Valódi közösségi tér – 50 éves a Radnóti Miklós Művelődési Ház

Csepel.hu

Fél évszázad kulturális, közösségi munkáját, Csillagtelep meghatározó intézményét ünnepelték május 25-én. A Radnóti Miklós Művelődési Ház 1963 óta otthona a közösségi programoknak, az irodalomnak, a filmnek, a délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvénnyel ennek a sokoldalú munkának és az intézmény névadójának rótták le tiszteletüket a résztvevők.

A mulatság Paprika Jancsi meséivel kezdődött, a gyerekek és szüleik jóízű nevetéssel indultak neki a felhőtlen hangulatú születésnapnak. A rend őrei is képviseltették magukat a jeles napon: az NKE Rendészettudományi Karának hallgatói és tanáraik látványos bemutatóval prezentálták a közelharc szabályos fogásait. A bátrabb gyerekek részt is vehettek a rendőri bemutatón, kivétel nélkül padlóra küldték a hallgatókat – természetesen azok engedékenységének hála.

Délben került sor Radnóti Miklós mellszobrának ünnepélyes felavatására. A művelődési ház és a kerület 1992 óta vár arra, hogy az üresen álló talapzaton ismét a költő mása emlékeztesse a járókelőket a nemzet egyik legnagyobb hatású művészére. Az ünnepségen részt vett Németh Szilárd, Csepel polgármestere, országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd alpolgármester, országgyűlési képviselő és Morovik Attila alpolgármester. Elsőként Ligeti Ágnes, a művelődési ház megbízott vezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd Vida István, a Csepeli Városkép Kft. ügyvezető igazgatója mondott meghitt hangú emlékező beszédet, amelyben Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni üzenetét tolmácsolta: “Fontos, hogy olvassanak. Nagyon fontos, hogy szeressék a verset.”

Vida István rövid történeti áttekintés után elmondta: “Ötven év távlatából, elképzeléseink és terveink tekintetében elődeinkkel alapvetően hasonló célokat vallunk: olyan helyet kell teremteni Csillagtelepen, ahol hagyományaink ápolása, valódi értékeink, kultúránk átörökítése és hiteles közvetítése a legfontosabb.”

Beretvás Csanádot, a mellszobor alkotóját méltatta beszédében Erdei Kvasznay Éva, képzőművész, művészetszervező. A Csepel Örökség-díjas alkotó hangsúlyozta: Beretvás Csanád “Istenáldotta tehetség”, aki érzékenységével, szakmai tudásával, szerénységével méltó a költő szobrának megalkotására. Bukovszky Lili Radnóti Miklós Éjszaka című versét adta elő, majd Körömi Gábor, a Köszöntő című költeménnyel rótta le tiszteletét. Radnóti Miklós mészkőből készült, a művelődési ház előtt elhelyezett szobrát Németh Szilárd polgármester két csepeli kislány, Ollé Boglárka és Ollé Borbála segítségével leplezte le. A szobornál elsőként Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni nevében helyeztek el koszorút, amelyet kedvenc virágaiból, margarétából és sárga tulipánból kötöttek. Csepel önkormányzata képviseletében Németh Szilárd, Borbély Lénárd és Morovik Attila helyezték el az emlékezés és tisztelet koszorúját, majd a Csepeli Városkép Kft. nevében Vida István járult koszorúval a szoborhoz, ahová ezután a résztvevők helyezhették el csokraikat. Németh Szilárd Csepel borával köszöntötte  Bálinth Lehelt, aki 1969-1984 között vezette az intézményt és Gerhardt Ferencet, aki 1993-tól 2007-ig töltötte be ugyanezt a pozíciót.

A polgármester a köszönet csokrát nyújtotta át Szabó Juliannának és Horváth Lászlónénak, akik egykor munkájukkal segítették a Radnóti Miklós Művelődési házat, majd köszönetét fejezte ki Bálinth Lehelnének, aki a könyvtár vezetőjeként szolgálta a csepelieket. Az elismerés csokrát vehette át Hoffmann Andrásné is, aki gazdasági vezetőként járult hozzá az intézmény sikereihez. Nincsen születésnap torta nélkül: a 150 szeles csokoládétorta nagy sikert aratott – főleg a legkisebbek körében.

Az ünnepségen a zenét, mint annyiszor, most is a Csepeli Auth Henrik Fúvószenekar szolgáltatta, 12.30 órakor kezdődő koncertjükkel betekintést engedtek gazdag repertoárjukba. Deliagosz Paszkalisz, a Csepeli Görög Önkormányzat elnöke izgalmas, a tradícionális görög hangszerekről szóló előadásával csinált kedvet a Pyrgos Együttes zenéjéhez és a görög zenétől elválaszthatatlan tánchoz. Nagy tapsot kapott a Megaron Pantomim műsora, a különleges művészeti ág képviselői szavak nélkül meséltek a rendezvény színpadán. A nap egyik legvidámabb produkcióját a Budapesti Utcaszínház prezentálta: A lónak vélt menyasszony című előadás minden korosztály tagjait megnevettette. Megtalálták számításukat a népzene kedvelői is, a Botosánka Trió moldvai csángó népzenei koncertjét sokan várták és a zajos siker sem maradt el.

Kifulladásig, jobban mondva jóllakásig tartott a lángosevő verseny: a felakasztott finomságokat hátratett kézzel és igen nagy ügyességgel kellett elfogyasztani a bátor jelentkezőknek. A színpadi műsorszámok mellett megannyi színes, érdekes program várta a családokat: a szintén 50. születésnapját ünneplő Ikarus 311-es autóbusz üléseiben rengetegen megfordultak, a matuzsálem hatalmas méreteivel, ma már szokatlan formáival elvarázsolta alkalmi utasait. A gyerekek falovacskán és igazi paripán is kipróbálhatták magukat, az ingyenes lovaglási lehetőséggel rengetegen éltek, csakúgy, mint a játszóház és a kézműves asztalok játékkínálatával. A felnőttek biomasszázzsal, jóféle csepeli Rizmajer kézműves sörrel lazíthattak, a kulináris élvezetekről pedig széles ételválaszték gondoskodott. Szépen fogyott a zalai dödölle, a krumplis prósza és a kürtős kalács is, sokan a Gyradiko étterem görög finomságaira szavaztak, a Csillag Cukrászda pedig még édesebbé varázsolta az ünnepet. A születésnap utcabállal ért véget, a Maraton Band koncertje felért egy jókívánsággal: még legalább 100 ilyen tartalmas évet, Radnóti Miklós Művelődési Ház!

A nap fotóiból készült galéria elérhető ide kattintva.

Forrás: Csepel.hu

12 hozzászólás “Valódi közösségi tér – 50 éves a Radnóti Miklós Művelődési Ház” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    Köszönjük fidesz.

  2. hitetlen szerint:

    Nem a fidesznek, hanem az Önkormányzatnak kell köszönni, felix! Világos ?

  3. "?!" szerint:

    EMLÉKEZTETŐ:

    1.) Ma van a Magyar Hősök Napja!

    Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt.
    Ennek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján emlékezünk “az elmúlt ezredév magyar hőseire”, akik életüket adták a hazáért.

    2.) Ma van a 33. évfordulója annak is, hogy az első magyar űrhajós elindult a világűrbe.
    Farkas Bertalan vadászrepülő százados, az első magyar űrhajós, 1980. május 26.-án indult a világűrbe, egy Szojuz-36 típusú űrhajón.

  4. Doki szerint:

    A Hősök Napjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki először, hogy ,,nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni”. A megemlékezést 1945 után a kommunista diktatúra eltüntette a naptárból, majd 1989 után ismét visszakerült a köztudatba.

  5. felix szerint:

    hitetlen!
    Szerinted az önkormányzatnem köszönhető, hogy 50 éves a Radnóti müv. ház?
    A fidesznek is csak iróniából köszöntem meg.
    Akiknek köszönhető azok ma nem rúgnak labdába, vagy a szemetekben büdös komcsik.

  6. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x! „önkormányzatnem köszönhető,”?? Ez mi?
    A többiben igaza van!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. felix szerint:

    szemétláda!
    Az a te örömöd a mai napra.
    Nem sok, de a te állapotodban……..

  8. hitetlen szerint:

    T. felix ! Félre értettelek, nem gondoltam íróniára, sajnálom 🙁
    Én ezzel arra akartam rámutatni, hogy EZ NEM FIDESZ PÁRTPÉNZBŐL FINANSZÍROZOTT ÜNNEPSÉG, és nem fidesznyik pénzből, hanem a MI – A CSEPELI LAKOSOK -, vagyis az Önkormányzat pénzéből valósult meg ez az ünnepség. Ennyi !
    A kriptaszökevény nagyapó meg, jobb ha hallgat…

  9. ugró mókus szerint:

    Nem tudom mit kerestek ott ezek a senkiháziak(a főfarok meg helyettesei).Olyannal dicsekszenek amihez közük sincs.Kíváncsi leszek hány művelődési házat és egyebet fognak építeni ezek a senkik.

  10. Hópihe szerint:

    Mekkora görény ez a “?!”

    Társasház minden szava igaz, és tényleg elképesztő, hogy ilyen múlttal Pabar úr még másokat oszt ki folyamatosan itt a fórumon.
    Ő, aki Erkölcsből, Etikából, Emberségből már vizsgázott, mégpedig egy nagy NULLÁ-ra!

    Félix, neked pedig ajánlom, hogy érdeklődj annál az ominózus Cirmos sétányi társasháznál, mielőtt védelmedbe veszed a volt közös képviselő urat. Meg fogsz döbbenni!

  11. "?!" szerint:

    Fejtágító a “társasház” fedőnevű valakinek és “Hópihe” részére!

    A rossz véred még tegnap késő este sem hagyott nyugodni, és 22:15- kor újabb pofátlanságok leírására vetemedtél, ezért a tények megismertetése érdekében közlöm az alábbiakat:

    Elsőként közlöm, hogy fedőnév mögé bújva szemtelenkedő sunyi személyeknek sem tartozom semmiféle elszámolással, de annyit elárulok részedre, hogy a közös képviselői tevékenység ellátásához szükséges minden követelménynek megfeleltem.

    Másodikként közlöm, hogy Te teljesen el vagy tévedve, mert én EU-s pénzekre soha nem pályáztam!

    Én a társasház homlokzatának és tetőszigetelésének a társasház számára költségtakarékos felújítása érdekébem “az iparosított technológiával épült lakóépületek energiamegtakarítást eredményező felújítása” tárgyában meghirdetett (röviden: Panel-program nevű) kétlépcsős pályázatra nyújtottam be a Csepeli Önkormányzathoz az általam készített bruttó 96, 5 millió Ft tervezett költségű pályázatot, amely pályázatommal az Önkormányzat tovább pályázott az országos panel-pályázaton.
    A Panel-program 2001-ben történt meghirdetése óta az én pályázatom volt az első pályázat, amelyet az Önkormányzati Minisztérium Csepelről sikeres (hiba- és hiánymentes) pályázatként befogadott!
    Ezzel a pályázatommal a 32,5 millió Ft társasházi önrészhez 32,5 millió Ft önkormányzati és 32,5 millió Ft állami támogatást sikerült elnyerni a társasház részére!

    A pályázat „kétlépcsős” jellege miatt két támogatási szerződés megkötésére került sor.
    Létrejött egy szerződés a Minisztérium és az Önkormányzat között, egy pedig az Önkormányzat és a Társasház között.
    Ez a szerződéses konstrukció eredményezte a jelenlegi patt helyzetet, mert a Panel-programban addig járatlan Csepeli Önkormányzat óvatosságból olyan szigorú szerződési feltételeket írt elő, amely feltételek mellett a közbeszerzési eljárás során csak kalandor vállalkozók jelentkeztek a kivitelezésre.

    Az első nyertes vállalkozó cégnek a vezetője egy hónappal a munkakezdés után összeveszet az alvállakozóival, ezért azok levonultak a munkáról. A vállalkozó új alvállalkozókat nem talált, a munkát nem folytatta, ezért a a szerződött határidő letelte után 5 hónappal a szerződést az önkormányzattal egyetértve felmondtuk. Ez a vállalkozó cég 14,1 millió Ft meghiúsulási kötbérrel tartozik a társasháznak.

    A második közbeszerzési eljárásban nyertes vállalkozó cég kb. egy hónappal a kezdés után, hét közben hazarendelte Pécsre a dolgozóit. Érdeklődésemre a cégvezető telefonon azt közölte, hogy hétfőn megerősített létszámmal jönnek, de az azóta eltelt 3 év alatt nem érkeztek meg. A velük kötött szerződés 3 hónappal a szerződéses határidő letelte után lett felmondva. Ez a cég 11,3 millió Ft kötbérrel és 2,6 millió garancia fedezettel tartozik a társasháznak.

    A két kivitelező által elvégzett összes munkáért összesen 8.350.000,- Ft lett kifizetve.

    Újabb közbeszerzési eljárás lefolytatására nem került sor, mert lejárt az Önkormányzat és a Minisztérium közötti támogatási szerződés határideje, de a határidő meghosszabbítását akadályozta, hogy az Önkormányzattól távozott a szerződésben aláírásra jogosultként megnevezett személy, majd jöttek a választások és a távozó apparátust már nem érdekelte, az újakat meg sokáig még nem érdekelte a téma. A Társasház intézkedési joga pedig csak az Önkormányzatig terjedt.

    2011. márciusban úgy tűnt, hogy sínre kerülnek a dolgok. Az Önkormányzat teljes vezéskara részvételével 2011. március 3.-án tartott megbeszélésről készült szószerinti jegyzőkönyvben olvasható, Borbély Lénárd alpolgármester kijelentése: „holnap, de legkésőbb hétfőn levélben, de inkább személyesen kezdeményezem a minisztériummal a szerződés módosítását. Elsődleges feladat bejelenteni, hogy az aláírásra jogosult polgármester személyében változás történt, továbbá a második aláírásra és teljesítésigazolásra jogosult új kapcsolattartó személyét is meg kell nevezni”.

    2011. március 31.-én pedig a Képviselő-testület meghozta a 253/2011.(III.31.)Kt. számú határozatát, amely határozat úgy rendelkezett, hogy „az Önkormányzat professzionális beruházás-lebonyolító cég bevonásával, 2011. november 30.-ig megvalósítja a társasházunk felújításának a befejezését”. A határozat végrehajtásáért felelősként Németh Szilárd polgármester és Werner Péter Csevak vezérigazgató lett megnevezve. A határozat jelenleg is érvényes, de a mai napig hozzá sem kezdtek a határozat végrehajtásához.

    2012. márciusban elfogyott a türelmem és tájékoztatást kértem a minisztérium képviselőjétől. Ennek eredményeként 2012. március 19-én, hivatalos levélben azt az értesítést kaptam, hogy „A támogatási szerződésben aláírásra jogosultként megnevezett, de 2010. őszén eltávozott személyek helyére lépő új személyek bejelentése még nem történt meg. A támogatási szerződés módosítását és aktualizálását a határidők, valamint a műszaki és pénzügyi ütemezés vonatkozásában még nem kezdeményezték.”

    A minisztérium képviselőjétől kapott levélnek az önkormányzatunk vezetőinkhez történt eljuttatása után sürgős intézkedésekre került sor. Nem a házunkban lakó fideszes fiatalok alárást kezdtek gyűjteni a házunkban rendkívüli közgyűlés összehívása céljából, amely közgyűlés első napirendi pontja az én visszahívásom a közös képviselői tisztségből és új közös képviselő választása. Második napirendi pont pedig a felújítás határidejének pontos meghatározása.
    Amikor meg volt az összehíváshoz szükséges 10 %-ot meghaladó mennyiségű aláírás, akkor Borbély Lénárd alpolgármester (lakossági kezdeményezésnek nevezve) megküldte az indítvány és kérte, hogy tegyek eleget a lakossági kezdeményezésnek és tartsak rendkívüli közgyűlést.

    A közgyűlést 2012. május 10.-én tartottuk, meg a közgyűlésen Borbély Lénárd azzal ösztönözte a résztvevőket a visszahívásom megszavazására, hogy ha nem hívnak vissza, akkor nem valósul meg a pályázat, és a pályázati támogatás elvesztése lakásonként 200 ezer Ft költséget is eredményezhet, de ha visszahívnak, akkor 3-4 hónap alatt megvalósítják a felújítás bevezetését. A helyemre pedig javasolta megválasztani Werner Péter Csevak vezérigazgatót, aki jegyzőkönyvbe mondta a következő szöveget: „A Csevak vezérigazgatójaként, most kinyilatkozom, ugyanazokkal a feltételekkel, mint az előző közös képviselő, vállalom a projekt befejezéséig a társasház közös képviselőségét”.
    Borbély úr ösztönzése hatékonynak bizonyult. Engem visszahívtak, Werner Pétert megválasztották.
    A felújítás befejezési határidejét pedig 2012. november 30-ban határozta meg a közgyűlés, de ezt a határidőt is ugyanúgy semmibe vették, mint a képviselő testület 253/2011.(III.31.)Kt. számú határozatában előírt 2011. november 30.-i határidőt, és a mai napig nem kezdődött el a felújítás folytatása.

    Ugye kedves „társasház” fedőnevű valaki, Te a fentieket ügyesebben oldottad volna meg?!

    2.) Tegnap 14:23-kor volt pofád azt leírni, hogy „fórumozás helyett azon kellene ügyködnöm, hogy az általam tönkretett társasházat megmentsem a BUKÁStól”.

    Erre a minden alapot nélkülöző pofátlan állításodra válaszolva közlöm, hogy a társasházat nem tettem tönkre, és a társasházat nem kell megmenteni semmiféle bukástól, mert a társasház ügyeit az alábbi főbb pénzügyi kondiciók mellett adtam át 2012. május 10-től a Csevak Zrt.-nek:

    – Az átadáskor az önkormányzati hatáskörbe tartozó intézkedések elmulasztása miatt függőben lévő 96.5 millió Ft tervezett bekerülési költségű felújítás finanszírozásához, a társasháznak az OTP-nél vezetett elkülönített bankszámláján, lekötött betétként, maradéktalanul rendelkezésre állt a 32.177.000,- Ft társasházi önrészből eddig már kifizetett 9.510.000,- Ft-on felül szükséges 22.667.000,- Ft.

    – Ugyancsak rendelkezésre állt a felújítás folytatásához a társasház részére általam pályázati úton elnyert 64.354.000,- Ft vissza nem térítendő támogatás, Ezen belül az önkormányzat elkülönített számláján 32.177.000,- Ft önkormányzati támogatás, valamint az NGM elkülönített számláján az önkormányzati hatáskörbe tartozó mulasztások pótlása esetén igénybe vehető 32.177.000,- Ft állami támogatás.

    – A társasháznak az OTP lakástakarék pénztári számláin (LTP számláin) rendelkezésre állt az átadáskor 19,3 millió Ft. (Ez azóta kb. 3,8 millió Ft-tal növekedett)

    – A társasháznak évenként nettó 3,4 millió Ft bérleti díj bevétele van a társasház tetejére telepített rádiótelefon bázisállomás után, amely bázisállomást a kerületi építési szabályzat módosításának kiharcolásával, és a jelenleg ellenem áskálódó személyekkel szemben vívott belharc eredményeként tudtam odatelepíttetni a társasházunk tetejére. (Megjegyzem, hogy ebből a bérleti díjból eddig már több mint 30 millió Ft bevétele volt a társasháznak!)

    – A társasház összes tartozása az átadáskor 9.417.120,- Ft volt, amelyből 5.617.120,- Ft szemétdíj + víz- és csatarnadíj tartozás volt a Díjbeszedő Rt. felé, továbbá 3,8 millió Ft gyűjtőkémény felújítási hitel volt.. (A társasház tönkretételével összefüggésben megjegyzem, hogy a társasház 28 gyűjtőkéményének a kötelező felújításához, pályázati úton összesen 16,8 millió Ft vissza nem térítendő önkormányzati- és állami támogatást szereztem!!!)

    – A tartozással egyidejűleg az átadáskor a társasháznak 33.9 millió Ft pénzkövetelése volt az adósaival szemben. Ezen belül 5,9 millió Ft követelése volt a hátralékos tulajdonosokkal szemben, továbbá 14.1 millió Ft meghiúsulási kötbér követelése volt a Revcolor-Bau Kft-vel, valamint 13,9 millió Ft késedelmi kötbér követelése volt a TOP 01 Kft.-vel szemben.

    Remélem kedves „társasház” fedőnevű pofátlan valaki, hogy a fentiek alapján magad is láthatod, hogy mekkora hazugság az állításod, miszerint én tönkre tettem a társasházat, és ezért a társasházat valakinek meg kellene menteni a bukástól!

Itt lehet hozzászólni !