Az én anyukám

Csepel.hu

Illusztráció

Ki az, akinek simogatására minden baj elmúlik? Ki az, aki fáradtan is mesét olvas, játszótérre megy, palacsintát süt? Ki az, akihez mindig oda lehet bújni? Ugye, mindenki tudja a választ?

Közeledik Anyák napja. Várjuk óvodások és alsó tagozatos kisdiákok rajzát, fogalmazását arról, mit jelent nekik az édesanyjuk. Az ovisok, az első, második osztályosok rajzban, a harmadikos és negyedikes gyerekek pedig írásban mesélhetnek arról, milyennek látják az anyukájukat.  Az írásokat, rajzokat „Az én anyukám” címmel várjuk. (A levélen kérjük, tüntessék fel a gyermek nevét, életkorát, elérhetőségét, illetve az iskola nevét.)

Az alkotásokat leadhatják személyesen vagy feladhatják postán. Cím: Csepeli Városkép Kft. (1215 Budapest, Csete Balázs u. 15.)
Beküldési határidő: 2013. május 2.

A legjobb pályaműveket jutalmazzuk, és a Csepeli Hírmondóban is bemutatjuk!

Forrás: Csepel.hu

9 hozzászólás “Az én anyukám” bejegyzésre

 1. Perspektíva? szerint:

  Minden Tiszteletem az ANYUKÁKÉRT.
  Sajnos manapság inkább többen vannak szülők, mint ANYÁK.

  íME AZ ILLUSZTRÁCIÓ:

  Zágon István:

  Az anya meg a szülő

  Ez a két fogalom alapjában véve ugyanazt jelenti, de azért mégsem ugyanaz. Olyan különbség van köztük, mint – hogy is magyarázzam – mint amikor az ember azt mondja, hogy állam, meg azt, hogy haza.

  A hazáért élek és halok, az államnak meg adót fizetek. És annak ellenére lényegesen könnyebb, mint meghalni, mégis több emberről hallottam, aki lelkes örömmel halt volna meg a hazáért, de soha senkiről nem hallottam, aki szívesen fizetett volna adót.
  Hát így vagyunk valahogy az anyával, meg a szülővel is. A szülő hivatalos kifejezés, az anya magánjellegű.
  A szülő minden, ami értelmet jelent, erőt és kötelességet, az anya pedig minden, ami érzelem, áldozat és a leggyönyörűbb gyöngédség a világon.
  Az anya, meg a szülő egy ember. De ennek az egy embernek egészen más tulajdonságai nyilvánulnak meg az anyában, mint a szülőben.

  Aki a harmadik szobából csukott ajtón át is meghallja, hogy hathetes kislánya sír, az, az anya.
  Aki szeretne berohanni hozzá és egy kis jó, langyos tejecskével elcsitítani azt a kis ártatlant, még az is az anya.
  Aki be is rohan hozzá, megnézi, kibontja, tisztába teszi, de soron kívül egyetlen korty anyatejet sem juttat neki, hanem szigorúan alkalmazkodik az orvosilag előírt étrendhez, az már a szülő.

  Akinek majd a szíve szakad ki, amikor a gyermeknek fogzási fájdalmai vannak, az, az anya, de aki csukamájolajat ad neki, hogy minél előbb nőjön ki a foga, az már a szülő. Általában aki képes arra, hogy saját önszülött gyermekének beadja a csukamájolajat, azt a csúszós, szörnyű, kibírhatatlan ízű kotyvalékot, az nem is lehet anya. Az csak szülő lehet.
  De aki közben azt hajtogatja; jaj de jó, de finom, a mama is ezt eszi, és hősies elszántsággal a szívében, de háborgó indulatokkal a gyomrában maga is megkóstolja azt a szörnyű kotyvalékot, az már megint az anya.

  Aki büszke arra, hogy az ő kisfia már olyan nagy, hogy az első osztályba iratkozik, az a szülő. De aki az iskola megnyitásának napján sírva kíséri a gyereket abba a tiszteletre méltó épületbe, és amikor beengedi a többi gyerek közé, akkor úgy érzi, hogy a fia Dániel, aki most lép be az oroszlánbarlangba, az már megint az anya.
  Aki nappal megbünteti a gyermeket, mert elszaggatta a nadrágját, az a szülő, de aki azt a kisnadrágot éjjel könnyes mosollyal foltozza meg az, az anya.
  Aki azt mondja: haszontalan kölyök, már megint nem tanulsz, az a szülő, de aki fűnek-fának keservesen panaszkodik, hogy annak a szegény gyereknek már megint mennyit kell tanulnia, az, az anya.

  Aki a kamasz fiát tánciskolába viszi, az a szülő. Aki büszkén figyeli, hogy az a haszontalan kölyök milyen ügyesen teszi a szépet annak a copfos kislánynak, az még mindig a szülő.
  De aki ugyanakkor nagyokat nyel, mert úgy érzi, hogy most kezdik tőle elszakítani lelkétől lelkezett magzatát és szeretné a fia táncpartnerét, azt a kis kacér, szőke démont megpofozni, az már megint az anya.

  És mégis az anyából lesz a jó anyós, a szülőből pedig a rossz. Amely anyósi állapot tart mindaddig, míg meg nem születik az első unoka. És akkor valami egész váratlan és csodálatos dolog történik, eltűnik a szülő, eltűnik az anya, mondjuk inkább a kettő összeolvad és nagymama lesz belőle

  De ez a nagymama nem hasonlít sem az anyára, sem a szülőre, annyira nem, hogy hadilábon áll mindkettővel, a szülőt ridegnek, az anyát túlzottnak tartja, és csak egyvalakivel azonosítja magát teljesen és százszázalékosan, a gyerekkel. Mintha soha nem lett volna szülő, mintha soha nem lett volna anya.
  Mintha így született volna ötvenegy-néhány éves korában egyenesen nagymamának.

 2. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

  Egy önzetlen, fáradhatatlan, szeretni, imádni való ember van a világon: az ” ANYA ”
  Anya csak egy van !

 3. vitéz bihari Grün szerint:

  Anikó!
  Van akinek egy sincs!
  Ádámka, Évike menjetek ki az udvarra játszani!
  Ne zavarjátok a többieket, akik az Anyák napjára készülnek! ))) 😛 (((

 4. hajós szerint:

  Igen, a te anyukád!

 5. Etikus szerint:

  “Az ANYA meg a szülő?!”

  Tehát mégis csak igaz? Egyre több a szülő, mint az ANYA?

  A “hálás” gyerekek csekély bejegyzése erre enged következtetni!
  Ja, hogy itt emberhez méltó megnyilvánulásra lenne szükség? No ez megy a legkevésbé, mert nem tudnak a témával mit kezdeni. Nem lehet az agyagba egymást beledöngölni, káromolni.

 6. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

  Igen Hajós szerint:-nek az én anyukám, az én édesanyám egy igazi imádni, tisztelni, szeretni való ember sajnos már csak ” volt ”
  Lehet, hogy ezt nem mindenkire lehet elmondani ez igaz, lehet, hogy csak szülő, de nem anya.

 7. John Doe szerint:

  Ezen mit lehet vitázni? Az ANYA az ANYA marad, másodsorban szülő. A szülő talán rossz szó, mert az anyára utal. A társadalmi értelemben vett szülő az édes anya és az édes apa. Már aki besorolható ebbe. Van példa, sok. 🙁

 8. Etikus szerint:

  Neked semmit!

 9. John Doe szerint:

  Mi a gondja, Etikus?

Itt lehet hozzászólni !