Ma van a víz világnapja

Hirado.hu

Magyarországon civil szervezetek és állami intézmények egyaránt számos programmal készülnek a világnapra.

A világ számos országában, köztük Magyarországon is színes és figyelemfelkeltő programokkal készülnek a víz világnapjára, amelyet az ENSZ-közgyűlés 1992-ben született döntése értelmében március 22-én ünnepelnek világszerte.

A Földön több mint egymilliárd ember nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka és évente kétmillió idő előtti halál a szennyezett vízre vezethető vissza. Az ENSZ Közgyűlése a 2005-2015 közötti időszakot a “Víz az életért” cselekvés nemzetközi évtizedének nyilvánította, célul tűzve ki, hogy a tiszta vizet nélkülözők több mint fele a ciklus végéig rendes ivóvízhez juthasson.

Magyarországon civil szervezetek és állami intézmények egyaránt számos programmal készülnek a világnapra. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. siófoki székházában kreatív vizes kísérleteket mutat be a gyerekeknek a Csodák Palotája a világnap alkalmából meghirdetett fotó- és rajzpályázat díjátadóján, a Káli-medence iskolásai pedig egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva interaktív oktatási program segítségével bővíthetik a vizekkel kapcsolatos tudásukat.

Számos fürdőben diákcsoportokat fogadnak, amelyeknek egyebek mellett bemutatják a különböző víztisztítórendszerek és élménymedencék működését. Előzetes regisztráció mellett fogadja a gyerekeket többek között az algyői Borbála Fürdő, a Fabó Éva Sportuszoda, a Sárvári Gyógyfürdő és a szegedi Anna Fürdő is.

A budapesti gyógyfürdők a pénteki napot a fürdőzés mellett kiállításoknak, gyógyvízkóstolásnak, múltidézésnek és az egészségmegőrzésnek szentelik: a Gellért fürdőben két divatkiállítás, a Lukács fürdőben gyógyvízkóstolás, a Rudas fürdőben éjszakai fürdőzés, a Széchenyi fürdőben pedig a környezetvédelemmel, egészségmegőrzéssel, gyógyítással és művészetekkel foglalkozó kiállítók gazdagítják a világnapi programot.

Budapesten a Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat interaktív krimijátékkal és örömzenéléssel várja az érdeklődőket a Duna-parton, az Országos Mezőgazdasági Könyvtár a pesti árvíz 175. évfordulójáról emlékezik meg, a Rex Kutyaotthon Alapítványban pedig szombaton családi napot rendeznek, ahol a számos program között a Tropicarium Budapest vízi állatokról szóló bemutatóját láthatják a helyszínre érkezők.

Intézménylátogatással várja az iskoláscsoportokat két budapesti szennyvíztisztító telepén a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. is; itt a diákok megtudhatják hogyan lesz a szennyvízből ismét tiszta, a folyókba visszaengedhető víz, és megismerhetik a vállalat boanikus kertre emlékeztető, “élőgépek” elnevezésű víztisztítási technológiáját is.

A Fővárosi Vízművek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe várja a családokat pénteken és szombaton 9 és 17 óra között vízkóstoltatással, vizes fejtörőkkel, kvízzel és a minilabort is rejtő “infomobillal”. A vállalat 23-án a budafoki víztorony kapuit is megnyitja az érdeklődők előtt. Az ENSZ a 2013-as évet a vízügyi együttműködés nemzetközi évének nyilvánította. Magyarország idén októberében az ENSZ tagállamainak, intézményeinek és valamennyi érintett gazdasági és társadalmi szereplő részvételével szervez nemzetközi vízkonferenciát.

Forrás: Hirado.hu

7 hozzászólás “Ma van a víz világnapja” bejegyzésre

  1. bonifác szerint:

    Világméretekben is sok vizünk van.Tiszta is, gyógyvíz is, fürdésre alkalmas tó is.
    SZAVAZZATOK AZ MSZP-RE, MAJD ELADJA HOGY NE LEGYEN!

  2. túróscsusza szerint:

    Mikor csökken már a vízdíj?

  3. John Doe szerint:

    Holnap nyílt nap a BKSZT telepén, ha valakit érdekel?!
    Sehol nincs meghírdetve, de ez nem meglepő.

  4. GONDOLKODÓ! szerint:

    Alberték, Mészölyék idejében a Népsport munkatársai szakértőként voltak képesek tudósítani minden mérkőzésről. Az események tükrében 2-5 percenként a pályán történtekről. Kronológiai sorrendben, leírva a sajtó hasábjain!!! Hitelesen úgy, hogy aki nem látta esetleg a mérkőzést az is tudhatta, hogy mi történt a mérkőzésen. Értékelve a játékosok egyéni teljesítményét. Lövéseit, passzait (pontos, pontatlan). Helyezkedési hibáit stb. Ugye értjük s talán még sokan emlékeznek rá!
    Ma a riportert elragadja a HÉV, és messze a realitásoktól szubjektum alapján kommentál, “vezeti meg” az embereket.

    Védőink olyan súlyos elemi helyezkedési hibákat vétenek, amelyek a GRUNDON is nevetség tárgyát képezik.

    Amikor a CENTERHALF (középhátvéd) keresztezni kimegy a szélen vezetett támadó játékosra, -mert a szélső hátvédet átjátszották,- akkor a szélső hátvéd v. valamelyik HALF (KÖZÉPPÁLYÁSNAK) a CENTERHALFNAK helyére kell vissza húzódni, helyezkednie!!!
    Nos ennyi elemire, amit a GRUNDON is tudnak képtelenek a játékosok, megvalósítani!!! Tudnám, hogy az agyonfizetett “NAGY EDZŐINK” mire oktatják a játékosokat, edzéseken?

    Arról nem beszélve, hogy játékosaink szintén képtelenek megfelelő ütemben felugrani fejelni. Ó az a rugalmassági gyakorlatok, ütemérzékek fejlesztése, edzéseken megszerezhető lenne! De nem, mert képtelenek fejelni. Mit csinálnak edzésen?
    Ha jól emlékszem 2:1-es vezetésnél jobb oldalról egy beadást követően (a labdát lekezelni képtelen) Szalai 5-6 méterről tisztán fejelhetett, senkitől sem zavartatva, talajon állva, kapu mellé! Tudom nincsen ha, de ezt befejelte volna, akkor 3:1!!! Nem véletlenül volt dühös Egervári ennek az óriási lehetőségnek a, kihagyásán!!!

    A románok egyenlítő gólja szinte megaláztatás volt!
    Három védőjátékos “bénázott,” jött az egyetlen román aki “grundi mozdulattal” passzolta be a teljesen feleslegesen kimozduló Király mellett a labdát. Kapusnak alapvető szabály! Amíg védőjátékos(sok) vannak előtte, ráadásul hárman is, főben járó bűn kimozdulnia a kapuból!!! Tudom nincsen ha: de ha nem mozdul ki a kapuból a kapu közepébe tartó labdát, “kifejelhette volna,” v. akár egy kézzel is megfoghatta volna!
    Súlyos alapvető elemi hibáinknak köszönhető a döntetlen, amely révén szerintem elúszott a pici reményünk is! Ne áltassuk magunkat nem vagyunk méltóak, hivatottak egy seregszemlén való részvételre!
    De hát, “ekkora pénzek” mellet már kötelességszerű feladat, az ezerfejű cézár hülyítése is!!!

  5. GONDOLKODÓ!
    A baj akkor kezdődött amikor megjelentek a hordozható rádiók és néztük a meccset közben hallgattuk a közvetítést.
    Mikor nem azt láttuk amit hallottunk felharsant a kórus:
    “Ne hazudj Szepesi!” ))) 😛 (((

  6. GONDOLKODÓ! szerint:

    Legalább izgalmasakat tudott, hazudni, amelyeket sokan hallgattak TV-n nézés közben.
    Ugyanis a közvetítésen (kommentátorok: a mindig szovjeteknek megfelelő Szőnyi), és a Vitár Róbert, Kopeczky Lajos, na és a közvetítés alatt csaknem elalvó Vitray), nem elégítették ki a tömegek ilyen jellegű igényeit.

    Azt mondom T. Tanár úr, bár lennének ma is olyan színvonalú mérkőzések, vele együtt közvetítések!!!
    Emlékszenek-e még a csepeli utolsó jó kis csapatra, (Kalmárék, Rotyiék, Losonczi, Faludi, Kleibán, Kandi, Vellai stb.) akik szerintem az összes magyar játékosokat beszámítva, ma a világ legjobbjai lennének, a maiakhoz viszonyítva!!!

  7. GONDOLKODÓ! szerint:

    Elnézést kérek mindenkitől, hogy éppen e helyre írtam a tegnapi és általában, de konkrétan is a fociról.
    Nem véletlenül!
    Miután a víz a megtisztulás jelképe, így azt gondolom amit már oly sokszor leírtam, (nyilván Grűn Tanár úr belefáradt küldetésébe, de én még nem!) az egész társadalomnak gyökeres megtisztulására van szüksége!!!

    HALLGASSÁTOK MONDANI VALÓMAT, MÚLTA, JÖVŐRE VALÓ TEKINTETTEL!!! (ne csak a zenére, ha nem különös figyelemmel legyetek a szövegre is! Hallgasd végig!)

Itt lehet hozzászólni !