„De jó játék, gyerekek!” – Környezetvédelmi nap a Karácsony iskolában

Csepel.hu

Május 15-én délelőtt a Karácsony Sándor Általános Iskola első és második osztályos gyerekei különböző programokon keresztül bebizonyították, hogy a hulladékokból hasznos dolgokat lehet készíteni.

A megnyitón Stankovitsné Ajtai Katalin programszervező köszöntötte Tóth Jánost, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatóját, Zádorvölgyiné Szabó Ildikó iskolaigazgatót, Gombos Mária igazgató-helyettest, valamint a megjelent mintegy kétszáznegyven kisiskolást, akiknek felhőtlen szórakozást és a feladatok fegyelmezett végrehajtását kívánta.

Hogy milyen feladatokban vettek részt a diákok, megnézhetik képalbumunkban!

Ezt követően az előzetes beosztás szerint a négyórás program forgószínpados rendszerben működött. Az egyik osztály még alig fejezte be az íjászatot, máris ott volt a következő. Így sem a tanárok, sem a gyerekek nem pihentek.

Akik addig nyílvesszőket lőttek ki – eltalálták a farkast, a bikát és a vízilovat – azok elmentek síkbábokat készíteni. Ott zebrát békát, lovat, cicát, kutyát és bárányt lehetett rajzolni, festeni és ragasztani. Az utóbbi esetében a jobb munka érdekében még a Hol jártál báránykám? című gyerekdal is felcsendült. Ez az osztály a táncterembe ment tovább, ahol egy sakkparti várta őket. A tábla olyan volt akár a rendes sakkban, de ennek a játéknak a szabályai eltértek a már ismerttől: a gyerekek voltak a bábúk és mindenki gyalog szerepet kapott – nem volt király és királynő sem. Csak átlóban volt szabad lépni, de egy jó gondolatmenettel akár három saját embert is át lehetett ugrani. Az győzött, aki hamarabb ért át az ellenfél alapvonalára.

A parasztháború után következhetett a fakanálbáb-készítés. Az otthonról hozott fakanálra kellett a ruhát és a hajat rátenni, ami egyáltalán nem volt egyszerű, de megoldották az osztályok tanulói. A bábok felöltöztetése után az udvaron labda célgurítás várta őket.

A salakpályán újabb ügyességi sportprogram következett. Egy régi népi játékot elevenítettek fel, aminek a neve csülökverő volt.

Stankovitsné Ajtai Katalin záróbeszédében megköszönte a gyerekeknek, hogy ügyesen és fegyelmezetten oldották meg a feladatokat, majd bejelentette, hogy minden gyerek  egy műanyag táskát kap ajándékba, ami jól jön majd a nyári táborozások alkalmával.

A  mai nap bebizonyosodott, bizony nem minden hulladék szemét, mert az egyes tárgyakat kidobásra szánt anyagokból készítették. Az iskolában megtartott immár 18. környzetvédelmi nap eredményes és nagyon hasznos volt, amelyről a gyerekeknek lesz otthon mit mesélniük a szüleiknek.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !