Nagy Imre ÁMK – ünnepélyes iskolai névadás: Csepelen járt Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája

Csepel.hu

Csepelen kitartottak Nagy Imre személye és emléke mellett, hiszen továbbra is 1956 mártír miniszterelnökének nevét viseli a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

A Simon Bolivár sétányon május 15-én rendezett névadó ünnepségen köszöntötték az iskolák tanulóit és pedagógusait, a kerületi tanintézmények vezetőit, valamint a meghívott vendégeket, köztük külön a Nagy Imre Alapítvány és a Nagy Imre Emlékház képviseletében megjelent családtagot, Jánosi Katalint, a mártír miniszterelnök unokáját.

Az ünnepségen Kerepesi Ágnes, a Nagy Imre Általános Iskola megbízott igazgatója beszédében Márai és Babits szavait idézve emlékezett intézményük névadójára. Minden helyzetben időszerű hitvallásnak nevezte Nagy Imre 1956-os Októberi jegyzetéből vett és a meghívóra írt sorokat: „Ameddig véges szellemi és fizikai erőmből futja, küzdök. Soha nem leszek közömbös, kishitű vagy lemondó…Ha magamra maradok is vállalom.”

Ezután Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin szólt az ünneplőköz, aki elhunyt édesanyjának az intézmény első névadása alkalmából 12 évvel ezelőtt elhangzott gondolataival kezdte emlékezését: “A tudásvágy volt Nagy Imre életének egyik legfőbb mozgatója. Apám képzeletét, gondolkodásmódját a szabadság jellemezte, befogadta a nemes eszméket, elfogadta mások jogát saját hitükhöz, nézeteikhez, szokásaikhoz. Hiszem és remélem, hogy mindannyian azt gondoljuk, ezekre a tulajdonságokra nélkülözhetetlen szüksége van ma is a diákságnak és a tanároknak. Tudásvágy, szabad gondolkodás és tolerancia. E három nemes emberi tulajdonságért érdemes volt felvenni Nagy Imre miniszterelnök nevét az iskolának” – tette hozzá.

Az ünnepi beszédek után Morovik Attila alpolgármester Csepel díszzászlóját adta át Deák Judit pedagógusnak. Ezt követően a névadó ünnepség tiszteletadása jegyében megkoszorúzták Nagy Imre emléktábláját. Csepel önkormányzata nevében Morovik Attila alpolgármester, a Nagy Imre Alapítvány és Nagy Imre Emlékház és az iskola tanulói képviseletében Jánosi Katalin, a XXI. kerületi tankerület részéről Tóth János tankerületi igazgató és Tóth Endre, a Nagy Imre Általános Művelődési Központ intézményvezetője helyezett el koszorút.

Forrás: Csepel.hu

11 hozzászólás “Nagy Imre ÁMK – ünnepélyes iskolai névadás: Csepelen járt Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    Ha jól értem Nagy Imréről-érdemei elismerése mellett-Nagy Imrére nevezték át a ziskolát?!
    Vigasztaljon meg valaki! 🙂

  2. kihaénnem szerint:

    azért vicc egy magát elszámított KGB ügynököt, egy padlásseprő ócska kommunistát ünnepelni.
    az unokája is egy semmirekellő gyurcsanyista állat.

  3. Tóth Mária szerint:

    Egyetértek az előttem szólóval! A Fidesz jól van agyilag?

  4. Tóth Mária szerint:

    Igen grün, ez így jött össze, ahogyan írtad!?

  5. felix szerint:

    Nem gyalázni, hanem túlszárnyalni.
    Horthy még vele szemben sem állná meg a helyét, mert Ő a fia életéért szarta össze magát. Nagy Imre a saját életéért i inkább kiállt az elvei mellet.

  6. Vátesz szerint:

    A kommunistát felakasztották a kommunisták, ennyi!

  7. Jeniszej szerint:

    A Weöres Sándor Általános Iskolába járó diákok szülei aláírásgyűjtést kezdtek annak érdekében, hogy ne szüntessék meg az egyik gyereket megütő és megrugdosó pedagógus munkaviszonyát.

  8. Jeniszej szerint:

    Mit tehet a tanár, ha emberevő a diák?

  9. bonifác szerint:

    Kedves Bunkók! Egy kiállása miatt kivégzett emberről van szó, aki magyarságát merészelte vörös eszméi ELÉ helyezni. Magyarként halt meg, mert kommunista volt
    elvtársai nem tudták elviselni, hogy Ő MAGYAR. Nem lakáj, vörös cseléd.Unokája
    visszakuncsorgott nagyapja gyilkosaihoz. Lelke rajta. Vörös hősök! Kíváncsi lennék
    hogy viselkednétek kötéllel a nyakatokon….Addig is szégyelljétek magatokat!
    Hothy tisztességesebb ember volt, mint minden kommunista vetető együttvéve.
    Nézzetek utána.

  10. bonifác szerint:

    BOCSÁNAT! Vezető…!!!!

  11. ebihal szerint:

    bonifác!
    A nyulat állva vagy fekve lövik?

Itt lehet hozzászólni !