A Védőnői Szolgálatról

Csepel.hu

Illusztráció

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata a Humán Szolgáltatások Igazgatóságán keresztül biztosítja Csepel közigazgatási területén a védőnői ellátást.

A védőnői hálózat az alapellátás szerves része. A védőnő a területi, az iskolai, a kórházi és a Családvédelmi Szolgálatban, valamint a Népegészségügyi intézetben (régen ÁNTSZ) dolgozó felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező szakember, aki a nő, anya, gyermek és család egészségének védelmében dolgozik, valamint a közegészségügyi és járványügyi, egészségfejlesztési feladatokat önállóan végzi.

Feladatunk lényege a prevenció, az egészségmegőrzés, a családok segítése, ismereteik bővítése. Gondozásunk színtere a család otthona, a Védőnői Szolgálat tanácsadó helységei, illetve a nevelési, oktatási intézmények (óvodák, iskolák). A közösségi egészségneveléskor az előadás, a klub, a tanfolyam és a kerekasztal-beszélgetés formát használjuk.

Tanácsadó helyek:

  • 1211 Budapest, Kossuth Lajos utca 99. Tel. : 278-2986
  • 1212 Budapest, Görgey Artúr tér 6. Tel. : 277-8166

Tanácsadóink közösségi terében várandós és családi klub működik havi rendszerességgel, valamint babamasszázs tanfolyamon való részvételre folyamatosan biztosítunk lehetőséget, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Rendezvényeinken a részvétel ingyenes.

(A tanácsadásokon való részvételhez előzetes időpont egyeztetés javasolt.)

Az iskolavédőnők a tantestülettel, valamint az iskola vezetőségével szoros együttműködésben a kötelező védőoltások szervezésében, lebonyolításában vesznek részt. Iskoláskorú gyermekek esetén szűrővizsgálat a páros évfolyamokban, valamint a 16. életév betöltésekor történik. Az iskolákban egészségnevelő foglalkozásokat is tartanak, versenyekre készítik fel a tanulókat. Az iskola által szervezett programokon egészségnevelő és szervező munkával vesznek részt.

Ikergyermekek szüleinek segítése

Az Önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2012. (III.27.) Kt. rendelet 21. § rendelkezése alapján ikergyermekek születése esetén a gyermekek gondozásához segítséget nyújt – szakképzett bölcsődei kisgyermeknevelők segítik az ikres szülőket.

Az ellátás a gyermekek 4 hetes korától 20 hetes koráig tart. Kettes ikrek esetén napi 4, hármas, vagy többes ikrek esetén napi 8 órában segít a gondozónő a család lakásán, heti öt munkanapon keresztül. Az ellátás igénybevétele térítésmentes.

A védőnők a várandós édesanyákat már a gyermekek megszületése előtt tájékoztatják az Önkormányzat által biztosított lehetőségről, és a családok ezen tájékoztatás alapján dönthetnek arról, hogy élnek-e a felkínált lehetőséggel.

Babaköszöntő csomag

A Babaköszöntő csomagot Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata a 9/2012. (V. 3.) Kt. rendelet alapján azoknak a gyermekeknek biztosítja, akik 2012. július 1. után születtek, születésüket követően első lakóhelyük, vagy tartózkodási helyük Budapest XXI. Kerület közigazgatási területén lévő címre kerül bejegyzésre, és életvitelszerűen Budapest XXI. Kerület közigazgatási területén laknak.

A babacsomag tartalma: üdvözlőkártya, 5 db különböző méretű body, bébitakaró, oltási naptár, bébinapló, mappa.

Budapest,2013.március 20.

Dr. Pálláné Sándor Edina

vezető védőnő

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “A Védőnői Szolgálatról” bejegyzésre

  1. Védőnők, gyermekgondozók számára készítettem
    2 napos akkreditált tanfolyamot 0-3 éves korról,
    a primitív reflexek működéséről, majd leépülésük idegrendszeri fejlettségét mutató folyamatáról.

    Címe:

    Mozgásprogram csecsemő- és kisgyermekkorban
    (primitív reflexek okozta speciális és általános
    idegrendszeri éretlenség, viselkedészavar javítására)

    kreditpontok száma:12

    Helyszín: Csillebérci Cseperedő Óvoda
    Budapest, XII. Konkoly-Thege u. 21.

    Időpont:

    2014. augusztus 26. kedd
    2014. augusztus 29. péntek

    Minden nap 9:00-tól 14:00-ig.

    Részvétel díja: 16.000.-/fő

  2. […] kettes ikreknél napi 4 órában, hármas ikreknél napi 8 órában. További információ: Csepeli Védőnői Szolgálat, 1211 Budapest, Kossuth Lajos u. 99., telefon: […]

Itt lehet hozzászólni !