Az adófizetők fizetik az SZDSZ tartozását?

Hirado.hu

Fél milliárd forintos tartozást hagyhat maga után a megszűnő SZDSZ; a pártvezetés a legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy kezdeményezik az Legfőbb Ügyészségnél az önfeloszlatást.

A politikai szervezet nem fizeti a korábban felvett jelzáloghitelét, így ha jogutód nélkül megszűnik a Szabaddemokraták Szövetsége, akkor az államra száll át az adóssága is. Így végül – ahogy a Híradónak nyilatkozó alkotmányjogász fogalmazott – az adófizetőknek kell kiegyenlíteniük a tartozást.

2009 júliusában választották meg Retkes Attilát az SZDSZ küldöttei pártelnökké. Ekkor még képes volt az akkori pártszervezet összehívni a küldöttgyűlését.  Négy évvel ezután az atv.hu már arról írt, hogy ősszel megszűnhet a Szabaddemokraták Szövetsége. A már parlamenten kívüli pártot vezető Országos Tanács a legutolsó ülésén arról döntött: felhatalmazza a vezetést, hogy kérje az ügyészségtől önmaga feloszlatását. Az oldal úgy tudja, ősszel már nem tudták volna megtartani a kötelező küldöttgyűlést, mert nem lettek volna küldöttek.

Az SZDSZ a megszűnésével azonban mintegy 500 millió forint adósságot is hátrahagy. Ennek nagy része egy jelzáloghitel, amit ingatlan vásárlásra vett fel a párt még Fodor Gábor elnöksége idején. Az Állami Számvevőszék a tavalyi ellenőrzése után arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonytalan miből törleszthet az SZDSZ, hiszen alig volt bevétele.

„A párt húsz ingatlant vásárolt majdnem 415 millió forintos kedvezményes hitel felvételével pártiroda céljára. Ezek közül azonban már hat településen megszűnt a szervezet illetve négyben egyáltalán nem folytatnak párttevékenységet”- mondta Veress Tiborné, az Állami Számvevőszék ellenőrzésvezetője.

A Híradónak nyilatkozó alkotmányjogász szerint, ha jogutód nélkül szűnik meg egy párt, az adósságát az államon keresztül végül is az adófizetők egyenlítik ki.  „Ha olyan tartozás, amely ilyen módon az államra száll, behajtható az államon, és ez által az adófizetők gyakorlatilag azok, akik fedezik ezeket a tartozásokat” – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

A Híradó kereste Kuncze Gábort, az SZDSZ korábbi elnökét az ügyben, de ő csak annyit közölt, hogy már évek óta nem tagja a pártnak, így nem kívánt a megszűnésről és az adósságról nyilatkozni.

Ugyanígy nem akart nyilatkozni a párt másik egykori elnöke Kóka János sem. A milliárdos üzletember – aki az első és a második Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere is volt – azt mondta: három évvel ezelőtt ő kivonult a közéletből.

„Mi szeretnénk teljesen távol tartani magunkat attól az értelmiségi fölénytől, amit sokan mellétettek az egykori SZDSZ-nek” – ezt Fodor Gábor mondta tavasszal, új pártjának bemutatkozásakor. A politikust most nem sikerült utolérnie a Híradónak.

A KDNP úgy látja, a SZDSZ a liberális politikája miatt jutott oda, ahol most van. „A magyar társadalom számára bizony nem volt hasznos az a tevékenység, amely azokat az értékeket, közösségeket lazította fel, amelyek nélkül az egészséges társadalom nem létezik “- mondta Harrach Péter, a párt frakcióvezetője.

A Fidesz szóvivője szerint a Szabaddemokraták felett az emberek mondtak ítéletet a legutóbbi országgyűlési választásokon. „Úgy gondolom, hogy a rendszerváltás egyik nagy pártja nyilvánvalóan nem az emberek érdekeit képviselte az elmúlt időszakban, úgyhogy arra a sorsra jutott, amire az emberek szánták. Kiesett a parlamentből és most véglegesen meg is szűnik. “- mondta Hoppál Péter.

Az SZDSZ megszüntetését a legfőbb ügyészség kezdeményezheti, miután megkapta a párt erre vonatkozó kérelmét. Az egykori kormánypárt végét pedig – valószínűleg az ősszel- a bíróság mondja majd ki.

Forrás: Hirado.hu

28 hozzászólás “Az adófizetők fizetik az SZDSZ tartozását?” bejegyzésre

  1. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Jelzáloghitel, nem?
    Akkor mi a probléma? Ott az ingatlan.

  2. Barkóczi Zoltán szerint:

    Bennem is azonnal ez a kérdés vetődött fel, hogy jelzáloghitel, akkor mi a franc van?
    Vagy csak a zegyszeri embereket lehet kitessékelni az ingatlanjukból?
    Csak nagyon halkan megjegyzem a devizahitelesek mentése is az adófizetők pénzéből megy…

  3. felix szerint:

    Alkotmány jogász nyilatkozott nem bank szakember.
    A bankárok majd jogi kérdéseknél kapnak szót.

  4. nagyapó szerint:

    Eetásak! hajós (akitől Dobák nem határolódik el!), Barkóczi Zoltán, meg az 1/2eszű1/2x! Kitűnő jogászok! Nem vettek részt a Bajnai csapatban? Ott voltk ilyen jó szakértők.
    Kedves partnerük, az SZDSZ után fennmaradó adósság az államra száll. Az állam – mi adófizetők – vagy kifizeti az adósságot, vagy a banké az ingatlan és nem az államé, utána kérdés, hogy az ingatlan fedezi-e a kölcsönt? Ha nem tovább fizet az állam, azaz MI.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. baloldali szerint:

    Az adósságot a pártelnök személyes utasítására vették fel, ő nyúlta le a pénz nagy részét. Aztán kalap, kabát és új pártot hozott létre. Tudjuk, korábban melyik pártnak volt az alapító tagja…

  6. nagyapó szerint:

    Barkóczi Zoltán! Elég hangosan! A devizahitelesek mentéséről a kormány szeptemberben dönt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x! Amilyen kitűnő a jogban, azért tudhatná, hogy az alkotmányjogász egy szó!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    baloldali! Tanulj meg magyarul! Olyan nincs, hogy “adósságot felvenni”.

  9. felix szerint:

    Szemétláda!
    Az már a múlt. A nyelvtan várhatóan nem lesz téma az iskolákban. 🙂
    Nyerésre állok. 🙂
    Ami a hitelt illeti, talán illenék tájékozódni és csak utána feltenni a kérdést.
    Baloldali.
    AZ ingatlan hitelnél a pénzt közvetlenül az eladó kapja.

  10. Axor szerint:

    Pető Iván, Kuncze Gábor, Szent-Iványi István, Tölgyessy Péter, Tamás Gáspár Miklós, Kis János, Hack Péter, Eörsi István, Csillag István, Fodor Gábort, Kóka János, Weinek Leonárd, Demszky Gábor, Konrád elvtárs. A pénzt össze dobják, vagy nem?

  11. tsepeli szerint:

    fizesse ki a mazsihisz. vagy dolgozzák le. úgyis csak 39től 45ig dolgozott ez a szorgos népség.

  12. robi szerint:

    Nem kéne itt zokogni: persze hogy az állam fizeti ki.

    Tetszettek volna elszámoltatni, a kamu bohózatok helyett.

  13. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Na ugye mondtam, hogy a tsepeli egy fasiszta?
    Most újabb bizonyítékát adta.

  14. felix szerint:

    Simán egy farok. Az nem számít, hogy ki a gazdája.

  15. John Doe szerint:

    tsepeli, vigyázzon, mert jön Gordon védeni ” a mundér becsületetét “, vagy mégsem?

  16. mire?hozomra? szerint:

    tudatos csalásról van szó. amikor 2009ben a híradások arról szóltak, hogy az SZDSZ és az MDF többszázmilliós hiteleket vettek fel, már akkor tudtam, hogy ezek a pártok ekkora összegeket soha nem fognak visszafizetni, mert már akkor is csak agonizáltak, virtuálisan léteztek. teljesen egyértelmű volt, hogy aki hitelt nyújt nekik, az tisztában kell legyen ezzel, és azzal is, hogy a hitelt az adófizetők majd úgyis visszafizetik. a pártvezetésnek is tudnia kellett azt, hogy ők ekkora hiteleket képtelenek lesznek visszafizetni.

    sőt: már a hiteligénylésnél fel kellett volna merülnie a hitelnyújtónak, hogy mire? mire adnának százmilliókat egy SZDSZ-nek, MDF-nek?

    és nálunk ezt is meg lehet úszni.

    kérdem én: most én is alapíthatok egy pártot, és ha találok olyan ‘hülyét’, aki állami garanciavállalás mellett ad nekem százmilliókat, én azt törvényesen és tisztességesen elsikkaszthatom, és megszüntethetem a pártot, hogy az adósságot törvényesen és tisztességesen kifizettessék az adófizetőkkel?

    úgy tűnik nekem, hogy 2 féle ember van: az egyik, akinek szabad csalni, sikkasztani a közpénzeket, és amelyiknek nem.

  17. felix szerint:

    Nem kéne megvárni, hogy valójában, hogy mint lesz a dolog.
    Tenni már úgysem lehet semmit.

  18. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    mirehozomra, mit nyavalyogsz? Jelzáloghitel, ott van az ingatlan.

  19. nagyapó szerint:

    ” A kölcsönt még 2008-ban folyósította az állami tulajdonú MFB az öt akkori parlamenti pártnak, miután a politikai erők a legnagyobb egyetértésben döntöttek erről. Az irodavásárlásokhoz még önerő sem kellett, és az állam is kezességet vállalt. Sőt a 15 éves hitel kamatozása is kedvezményes volt. A pártok mostani törlesztése ugyanis mintegy 20 százalékkal kisebb, mint amennyit egy átlagos lakáshitelesnek hasonló méretű forintkölcsön esetén kellene leperkálnia.
    – 2008 januárjáról idén áprilisig országosan 17 százalékkal estek az ingatlanárak – mondta Rutai Gábor, a Duna House ingatlanközvetítő elemzési vezetője. – Az értékcsökkenés a budapesti téglaépítésű házak esetén a legkisebb, de itt is 10 százalékos.”
    Blikk.hu

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  20. Bencsik Dezső szerint:

    Mellényúltatok, Urak! Ennek a rabló, és hazaáruló bandának ez csak az egyik műve.
    Hogy antikommunistának maszkírozva a kommunisták rossz szelleme lett, és kivégezte
    az MSZP-t (kétharmad)ellopott mindent amihez hozzáfért, tönkretette a fővárost
    (Demszky gengszter még szabadlábon) Az ország tönkretételében is igen sikeres lépéseket
    tett. ÁVH ősök pettyezik múltjukat, és most mindent megtesznek az ország lejáratására.
    “Ti sohasem fogtok úgy gyűlölni minket, ahogy mi gyűlölünk titeket” mondta Korniss Mihály.
    és ők ennek megfelelően cselekednek.Szerte a világban keltik rossz hírünket, hazudnak,
    és ott sajnos a világ azt hiszi, ők is magyarok.(Ez vonatkozik baráti köreikre is: a két
    Kerteszre (magyarul nem írom le a nevüket)Kiss János, Bauer (körmös papával)Hazug
    karmesterrel…Annyi a közük hozzánk, hogy sajnos beszélik a nyelvünket. Kártékony állatok. Hogy fizetjük a cehhet? Mi balekok vagyunk.

  21. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Primitív tuskó Bencsik!

  22. felix szerint:

    Bencsik!
    Egy egy ilyen fröcsögés után cseréld le az ingedet, mert csupa nyál lett. 🙂

  23. Bencsik Dezső szerint:

    Bunkókáim! Érveket, tényeket! Az igazság lehet hogy fáj, de ez nem változtat semmin!
    Tényszerű cáfolatokat kérek! Amit leírtam, az külföldi újságokban jelent meg. (néha
    magyarul is.) Ugye én írtam, hogy a magyar csak cselédnek való?! Vagy Ti is így gondoljátok? Vagy Ti is a”csapat” tagjai vagytok? Az is látszik hogy nem jártatok tánc,
    és illemtan órákra. Az utóbbira biztosan. Ilyen párt csak nálunk lehetett. Bárhol a világon
    hazaárulásért betiltották volna. Félix! én azt hittem, Te intelligens vagy….legalábbis olvasott. Kár….

  24. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Büdös Bencsik! Soha nem volt Magyarországnak olyan rossz híre a világban, mint most, Orbán Viktor kormánya alatt! Orbán Viktornak köszönhetően!
    Milyen tényeket írtál, Bencsik? Fröcsögtél, mocskolódtál egy jót. Ezért jöttél ide? Húzzál vissza a kurucinfóra, ott büdösíts tovább!

  25. bonifác szerint:

    Tudjátok egyáltalán mi az a liberalizmus? Kossuth, Széchenyi elvei? Nem az, amit ez a tolvaj banda előadott. Még megfizetjük, hogy sokan hittek nekik. Sokáig fogjuk fizetni!

  26. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Ja majd pont tőled fogjuk megtudni!

  27. felix szerint:

    Bencsik Dezső.
    Sajnos abban a tévedésben vagy, hogy tényeket írtál.
    Amit írtál az “csak” vélemény és azt is sajnos fröcsögve sikerült leírnod.
    Tény ként közlöd, hogy az SZDSZ kinyírta az MSZP.-t.
    Erre most közöljem veled tényként, hogy nem?
    Akkor ezzel most cáfolva vagy?
    Alá nem támasztott kinyilatkoztatásokkal nem szabad vitatkozni.

Itt lehet hozzászólni !