Csecsemőgondozók segítenek az ikres kismamáknak

Csepel.hu

Illusztráció

Bettina és Beáta tavaly nyáron születtek: a kétpetéjű ikrek július végén, az Őze családba érkeztek. Édesanyjuk nem ijedt meg az eléje tornyosuló szülői feladatoktól, mégis biztonságot jelentett neki családja és Móni, a csecsemőgondozó segítsége. Az ikreket szülő kismamáknak – a babák húszhetes koráig – az elmúlt év áprilisától ingyenes gondozói szolgáltatást biztosít a csepeli önkormányzat.

A hármas ikreknek napi nyolcórás, az ikreknek pedig napi négyórás segítséget nyújtanak a csecsemőgondozók, akik kizárólag a gyermekek körüli ellátásban segítenek (pl. pelenkázás, etetés, levegőztetés) a szülő jelenlétében.

A Csepeli Védőnői Szolgálat tájékoztatása szerint eddig két család vette igénybe a Humán Szolgáltatások Igazgatóságán keresztül nyújtott szolgáltatást. Hogy milyen támogatást jelentett az első család életében a szakszerű csecsemőgondozás igénybevétele, annak az Őze famíliában jártunk utána.

Tanáccsal, türelemmel

Napsütéses tavaszi napon látogattunk el a családi házba, ahol hatan élnek együtt. A nagymama nyitott ajtót, majd rögtön elmondta, hogy férjével Érdről minden héten eljönnek az unokákhoz, hiszen most is elkél a segítség. A nappaliban Betti és Bea játszik, itt beszélgetünk édesanyjukkal, Nórával.

– Amikor megtudtam, hogy ikreim lesznek, nagyon örültem, de kicsit meg is lepődtem, mivel családunkban még nem fordult elő ikerszülés. S bár az ikreimen kívül az első házasságomból született már két gyermekem, s így nem voltam tapasztalatlan, azért megnyugtatott a tudat, hogy nem leszek egyedül a babák körüli teendőkben. Először persze átsuhant bennem az érzés, hogy vajon ki lesz az, akit ideküldenek, hiszen ez bizalmi kérdés is.

– Szimpatikusnak találta a csecsemőgondozót?

Igen, kiderült, hogy látásból ismerjük egymást, mert korábban egy óvodába jártak a gyerekeink. Segítőkész, kedves. Mindig akkor adott tanácsot, ha kérdeztem, nem erőltetett rám semmit, türelmesen pártfogolt.

– Konkrétan miben kapott segítséget?

– A férjem a kezdetektől fogva itthon maradt velünk, így az első öt hétben nem vettem igénybe a szolgáltatást. Mivel a szüléstől számított első húsz hétre jár ez a segítség, ezért nem tudtam maximálisan kihasználni. Elképzelhető, hogy célszerűbb lenne a babák körüli gondozást a kismamák igénye szerint kialakítani.

– Milyen nehézséggel kell szembenézni egy ikres családnak?

– Kevesebb idő jut mindenre, akár házimunkára, akár pihenésre. Az elején fáradtabb voltam, amíg nem aludtam magam ki rendesen. Ahogy a babák fejlődnek, mindig mást igényelnek, nálunk négy-öt hét múlva állt be a napirend. Délelőtt tiszta ruha kell, délután kezdődik a pörgés, amikor a nagyok hazajönnek az iskolából és el kell jutniuk edzésre. Előfordul, hogy nyűgösebb napunk van, de nem érzem nehezebbnek annál, mint amikor a két nagyobb, kis korkülönbséggel született gyermekemet neveltem. Akinek nincs tapasztalata, annak komoly erőpróbát jelenthet a dupla babázás. Negyvenévesen szeretettel, türelemmel néztem az anyai feladataim elé. Ha megvan a lelki békém, pozitívan élem meg az anyaságot, akkor lesz türelmem, energiám és kitartásom a kiegyensúlyozott családi életre.

Bővebb információ:

Humán Szolgáltatások Igazgatósága

1211 Budapest, Kiss János alt. u. 54.

telefon: 278-0810, 278-0811, 425-7632

e-mail: intezmenyvezeto@csepszo.hu

Csepeli Védőnői Szolgálat

1211 Budapest, Kossuth Lajos u. 99.

telefon: 278-2986

Forrás: Csepel.hu

9 hozzászólás “Csecsemőgondozók segítenek az ikres kismamáknak” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    Gyönyörűek a kisbabák.
    Jó egészséget, boldogságot és szebb jövőt kívánok nekik, mint a mi korosztályunknak adatott.

  2. GONDOLKODÓ!
    Mi ez a kishitűség a részünkre beígért szebb jövőt illetően?!
    Az nem csak a zújszülötteknek hanem a mi korosztályunknak is kiráj!
    Majd megkérdezik egy aláíróíven “Akar-e Ön szebb jövőt?!” ) 😛 (

  3. bocs. kiráj helyett kijár!

  4. GONDOLKODÓ! szerint:

    vitéz bihari Grün szerint:
    2013. március 21., csütörtök – 18:07

    Amennyire a képességeimből telik, igyekszem a realitások talaján maradni.

  5. GONDOLKODÓ! szerint:

    Többször visszatérve, olyan nagyon jó érzés csodálni e két gyönyörűséget.
    Sem anyák, sem apák?
    Nem szülőkre gondolván.

  6. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.! Szükségtelen a javítás. Ugyanolyan értelmetlen maradt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Vén Farok!
    Értelmetlen a szebb jövőbe vetett hit, ami akár neked is kijár?!
    Akkor fogj egy szöget és kalapácsot, menj le a pincébe…………!
    Tudod, a Jaszika módszer! ))) 😛 (((

  8. nagyapó szerint:

    Akinek fontos a jövő, a mi jövőnk, olvassa a http://www.egykozulunk.hu lapot!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. GONDOLKODÓ! szerint:

    Egy a közelmúltban történt németek általi felmérés kapcsán arra a következtetésekre jutottak, eredmények alapján, hogy a

    pesszimisták tovább élnek, mint az optimisták. (8-10 évvel)

    Ugyan is az előbbiek sokkal reálisabban látják a jövőt, és készülnek fel arra,
    míg az utóbbiak igen csak távol esnek a várható fejlemények megítélésétől, elsősorban a túlzott optimizmusuknak köszönhetően. Ezért hát, a bekövetkezett konfliktusokat, nehézségeket stb. sokkal nehezebben képesek feldolgozni.
    Míg a pesszimisták szinte “felkészültebben” állnak a negatív dolgok elé, s azt jobban eltűrik, s azok megoldásában is flexibilisebbek.

Itt lehet hozzászólni !