankönyvvásárlására. Szintén az iskolások helyzetét javítja, hogy az önkormányzat 3 ezer diáknak ingyen biztosít kiflit minden nap. Arról is döntést hoztak, hogy jutalomban részesítik azokat a rendőröket, tűzoltókat, közterület-felügyelőket, akik a nyári árvízi védekezésben kimagaslóan helytálltak.

Forrás: Csepel.hu

15 hozzászólás “Gyermekorvosi ügyelet is lesz, rendszámfelismerő rendszert telepítenek” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Jó ötlet a rendszámfelismerő kamera. – az biztos,- monya a Fater.
    Csak akkor jó, ha működik is!
    Nem úgy, mint hajdanán mikor az elv..sak “gyilkolászták” egymást az iskolában, – amikor bort, pezsgőt vittek egymásnak. )) 😛 ((

  2. mamika szerint:

    a meglévő kamerákat is móködtetni kéne, hogy a sok rablást, vagy leütést talán csökkentené

  3. Jeniszej szerint:

    Azt mony a kiváló sertéstenyésztő és disznókeresztező Faterom, hogy ez így nagyon rendben van.
    „Megszavazták azt az előterjesztést, hogy a szociálisan rászoruló családoknak ötmillió forintot juttatnak gyermekeik tankönyvvásárlására. Szintén az iskolások helyzetét javítja, hogy az önkormányzat 3 ezer diáknak ingyen biztosít kiflit minden nap. Arról is döntést hoztak, hogy jutalomban részesítik azokat a rendőröket, tűzoltókat, közterület-felügyelőket, akik a nyári árvízi védekezésben kimagaslóan helytálltak.”
    A közmunka serkentésére is „köne” már egy határozat, hogy a „rászorulók”-nak ne ebből keljen megélniük.
    ))) 😛 (((

  4. helyi szerint:

    Kerületi értéktár bizottság? na már megint egy funkció a köpönyegforgató régi CseppTv-snek….Röhej!

  5. Takács Pál szerint:

    Ajánlom,hogy ne csak a mű úton legyen gk- ellenörzés,hanem a királyerdő úton is,mert igen sok kétes,lerobbant gépkocsik közlekednek.Nemtörődnek azzal sem,hogy ha a Hollandi út felől a váras központ felé haladva,hol csak jobb kezes utcák vannak,és föld út,de mennek mint a szélvész,nagy port felverve.A sűrű egymás után lévő utcák,kb.100-150 méterenként vannak.Nagy sebeséggel közlekedők nem tudják a jobbkéz-szabályt be tartani,az az elsőbbséget megadni.Tisztelettel nyugalmazott közúti baleseti hejszinelő.

  6. Urfi Beatrix szerint:

    Már hamarabb kellett volna gyermekorvosi ügyelet,mert nagyon jó,amikor elég pocsékul van a gyerek és még rohangáljak vele be a városba vagy mire kiérnek az sem túl mesés.Még egy gyerek baleseti sebészetet is beiktathatnának az sztk-ba,mert az is kellemes,hogy itt nem látják el az apró emberkéket.Nevetséges,hogy egy felnőtt helyben részesül orvosi ellátásban,a gyerekkel meg rohangáljak

  7. großmutter szerint:

    Még szerencse, hogy Takács úr nem nyugalmazott nyelvtan tanár, hanem baleseti helyszínelő.

  8. csumpika szerint:

    @großmutter: nekem egyből az jutott eszembe, hogy ő lehet a vicc-béli rendőr, aki berúgja a fejet az árokba, mikor nem tudja, hogy ‘j’, vagy ‘ly’ betűvel kell-e írni a járdát. 😀

  9. hitetlen szerint:

    Egész csepel bűzlik a csatorna-akarom mondani – a SZARSZAGTÓL ! Jó lenne ha erre is szánnának egy kicsinykét az uniós pénzekből kedves “önkormi-elvtársocskák” .És abból a sok-sok megtakarításból, amivel hencegnek.

  10. Nagy József szerint:

    Hitetlenke,hagyd el a kerületet,lehet,hogy a szag is megy veled.

  11. Szkeptikus szerint:

    Sajnos a szag nem szűnik meg, ha Hitetlen elmegy. Túl nagy már a fityeszes trágyadomb, és szar alak is van bővennarancséknál. De már nem érzik pontosan, hogy a trágyadomb bűzlik vagy ők maguk.

  12. fghfjhgkjhk szerint:

    Hol van Gordon a:
    “kellagyermekorvosiügyelet” egysorosával? 🙂

  13. hitetlen szerint:

    Nagy József! Sajnos méltatlan vagy e név viselésére.Pff

  14. lolka szerint:

    Urfi Beatrix szerint:
    2013. október 01., kedd – 12:11
    “Még egy gyerek baleseti sebészetet is beiktathatnának az sztk-ba,mert az is kellemes,hogy itt nem látják el az apró emberkéket.Nevetséges,hogy egy felnőtt helyben részesül orvosi ellátásban,a gyerekkel meg rohangáljak”…Még ha a felnőttet el látnák!…de azt is a Merényi Gusztáv kórházba küldik…

  15. Vátesz szerint:

    “Egy tesztkamerával egyetlen hónap alatt a Gubacsi hídnál 20 körözött személyt és 840 forgalomból kivont gépjárművet találtak.”

    Na akkor kössék össze a nyilvántartóval is, kinek nincs érvényes gépjármű felelőségbiztosítása! A tezsvírek se járjanak műszaki vizsga és biztosítás nélkül!

Itt lehet hozzászólni !