Történelmi alkotások a Daru dombon

23 év után teljesen megújul Csepel egyik legszebb, nagy rendezvényekre is alkalmas közterülete

Csepel.hu, Csepel.info

A Daru domb és a Királymajor madártávlatból

Éppen 23 éve állították fel a Királymajorban azt a hatalmas köztéri alkotást, mely azon a mesterséges dombon kapott helyett, ami a szobor egyik fő motívumáról kapta a nevét. Szórádi Zsigmonddal, Magyar Művészetért-díjas szobrászművésszel, a Csepel.hu a mű egyik alkotójával beszélgetett, aki több csepeli alkotást is jegyez. Többek között az 1956-os emlékművet, vagy Weiss Manfréd szobrát.

A Daru domb és környékének felújítása az után került a csepeli politika frontvonalába, hogy Szenteczky János, az MSZP frakcióvezetőjének Hírkomp című magánlapja vandalizmusként mutatta be a parkfelújítást, és ezt a hírt az Ittlakunk.hu is mindenféle ellenőrzés nélkül átvette. Mint ismert, az önkormányzat felújítja, ismét széppé varázsolja azokat a parkokat, közterületeket, melyek az MSZP-s önkormányzati időkben lepusztultak: így újult meg az elmúlt években a Petőfi tér, a Tamariska domb, a Szent Imre tér elhanyagolt részei, az Akácfa utcai Kiserdő, a Kis-Duna öböl környéke, a Kis-Duna part más területei valamint a Daru domb is. (Az Ittlakunk.hu csak több nappal a hamis hír után adott ki helyesbítést, Szenteczky Hírkomp.hu oldala azóta sem kért elnézést.) Az alábbiakban a Csepel.hu cikkét idézzük a Daru domb és környékének felújításáról.

1990-ben adták át a Daru dombon Seres János és a Szórádi Zsigmond alkotását: a mű felülről nézve kifeszített íjat szimbolizál, a középső oszlop daru figurái – innen a domb neve – a szabadságot jelképezik, míg az oszlophoz vezető lépcsősor nyílvesszőt formál. Az alkotás 23 évvel az átadása után most végre megújul: az elmúlt bő két évtized elmaradt állagmegóvási munkái elkezdődtek. Augusztus 20-ára – az első ütemben – átfestik, kijavítják a középső, magas oszlopot, és ekkor kerül felavatásra Sárossy Tibor: Ősi elődeink nyomában című szoborkompozíciója is. Középen, az oszlop előtt Szent István, a lépcső mellett Árpád és Álmos kap helyet.

A Daru domb 2011-ben: az MSZP-s időszak 16 évnyi elhanyagoltsága után akkor a szoborkompozíció még korhadt és elhasználódott állapotban volt, de a környéken élő hajléktalan-csoportokat már elköltöztették és a felgyülemlett több 100 köbméternyi szemetet is elvitték

A felújítás második ütemében – a tervek szerint 2014-ben – megkezdődnek a nagyobb rekonstrukciós munkák. Ekkor állítják vissza többek között az íjforma eredeti, faoszlopok alkotta nyomvonalát, s
– mondja az 1982 óta Csepelen élő Szórádi Zsigmond szobrászművész, akinek a királymajori szobor volt az első nagy köztéri munkája. A művész a Szent Imre téren álló 1956-os emlékmű alkotója is: ezt a művet meghívásos pályázatra készítette el, s nyerte el vele az első díjat. „Amikor ezt a szobromat avatták 2005-ben, felkerestem az akkori polgármestert, hogy felhívjam a figyelmét a Daru dombi alkotásra, hiszen átadása óta semmilyen festés, vagy javítási munka nem történt rajta. Mivel a fa szárad, repedések keletkeznek az oszlopokon, ezeket a szabadban álló műveket nem lenne szabad elhanyagolni. S bár akkor ígéretet kaptam a felújítási munkák elvégzésére, semmi sem történt.”

Tegyük hozzá, a dombon hajléktalanok tanyáztak, drogosok jártak ide, gyűlt a szemét, kutyák futtatóhelye lett a szobor környéke, kisebb-nagyobb gödrökkel. „Méltatlan dolgok történtek itt, a nagyobb oszlopon égésnyomok is láthatóak, valószínűleg fel akarták gyújtani. Nagyon ráfér már a gondoskodás, a felújítás: köszönet ezért a csepeli önkormányzatnak” – teszi hozzá Szórádi Zsigmond. Az alkotó még elmond néhány érdekességet a 23 éves térplasztikáról. Az íjat formázó oszlopokhoz összesen 30 köbméter fára volt szükség, a középső oszlop 12 métermagas: három 4 méteres tölgyfa összekapcsolásából jött létre. „Ez a mű egy lakótelep közvetlen szomszédságában áll: egyrészt illeszkedik a környezetéhez a monumentalitásával, másrészt viszont behozza a természetet a magas házak közé.”

A Daru dombon az önkormányzat végez parkelújítási munkákat. Elszállítottak már több száz tonna szemetet, s hasonlóan Csepel több területéhez, a királymajori domb is megújul, s felújított és új történelmi alkotásoknak ad helyet.

31 hozzászólás “Történelmi alkotások a Daru dombon” bejegyzésre

  1. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    “Augusztus 20-ára – az első ütemben – átfestik, kijavítják a középső, magas oszlopot, és ekkor kerül felavatásra Sárossy Tibor: Ősi elődeink nyomában című szoborkompozíciója is.”

    Nabazmeg, gondoltam, hogy már megint a Sárossy nevű fagiccsszobrásztól rendelt valamit az önkormányzat!

    Vazz! Kitől kapott az önkormányzat felhatalmazást arra, hogy Sárossy-féle fagiccsekkel pakolja tele a kerületet?

    Németh Szilárd miért kényszeríti rá a rossz ízlését a kerületre?

  2. Jeniszej szerint:

    “A fõvárosi önkormányzat illetékes ügyosztálya utasítására a
    Fõkert Zrt. munkatársai a november 8-9-ei hétvégén megkezdték a Szabadkikötõ út fasorának kiirtását. A csepeli polgármester korábbi számunkban közölt levélben figyelmeztette a fasortarolásra készülõ fõvárosi szakembereket: a fákra kimondott halálos ítélet végrehajtását a csepeliek nem nézik majd jó szemmel. A Fõpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztálya levélben válaszolt Tóth Mihálynak, melyet a 3. oldalon ismertetünk.
    Fasor-irtás,
    vagy rekonstrukció?
    Kerényi László Sándor ügyosztályvezetõ a Szabadkikötõ úti fasor elöregedésére, élet- és baleset-veszé-
    lyességére utalt a csepeli polgármesternek november 3-
    án írt válaszlevelében. Leszögezte, hogy a kivágott fák
    pótlására 2009 tavaszán – 18-20 cm törzskörméretû –
    juharfákat fognak ültetni. A városi környezet és a közlekedési körülmények hatásainak ez a fafajta áll ellent a
    legjobban. Az elültetendõ fákat a Fõkert Zrt. szakemberei 2011 áprilisáig gondozzák, majd a fõpolgármesteri
    hivatal veszi át fenntartásukat.
    „Biztosítjuk Polgármester urat, hogy a Szabadkikötõ
    úti fasor rekonstrukciója során különös fontosságának
    tudatában végezzük munkánkat” – zárta levelét a fõv.”

    Százával száradtak ki a drágán megvásárolt tájidegen selejtes facsemeték.
    Pótlásuk cseréjük a mai napig nem valósult meg.
    ))))) 😀 (((((

  3. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Ja amúgy a csepeli strandnál történt, az önkormányzat által letagadott autófeltörésekről:

    Facebook-hozzászólás:

    “Várszegi Csaba · Kiemelt hozzászóló
    Na szóval! A hírt Én küldtem be, miszerint a barátom felesége lement a Csepeli strandra a gyerekekkel. Kis idő elteltével a hangosbemondón bemondták a rendszámot,és már rendőrök várták a kapunál miszerint tárva nyitva van(szó szerint) a kocsi ajtaja.Megjegyzem a vezető ajtó, tehát nem a szeleburdi gyerekek hagyták nyitva a nagy sietségben.A rendőrök odakísérték az autóhoz a leányzót mondván nézze át a kocsit és indítsa be.Valóban nem hiányzott semmi,és indult is a kocsi.A leányzó értetlenül, de vissza zárta a kocsit és visszament a strandra.Kis idő elteltével olajcsere szándékkal a barátom lement a strandhoz hogy kicseréli a kocsit és amíg fürdőznek addig mi olajat cserélünk,és ekkor látta hogy a kocsiból kihúzták a zárbetétet.Köztudott hogy ilyenkor a közelben egy másik autóban már reszelik is a kulcsot az autóhoz!Tegnap vittük az autót szervizbe,és mondta a szerelő hogy húszon pár ezer forint egy kütyü ami a szivargyújtóba dugva tudja zavarni a gps nyomkövető jeleit,és nagyságrendben ugyanennyi egy másik ami feloldja a komputerben az indítás gátlót.Sajnos erről a hírekben nem beszélnek, mert minek és amúgy is ne keltsünk pánikot.Lehet hogy a véletlen műve hogy pont ott akarták ellopni az autót, de tény hogy perceken múlott hogy volt Ford, nincs Ford.
    Válasz · Tetszik · Bejegyzés követése · augusztus 13., 8:19”

  4. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    “Szenteczky János, az MSZP frakcióvezetőjének Hírkomp című magánlapja vandalizmusként mutatta be a parkfelújítást, és ezt a hírt az Ittlakunk.hu is mindenféle ellenőrzés nélkül átvette.”

    Ez sem igaz egyébként, ugyanis a hírt a 21. kerületi hírhatár nevű portál közölte először, és onnét vette át a Hírkomp is és az ittlakunk.hu is.

    De azért hazudozzatok csak tovább, csepelinfósok! Azt már megszoktuk tőletek.

  5. nagyapó szerint:

    Mi van hajós (akitől Dobák nem határolódik el!) Elkapta az ünnepi hangulat? Jön a maffiabaloldal hazugság/gyűlölet áradata?
    Igazi szoci stílus, belerondítani az ünnepbe.
    A zemberek örűlnek a zilyen komcsi írásoknak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    nagyapó, augusztus 18-án milyen ünnep van?

  7. Bugi szerint:

    Hajós Pistáék csak hazudni meg lopni tudnak. Nem véletlenül rohadtak le Csepel közterületei. Ahogy olvasom, egyre gyakoribb kocsifeltörések sem voltak a strandnál, és ezt még az érintettek ismerik el.

    Szánalmas a kommunista erőlködés. Nem kellett volna lopni, még ötven évig automatikusan a volt kommunistákra szavaztak volna a csepeliek. De hát loptak, sikkasztottak, és az egyikük még gyilkolt is utána. Így ment ez a csepeli MSZP frakcióban.

  8. ... Grün szerint:

    Bugi!
    A “zévi két milliárd megtakarítása és a Deme kimaradt!” 😛

  9. lolka szerint:

    És mikor lesz a Darú domb természetvédelem címen bekerítve szögesdróttal?…

  10. Bugi szerint:

    Amikor kigyógyulsz a gyagya kórból.

  11. Királyerdei szerint:

    Nyolcvanöt éves korában elhunyt Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója. A miskolci születésű sportember volt az egyetlen olyan játékos, aki öt olimpián szerepelt, mind az ötön érmet nyert: Helsinkiben, Melbourne-ben és Tokióban aranyat, Londonban ezüsöt, Rómában bronzot, ezzel minden idők legeredményesebb pólósa. Kétszer volt Európa-bajnok csapat tagja is, kétszeres főiskolai világbajnok, nyolcszoros magyar bajnok, a válogatottban 108-szor szerepelt.

  12. Etikus szerint:

    Augusztus 18. ILONA
    Gratulálok minden ILONÁNAK, névnapja alkalmából jó egészséget, boldogságot kívánok.

  13. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Köszi, Etikus!

    Hajós Ilona

  14. lolka szerint:

    Bugi szerint:
    2013. augusztus 18., vasárnap – 16:09
    -Ha ide szóltál,…megjegyezném, hogy nagyon szép látvány a Damjanich János úton elhaladni a Községi domb mellett, olyan mint egy koncentrációs tábor a szögesdróttal a kerítés tetején…
    -Nem szeretnék személyeskedni, de a gyagya kórban, még ha nem is veszed észre…(-miről beszélek itt észre?)…te szoktál szenvedni…(kultur gyerek) kétmilliárdig terjed az elméd…”Bugi” ne emészd magad, szóra sem vagy érdemes…

  15. Bugi szerint:

    Kérdezd meg a lakókat is, milyen érzés, hogy már nem drogtanya és bagolylövölde mellett laknak, pedig el sem költöztek.

  16. felix szerint:

    Bugi!
    Sikerült elűzni a baglyokat?

  17. John Doe szerint:

    A lakóteleppel nem lehetne foglalkozni. Csak egy kicsit. 3 év után egy takarítás?

  18. Éva szerint:

    A lakótelepen élő emberek fogjanak össze és tegyék rendbe a környezetüket úgy mint a kertes házban lakók, nem kell mindent az Önkormányzattól várni. Vannak háztömbök ahol működik az ilyen feladat , szervezés kérdése az egész kérdés.

  19. Bugi szerint:

    Lesz megint Te szedd. Johnnak se fog beletörni a keze, ha egyszer nem csak követezőzik meg kritizál, hanem dolgozik is egy kicsit.

  20. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    “23 év után teljesen megújul Csepel egyik legszebb, nagy rendezvényekre is alkalmas közterülete”

    Gordon nemrég még itt győzködött mindenkit, hogy a Daru-domb nem alkalmas nagy rendezvényekre, mert kiesik, stb. Ezért inkább a Szent Imre téren tartották a Bikini-koncertet, ahol marhára zavarja a közlekedést.

  21. lolka szerint:

    Bugi szerint:
    2013. augusztus 19., hétfő – 10:02
    -Figyelj!-nem a követelődzéssel van a baj, hanem avval, hogy az emberek rendet raknak a gazt a házak előtt lenyesik és nincs egy ki….tt hely kijelölve, hogy hova lehet lerakni elszállításra. Nem beszélve arról, hogy a füvet kétszer vágták és egyszer sem szedték össze. Tudom az elmúlt nyolc év meg a két milliárd, meg csak lopni tudtok…de a Szent Imre téren és az Áruház téren van más közterület is a kerületben…nem kellett volna annyit lopni…vagy a témához van más sablon szöveged is? nézd át a paklit…
    Éva szerint:
    2013. augusztus 19., hétfő – 08:46
    “Éva”..kedves és bölcs maradjunk annyiban, hogy azért egy lakótelepen vannak közterületek is ahol ha jól emlékszem a törvényre még egy cserje kivágásáért is 30ezer a büntetés…Sajnos a másik a kutyafuttatókban több a pad, mint például a sétányokon…(” szervezés kérdése az egész kérdés” )…

  22. hajós Dobák szerint:

    Annyira szánalmas a szocik vergődése. Amit itt hagytak a Daru dombon, az katasztrófa.

    Örüljünk, hogy most az új vezetésű önkormányzat megcsináltatja.

    A régi alkotó, Szórádi Zsigmond írását ma olvastam el a Hírmondóban. Az magáért beszél…

  23. tsepeli szerint:

    megjegyzem az ady endre út szélén ültetett virágok haldokolnak, a szabadkikötő úton végig leszórt murvát telenőtte a gaz.
    ostoba dilettánsok. nem mintha az elődeik jobbak lettek volna, börtönben lenne a helyük azoknak, ezeknek meg a lelkesedést nem ártana szakértelemmel is kibővíteni.

  24. Trix szerint:

    Leszögezem: nem vagyok egyik oldal híve sem, tehát nem ezért írok. De mivel az ablakom a Daru dombra néz, napi szinten látom az ott megforduló embereket. A frissen felújított domb nagyon dekoratív. Viszont kár hazudni: soha nem láttam egyetlen hajléktalant vagy narkóst a rajta, évek alatt. Mit is kezdenének egy puszta domb tetején ahol általában süvít a szél. Őszintén szólva undorodom a sok túlzástól és attól, hogy minden éppen hatalmon lévő vagy oda törekvő párt elsősorban az ellenfelei mocskolására építkezik. Mindig tudni lehet, hogy addig is míg az “előző kormányt” fikázzák éppen nem a saját céljaikról,terveikről illetve teljesítményükről beszélnek. Ocsmány, unintelligens eszköz eltompult birkák vezérlésére. De ha ennyi ideje csinálja ezt a mélyen (!) tisztelt Fidesz és MSZP, ezek szerint tényleg egy ilyen befolyásolható kis társadalom vagyunk?:(

  25. John Doe szerint:

    Éva, nem mondja, hogy Ön kitalálta a vonatot? 🙂 Mi is, csak tudja van, ami nem a háztömbbé.
    Budi, nézze meg a saját telkét, utána osszon nekem lapot.
    Trix, persze, hogy soha nem volt itt hajléktalan és drogtanya sem, csak a torzult elmék álmodták meg.

  26. Böbe szerint:

    A hajléktalanok nem a dombon vannak, hanem az erdőben, mellette. A rongálás viszont mindennapos. A most elkészült alkotást mikor teszik tönkre? Idő kérdése. Itt az emberek csak rongálnak. Amit azért nem értek, mert itt élünk és magunkra mocskolunk ezzel. Mikor növünk fel oda, hogy óvjuk a környezetünket, uram bocsájt még szépítjük is.
    Ez egy örök, érthetetlen kérdés számomra.
    A táj csodálatos, a kilátás mesés, de azt tudni kell, hogy a túloldalon lévő szennyvíztelep a legnagyobb hőségben is kinyitja a “szelepeket” és elviselhetetlen bűzt kell ezért a szép környezetért elviselni. Ezért tesznek valaha is bármit? Szerintem soha, marad a bűz.
    Az ember már egy ilyen önpusztító. Így nem nagy jövő vár rá.
    Ha majd egyszer azt látom, hogy a kutyák gazdái a kutya “nyomaikat” nem hagyják a bejárat mellett, hanem lehajolnak érte, akkor azt mondom, felnőttünk végre. De addig szánalmas, egoista, önző emberek maradunk.
    Ha nekem rossz, a többi is “dögöljön” meg. Ez borzasztó.
    Mindenki szálljon már egy kicsit magába, ő mit tesz, hogy változzanak a dolgok. Mert a változás bennünk van, nem kívülről kell várni. Kis apró változások, csak el kell kezdeni, és akkor sokkal szebb lesz minden, sokkal boldogabbak leszünk.
    Tedd meg az első lépést és meg leszel lepve, milyen jóérzés.

  27. Böbe szerint:

    A helyszín valóban alkalmas rendezvények megtartására. Nem is értem, miért nem használják ki jobban a lehetőséget. A távolság nem lehet akadály. A buszok sűrűn járnak és nem sokat kell gyalogolni a helyszínre. Máshol sokkal nagyobb távolságot kell megtenni és mégis vannak rá érdeklődők.Az eseménytől függ az érdeklődés, talán.

  28. John Doe szerint:

    Böbe, biztosan nem emlékszik rá, hogy a domb hogyan jött létre? Mikor a lakótelep elkészült, utána a Dunát is kikotorták szélesebbre. Ami a parton összegyűlt szemét, azt 2 hétig tolta a buldózer, majd a kotorékkal lefedték. Ami rajta van alkotás 1990-ben készült, azóta áll, persze olyan, amilyen. Ön biztos keveset jár a parton, mert akkor tudná, hogy az erdőből kb. 3 éve kizavartak mindenkit. Az, hogy a lakótelep hogy néz ki? Emlékezzen vissza, hogy 2010 előtt legalább gondozták a közös parkokat, takarították a játszótereket. A szennyvíztisztító igen, az egy örökzöld történet. 🙁

  29. Bóza Tünde szerint:

    Én gyakran sétáltatom a kutyámat Csepelen, mondjuk nem a Daru domb környékén, hanem Királyerdőben. Van kutyazacskóm és össze is szedem a kutyám piszkát, viszont a gondom az, hogy a főútvonalakon kívül sehol máshol, egyetlen utcában sincs szemetes, ahová kidobhatnám, így aztán haza kell cipelnem a büdös, koszos zacskót kilométereken át 🙁 Én ezt szeretném kérni, hogy legalább minden utcába rakjanak 1db szemetest és ne csak megköveteljék a kutyapiszok összeszedését, hanem tegyenek is valamit az ügy érdekében, mindjárt jobb lesz a helyzet 🙂 Köszönöm!

  30. lolka szerint:

    Csepelen a Sétáló utcán kívül nem “divat” utcai szemeteseket kihelyezni…na jó a Szent Imrén is vannak, ha van is máshol nem ürítik…Vidéki városokban szinte 20 méterenként van egy…ha akarná sem dobná el az ember a szemetet, mert bele botlik…(ja a buszmegállókban van, ha le nem szerelték a dohányzási tilalom miatt)…

  31. […] óvodafelújítások, parkosítás, uszoda, családbarát fejlesztések, sportfejlesztések, a Daru domb, a Tamariska domb vagy a Kiserdő megújítása, városrehabilitáció és panelfelújítások, a […]

Itt lehet hozzászólni !